Predstavljen program Nišville Jazz Festivala u Beogradu: Stanley Jordan, Darryl Jones, Gipsy Kings

Više od 300 programa sa čak 1000 izvođača

0
Reklama

BEOGRAD, 30. jula (Tanjug) – Tradicionalni Nišville Jazz Festival biće održan od 5. do 15. avgusta u Nišu, dok glavni program kreće 12. avgusta, sa poznatim imenima Stenli Džordan i Deril Džons (Stanley Jordan, Darryl Jones), najavljeno je danas na konferenciji za medije u Dvorani kulturnog centra Beograd.

   Iako najavljeni kao glavne zvezde 12. avgusta na otvaranju glavne selekcije festivala, bend Earth, Wind & Fire Experience i čuveni Al MekKej morali su da otkažu svoje učešće na džez manifestaciji, usled bolesti nekih od članova grupe.

  Direktor Nišvilla Ivan Blagojević je napomenuo da je honorar tom bendu u celini isplaćen, ali da je došlo do otkazivanja u poslednji čas, te su oni veoma brzo uspeli da u taj termin dovedu antologijski brend od sastava “Gipsy Kings”, koji vodi muzičar Baliardo, a nastupali su već na ovom festivalu, kao i u BG Areni i Sava centru.

  Blagojević je otkrio da je bilo veoma teško da se i oni “bukiraju”, odnosno rezervišu za dolazak, usled situacije sa korona virusom, jer strani bendovi onda imaju problema kada se vraćaju u svoje zemlje, moraju da budu u karantinu i slično.

  Od jačih imena, na festivalu će svirati Amerikanac Stenli Džordan koji će predstaviti poseban koncept – opus Džimija Hendriksa, a biće i kompletno odeven kao slavni gitarista.

  Bivši član grupe “The Rolling Stones” roker Deril Džons takođe je jedan od aduta na džez programu, koji će nastupati sa američkim sastavom “Stone Raiders” i kolegama Vilom Kahunom i Žan Polom Borelijem.
  Svirao je sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, i kako kaže Blagojević, Džons vapi da svira džez, a ne stalno rok muziku.

  Na konferenciji, iako planiran, nije bio prisutan legendarni Jovan Jova Radovanović, popularan iz “Sedmorice mladih”, koji je morao otići u bolnicu usled manje ozbiljnog problema, a biće mu uručena nagrada za životno delo 11. avgusta u Jazz kući u Nišu.  Kako je istakao prvi čovek Nišvilla, slavni zabavljač i muzičar je doprineo popularizaciji džez muzike u Srbiji, a 12.08. će izvesti svoj program u Nišu.

  Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača, jer smotra se ne odnosi samo na koncerte, već i na pozorišne predstave, filmske projekcije, promocije, izložbe.

  Slogan festivala “Step back”, prema definiciji termina iz košarke kada se ide korak unazad da se izbegne blokada, kako je objasnio Blagojević, odnosi se na problem festivala čiji je budžet ove godine umanjen za 11 miliona dinara.

  Kako je istakao direktor, sredstva opredeljena za 27 godina dug festival, iznose manje od nekih filmskih festivala, što on smatra da je nedopustivo.
  Podvukao je da nema ništa protiv da festivali kao što su BITEF, Palić, Kustendorf ili Love fest u Vrnjačkoj banji imaju veće budžete, ali da bi onda tako značajan događaj kakav je Nišville morao imati bar isto toliko novca za realizaciju ozbiljnih programa.

   Iz tih razloga, Blagojević je najavio mogućnost da se Nišville preseli u neku drugu zemlju, verovatno 2023. godine, mada postoji plan da se u aprilu 2022. pokrene druga forma festivala van Srbije.

  “Na samom Nišvilu fale nam velike zvezde, a ovaj događaj je po obimu sličan jednom Exitu. Opet, lakše je dovesti jednog di-džej izvođača koji sam izađe na scenu, podigne ruke I pušta muziku”, izjavio je Blagojević, aludirajući na taj festival u Novom Sadu, jer je veći deo imena na jubilarnom 20. izdanju bio upravo tog usmerenja.

  Takođe je objasnio da Exit sprema tim od barem 100 ljudi, dok Nišville svega njih 10, jer je povodom situacije sa pandemijom, prethodno izdanje 2020. pretrpelo gubitak osoblja, morali su da raspuste ekipu, jer nemaju više dovoljno sredstava.

  Umetnik – muzičar Milan Stanković, lider fank grupe Sevdah Baby, učesnik je Nišvilla 13. avgusta, sa gošćom Ivanom Vladović.

   Bio sam veoma prijatno iznenađen kada sam dobio poziv od direkcije Nišvilla da nastupam, zaista je velika čast, tako da se radujem koncertu. Mi ne pripadamo žanru džeza, zato sam bio zbunjen što su nas zvali, ali su nam pesme donekle inspirisane džezom”, naveo je Milan Stanković.

  Muzičar je pola života proveo u Nišu, ali sticajem okolnosti nije imao tamo često koncerte, a set lista će biti prilagođena konceptu smotre, sa fank i džez uticajima.

  Od ostalih imena, publika će imati priliku da gleda koncerte makedonske grupe Leb i sol, Orkestra “Impresija” sa Bojanom Stamenov i Zoranom ŠandorovimGorana Bregovića i Nišville Big benda, a od domaćih umetnika predstaviće se i Tanja Jovićević, alternativni rok sastav “Kanda, Kodža i Nebojša”, Dragan Milovanović sekstet, Uroš Perić i Mambo Stars.  

  Osim Glavnog programa na Niškoj tvrđavi, događaji će se odvijati na raznim scenama Niša – River stage, Midnight Jazz dance, Open stage, Welcome stage, Hip Hop stage, Youth Museum stage.
  Na tim pozornicama će nastupati grupe Šinobusi, Zašto Kafka?, Bas i stega, Nesvrstani, Prljave sestre, Baswing, Popečitelji, Highlanders, kao i Sana Garić, hrvatska pevačica Natalee, i mnogi drugi.

Sledeće izdanje Nišville jazz festivala će pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2021. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

   Nišville jazz teatar kao poseban segment pozorišnog festivala od 6. do 9. avgusta donosi osam predstava, od kojih je čak sedam inostranih.

  Direktor Ivan Blagojević će režirati festivalsku produkciju – mjuzikl “Fantom iz opere” Endrua Lojda Vebera, za sam kraj pozorišnog programa 09.08, u saradnji sa Art Centrom Polifonija iz Severne Makedonije i Nišville fondacije.

   U ovoj selekciji su i predstave iz Rio de Žaneira (Brazil), Amsterdama (Holandija), Tulusa (Francuska), Tirane (Albanija), Sofije (Bugarska), Leće (Italija) i Beograda.

  “Nišville Movie Summit” (08.08.-15.08.) predstavlja filmski program igranih i dokumentarnih ostvarenja, od skoro 100 naslova u pet zasebnih celina (Kristina stage, Street movie, Dream movie, Summer stage, River indie bioskop), a program “Striporama” je međunarodni festival stripa i pop kulture na Niškoj tvrđavi, od 12. do 15.08. 

Strahinja Jovanović

Projekt koordinator organizacije “L`Air des Balkan” – Jovana Mišić, kao prijatelj festivala, partner Nišville fondacije iz Francuske, predstavila je projekat “ROJAZE – Roma Jazing Europe” podržan od EU programa Kreativna Evropa.

Sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival, a ulaz će biti omogućen svima koji imaju potvrdu o revakcinaciji ili da su preležali korona virus. Ostali će moći da dobiju ubrzani test na samom ulazu.
 

 Nakon press konferencije održan i tradicionalni Nišville promo live program na Platou ispred Kulturnog centra Beograda kod fontana (Trg Republike 5) u 12:30h, na kojem su svirali JAZZYSAD COMBO sastav, autorski bend koji od 2016. godine nastupa u sastavu Milan Petrović – klavijatura, Nagy Lehel – saksofon, Milan Mutaović – gitara i Jazzysad – gramofoni i ritam mašina.
 Bend na nastupima  svira svojevrsnu mešavinu džeza sa elementima fanka, soula i elektronske muzike, takozvani nu jazz koji dopušta slobodnu interpretaciju i improvizaciju, a njihov nastup su obogatili plesači iz beogradske škole džez plesa SWING & ROLL

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here