PREDLOG ZA VREME U IZOLACIJI: DOMAĆE TV SERIJE (2) – TELENOVELE I LICENCE

NEZAUSTAVLJIVA POKRETNA TRAKA NOVIH SADRŽAJA

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Objavljen prvi trejler za domaću krimi seriju “Klan” Bobana Skerlića

Serija na Superstar TV kanalu od 25. decembra Izašao je prvi trejler za novu domaću kriminalističku seriju “Klan”...

Novi singl i spot Maje Louis – “Majo, probudi se” – novo izdanje muzičarke

Žanrovska mešavina – rock, hip-hop, funk, soul Muzičarka Maja Stojanović Louis iz Beograda danas je objavila novu pesmu i spot...

NEZAUSTAVLJIVA POKRETNA TRAKA NOVIH SADRŽAJA

U prethodnom tekstu analizirali smo kriminalističke serije koje možete da pratite kod nas, a u ovom opasnom dobu izolacije, karantina i policijskog časa od strane države povodom zastrašujućeg napada virusa, dajemo vam još serija za konzumiranje u toplom domu.
Neverovatna je gomila TV projekata koja se snima, gde se manje-više vrte jedni te isti glumci u nekoliko naslova istovremeno. Odlično je što će svi ti glumci imati dosta posla i puno zarade, što je za kućni budžet izvanredno i dobro dođe, samo je pitanje od toliko kvantiteta da li zaista uspeva da ispliva pravi kvalitet.

Krimi priče su ipak realizovane znatno bolje od onoga što nam sledi u temi pred nama.
Glumci moraju da prihvataju što više angažmana makar se oni preklapali i radili po 14 sati dnevno, jer žele da iskoriste tu šansu dok je era hiper produkcije serija. Da ih posle slučajno producenti i reditelji ne preskoče.
Pitanje je samo veliko za koga se prave toliki serijali, odnosno ko sve stiže da ih gleda. U večitoj borbi sa rijaliti programima i kvizovima, igrani program uvek je bio broj jedan. Ali u ovoj poplavi pitanje je da li svi dolaze do jasnog izražaja.

TELENOVELE

1) TATE

/ TV PRVA, svaki dan u 20.00h /
U planu 184 epizoda

Domaća telenovela rađena prema licenci, odnosno originalu iz Argentine pod nazivom “Sres. Papis”, što bi se prevelo kaoDrage tatice”. Svako veče radnim danima pratite ovu melodramsku avanturu kao romantičnu komediju, o četvorici junaka iz naslova koji se druže i imaju probleme sa ženama ili ljubavnicama. Za razbibrigu sasvim korektno, mada se vidi da se jako brzo snima, treba stići taj tempo i skockati tih 184 epizoda u kratkom vremenskom periodu. Serija ide na šarm glumaca pre svega Andreja Šepetkovskog i donekle zavodljivost i uvek jasnu ironičnost Ljubinke Klarić, kojoj to stoji. Ostale tate su tu da pomognu u svojim paralelnim dramskim tokovima – Branko Janković (igra u barem 3 serije u isto vreme), hrvatski glumac Filip Juričić, inače zvezda raznih sapunica odande, kao i Miljan Prljeta. Ove serije i slične su praktične i poželjne da se pruža šansa mnogim pozorišnim glumcima da postanu popularni, a nisu imali pre ovoga priliku. Zapažene su i dame Anja Alač, Jovana Jelovac Cavnić, Marija Mićić (više voditeljkaPinkovih zvezdica), Sonja Kolačarić i čak kao baka (???) – Katarina Žutić.
Što bi narod rekao, može da se (po)gleda. Ne baš zdušno da se isprati svaka epizoda. U doba korone sve prolazi?

2) CRVENI MESEC
/ TV Pink, radnim danima u 20.00h /
– Planirano više od 120 epizoda

Teško je pratiti i gledati konkretno ovu seriju hrvatskog autora Romana Majetića, iz više razloga, na koje ne bismo sada trošili reči. Za one koji vole istorijske priče – epohe uvijene u oblandu obične površne melodrame sa neuverljivim dijalozima, bez kriterijuma, ovo štivo je taman kako treba. Za one sa istančanijim ukusom i velikim zahtevom, sigurno će protiv ove serije upotrebiti najopasnije oružje po TV program: daljinski upravljač. I onda samo promenite kanal i gledajte nešto smislenije i normalnije.
Ali, u redu, da ne raspravljamo o ukusima, ko ovakvu sapunicu želi i voli, ko smo mi da se bunimo i zakeramo? U izolaciji pak mora biti i boljih izbora.

https://www.youtube.com/watch?v=WPhDx1ecEHo


3) IGRA SUDBINE
/ Radnim danima u 21.00h, TV PRVA /
Planirano 180 epizoda

Adaptacija i “posrbljavanje” kolumbijske sapunice Nuevo rico, nuevo pobre. Kao i “Tate”, ili “Istine i laži”, dakle em što je i danas nejasno što bi ljudi u tolikoj meri gledali sapunske opere, i em se to radi prema licenci? Zar ne mogu domaći pisci da smile kvalitetnu telenovelu, nego moraju da samo prerađuju i dorađuju postojeću? Samo naravno da ne smisle “Crveni mesec”. No, naravno, u ovo doba karantina, “Igra sudbine” vrlo je lekovit da bismo imali mozak na ispašu. U 180 nastavaka, kako je po izvornoj telenoveli, radnja se vrti oko zamene beba u porodilištu. Samim tim i životne sudbine tih junaka su zakomplikovane mnogo godina kasnije. Ljubavni par iz još jedne od licenci – “Sinđelići” – Luka Raco i Dragana Mićalović i ovde su prisutni, a čitavu galeriju likova tumače ili veterani – Snežana Savić, Milica Milša, Slobodan Ćustić, Darko Tomović ili manje znani na televiziji, ali sada postaju popularni – Stevan Piale, Pavle Jerinić, Daniela Kuzmanović, Sandra Bugarski, uz muzičarku i glumicu Kristinu Jovanović Kiku, liderku benda KIKA. Ili voditeljku Anu Mihajlovski. Klasična razvučena melodrama.


4) ŽIGOSANI U REKETU – Sezone 1-2
/TV B92 – radnim danima u 11.00h – sezona 1
NOVA S – sezona 2 /
Dve sezone, ukupno planirano: 90 epizoda

Na žalost, produkcija braće Dragana i Gorana Bjelogrlića samo na početku je obećavala da možda može biti novi “Montevideo”, ali je ubrzo postalo jasno da je nekoliko svetlosnih godina predaleko. Serija u dve sezone po 45 nastavaka gradi priču tipičnu za rutinske hrvatske sapunjare, i nije ni čudo što su u timu scenarista i pisci iz lijepe naše, i to baš u kreaciji dela radnje smeštene u Zagreb, ubedljivo najdosadniji i najmanje privlačan. Serija o košarci a najmanje o tome govori, više su tu gomila intriga, podmetanja, likova sa gomilom love, života na previsokoj nozi, mladalačke naivne ljubavi, ljubavni trouglovi i druge figure geometrije, i tome nema kraja. Serija ima zavidnu produkciju, gomilu mladih i ostalih glumaca, i ostaje značajna po više glumačkih stvari: 1) Konačno je Nebojša Dugalić dobio šansu da postane TV zvezda posle ogromne karijere u pozorištu i sada dobija unosne poslove (Državni službenik, Senke nad Balkanom, Pet), 2) Poslednje uloge su ovde ostvarili pokojne vedete glume Marko Nikolić i Predrag Ejdus. 3) Imamo nova lica kao Mionu Marković i Ivu Ilinčić. I ono što najviše vredi je lajtmotiv kroz glas radio voditelja (Nikola Đuričko). U drugoj sezoni koja će se još snimati, pojačanje su – Branislav Lečić, Jelena Đokić, Olivera Bacić (Biser Bojane, Komšije) i drugi.


Uskoro se snima:

ISTINE I LAŽI – Sezona 3

Planira se ulazak u produkciju čim se steknu uslovi i izađe iz izolacije. Iako su seriju slavili da je definitivni kraj, ipak će se ova licencirana telenovela prema argentinskoj seriji “Graduados” nastavljati unedogled. Posle 300 epizoda, serija ima produžetke, te ćemo gledati glumce koje je publika zavolela: Jelena Gavrilović, Jana Milić, Stefan Buruzović, Anja Mit, Zoran Pajić, Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Svetislav Bule Goncić, Ljiljana Dragutinović, Kika, Feđa Stojanović i drugi. Serija je imala 15 scenarista da adaptiraju već postojeći original, i 5 reditelja ukupno. Mašala!

LICENCE

1) SLATKE MUKE
/ Premijerno prikazano na MTS Superstar TV
Repriza: Svaki dan u 19.00h TV PRVA /
33 epizode

Od producenata popularne serije “Andrija i Anđelka” i manje uspešne, ali duhovite “Mamini sinovi”, stiže nam još jedna – licenca! I dalje je besmisleno što se tako besomučno snimaju već urađeni TV formati preko, a ovde se onda samo malo odomaće sa par izmena i još je bizarno što Andrija Milošević navodno igra sebe! Tako se zove i preziva lik kojeg glumi, dakle identično, što pomalo zbunjuje gledaoce, kao da je ovo neki rijaliti. Elem, Andrija je neki “glumac smutni pa prospi”, sa udarenim prijateljima i ženom koju voli, a malo bi i da švrlja, kao i njegovi ortaci. Ipak, serija ume biti nekako čudna, stvara transfer blama i određenu dozu iritantnosti kod pojedinih glumaca ili njihovih likova. Barem ima neophodnu dinamiku, iako je sadržaj pomalo odbojan. Uz Andriju tu su i Aleksandar Srećković Kubura (prisutan u 5 serija istovremeno), Damjan Kecojević (konačno mu je pružena prilika da bude aktivan na TV-u posle odličnih pozorišnih uloga), Aleksandra Tomić, Zorana Bećić, Mirjana Karanović. Jednom će neko uspeti da objasni zašto postoje i dalje licence za IGRANE PROGRAME. Za rijaliti i kvizove još nam je i jasno, ali ovo …


2) URGENTNI CENTAR
/
Svaki radni dan od 22.00h na TV PRVA /
Repriza je trenutno u toku, uskoro novih 70 epizoda!

Televizija Prva izgleda voli da prikazuje najviše sapunice – licence, tako je verovatno najlakše, kupuje se gotov proizvod, što narod voli. Hajde još nekako da se razume samo donekle da se realizuju licence za serije čije originale ovde nismo nikada pratili (Mamini sinovi, Andrija i Anđelka, sve telenovele), ali ići na “Sinđeliće” kao “Seranove” koji su ovde već bili popularni, ili snimati “Urgentni centar” prema suviše prikazivanoj TV priči kod nas “E. R.”, pomalo je neshvatljivo. Sada se prikazuju ranije sezone, iz 2018/2019, a tokom 2020. će biti nastavka od više serijala, sa ukupno čak 70 epizoda! Proverenom timu lekara koje pratimo pridružuju se i Sloboda Mićalović, Marija Vicković i Dragan Mićanović. Za ljubitelje belih mantila i njihovih drama, idealno je da prate i vole. Da li je Ivan Bosiljčić idealan domaći George Clooney?

3) VRATA DO VRATA
/MTS Superstar TV/
U planu 150 epizoda u dve sezone

Serija je bazirana po sistemu i konceptu skupine skečeva koji se odigravaju bez nekog jasnog reda, i mogu stajati uvek skroz zasebno. Projekat prema licenci francuske TV komedije “Moje drage komšije” iz 150 nastavaka od 30 minuta predstavlja likove i dešavanja iz jedne zgrade, njihove zgode i nezgode, zapravo ima za cilj isljučivo da zabavi i opusti. Ne doseže ništa van tih dometa. Planirane su cele dve sezone, i serija ide na zavodljivost i šarmantnost glumica i glumaca – Jelena Jovičić, Zoran Cvijanović, Nemanja Oliverić, Uroš Jakovljević, Maja Mandžuka, Katarina Marković.


OSTALO

1) NEK IDE ŽIVOT
(Superstar TV)
Uskoro i na TV PINK – 44 epizode

Autor Slobodan Šuljagić kao reditelj potpisao je hit sitkom “Ljubav navika panika” Nebojše Romčevića, i manje popularan “Kuku Vaso”. U istom timu sa scenaristom Vladimirom Đurđevićem koji je pisao tu drugu seriju, sada radi i ovaj humoristički projekat, koji tek čeka prikazivanje na TV Pink tokom proleća. Svakog dana je serijal bio prikazivan na kablovskom kanalu MTS-a, i onda će dobiti drugu šansu pred većim auditorijumom. Bizarna bračna porodična komedija je u stilu spomenutih sitkoma, da bude što luđe i otkačenije, kako se pisac oprobao i u “Komšijama” po sličnom šablonu.
Anđelka Prpić, Ljiljana Stjepanović, Nebojša Ljubišić, Paulina Manov i ostali u duhovitoj ludoriji koja negde podseća i na čuveni “Lud, zbunjen, normalan”.


2) PREŽIVETI BEOGRAD
TV Pink subotom u 21.00h
Ukupno planirano 40 epizoda

Sudar ruralnog i urbanog, mlade devojke studentkinje stižu iz manjih mesta u prestonicu i tu počinju navodno da sazrevaju sa svojim ljubavima. Tinejdžerska priča dosta naivna i prilično površna, ali za manje zahtevne gledaoce sasvim može proći. Od mladih nada svakako se izdvajaju Nina Nešković i Nikola Šurbanović, a tu je i rutinsko prisustvo iskusnijih vukova – Isidora Minić, Boris Pingović, Branko Janković, Igor Đorđević, Branka Šelić, Tihomir Stanić, Nebojša Milovanović, Miloš Đorđević, Milena Pavlović, itd. Prvi serijal je okončan sa 20 nastavaka, a priprema se još toliko da bi se projekat formatirao na planiranih 40 epizoda.
U produkciji Radoša Bajića i njegove kuće “Contrast Studios” – porodične manufakture koja je za Pink realizovala i “Šifru Despot” od 70 epizoda!


Nova šansa TV serijama

Kanal Telekoma Srbija – MTS Superstar TV svojim korisnicima nudi i besplatan paket video klub za sve serije u njihovoj ponudi, koje su završile svoje emitovanje. Tako tu možete pratiti više naslova: krimi dramu “Pet” Balše Đoga, “Daleko je Holivud”, “Državni posao”, “Švindleri”, odlična i mučna drama “Dug moru” Gorana Gajića, “Državni službenik”, spomenuti sitkomi “Vrata do vrata” i “Nek ide život”. Na sve to u ponudi je i nova TV saga već izvikanog Siniše Pavića – “Junaci našeg doba”, koja je bila i na RTS-u i ovom kanalu, od 20 epizoda. Autor kultnih serija (Bolji život, Diplomci, Vruć vetar), odavno nije više u naponu snage (Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Bela lađa), što dokazuje i ovom usporenom, manje zanimljivom TV “robom”. Jedino ako vam se svide glumci tek tako – Igor Đorđević, Mina Lazarević, Nenad Jezdić, Branislav Lečić, Marija Vicković, Tijana Čurović, Vojin Ćetković …

Završene su serije koje bi možda mogle i da imaju konačno labudovu pesmu, jer treba znati kada stati – “Vojna akademija” (5. sezona), “Psi laju, vetar nosi” (sezona 2) Radoša Bajića, “Biser Bojane” Milana Karadžića, a kažu da će biti nastavka krimi priče “Grupa” i psihološke drame “Dug moru”.
Gotova je i komedija “Ujka – novi horizonti” (svaki dan na kanalu NOVA S) Srđana Anđelića, pisca serijala “Mile protiv tranzicije”, koji na sličan način kao autorov junak Mile bori se protiv sistema na razne duhovite načine. To je bila prilika da za kratko vreme odgledamo čak 44 epizode u kojima je glavni Nikola Đuričko, a sada nam je uveliko u Americi. Uz njega su tu i Branka Katić, Boris Milivojević, kao i Boris Komnenić, Sergej Trifunović… Serija zaslužuje još jednu šansu da se reprizono emituje na nekim od programa sa nacionalnom frekvencijom, ovako je prošla prilično nezapaženo.


Uskoro emitovanje:

KOSTI –
Nastavak serije “Meso”, kao drugi deo planirane trilogije o Banja Luci. Scenarista je ponovo Nikola Pejaković Kolja, ovde i u ulozi sveštenika, ne igra isti lik iz prvog dela, jer mu je taj karakter poginuo. Pisac većeg dela divne serije “Vratiće se rode” ovde je negde na tom tragu i senzibilitetu, ali ipak slabije. Osim dosta glumaca iz Republike Srpske, kao pojačanje su – Dragan Mićanović, Jovo Maksić, Nikola Rakočević. Treći deo se takođe sprema, logično pod nazivom – “Koža”. Na jesen stižu “Kosti”.

ŠVINDLERI
Premijerno bilo na Superstar TV
Uskoro na RTS 1 – 12 epizoda

U režiji Miroslava Lekića i Nemanje Ćeranića, negde ova western epoha može biti zanimljiva, o prevarantima koji dolaze u jednu palanku jer su saznali da je neko dobio ogromne pare na lutriji. Razni likovi tu provejavaju, a njih tumače Dragan Jovanović, Branka Pujić, Anđela Jovanović, Dejan Lutkić, Vojin Ćetković, Miki Krstović, Gorica Popović, Andrija Kuzmanović, Marko Gvero, Jovo Maksić …


REALNA PRIČA –
Debitantska režija Gordana Kičića koji i igra glavnu ulogu, nedavno prikazan je na RTS 1. Upravo tamo će ići i kao serija od 10 epizoda. Simpatična melodrama obraća se ciljnoj grupi koja se divi bravurama Kičića ili zavodljive Nine Janković. Svakako ima dovoljan broj i onih koji vole Branimira Brstinu, Nebojšu Ilića Cileta ili Vojina Ćetkovića.

PORODICA –
Mini serija iz 5 epizoda o poslednjim danima pred hapšenje – Slobodana Miloševića. Pitanje je – da li ikoga to danas uopšte zanima?

NEKI BOLJI LJUDI –
Porodična komedija iz čak 66 epizoda ponovo sa rediteljem Slobodanom Šuljagićem na čelu, sa trojicom scenarista, i glumcima – Nebojša Ljubišić, Milena Vasić i Gordana Đurđević Dimić kao glavnim protagonistima. U produkciji kanala Superstar TV tamo kreće u maju, a kasnije u oktobru na Pinku.

VIKEND SA ĆALETOM – Mini serija iz 6 epizoda zapravo će biti prikazana nakon istoimenog filma gde igraju Nenad Jezdić i Bane Vidaković, po scenariju i režiji Miroslava Momčilovića. Odnos oca i sina pred kraj života ovog prvog. Muška melodrama.

Nastavlja se hiper produkcija TV serija, njima korona ne može ništa.
Samo još da mi pronađemo pravi kvalitet iz toga.

Ivan Makragić


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju “European Shooting Stars” predstaviće 10...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!