Pozorište je tamo gde mu je publika

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Guns N’ Roses po prvi put objavljuju “Greatest Hits” kompilaciju na vinilu

Guns N’ Roses objaviće kompilaciju “Greatest Hits” iz 2014. godine po prvi put na vinilu i to...

Nekadašnji vođa grupe “Novi fosili” sleteo u provaliju, u teškom stanju prevezen u bolnicu

U sredu kasno poslepodne Rajko Dujmić, koji je nekadašnji vođa "Novih Fosila" automobilom je sleteo s puta,...

Javili se organizatori koncerta RATM u Beču – čeka se novi datum turneje

“Zbog ograničenja Austrijske vlade koncert u Beču je odložen a novi datum biće objavljen što je pre...

“Dobrodošli u Srpsko narodno pozorište. Kako vi ne možete kod nas, mi smo odlučili da dođemo vama. Molimo vas da isključite vaše mobilne telefone i samo ovoga puta, suprotno svim pravilima pozorišta, uzmite piće i grickalice. Koncert počinje u 19 časova. Čekamo vas na balkonu.”

   Tim pozdravom, svako veče, tačno u 19.00 časova, kada inače i počinju operske predstave u Srpskom narodnom pozorištu, počinjali su koncerti. Podbara, Liman, Detelinara i Bulevar bile su gradske četvrti u kojim su se držali koncerti pre svega za stanare tih kvartova koji su koncerte posmatrali sa balkona, ali brzo će se ispostaviti i za brojne starije sugrađane, koji su imali dozvolu da izađu tokom policijskog časa na ulicu.

“Osvežili su mi dan. Ovo je predivno,” kaže jedna starija sugrađanka koja se našla na lokaciji, dok njen muž dodaje: “Prijatno ste me iznenadili, ovo je melem za dušu.”

   Stanari okolnih zgrada sa prozora ili balkona posmatrali su, tapšali, čak i pevali u nekim momentima dok su se nizale numere – od MocartoveMale noćne muzike”, preko “Habanere” iz “Karmen” u izvođenju sjajne prvakinje SNP-a Jelene Končar sve do popularne “Bella ciao” kojom su stanari vratili muzičare na bis.

Po terasama sam viđala ljude koji sede sa čašom vina u ruci, deca slušaju, oni su toliko aplaudirali, bili oduševljeni da je to neverovatno. Ja sam dobila jednu crvenu muškatlu od jedne bake sa drugog sprata koja je posle Habanere bila oduševljena i sve vreme je igrala, i kad sam ja završila, poslala mi je poljubac, i ja njoj, i onda je iščupala jednu muškatlu i bacila mi. To je slika koja će mi zauvek ostati urezana,” priča prvakinja opere SNP-a, Jelena Končar.

Energija je neverovatna. Svaki kvart nas je drugačije dočekao, ali i dalje toplo. Dobijamo kafe, cveće i aplauze i na tome pozorište i treba da živi. Verujem da smo ovim zaista pokazali da nam posao ne staje samo zato što su pozorišta zatvorena. Sada treba da iskažemo zahvalnost za sve one koji rade tokom epidemije da bismo mi ostali bili bezbedni,” objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Ono što nam je ovaj period pokazao jeste da će umetnost naći način, bilo da je reč o online projekcijama, koncertima ili snimcima “od kuće”. Izvesno je sasvim da ćemo i u periodu pred nama morati da pronađemo nove metode da pozorište “donesemo” publici.

Muzika mora da nastavi da živi, uprkos distanci i merama predostrožnosti. Iskreni aplauz, tako jednostavan način oslobađanja emocija, treba da nas podseti koliko je moćna umetnost. Mi nismo lekari koji mogu da pomognu da se virus porazi, ali sam uveren da sada, više nego ikada, treba ponovo da otkrijemo koliko su zdrave i lepe emocije koje nas navode da se nadamo da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu,” kaže italijanski dirigent, maestro Andrea Solinas.


  Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije tokom vikenda izveli su polusatne koncerte na više lokacija u gradu uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru Bella ciao.

Cilj koncerata bio je da se zahvale svima onima koji su neumorno radili tokom karantina, od medicinskih radnika, preko medija do policije.

Ovo je četvrti veliki projekat Opere tog pozorišta od početka pandemije, koji je zadobio pažnju i svetskih medija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Preminuo Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji. Podsjetimo, kantautor je...

Ovogodišnje planirano izdanje Nektar OK Festa, prolongirano za juli 2021. godine

Obzirom, na epidemiološku sliku u našoj zemlji, ali i u cijeloj regiji, konstantan rast broja zaraženih na dnevnom nivou, i ograničeno...

Vojislav Brajović dobitnik prestižne nagrade “Pavle Vuisić”

Nagrada ''Pavle Vuisić'' za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima - nagrada za životno delo...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!