Pozorišne premijere u martu (Vol. 2): cela Srbija van Beograda

Zanimljivi projekti kao pravi poduhvati u doba pandemije bez vidljivog kraja

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoZanimljivi projekti kao pravi poduhvati u doba pandemije bez vidljivog kraja

Mnoga pozorišta po Srbiji, kao i u prestonici, uveliko spremaju i dalje nove predstave i nesmetano rade kao da pandemije nema, a ona nam ne daje da predahnemo evo već punih godinu dana.

Kako već znamo šta nas očekuje u martu i aprilu u Beogradu, hajde da istražimo šta se sve sprema u bliskoj budućnosti po teatrima Srbije, pre svega za mart, a zakoračićemo i u naredne mesece gde će biti izvesnih premijera.

Na samom kraju prethodnog meseca, tačnije u proteklu subotu, 27. februara izvedena je već najavljena romantična komedija „I to se zove ljubav“ Mari Šizgal, u režiji Ksenije Krnajski, u Narodnom pozorištu Užice, koje je nedavno predstavilo i komad “Boli kolo” posle više odlaganja, upravo usled epidemije kovida 19.
Oba dela će imati svoje prve reprize upravo tokom marta za užičku publiku.
Rediteljka Krnajski je i prevela komediju „I to se zove ljubav“ sa engleskog, i uradila izbor muzike, za komad autora poznatog po scenariju za čuveni film “Tutsi” sa Dastinom Hofmanom.
U predstavi igraju – Vahidin Prelić, Dejan Maksimović i Tanja Jovanović.

Plakat predstave “Tramvaj zvani želja” NP Sombor
Pozorište mladih u Novom Sadu takođe je proteklog vikenda imalo premijeru edukativnog dela “Putovanje sa Svetim Savom” namenjenu mlađoj publici, na sceni za decu.
Autorka je Olgica Nestorović, dok režiju potpisuje njen suprug Mihajlo Nestorović, inače upravnik ovog teatra.
Igraju: Lea Jevtić, Tijana Maksimović, Darko Radojević, Dejan Šarković, Slavica Vučetić, Danilo Milovanović, Aleksa Ilić, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Ervin Hadžimurtezić, Marina Cinkocki, Marija Todorović, Marija Radovanov.

Veoma su produktivni u Pozorištu mladih, jer je takođe krajem meseca izvedena odlagana premijera “Smrt gospodina Goluže” prema čuvenoj pripovetci Branimira Šćepanovića (čuven je bio i film sa Ljubišom Samardžićem), u režiji Patrika Lazića, gde naslovnu ulogu igra Saša Torlaković, inače prvak Narodnog pozorišta Sombor.

Kad smo već kod Sombora, oni imaju 5. marta premijeru antologijskog komada “Tramvaj zvani želja” američkog dramatičara Tenesija Vilijamsa u režiji Juga Đorđevića, koji je 20. februara imao premijeru dela “Kišne kapi na vrelom kamenju” Rajnera Vernera Fasbindera u BDP-u.
Glavnu ulogu tumači prvakinja NP Sombor, nagrađivana glumica – Ivana V. Jovanović, nosilac većine značajnih predstava ovog teatra.
Uz Ivanu igraju Milijana Makević, Aleksandar Ristoski i Nemanja Bakić.
Legendarni film Elija Kazana (1951) je proslavio pre svega Marlona Branda, kao i Vivijen Li i Karla Maldena, odnosno glumca srpskog porekla – Mladena Sekulovića, kako mu je bilo pravo ime.


IVANA V. JOVANOVIĆ – “TRAMVAJ ZVANI ŽELJA”
Dosta se očekuje od ambiciozne predstave “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u dramatizaciji upravnika NP Niš – Spasoja Ž. Milovanovića, u režiji upravnika BDP-a Juga Radivojevića, koja se realizuje u koprodukciji tri pozorišta: SNP u Novom Sadu, NP Priština sa sedištem u Gračanici i NP Niš.

Premijerno izvođenje planira se 11. marta u Narodnom pozorišu u Nišu, gde će 12. marta biti prva repriza.
Novosadska premijera biće izvedena u utorak, 16. marta u SNP-u na sceni „Pera Dobrinović“.
Premijera u Gračanici, koja je bila planirana 9. marta, odložena je zbog epidemioloških i tehničkih razloga i očekuje se da bude ostvarena u narednim mesecima.

Dramska predstava „Deobe“ na taj način objedinjuje pozorišni i geografski prostor sa sva tri teatra.

Za predstavu smo odabrali ono što je najvažnije za savremenu dramu, a to je antička tragedija koju nosi priča o odnosu oca i sina. Kakav je to poriv da otac želi da ubije sina, odnosno zašto sin želi da naudi ocu? Ta iskonska, najdublja emotivna linija u porodičnom odnosu najvažnija je u predstavi”, istakao je reditelj Jug Radivojević, koji potpisuje i scenografiju projekta.

Sa čitaće probe “Deoba”, foto: Srđan DoroškiPriča o Srbiji i Srbima, o razdvojenosti, o najrođenijim na suprotnim stranama, pretočena je u roman “Deobe” koji je 1961. godine dobio drugu NIN-ovu nagradu, a ove godine obeležava se 100 godina od rođenja Dobrice Ćosića. 

U predstavi igraju glumci sva tri pozorišta: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Umetničku ekipu čine i dramaturg Božidar Knežević, dok je glumac u predstavi Igor Damnjanović ovde u trostrukoj ulozi, još kao kao asistent reditelja i autor scenskog pokreta.

U Nišu se spremaju još dve predstave: delo “Gde smo ono stali” prema tekstu Marjana Todorovića, u režiji Nenada Todorovića biće izvedeno 16. i 19. marta kao dve premijere, i komedija “Heroj nacije” Ivana M. Lalića, po planu 30. marta, u režiji spomenutog upravnika NP Niš – Spasoja Ž. Milovanovića, inače dramaturga po obrazovanju.
Taj komad Ivana Lalića, direktora Mikser festivala, pod istim naslovom je igran ranije i u NP Zrenjanin, u režiji Dušana Petrovića, dok je Gorčin Stojanović isti tekst režirao pre više od dve decenije u beogradskom Zvezdara teatru pod nazivom “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira”. Tada su igrali Danilo Bata Stojković i Milena Dravić.


Scenske probe “Deoba”, foto: Srđan Doroški
Narodno pozorište Subotica – Drama na srpskom jeziku priprema čuveno delo Aleksandra PopovićaKus petlić”, u režiji Milana Neškovića, koji se već oprobao u režiranju dela kultnog pisca – “Mrešćenje šarana” (Atelje 212).
U novoj postavci igraju glumci iz ansambla NP Subotica: Minja Peković, Sanja Moravčić, Igor Greksa, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić i Miloš Stanković.
Premijera je planirana za sam kraj marta ili početak aprila.
Reditelj Nešković paralelno sprema i poznati komad “Audijencija” Vaclava Havela, čija je premijera zakazana za 20. mart u Akademiji 28 u Beogradu, a uloge tumače Nikola Rakočević i Miodrag Radonjić.

U Narodnom pozorištu Kikinda uveliko su u toku probe za čuvenu komediju “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, u režiji Stevana Bodrože, čija se premijera planira za 20. mart.
  Između ostalih u ekipi predstave ansambla ovog teatra je Marina Vodeničar, istaknuta ranije u seriji “Vratiće se rode”,Senke nad Balkanom”, a nedavno je bila aktuelna sa hvaljenom serijom “Kosti”, kao i “Klan”.

U Drami Srpskog narodnog pozorišta Novog Sada u toku su probe predstave “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” autora Miloša Nikolića, reditelja Ivana Cerovića, koja je bila najavljena za februar, ali se još čeka datum premijere na Kamernoj sceni SNP-a.

Prema rečima reditelja, likovi u ovom lakom komadu o smešnom i gnusnom, „zasnivaju se potpuno, ili delimično, na stvarnim ljudima koji su učestvovali, ili imaju posredne veze, sa događajima iz Drugog svetskog rata.“

Radnja predstave smeštena je u Nemačku, 1999. godine.
Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao, prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i, uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru.

Scenograf je Željko Piškorić, a kostime potpisuje takođe reditelj Ivan Cerović, dok tri jedina lika tumače: Nebojša Savić, Ljubiša Milišić i Sanja Mikitišin.


MARINA VODENIČAR
Sa probe komada “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum”
Takođe, prva čitaća proba besmrtnog i neprolaznog komada “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova, u režiji i adaptaciji Radoslava Milenkovića, održana je 24. februara u Svečanom salonu SNP-a.

U predstavi igraju: Sanja Ristić Krajnov, Nevena Nerandžić, Sonja Isailović, Ljubiša Milišić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov, Aljoša Đidić, Dragomir Pešić, Alisa Lacko, Dušan Vukašinović i Dušan Jakišić. 

Poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca biće premijerno izvedeno 7. maja 2021. na Kamernoj sceni. 


Čitaća proba komada “Višnjik” A. P. Čehova

 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket