Predstavljeni dokumentarci u nastajanju o grupi “Neverne bebe” i Bilji Krstić na 8. izdanju festivala „Dok ‘n’ ritam“

“U veoma teškom trenutku smo napravili bend, tada je vladala kič kultura protiv koje smo se mi borili od samog početka. Bili smo progresivni rok, drugačiji od ostalih. Nazivali su nas “domaći Toto”, a onda smo bili predgrupa njima na stadionu Tašmajdan. I rekao sam grupi “Toto” u šest ujutru nakon koncerta kada smo se družili, da nas tako zovu u Srbiji”, naveo je lider grupe, alfa i omega – kompozitor, tekstopisac, klavijaturista, vokal, producent, aranžer, sve - Milan Đurđević.

0
ReklamaU veoma teškom trenutku smo napravili bend, tada je vladala kič kultura protiv koje smo se mi borili od samog početka. Bili smo progresivni rok, drugačiji od ostalih. Nazivali su nas “domaći Toto”, a onda smo bili predgrupa njima na stadionu Tašmajdan. I rekao sam grupi “Toto” u šest ujutru nakon koncerta kada smo se družili, da nas tako zovu u Srbiji”, naveo je lider grupe, alfa i omega – kompozitor, tekstopisac, klavijaturista, vokal, producent, aranžer, sve – Milan Đurđević.


BEOGRAD, 21. septembra – Festival muzičkog dokumentarnog filma “Dok ‘n’ ritam” sinoć (sreda, 20.09.) je otvoren u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, gde je značajan program bio u predstavljanju ostvarenja u nastajanju “Južno od sreće” o pop rok sastavu “Neverne bebe” i “Izvan vremena” o etno muzičarki Bilji Krstić.

Beogradski rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura i umetnička direktorka i osnivačica “Dok ‘n’ ritam” Sandra Rančić su prigodnim govorima svečano otvorili festival.

 Program o kojem pišemo je usledio kao prolog u samo otvaranje manifestacije.NEVERNE BEBE – “JUŽNO OD SREĆE”


  Ekskluzivno kao svetska premijera, bend “Neverne bebe” je javnosti prikazao 16 minuta budućeg filma iz tri nastavka u klubu Magistrala u okviru Studentskog grada uz razgovor sa ekipom muzičara.


O dokumentarcu u nastajanju govorili su članovi benda, ujedno i koautori projekta  – rodjena braća, osnivači grupe Milan Đurđević i Vladan Vlajko Đurđević, rediteljka Bojana Krstić, gitarista Saša Ranđelović Ranđa i izvršna producentkinja Marijana M. Rajić, inače PR menadžer.


Muzički pop rok i džez rok sastav “Neverne bebe” ove sezone obeležava značajan jubilej – 30 godina karijere, te imaju veoma obimnu turneju širom Srbije i regiona.
 Naziv fima i mini serije od tri epizodeJužno od sreće” jeste prema njihovom trećem studijskom albumu (2001). Režiju potpisuje spomenuta Bojana Krstić, a razvoj filma se prilično odužio, godinama se snimao i montirao projekat, tako da je idealna prilika da se konačno pojavi kada “Neverne bebe” slave 30 godina veoma uspešne karijere.


Upravo je to objasnila Marijana M. Rajić, već 15 godina posvećeno uz “Neverne bebe”.


Počeli smo film da snimamo uoči prethodnog jubileja 25 godina benda (2018, prim. aut.) i bio je cilj tada da se prikaže povodom toga. Medjutim, razne okolnosti su onda to odložile, tačnije kasnije se desila pandemija korona virusa, i neko vreme materijal nam nije bio dostupan. Tako smo odlučili da se ostvarenje kao film iz tri dela prikaže za 30 godina benda”, poentirala je Rajić.“Neverne bebe” su krenule žestoko ove godine, jer imaju veoma obimnu i hiper produktivnu turneju širom Srbije i regiona, objavili su novi, osmi studijski album “Hodaj” za našu najveću diskografsku kuću PGP RTS od kojih su dobili priznanje “Zlatna ploča”.


Istina, i na taj studijski album se dugo čekalo, bio je delimično spreman krajem 2019. i onda se desila ta fatalna korona, koja je sve usporila ili zamrznula, tako da je izlazak realizovan tek tri godine kasnije, decembar 2022, a promocija u martu 2023, kada su imali i koncert u Studiju 6 Radio Beograda, gde su odsvirali kompletno sve pesme sa novog materijala.


 Na sve to, posle tolikog broja uvek atraktivnih muzičkih spotova, nekih emisija o njima na RTS-u i televiziji K1, prvi put se predstavljaju publici u vidu dokumentarca.


“Trudili smo se da napravimo sasvim drugačiji film, da ne bude klasično sa nekom naracijom, jer sve te podatke o bendu može bilo ko da skida sa interneta. Ovde su braća Milan i Vlajko ti koji nam sve pričaju, kroz njih saznajemo sve o bendu. Ovo je film o jednom važnom vremenu i grupi bez kompromisa, koji su težim putem išli kroz karijeru”, istakla je Marijana M. Rajić, inače poznata novinarka, a deceniju i po je uspešni PR menadžer “Nevernih beba”.


 Ona je podsetila da je bend nastao u nezgodno vreme, 1993. godine, raspad zemlje, beznadje, kasnije i NATO bombardovanje, dakle sastav je prošao sve te situacije u jednoj državi.


“Hteli smo zaista da ispričamo nešto sasvim drugačije, bez naratora, već da noseća snaga bude emocija, a ne patetika, važna je ta razlika. Divim se onim bendovima koji uspevaju da snime film o svojih 40 ili 50 godina karijere i sve to smeste u samo sat vremena, ali mi to nismo mogli. Zato smo uradili tri filma, odnosno tri epizode serije. Ovo je pravo zaveštanje benda”, zaključila je izvršna producentkinja Marijana M. Rajić.Poslednjih godina su snimani dokumentarci kao “Električni orgazam za ljude budućnosti” Marije Vukić od svega sat vremena (postoje 43 godine), kao i novi “YU Grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova (biće prikazan na “Dok ‘n’ ritmu”), od 80 minuta (53 godine karijere) ili “Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu” Mladena Matičevića, tako da je trend domaćih muzičkih dokumentaraca uveliko uzeo maha.


 Frontmen “Nevernih beba” Milan Đurđević je naglasio da su njegov brat Vladan – Vlajko (bas gitarista) i Saša Ranđelović Ranđa (gitarista) zajedno od nastanka benda, tačnije Ranđa im se priključio godinu dana kasnije, “ali kao da je sa nama odmah bio tu”.


 “U veoma teškom trenutku smo napravili bend, tada je vladala kič kultura protiv koje smo se mi borili od samog početka. Bili smo progresivni rok, drugačiji od ostalih. Nazivali su nas “domaći Toto”, a onda smo bili predgrupa njima na stadionu Tašmajdan. I rekao sam grupi “Toto” u šest ujutru nakon koncerta kada smo se družili, da nas tako zovu u Srbiji”, naveo je lider grupe, alfa i omega – kompozitor, tekstopisac, klavijaturista, vokal, producent, aranžer, sve.

 


Milan je rekao – ocenio da piše “specifične ljubavne pesme, kojima dira u ljudsku dušu”.

 Bend je zvanično osnovan na Dan studenata 4. aprila 1993. koncertom u Beogradu, i Milan kaže da ga vezuju uspomene na svoje početke upravo u DK Studentski grad, gde su kao bend vežbali, probali u jednoj od prostorija.
Poslednji koncert u Velikoj sali Studenjaka su imali 2015. godine, a sada se vraćaju povodom svog trodelnog filma u post-produkciji.


 “Čini mi se da nikad nije pravo vreme za dokumentarac o “Nevernim bebama”. Mi uvek stvaramo taj pravi ton, pravu pesmu, tragamo stalno za nečim novim. I onda se često pitamo koliko to ima smisla? Ljubav i strast prema muzici nas je održala sve ove godine”, naglasio je lider Đurđević i najavio da bi trebalo da premijera trodelnog dokumentarca bude na RTS-u do kraja ove godine.


Naš film je priča i posveta jednog vremena, stradanje naših romantičnih ideala. U filmu se nalazi mnogo ličnosti koji su bili deo ove naše priče. Svakako bih voleo naredne godine na “Dok’n’ritam” festivalu da prikažemo ovaj film kada bude završen, i da odsviramo mini koncert”, zaključio je Milan Đurđević, inače rodom iz Valjeva u kojem je često održavao koncerte sa bendom.


Osim navedenih, bend čine pevačice Jelena Pudar i Tijana Sretković, nova mlada dama Jovana Jevtić – vokal i violina, gitarista Andreja Stojić, prateći vokal i gitara – Nemanja Savić.

Početak karijere im je obeležio žanr u sferi alternative, odnosno bili su kompleksni i sasvim novi, nisu se odmah tako lako uklapali u mainstream okvir, i tako će se razvijati prva tri studijska albuma. To su te postave kada su vokali bili Gorica Ponjavić ili Billy King.Nova faza ili preokret benda sigurno nastaje 2003. dolaskom Jelene Pudar & Jane Šušteršič direktno iz šou programa “3K dur” gde su ove dve talentovane dame svojim vokalima obojile celu emisiju.

Milanov rodjeni brat Vlajko je naglasio da su Milan, Ranđa i on kao tri rodjena brata, tako su prihvatili jednog od najboljeg gitaristu sa naših prostora.


“Jelena Pudar je sa nama 20 godina, Tijana Sretković više od 10, svi smo zajedno tu i volimo se. Malo više smo menjali bubnjare, ali tako se namestilo. Cilj je bio da zaštitimo sebe tokom 30 godina. Najvažniji su nam muzika, albumi, pesme, koncerti”, smatra Vlajko.
Bas gitarista i ko-osnivač benda sa bratom Milanom je podsetio da su kao bend bili jako popularni na Trećem kanalu “3K” i čuvenom gledanom muzičkom takmičenju “3K dur”.


Bend „Neverne bebe“ imao je zadatak da daje muzičku podršku pevačima i tamo su izabrali dve dame za buduće vokale – Jelenu Pudar i Janu Šušteršič.


 Vlajko je ocenio da im je uvek bila važna isključivo muzika, stvaralaštvo svog brata koje oni interpretiraju, a ne tračevi, tabloidi i slično što danas guši lepu sliku umetnosti.“Hvala vam što postojite”, to su nam govorili. Tako nešto je predivno čuti. Do sada najveći solo koncert smo imali krajem decembra 2013. u Beogradskoj areni. A ubedjen sam da će biti i još većih koncerata”, zaključio je Vlajko Đurđević.


Gitarista Ranđa nije skrivao suze nakon gledanja 16-minutnog materijala budućeg dela “Južno od sreće”, i naveo da je sve doživeo jako emotivno u tako kratkom odlomku filma.


“Vidi se ovde veoma veliki rad, energija, ogromna ljubav, znam koliko smo napora utrošili da snimimo film i sve ove albume”, primetio je Saša Ranđelović Ranđa.


 Reditejka Bojana Krstić je otkrila da se kasnije uključila u projekat kao drugi deo režiserske ekipe, ali da je prvo odbijala da na tome radi, ubedjena da će biti veoma naporno zbog obimnog materijala o bendu.

Nakon više upornih poziva od Marijane M. Rajić, Bojana je pristala da se upusti u ovako naporan, ali izazovan projekat, čiji materijali nude puno potencijala.
Bojana je priznala da je oduvek bila veliki fan “Nevernih beba”, tako da je iz tog razloga uživala na snimanju i definisala da su “te tri epizode zapravo kao tri posebna filma o bendu”.


 Publika je u 16 minuta buduće mini serije “Južno od sreće” mogla da vidi mnoge bivše i sadađnje članove benda, od braće Đurđević kao stožere cele karijere, preko pevačica Jelene i Tijane, bivšeg vokala Jane Šušteršič, bivših muzičara prve postave benda – bubnjara Čede Macure i gitariste Baneta Jelića, sve do njihovog velikog prijatelja Zorana Šćekića Šćeku (muzički producent, tonski snimatelj), koji nas je nedavno zauvek napustio (2022).

Vođa grupe Milan u filmu govori da su oni predstavljali “bunt protiv sistema vrednosti 90-ih godina”, a o njegovoj virtuoznosti na klavijaturama je govorio gitarista Ranđa i vrhunski umetnik Radomir Mihailović Točak, koji se prisetio kako je slušao njegovo muziciranje u Studentskom gradu i samo ga je pozvao da se priključi legendarnoj bluz rok grupi “Smak”.

U odlomku filma govorili su još – Dragan Marković Mare (vodja grupe “Di Luna Blues Band”), pesnik Matija Bećković, saksofonista Jovan Maljoković, vlasnik kluba BitefArtCafe – Miša Relić, muzički producent Ivan Vlatković, i mnogi drugi.

Ovaj uvek neobičan, koncertno atraktivan bend, prava živa senzacija na pozornicama širom sveta, sigurno će imati novu dimenziju putem trodelnog filma.

Navijamo da se izmontira jedan bioskopski film za festivale, da se malo dobijaju nagrade, što da ne, te da se jasno ogleda ta mešavina žanrova, od progressive rock-a kakvi su bili retko koji sastavi na svetu, recimo giganti “Pink Floyd”, “Queen”, od novijih “Anathema”, a opet su i u konkurenciji istovremeno za rok i pop muziku.

 Dakle – pop rok, džez rok, bluz rok, pop džez, nekada krenu i u elektro pop rok.

 Čekamo se i gledamo se do kraja ove kalendarske godine – RTS !BILJA KRSTIĆ – “IZVAN VREMENA”

 Etno muzičarka Bilja Krstić će takodje imati tu čast da dobije svoj dugometražni dokumentarni film – “Izvan vremena”, koji je u fazi postprodukcije i premijera se očekuje 2024. godine.

Dokumentarac je predstavila autorka – rediteljka Branka Bešević Gajić, dok je producent Oliver Paunović.   Ona se osvrnula na svoj uspešan dokumentarac “Lauš” o glumcu Žarku Lauševiću, koji je progovorio prvi put o njegovoj tragediji koja ga je zadesila baš u vreme kada su slučajno nastale “Neverne bebe” – 1993. godine.


 “Bilja Krstić je brend našeg čitavog područja, pritom tu ne mislim samo na Srbiju, već i celu bivšu Jugoslaviju. Ideja za snimanje filma o njoj je došla upravo iz njenog rodnog grada – Niša”, otkrila je rediteljka.


SANDRA RANČIĆ i rediteljka Branka Bešević GajićAutorka je uvidela nakon iskustva sa filmom “Lauš”, kako je veoma kompleksno i zahtevno snimati dokumentarni film, jer tu uvek ima puno istraživanja, ozbiljne arhivske gradje, “mnogo toga morate prvo da pogledate pre nego što se upustite u snimanje”.


“Bilja Krstić mi je bila divna za saradnju, od početka je tu prisutna kao supervizor. Godinu i po dana su trajale pripreme za snimanje. Imali smo preko 40 sagovornika, na kraju je u film ušlo njih 35. Toliko ima materijala da bi komotno moglo da se uradi mini serija iz šest epizoda”, naglasila je režiserka Branka Bešević Gajić i dodala da je film trenutno u fazi post-produkcije, dakle radi se montaža.Prema njenoj proceni, film o etno umetnici Bilji Krstić i njenom „Bistrik orkestru“ će na kraju trajati nešto duže od 90 minuta. Muzičarka je u poslednje vreme je veoma aktivna i kao kompozitorka primenjene muzike – za TV seriju „Crna svadba“ i najnoviji projekat – ratni spektakl „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića.

 
Ona je govorila da se pre snimanja detaljno spremala u kreativnom procesu, kao da radi na igranom filmu, od početne ideje, pisanja sinopsisa (kratak sadržaj), preko scenosleda (hronološki red scena u kratkim crtama), do tritmenta (detaljni scenosled), i tek je onda mogla da napiše kompletan scenario.


 “Festivali kao što je “Dok ‘n’ ritam” su nam veoma važni i jako dragoceni za one koji snimaju muzičke dokumentarne filmove. Drago mi je da ima ljudi koji stvaraju ovakve priče”, zaključila je rediteljka Branka Bešević Gajić.     


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG – Music Pocket


Branka Bešević Gajić


 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here