Predstava „Tartif“ na Međunarodnom festivalu u Bugarskoj

Neprolazna umetnička veličina i vanserijski talenat nadaleko prepoznat

0
Reklama


Neprolazna umetnička veličina i vanserijski talenat nadaleko prepoznat
 

SOFIJA, 18. juna (Tanjug) – Autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice „Tartif“, rađen po motivima originalne antologijske Molijerove drame, učestvovaće na 15. izdanju festivala “World Theatre in Sofia“, koji se održava od 3. do 21. jula u Sofiji, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Somboru, koje je realizovalo predstavu u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada.

   Na ovom festivalu učestvuju i umetnici iz Rusije, Nemačke, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva, a pored pozorišnih komada biće prikazani i filmovi i nove umetničke forme poput plesnog performansa. 

„Tartif“ kao višestruko nagrađivana predstava u zemlji i regionu, biće prva koja će na festivalu biti izvedena, odnosno odmah prvog dana, 3. jula. 


TARTIF (NP Sombor / SNP) Foto: Siniša Trifunović

  


Igor Vuk Torbica (1987-2020) bio je jedan od najtalentovanijih i najperspektivnijih mladih pozorišnih reditelja ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu.

   Na dan 17. juna bila je godišnjica njegove prerane, iznenadne, neočekivane i šokantne smrti. Ostala je praznina i emotivna pustoš….

   U amanet je ostavio za sobom 10 impresivnih predstava, među kojima se ističu, osim „Tartifa“ i komadi – „Krvave svadbe“ Gabrijela Garsije Lorke(SNP/Grad teatar Budva), „Carstvo mraka“ Lava N. Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), „Pokojnik“ Branislava Nušića, „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta (JDP),Don Žuan“ od Molijera (NP „Toša Jovanović, Zrenjanin).  

  Torbica je režirao i antičku tragediju “Bakhe” po Euripidu, čuveni komad “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište „Gavela“), krvavu dramu „Tit Andronik“ Vilijama Šekspira (ZKM, Zagreb), Molijerovog „Mizantropa“ (HNK, Rijeka) i posebno je imao trijumfalnu režiju „Hinkemana“ Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih).

Mnogi su hvalili i njegovu, a Nušićevu “Ožalošćenu porodicu” (Slovensko ljudsko gledališče, Celje/Prešernovo gledališče, Kranj), kao i “Emiliju Galoti” (Drama SNG, Ljubljana) autora Gotholda Efraima Lesinga. Jednostavno, umetnik koji nije znao da omane!

  Poslednju predstavu je realizovao u Narodnom pozorištu Pirot pod nazivom “Strah – jedna topla ljudska priča” Franka Ksavera Kreca neposredno pred izbijanje pandemije (februar 2020), koja je premijerno gostovala u Beogradu dve večeri zaredom krajem maja u Narodnom pozorištu.  

Vidimo se … tamo negde …


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here