Predstavljena monografija “Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije – 9. mart 2023.

U knjizi se nalaze tekstovi o čak 33 koncerta koji su realizovani tokom prve dve sezone

0
ReklamaU knjizi se nalaze tekstovi o čak 33 koncerta koji su realizovani tokom prve dve sezone

BEOGRAD, 9. marta – Promocija monografije „Muzikom kroz muzej” održana je danas (09.03.) u galerijskom prostoru Istorijskog muzeja Srbije, a ova ustanova kulture je i izdavač publikacije sa udruženjem „Unica Art”.

Na predstavljanju su govorile tri autorke knjige – dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, profesor dr Miroslava Ristić, redovni profesor na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, predsednica udruženja „Unica Art”, i recenzent izdanja dr Aleksandra Kolaković, viša naučna saradnica Instituta za političke studije.

Serijal ciklusa koncerata “Muzikom kroz muzej” započet je u online izdanju tokom prvog talasa pandemije 2020. godine, kada su izvođači imali nastupe u Istorijskom muzeju Srbije, ali bez publike, koja je mogla da ih gleda samo putem YouTube kanala ovog muzeja.

Direktorka muzeja Dušica Bojić je otkrila sam početak saradnje oko ovog projekta, kada ju je pozvala Aleksandra Dimitrijević ispred „Unica Art“ udruženja sa predlogom da se prostor ove ustanove pozajmi za održavanje koncerata.

„Napomenula sam da prostor Muzeja ne da može da se samo iznajmi ili pozajmi, već da on bude redovno mesto gde bi se udomila veoma ozbiljna muzika koju slušamo. Takodje naš predlog je bio da se ovde ustoliči i barem po jedna kompozicija iz arhive Istorijskog muzeja Srbije. Mi ovde iz notne arhive imamo vladarsku muziku dinastija Karađorđević i Obrenovića. Aleksandra je rekla da probamo sa ciklusom „Muzikom kroz muzej“ i evo imamo već tri sezone“, istakla je Dušica Bojić.


U knjizi se nalaze tekstovi o čak 33 koncerta koji su realizovani tokom prve dve sezone.

Kako se situacija sa korona virusom menjala, samim tim su nastupi bili mogući za auditorijum, i trenutno se veoma uspešno odvija treća sezona ovog koncertnog ciklusa sa veoma atraktivnim programom i značajnim muzičkim umetnicima.

Takodje, dragoceno je što se ti svi koncerti klasične i moderne muzike i dalje snimaju, i video snimci se mogu pogledati odmah sutradan nakon koncerta na YouTube kanalu Muzeja.

Direktorka muzeja je navela da su i ranije u toj ustanovi održavani koncerti, ali nikada na ovaj način niti u ovom obimu i kontinuitetu.


Bojić je podsetila da su imali ove koncerte i van Beograda, odnosno Istorijskog muzeja, kroz cikluse „Muzikom kroz muzeje Vojvodine“ i „Muzikom kroz muzeje Srbije“, te da je čitav projekat postao jedan od redovnih malih programa ustanove, koji je prilično narastao.

„Cilj nam je da idemo što dalje i više, tako da ćemo pokrenuti i ciklus „Muzika kroz muzeje sveta“. Imamo plan da gostujemo u Srpskom kulturnom centru u Parizu. Ne odustajemo od te ideje, za sada još uvek nismo dobili podršku od Ministarstva kulture Srbije, ali se nadamo. Pomaže nam dosta činjenica da je Aleksandra Kolaković, naš recenzent knjige, stalni saradnik Srpskog kulturnog centra u Parizu gde bismo svakako svirali i francusku muziku, ne samo iz srpske kulturne baštine ili svetsku klasiku“, zaključila je direktorka Istorijskog muzeja.

Inače, sve koncerti od 2020. godine jesu održavani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.


Violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, pokretačka figura cele ideje, inicijative i realizacije ispred „Unica Art“, otkrila je da im je zamisao i koncept projekta bio u tome da uvek budu različiti programi i sastavi – ansambli koji gostuju u seriji koncerata.
„Pokrenuli smo projekat 2020. godine, kada je nažalost sve stalo usled pandemije korona virusa. Zaustavili su se koncerti, ali ne samo oni, već čitava kultura, pozorišta, bioskopi, sve. Tako smo u udruženju „Unica Art“ došli na ideju da uradimo jedan presedan projekta kod nas, a to je da osmislimo ciklus čitave serije nastupa, i zahvalna sam što su toliko mediji bili izuzetno uključeni u praćenje koncerata. Posebno bih zahvalila Ivanu Makragiću ispred agencije Tanjug koji je najavljivao gotovo svaki naš koncert i pisao izveštaje sa nekoliko odgledanih“ , rekla je Aleksandra Dimitrijević.


Ona je podsetila na činjenicu da je prva sezona održana online, da bi se druga nastavila sa publikom.


„Imali smo i ciklus mladih talenata koji je veoma značajan za negovanje novih muzičkih nada koje dolaze, da se na njih obrati velika pažnja. Naša knjiga koja je objedinila dve sezone može da se čita i sluša sa QR kodovima. Naravno, sve koncerte i dalje nastavljamo da snimamo, a objavićemo i drugu knjigu, gde će biti sadržani svi koncerti treće i buduće četvrte sezone“,
otkrila je Dimitrijević i pohvalila se da su osvojili nagradu magazina „Muzika klasika“ za najbolje organizovane koncerte ove ustanove, za sezonu 2020-2021.

Spomenuta Aleksandra Kolaković, naučna saradnica Instituta za političke studije, ocenila je da se medju autorkama čitavog projekta koncerata i ove knjige osetila divna energija koja je rezultirala ovom publikacijom, kao poseban način da se predstavi muzika uživo, koja je možda ranije bila sakrivena u nekim drugačijim formatima.Pandemija Korona virusa je pokazala da je čoveku kao ljudskom biću veoma potrebna kultura, da vidi i čuje nešto lepo. Ovde je prisutna tradicija prepoznavanja funkcionisanja prakse muzeja danas, u ovom slučaju kroz seriju uspešnih koncerata. Time je učinjen iskorak, posebno putem kulturne razmene i procesa gde se vidi da nešto dobro i kvalitetno nastaje“, rekla je Kolaković i dodala da se ovde insistira na gostovanjima kvalitetne muzike i izvođača na koncertima.

Ona je naglasila da je Istorijski muzej Srbije izuzetno važna institucija, i da je takođe veoma važno ko je na njenom čelu, te da je Dušica Bojić idealan izbor, i pohvalila sve u realizaciji koncerata što su uspevali da dovedu i inostrane umetnike.

Predstavljanje knjige svojim muzičkim nastupom je obogatio Ljubomir Dimitrijević, jedan od osnivača čuvenog ansambla „Renesans” najstarijeg sastava za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.

„Mi muzičari stalno putujemo, to nam je sudbina, da budemo stalno na putu, nešto sasvim normalno. Onda se iznenada desila ta pandemija korone, i mi smo stali. Kada se pokrenula prva sezona „Muzikom kroz muzeje“, osetili smo se da postojimo. Zato vam svima hvala što smo i u to doba mi imali priliku da nastupamo za našu publiku“, ocenio je Ljubomir Dimitrijević.

Interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej” na savremen način čitaocima po prvi put prezentuje bogatu notnu građu iz Zbirke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije i upoznaje ih sa muzičkim segmentom kulturno-istorijskog nasleđa Srbije i Balkana.

„Muzika je za sve nas bila spas u doba pandemije. Razmišljali smo kako da lekovito pružimo publici kulturu, muziku, u datim okolnostima, barem online putem. Naravno, znamo da ipak ništa ne može zameniti koncert uživo, isto kao što nije isto kada slušate neka predavanja preko interneta. Važnija je živa reč, kao i koncert pred vama. Tako smo drugu sezonu realizovali sa publikom“, podsetila je profesorka dr Miroslava Ristić.

Monografija, nastala kao rezultat uspešne realizacije istoimenog ciklusa koncerata, posredstvom QR kodova, koji vode do snimaka koncerata na YouTube kanalu Muzeja, pruža čitaocima mogućnost da se upoznaju sa mnogim domaćim i stranim muzičkim umetnicima i uživaju u njihovim nastupima tokom dve sezone ciklusa.

Pored numera slavnih svetskih kompozitora, kako je istaknuto, izvode se uvek dela srpskih autora iz muzičke arhivske građe Muzeja.


„Knjiga može biti za metodičare klasične muzike, da služi i kao odličan materijal za mnoge master klasove, jer je ovo kao otvoren obrazovni resurs. Za muzičare je ova knjiga sa QR kodom, preko koga mogu slušati muziku, pravi digitalni portfolio“, naglasila je koautorka monografije Ristić, i zahvalila se Istorijskom muzeju Srbije, i dodala da je ova ustanova pravi hram kulture i divan domaćin ove serije koncerata.


Ristić je demonstrirala kako se knjiga može „slušati“, tako što se sa QR kodovima direktno pristupi na internetu sa štampanih kvadrata.

Pametni telefoni se prinesu na taj QR kod kao aplikacija i zaista se onda može na mobilnom slušati bilo koji koncert iz knjige, kako je ona izvela pred publikom, kao pravo čudo.

Imajući u vidu predstavljenu muzičku arhivsku građu, kao i atraktivan način njene prezentacije, ova značajna monografija je namenjena ne samo istoričarima, muzikolozima i kulturolozima, nego i znatno široj čitalačkoj publici i ciljnoj grupi.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here