Pozorišni festival “Bucini dani” posvećen Milosavu Buci Mirkoviću, u 8. izdanju od 20. do 25. juna u Aleksandrovcu

Na programu je pet predstava iz cele Srbije

0
Reklama


Na programu je pet predstava iz cele Srbije


ALEKSANDROVAC, 5. juna – Pozorišni festival “Bucini dani” posvećen Milosavu Buci Mirkoviću, u svom osmom izdanju, biće realizovan od 20. do 25. juna u Aleksandrovcu, saopšteno je na društvenim mrežama.


Festival će se održavati u Domu kulture “Milosav Buca Mirković”, a novo izdanje obeležava 10 godina od smrti tog poznatog teoretičara i publiciste, i na repertoaru ove godine će biti pet pozorišnih predstava iz cele Srbije.


 Tako će 20. juna festival otvoriti komad „Naš razred“ poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, u produkciji beohgradskog Narodnog pozorišta.
Uloge tumače mladi glumci: Nina Nešković, Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić, Jovan Jovanović.
Sledećeg dana 21. juna u selekciji će se naći nova verzija romana “Ana Karenjina” Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji makedonskog autora Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište / Ujvideki Szinhaz), dok će 22.06. biti odigrana duo drama “Pluća” britanskog pisca Dankana Mekmilana, gde igraju Goran Jevtić i Suzana Lukić (Opera i teatar Madlenianum u Zemunu).


 Predstava dužeg naziva “Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka” prema tekstu i režiji Anđelke Nikolić, biće izvedena 23. juna na sceni Doma kulture. Koprodukciju ovog komada potpisuju Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Puls teatar u Lazarevcu, Seoski kulturni centar Markovac i Udruženje “Hop-la” iz Beograda.  


Narodno pozorište u Beogradu će se predstaviti sa takodje novim projektom “Očevi i oci” prema istoimenom romanu čuvenog pisca Slobodana Selenića (“Ubistvo s predumišljajem”, “Timor mortis”, “Ruženje naroda u dva dela”), u režiji Veljka Mićunovića, gde igraju Miloš Đorđević, Nikola Rakočević, Aleksandar Vučković, Vanja Milačić, i drugi.

Na zatvaranju festivala “Bucini dani” u nedelju, 25. juna biće dodela nagrada “Zlatno zrno” i Veče filmske muzike “Boje noći”.


 Milosav Buca Mirković (Aleksandrovac, 1932 – Beograd, 2013) bio je srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar, prozaista.  


 Apsolvirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1956, kada je počeo da se bavi književnom i pozorišnom kritikom.
Bio je novinar i urednik u listovima „Mladost“ i „Beogradska nedelja“ (1958–1964) i u listu „Politika Ekspres“ (1964–1974).


 

Takodje, nagradjivani pisac i publicista Mirković je bio upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1974–1978), urednik u Izdavačkom preduzeću “Prosveta” i NIN-u (1978–1993).

 Objavio je niz pozorišnih studija, zbirke pesama i proze, knjige kritika i eseja, književno-kritičkih dela, antologije.


 Poslednjih decenija života najviše je bio posvećen teatru, tako da je objavio značajne priloge o predstavama, glumcima i drugim tvorcima dramske igre, i značajne knjige – “Nušić naš nasušni – Nušićevi glumci i glumice” (1994), “Milivoje Živanović – gorostas srpske glume” (1997), ”Zoran Radmilović i kralj i klaun” (2000), “Mija Aleksić vilovnjak sa istočnih strana” (2001), “Ljuba Tadić: po Srbiji Sokrat” (2004), “Hajdemo u pozorište” (2009).

 Za sobom je ostavio važne nagrade – „Zlatni prsten Bagdale”, (1988), Statueta Joakim Vujić (1996), Nagrada Udruženja književnika Srbije za „Životno delo“ (Za celokupno književno delo, 2004), „Zlatni ćuran” (2006), Vukova nagrada (2009).


MILOSAV BUCA MIRKOVIĆ
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here