Premijera domaćeg filma “Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog prvo u Leskovcu 6. marta, u Beogradu – 9. marta

Odlična glumačka ekipa u budućem bioskopskom hitu

0
Reklama


Odlična glumačka ekipa u budućem bioskopskom hitu



LESKOVAC, 25. februara – Dugo očekivani film “Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog imaće premijeru 6. marta u Leskovcu, jer je tamo i sniman, i još govori upravo o tom gradu u doba kada je prozvan “Srpski Mančester”.

Glavne uloge tumače: Viktor Savić, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović, Radovan Vujović.

Nakon Leskovca, film će biti prikazan 7. marta u Nišu, a onda 9. marta u Beogradu na sceni – Kombank dvorane, da bi 10.03. otišao u Novi Sad i od tog dana će krenuti i redovna distribucija zahvaljujući kompaniji “MegaCom film”.


Film epohe, melodrama sa elementima komedije reditelja Petra Ristovskog snimana je tokom naleta pandemije 2020. godine, i u njoj je poslednju ulogu ostvario Ivan Bekjarev, koji nas je napustio te sezone upravo usled posledice korona virusa.

U filmu igraju i: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stojiljković.





Autor i producent projekta je Zvonimir Šimunec, a relizacije je bila u rukama kuće “Le Film” iz Leskovca, u koprodukciji sa “Media House”, “DME Video”, “Soul Food Films”.


Leskovačka drama u tri čina spaja bajku sa istorijom. Bilo jednom, ali zaista, u Leskovcu, na početku XX veka. Kako je Leskovac od učmale kasabe postao „Mali Mančester” i kako je orijentalnu nošnju zamenila bečka i pariska moda, pripoveda film „Bilo jednom u Srbiji”.


Film je snimljen na autentičnim lokacijama i na melodičnom leskovačkom dijalektu, kako su rekli iz produkcije ostvarenja i naveli da ovo nije samo film o gradu koji je poznat po roštilju, specifičnom dijalektu, melodičnom govoru, štofovima, sapunima, lekovima, šamponima i o specifičnom duhu.
Ovo je sećanje na čuvene leskovačke porodice čije je preduzetništvo pre jednog veka bilo inspiracija za nastanak samog filma.





Tokom i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca – Cone (Viktor Savić) i Dine (Nemanja Oliverić) – i Zorka (Teodora Ristovski) i Ružica (Sloboda Boba Mićalović)– imali su različite sudbine.
Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole.
Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u oronuli Leskovac: Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta Aćima Prokića (Radovan Vujović).

Cone će pokušati svoju staru ljubav da vrati, a Dine da svoju novu ljubav pronađe.
I tako počinje borba „starog” i „novog”, u svakom smislu. Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi, ali i pomoć i mudrost gazda Mite (Predrag Miki Manojlović).





Kako je rečeno iz produkcije, svaki dobar film ima dobru ljubavnu priču, a u ovoj priči su čak dve.

Ovo je prilika i da se sačuvaju od zaborava „veliki Leskovčani” iz brojne familije koje su postavile temelje leskovačkog čuda. Svi oni, realni junaci, poslužili su kao inspiracija za kreiranje junaka i priče ovog filma.

Scenaristi su – Vladimir Andrić, Zvonimir Šimunec, saradnici na scenariju Petar Ristovski i Majda Šimunec, dok su u autorskom timu još: scenografkinja Ana Milošević, kostimografkinja Dragica Laušević, direktor fotografije Dalibor Tonković, izvršni producent Miroslav Mogorović.

“Bilo jednom u Srbiji” nakon bioskopske distribucije biće prikazan i kao mini serija iz 8 epizoda.

Multimedijalni projekat o Leskoivcu, osim igranog filma i TV serije podrazuimeva i dokumentarno ostvarenje o snimanju ovog filma, CD sa muzikom leskovačkih nota, kao i knjiga o Srpskom Mančesteru.




Sloboda Mićalović nakon TV serija u poslednje vreme (“Urgentni centar”, „Ubice mog oca“ – sezone 4 i 5, “Tajna vinove loze”), ove sezone će više biti prisutna na filmu, te je tako snimila i dramu “The Game” debitanta Ane Lazarević, na temu migranata, čija će premijera biti na 50. FEST-u, a na ovom festivalu je prisutna i sa delom “Suncokret” Elia Gilmana iz Kazahstana.

Takodje, gledaćemo je i u filmu “Budi Bog s nama” Slobodana Šijana, gde su joj partneri Miloš Biković, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan i drugi, i u drugoj sezoni serijala “Tajna vinove loze”.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here