Pregled najboljih koncerata u Beogradu / Srbiji tokom 2021. godine

Aktivna muzička sezona uprkos pandemiji koja nam traje već dve godine

0
Reklama

Aktivna muzička sezona uprkos pandemiji koja nam traje već dve godine


Druga godina zaredom prošla nam je, na žalost, i dalje u znaku virusa Covid-19, koji je nastavio da “divlja”, odnosi živote, bilo da je reč o običnim ljudima iz naroda, dramskim, muzičkim umetnicima, književnicima, likovnim stvaraocima, jednostavno se sve pretvorilo u noćnu moru bez kraja.

Ipak, i pored tako mračnih tonova kojima smo bili obasjani putem medija i života lično, iznedrili su se neki vredni kulturni događaji, koje je neophodno da se podsetimo i da ih zabeležimo.

Koncerti domaćih i regionalnih rok i pop grupa bili su veoma zapaženi prošle godine, posebno u periodu kada je postojala dozvola da se sve može odvijati redovno, kao da je fatalni i zlokobni virus likvidiran, a to beše tokom leta 2021, i kasnije malo na jesen.

Svi muzičari pred nama su pružili poseban doživljaj koji se ne može izbrisati iz sećanja, uvek su nijanse presudile koje će mesto zauzeti svi oni najbolji uživo u godini za nama.


Napomena: Sama lista najboljih koncerata je sastavljena od odgledanih nastupa tokom cele 2021. godine, na osnovu ličnog iskustva – prisustva, a ne putem drugih mišljenja i analiza ostalih medija, kritičara, stručnjaka, muzikologa i slično.


Foto: Wood
Wood1 NIKOLA VRANJKOVIĆ
28. decembar
Kombank Dvorana

Svaki koncert jedne tako kompletne muzičke ličnosti kakav je Nikola Vranjković je apsolutno poseban i vrhunski, koje god prostore da osvaja – intimne ili raskošne, svedene ili gigantske, manje ili kolosalne. On je uvek u tim dostignućima kao izuzetan majstor alternativne rok muzike i rok poezije, maestro za gitarom, vokalom, kompozicijama i tekstovima koje proživljava i nadahnuto stvara.

Koncert u Kombank Dvorani je bio još za nekoliko nivoa i etapa više, kao sublimirana katarza svih prethodnih nastupa umetnika tokom godine, od kojih sigurno da izdvajamo neverovatan užitak na Zappa barci u septembru 2021, odmah na vodi, prepuštanje pesmama kao remek delima i prirodi koja vas oduva istog časa. Tako je tri sata i 40 minuta epohalnog koncerta u vidu nadljudske snage i izdržljivosti proletelo u dahu za sve ljubitelje retko moćnog univerzuma Nikole Vranjkovića, koji osvaja svojom skromnošću i spontanošću izvanrednog muzičara, kompozitora, pevača, gitariste, producenta, aranžera, pesnika.

Tako često ume da ostavlja bez daha svoju vernu publiku, svaki koncert mu je redovno rasprodat, što je dokazao 2021. koncertima u Beogradu i celoj Srbiji. Broj jedan!


Foto: Marina Pešić
Foto: Wood


2 ELEKTRIČNI ORGAZAM
9. decembar
Kombank Dvorana

Naravno, podrazumeva se da su momci “Električnog orgazma” koji slave 42 godine u 2022. uvek odlični, tu nema dileme ni trileme, i svaki put nakon koncerta poželite da ih gledate ponovo, ili vam je žao što su završili program, fali vam svaki put još nekoliko hit pesama.

Proteklih sezona pre perioda pandemije, Gile, Ljuba i ostala ekipa su uglavnom imali veoma zapažene uspehe sa samostalnim koncertima u Domu omladine Beograda, a žitelji prestonice su ih gledali često i na Beer festu. Ipak, kako je bend nastao 13. januara 1980. nakon koncerta “Leb i sol” upravo u Domu sindikata, tako je i zalasnela proslava jubileja logično održana u Kombank Dvorani.

Velika Sala 1 ove ustanove kulture je bila rasprodata, što je pravo uživanje gledati 1300 duša kako u horu peva antologijske kompozicije dugovečnog benda Novog talasa. Beogradski rokeri su definitivno dali sve od sebe da nadmaše gotovo sve svoje prethodne koncerte poslednjih decenija i tog 9. decembra pruže svoj maksimum i vrhunsko zadovoljstvo.

Vrlo brzo su svirali ponovo 29. decembra na Trgu Nikole Pašića, u okviru manifestacije “Belgrade Rocks!”, kao i za proslavu Srpske nove godine 13.01., kao obeležavanje 42. rođendana u klubu “Anti Shop Elektropionir”, tako da postaju redovni u prestonici, na radost svih iskrenih fanova.

Predivno je bilo gledati puna dva sata preseka tako bogate karijere kroz 12 studijskih albuma i svakako biti deo magije, bajke i istorije rokenrola domaće muzike te nezaboravne večeri 9. decembra 2021.

3 NEGATIVE
13. februar Kombank Dvorana

Prvi veći i značajniji koncert domaće muzike u 2021. godini održan je 13. februara (ponovo) u Kombank dvorani zahvaljujući rok grupi “Negative” na čelu sa definitivno najboljim ženskim rok vokalom – Ivanom Peters. Bila je to prava eksplozija izvanrednih pesama koje su se orile kroz čitavu veliku salu i putem dva sata ova ekipa je omađijala svoju publiku na poseban način.

Istina, tokom korona perioda, Negative je uglavnom bio odomaćen u aktivnom klubu BitefArtCafe, i u sezoni 2020/2021. imali su i tamo uspešne nastupe, ali u Kombank Dvorani bilo je nešto izuzetno posebno, vanserijskii, vanvremenski, jednostavno vam se utisne u misli i emocije.

Liderka grupe Ivana Peters, jedna je od trenutno najangažovanijih muzičkih umetnica, jer uspeva paralelno da bude ponovo deo dens pop b(r)enda “TAP 011”, da ima koncerte sa Anom Stanić, ali i posebno sa Đorđem Davidom, a na sve to da sprema dva mjuzikla i učestvuje u snimanju jedne TV emisije. I pored toga, Peters na sceni deluje tako moćno, snažno i nadasve nezavisno, kao da je pred njom samo put sa grupom “Negative” i ništa više je ne zanima. Sigurno jedan od najboljih koncerata Ivane i Negative u plodnoj karijeri.


4 RADE ŠERBEDŽIJA & ZAPADNI KOLODVOR
11. jul Botanička bašta “Jevremovac”

Uvek omiljeni gost Beograda i Srbije, retko divan šarmer, dramski i muzički umetnik Rade Šerbedžija, održao je 11. jula jedini solo koncert u Beogradu, sa pratnjom benda Zapadni kolodvor, tokom perioda virusa Kovid 19, prvi put na otvorenoj sceni Botaničke bašte “Jevremovac”. Tradicionalno je veliki glumac svoje muzičko poetsko veče uglavnom držao u Sava centru, a onda je prešao i u druge prostore kao što su Kombank Dvorana ili Hala sportova, da osvaja svoju publiku i na tim intimnijim ili većim mestima.

Ali, koncert u Botaničkoj bašti bio je apsolutno van konkurencije svega što je do sada Rade izvodio, jer te letnje noći imao je posebnu, neponovljivu energiju, a raspoloženje za pesmu, recitovanje, glumu – monologe je bilo na vrhuncu. Istovremeno se na koncertima Šerbedžije i dobije jedan čas glume, muzike, poezije, sve spojeno u jedan umetnički sistem, koji on sa lakoćom osmišljava i predstavlja.

Verovatno ni sam glumac/pevač ne shvata koliko je prevazišao sebe ovako sveobuhvatnim umetničkim činom, gde je oduševio svoju vernu publiku i možda zaintrigirao auditorijum da će baš na tom mestu ubuduće i pevati svakog leta. Taj potez bi bio savršen u svakom smislu, jer Rade tu postaje super heroj.


Foto: Jelena Ivanović
5 STEFAN MILENKOVIĆ

1) 30. maj Botanička bašta “Jevremovac” – Kamerni orkestar “Muzikon”


2) 11. septembar
festival “Kaleidoskop kulture” – Korzo, Novi Sad – Vojvođanski simfonijski orkestar

3) 23. decembar Kolarčeva zadužbina – Simfonijski orkestar RTS-a

Naš i svetski proslavljeni violinista Stefan Milenković prethodne godine bio je izuzetno vredan i koncertno aktivan, tako da ovom prilikom izdvajamo njegova tri vrhunska nastupa – dva u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Teško je izdvojiti jedan koncert od ta tri, jer je na svakom pružio poseban deo sebe, jedinstvo u unikatnost, što ga dovodi u sferu jednog od najboljih domaćih i svetskih virtuza na violini. Programi su se uglavnom razlikovali na tim nastupima, kompozicije su varirale od portugalskog autora Astora Pjacole, koji bi 2021. napunio 100 godina, do prave klasike.

Veče u Botaničkoj bašti uz Kamerni orkestar “Muzikon” 30. maja bio je pravi intimni spektakl na otvorenom, kao i 11. septembra na Korzou u Novom Sadu kao deo festivala “Kaleidoskop kulture”, što beše uvertira za Evropsku prestonicu kulture 2022: Novi Sad.
Možda je ipak najviše Stefan briljirao u zatvorenom prostoru, pred ulazak u Novu godinu, na Kolarcu 23.12. gde je imao pratnju u vidu ogromnom Simfonijskog orkestra RTS-a. Zaista je uvek veliko zadovoljstvo slušati večitog dečaka sa violinom, uspeva da vas ispuni i oduševi lakoćom muziciranja.


Foto: Marina Pešić
Foto: Marina Pešić
6 E-PLAY
27. novembar

Dom omladine Beograda, sala “Amerikana”

Alternativni rock sastav “E-Play” uvek ima tako retku eksplozivnu energiju na svojim koncertima kod svih stalnih članova – Maja Cvetković (vokal, bas gitara, lider benda, autor muzike i tekstova), Nemanja Velimirović (gitarista) i Goran Ljuboja Trut (bubnjar), i posebno su oduvali publiku na izvanrednom koncertu u Domu omladine Beograda, 27. novembra.

Bilo je to veoma sadržajno i bogato veče sa specijalnim gostima, koji su doprineli da nastup ovog rok ska hard rok benda bude na visokom nivou i za duže sećanje u duši, srcu i glavi. Romana i Bojan Slačala iz elektro alternativnog sastava “Artan Lili”, pijanista Matija Dedić, Bane Sunshine (Branko Bojović) i Kiza “Iskaz” (Zoran Stefanov) učinili su da “E-Play” zasija sa nekim do tada neotkrivenim bojama i valerima.

Jasno je da su oni u Domu omladine uglavnom na domaćem terenu, jer su i tri godine ranije (24.11.2018.) na istom mestu “razbucali” veče, kako inače umeju i retko kada omanu, što su dokazali i na drugim nastupima 2021. godine po Beogradu i Srbiji. Verovatno ako ne najbolji, onda sigurno jedan od apsolutno najboljih solo koncerata koji je E-PLAY imao ikada u svojoj karijeri od 23 godine.18, September, 2021, Belgrade – Photo: Milan Maričić /ATAImages
18, September, 2021, Belgrade – Massimo Savić je prvi put nastupio na kultnoj sceni Tasmajdana. Photo: Milan Maričić /ATAImages
7 MASSIMO SAVIĆ
18. septembar Stadion Tašmajdan

Veoma dugo traje nesebična i obostrana ljubav hrvatskog pop muizičara Massima Savića i srpske publike, što je dokazano na mnogim tradicionalnim koncertima u Sava centru,
koji na žalost nije više u funkciji za kulturne događaje. Zato je Massimo prešao, umesto u Kombank Dvoranu, kako se očekivalo, uklubove BitefArtCafe na Kalemegdanu i na Paliluli, gde je imao česte nastupe tokom pandemije 2020/2021. u inat koroni.

Ipak, onda se odvažio na najveći zalogaj do sada, a to je premijera koncerta na ogromnom stadionu Tašmajdan, koji ga je toplo dočekao. Možda nije bilo očekivano puno, ali to Massimu nije smetalo, jer je pružio vrhunsko uživanje u hitovima kao presek diskografske karijere vanserijskih albuma, koji odavno izazivaju nostalgiju i oživljavaju vreme koje više ne postoji.

Massimo, simpatično teatralan i emotivan kao i uvek, ponovo je osvojio srca svojih vernih fanova oba pola i ostavio je traga na prostoru koji je prvi put osvojio te večeri. Tokom puna dva sata koncerta, hrvatski pop umetnik je dokazao zašto je jedan od najboljih u svom žanru, sa briljantnim glasom, nepresušnom energijom i beskrajno divnim šarmom koji izgleda nikada ne blede.Foto-Dušan-Milenković
Beograd, 31. avgusta 2021. FOTO: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/


8 MARKO LOUIS
31. avgust Kalemegdan, Plato kod Pobednika

Svakom ko je bio na samostalnim koncertima Marka Louisa u Beogradu (Botanička bašta, Kombank Dvorana, Dom omladine) i celoj Srbiji, jasno je koliko je on nestvaran, kao van ove planete, te mu je malo teže da se uklopi u čitav sistem, kao da je – vanzemaljac (alien). Preko dva sata intenzivne svirke na otvorenom, Marko Stojanović Louis je priredio iskrenim fanovima na Platou kod Pobednika na Kalemegdanu, u okviru mini ciklusa „Urban Sessions“, a slično je učinio malo ranije, takođe na Kalemegdanu, u spomenutom klubu BitefArtCafe.

Marko poseduje retko uhvatljivu dinamičnu energiju, koja mu pruža raketu u leđa, torpedo radi iz sve snage, a on svaki put magično pruža sve od sebe kao neumoljivi i nepobedivi super heroj. Pleše, svira na nekoliko instrumenata, komunicira sa publikom neprestano, peva uz toliko ljubavi da se ne može rečima ni emocijama opisati.

Retko je videti danas jednu tako nepatvorenu sveobuhvatnu ličnost koja uživa u svojoj umetnosti, što je pokazao i dokazao u vulkanu koncertne eksplozije na Kalemegdanu. Istinski, iskonski, živ, čist, efektan, stvarno nestvaran, zalutao sa neke udaljene planete, poseduje moćnu (nepodnošljivu) lakoću postojanja na svakom stihu, akordu i taktu, oduševljava sve ciljne grupe.Foto: Filip Busić
9 VLATKO STEFANOVSKI
3. jun Dom omladine Beograda –
Velika sala (Guitar Art fest)
19. septembar Stadion Tašmajdan


Makedonski gitarista, pevač, kompozitor Vlatko Stefanovski, nekada lider etno džez rok grupe “Leb i sol”, za vreme Kovida 19, prvo je 2020. održao rasprodat koncert u Kombank Dvorani u okviru Beogradskog Jazz festivala, a onda se u 2021. vratio dva puta, 3. juna na Guitar Art fest u Dom omladine, a zatim 19. septembra premijerno na stadion Tašmajdan, kao i njegov regionalni kolega Massimo.

U pitanju su dva dijametralno suprotna koncerta koje je Vlatko izveo majstorski i savršeno, kao da su se pojavila sasvim dva različita muzičara koji nemaju veze jedan sa drugim.
Dom omladine i Guitar Art fest je predstavljao intimnu priču – Stefanovski solo sa gitarom, bez pratećeg benda, gde mu je gost bio Vukašin Marković (irie FM), a onda je usledio raskošniji koncert na Tašmajdanu kao Vlatko Stefanovski Trio.

Istina, stadion Taš bio je preveliki izazov za makedonskog muzičara, jer publika nije stigla da ga se uželi za tako kratko vreme da bi došla u ogromnom broju, ali to nije smetalo da najbolji regionalni gitarista realizuje jedan od najboljih koncerata godine u Beogradu.
Mrtva trka je koji mu je od dva navedena nastupa bio bolji, toliko su oba bila iznad svih kriterijuma.

10 BOJANA VUNTURIŠEVIĆ
15. oktobar Botanička bašta “Jevremovac”

Mlada dama u domenu elektro pop žanra Bojana Vunturišević obradovala je svoje iskrene fanove, jer je priredila tog 15. oktobra u Botaničkoj bašti “Jevremovac” pravi koncert na kiši: romantično, zabavno, pomalo luckasto, u svakom smislu – originalno. Bojana je osvajala različite intimnije prostore Beograda na svojim solo koncertima (klub Elektropionir, sala “Amerikana” Doma omladine), ali ovaj nastup na otvorenom za vreme nevremena bio je iznad svih očekivanja i van konkurencije.

Maksimalno raspoložena, raspričana, uporna da održi koncert uprkos napornoj kiši, učnilo je da Bojana postane neviđeni heroj i retko umetničko biće koje ume da istraje u zamisli, iz ljubavi prema svom pozivu i vernoj publici. Istina, nije bilo previše publike te tmurne jesenje večeri, ali Bojana je pevala pesme sa svog solo albuma “Daljine” (2017) i sve singlove nakon tog prvenca, kao da ispred sebe ima reku ljudi od nekoliko hiljada koji bi verovatno i ispunili čitav prostor Botaničke bašte da je bilo vedro.

Time još bolje, muzičarka je svojim zanimljivim nastupom, privlačnim vokalom i autentičnom pojavom oduševila posetioce ispred bine, gde je i ponavljala svoje hitove i priredila više od sat i po izuzetno energičnog, emotivnog, sadržajnog i nadasve briljantnog koncerta, na kome morate da plešete, kukovi vam sami idu svojim putem i ne zaustavljaju se koliko im prija Bojanina muzika.


Uspešna godina koncerata (2021)


Istina, bilo je još dobrih i odličnih koncerata, tu pre svega izdvajamo akustični nastup pop rok gospodina Dejana Cukića takodje na jesen 2021. – 16. oktobra u Botaničkoj bašti, pod nazivom “Piknik u bašti”, kao i Bojana Vunturišević, gde je kroz odličan presek karijere u sat i po predstavio svoj atraktivan opus, sa vrhunskim glasom koji ga nije nikad izneverio tokom decenija intenzivnog muziciranja. Imao je prošlog leta i koncert u BitefArtCafe klubu (Kalemegdan), a očekujemo ga ove godine konačno na odloženom nastupu planiranom za Kombank Dvoranu.

Takodje, etno pop diva Jelena Tomašević imala je možda najbolji koncert u karijeri 8. decembra na sceni Kombank Dvorane, gde je duže od dva sata pružila auditorijumu najbolje od sebe i sve hitove sa dva studijska albuma, dokazavši da je jedna od najboljih u svom žanru.
Zaista je oduševila svoju ciljnu grupu – devojke, devojčice, ljubavne parove, i ostavila snažnog traga te magične noći.


Publika je išla masovno na mnoge koncerte, sa ili bez Zelenog sertifikata, sa dokazom ili bez dokaza o preležanom kovidu 19, te su upečatljivu muzičku ulogu imali “Riblja čorba” sa gostima, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, hrvatski rok pank bend “Hladno pivo” – svi redom na stadionu Tašmajdan, gde su svoje večeri imali i operski svetski umetnici – Plasido Domingo i Elina Garanča.


Veoma su bili aktivni koncertni prostori tokom leta i na otvorenom kao što je Botanička bašta, gde je Darko Rundek održao tri rasprodata koncerta, što je nastavio i sa dva nastupa na Zappa barki, Vasil Hadžimanov band na festivalu “Jazz in the Garden”, Matija Dedić, Neno Belan, Galija …

Na Kalemegdanu kao deo mini ciklousa „Urban Sessions„, trijumf su imali i momci – dvojac Buč Kesidi, mnogi čekaju da ponove takav spektakl u Beogradu.

Letnja bašta rok kluba Fest u Zemunu je iznedrila nekoliko uspešnih nastupa – YU Grupa, Sunshine, i veliki broj svirki alternativne rok i pank scene cele Srbije.

I u klubu BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu bilo je bogato – osim spomenutih Negative, Dejana Cukića i Marka Louisa, svirali su i – Ničim izazvan, Vasil Hadžimanov više puta, čak i hrvatski pop pevač Džiboni, kao veliko iznenađenje, i još neki regionalni muzičari kao Natali Dizdar u klubu Novi BitefArtCafe, u zimskom periodu.


Čekamo nove koncerte tokom 2022. godine, za sada je krenulo mršavo, nadamo se boljim sadržajima od maja meseca, kada nam dolaze velika strana imena, po prvi put nakon izbijanja pandemije.Ivan Makragić

Redakcija: Music Pocket / Muzički džep


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here