Pozorište TEATRIJUM predstavlja repertoar za avgust

Veoma produktivan i aktivan program pod vedrim nebom se nastavlja

0
Reklama


Veoma produktivan i aktivan program pod vedrim nebom se nastavlja


Ideja o otvaranju – osnivanju novog beogradskog pozorišta na otvorenom Teatrijum pokrenuta je na inicijativu istaknutog dramskog umetnika Tihomira Tike Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad.

Upravnik pozorišta je glumac Vladan Gajović.
Pozorište ove „nulte“ sezone će imati komade na repertoaru sve do 31. avgusta i imati više od 50 izvođenja, a počeli su 3. jula i imali jednu premijeru – „Don Žuan“ u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače.

Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.

Repertoar za avgust je sledeći:

Tatjana Kecman: ,,Deset naprema jedan”
2. avgust

Glumica Tatjana Kecman u svom autorskom projektu na duhovit način savetuje muškarcima zašto da se ne ožene i kakve pripadnice lepšeg pola treba da izbegavaju. Kecmanova je odglumila deset potpuno različitih tipova žena i pokušala da otkrije njihove maske, igre i sitne laži. Pitka i lagana, komedija ne zadire duboko u muško-ženske odnose, već je neka vrsta krokija. Glumica se igra koristeći banalne situacije iz svakodnevnog života, a posebno one u vezi s kućnim poslovima, kao što su pranje veša i kuvanje da bi pokazala pravo lice svojih junakinja.

Monodrama “Na Drini ćuprija”
Autorski projekat Tihomira Stanića – režija, gluma, adaptacija
3. avgust

Jedno od kapitalnih književnih dela na našem jeziku Na Drini ćuprija našeg nobelovca Ive Andrića, objavljeno je u Beogradu pre 75 godina. Scenu novoosnovanog Pozorišta „Teatrijum“ otvorilo je upravo monološko kazivanje izabranih delova ovog romana, dok će sutra, 3.8. ponovo nastupiti pred beogradskom publikom naš popularni dramski umetnik Tihomir Stanić. Odlomci koje govori u ovom monologu su upravo izbor našeg glumca, koji neodoljivo podseća na samog Andrića i u njegovoj impresivnoj interpretaciji.
Podsetimo, Ivu Andrića Tika Stanić je tumačio u filmovima „Lajanje na zvezde“ i „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“, kao i TV drami-filmu „Proleće na poslednjem jezeru“ (2020).DESET NAPREMA JEDAN
NA DRINI ĆUPRIJA

“Milunka Savić”
4. avgust
Igra: Vesna Stanković

Predstava je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković. Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (Orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…)

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.


Jack Dimich
Monodrama “Oj, živote”
5. avgust

Nastala prema tekstu Josipa Pejakovića ovo je priča o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umesto svog mlađeg brata počinioca ubistva s predumišljajem. Protagonista ove monodrame na komediografski način govori svoju muku i veoma emotivno iznova proživljava sve što mu se tokom odsluženja kazne dogodilo, a prepoznatljivim bosanskim dijalektom Jack Dimich govori kroz glavni lik, ali i kroz sve likove sa kojima se njegov protagonista susreće. Mešavina humora i tuge publiku navodi da se sa njegovom pričom poistovećuje i sa njom saoseća.
Dramski umetnik je uveliko uspešan u Americi, gde je već dve decenije prisutan u mnogim holivudskim filmovima i TV serijama.

Predstava je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Bosanskoj Dubici, a u junu prošle godine i premijerno u Beogradu.
Nastaviće svoje gostovanje u Novom Sadu, Pirotu i rodnom gradu glumca – Bosanskoj Dubici.

Adaptacija i režija: Jack Dimich
Tekst: Josip Pejaković

Sav prihod od prodatih karata biće uplaćen Solidarnoj kuhinji.


OJ, ŽIVOTEJACK DIMICH
MAJA ŠARENAC – ODBROJAVANJE
Maja Šarenac: ,,Odbrojavanje”
6. avgust

Monodrama ODBROJAVNJE je skup kolumni iz pera hrvatske dramske autorke Tene Štivičić nastalih u periodu od proteklih pet godina i tiču se emancipacije i traženja identiteta žene u svetu koji je ustrojen po pravilima jačeg pola. Ravnopravnost se traži u  izumrlim vrednostima prošlih vremena a moderna žena sakuplja fragmente tradicije i brižno ih spaja humorom i satirom. Vodič kroz svojevrsno predavanje i retrospektivu je Maja Šarenac, glumica Gradskog pozorišta iz Podgorice i na njen svojstven način, naizgled feminističke stavove, donosi pred noge gledališta.

Mariana Aranđelović: Stand-Up komedija
7. avgust

Veče Stand Up komedije je idealna prilika da se publika sjajno provede i smeje gotovo bez prestanka.

Dok slušate, gledate i učestvujete u ovoj izuzetno angažovanoj i interaktivnoj predstavi, prepoznaćete  opšta mesta vašeg životnog iskustva, jer se stand up komedija bavi upravo komentarom na svakodnevne frustracije pojedinca u odnosu na savremeno društvo, međuljudske odnose, socijalne vrednosti i tekovine, ali iz, uvek drugačijeg, intimnog i naravno, iščašenog ugla posmatrača, komentatora i buntovnika-stand up komičara.

Stand Up je iskren, precizan,  javni govor, zaodenut u lucidne šale autora, koje “izvrću” suštinu i “izmeštaju” težište problema.

Dođite da se zajedno nasmejemo svojim problemima, manama, izneverenim očekivanjima i zabludama , jer  je  humor dar i najjače oružje zdravog razuma, plemenitog duha i nadahnute inteligencije.

Mariana Aranđelović, glumica i stand up komičarka sa ovim svojim projektom je godinama prisutna na mnogim scenama prestonice (UK Vuk Karadžić) i Srbije, gde je prava „one woman show“.
Takođe igra u hit komediji „Svingeri“ Milorada Milinkovića, koja se izvodila u UK Vuk, a onda i u Pozorištu Slavija. Mariana je bila i deo stalne postavke dugovečne TV serije „Selo gori, a baba se češlja“.


MARIANA ARANĐELOVIĆ – STAND UP KOMEDIJA
SIRENA I VIKTORIJA
,,Sirena i Viktorija” Aleksandra Galina
8. avgust

Novopečena bogatašica, naizgled pobednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom koji urušavanje idealistički ustrojstva sveta preživljava radeći po kućama kao stilista-kinolog…

Niz komičnih nesporazuma i odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja nas, smehom razoružane, suočava sa verovatno najvažnijim htenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.

Trio drama se igra prema tekstu ruskog autora Aleksandra Galina („Lica“ – Atelje 212, „Konkurs“ – BDP), koji je dosta prisutan na scenama Beograda i cele Srbije.

Prevod sa ruskog: Olga Marinković

Režija RADOSLAV MILENKOVIĆ

Uloge Konstantin…..Radoslav Milenković

Sirena …Tatjana Kecman

Viktorija …..Milena Pavlović,,Ljubavni vremeplov” 9. avgust u 21h

Pozorišna predstava kabaretskog tipa od 90 minuta o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca… Ovaj svojevrsni pozorišni vremeplov objedinjuje period od 200 godina, celog 19. i 20. veka, priče o velikim ljubavima Đure Jakšića, Laze Kostića i Lenke Dunđerski, Živojina Mišića i Lujze, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Disa, Jelisavete Načić, Alekse Šantića, Milutina Milankovića, Desanke Maksimović, do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Svaka priča ima svoju pesmu, pesmu upravo iz tog perioda, tako da je ovo i muzički vremeplov, jer se neke pesme gotovo nigde više ne mogu čuti. Sve pesme se izvode uživo, uz pratnju klavira i gitare.

Dramatizacija i režija: Vesna Stanković
Učestvuju: glumica Vesna Stanković, muzičar Vladimir Preradović Lord.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here