POZORIŠNE PREMIJERE U MAJU (VOL. 1): BEOGRADSKA SCENA

Novi projekti pred samo finale sezone 2020/2021

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Novi projekti pred samo finale sezone 2020/2021


Beogradska pozorišta uveliko pripremaju nove predstave za sledeći mesec, čije će premijere uslediti odmah nakon Uskrsa i prvomajskih praznika.

Kulturna umetnička sezona se polako bliži kraju, odnosno pozorišta ulaze u samu završnicu sa svojim projektima pred letnji raspust, a tokom maja, a delimično i juna, teatri u Beogradu – Narodno pozorište, Madlenianum, “Boško Buha”, Beogradsko dramsko pozorište, “Duško Radović” će ponuditi publici nove komade.

Već 7. maja je planirana premijere “Priče o majci” Hansa Kristijana Andersena u Malom pozorištu “Duško Radović”, u režiji Ane Konstantinović, koja potpisuje i adaptaciju ove bajke za decu i odrasle.  
U toj mitskoj priči o životu i ljubavi na granici ritualnog, koji se otkrivaju u susretu sa Smrti igraju – Jovana Cvetković, Damjan Kecojević (potpisuje i scenski pokret), Vladislava Đorđević i Dejan Bošković.

Zanimljivo je da Narodno pozorište tokom sledećeg meseca, kao i cele tekuće sezone, ima priliku da predstavi publici zaista impresivan repertoar Gala večeri kao koncerte sektora Opere i Baleta, ali i premijerna gostovanja dramskih predstava iz Srbije pod krovom svoje kuće.

Posle otkazane premijere baleta “Mikelanđelo” u aprilu, usled situacije upravo sa pandemijom, sledeći datum je 16. maj na Velikoj sceni NP, u režiji i koreografiji gosta iz Slovačke – Maria Radačovskog.
Ovaj balet u jednom činu doveo je istaknutog autora, koji je diplomirao na Plesnom konzervatorijumu u Bratislavi, bio član Baleta Slovačkog narodnog pozorišta 1989. godine, i ubrzo postao solista, a kasnije dobio angažman u Holandskom plesnom teatru u Hagu.

Scenografija i dizajn svetla je u rukama takođe gosta iz Slovačke – Mareka Holija, koji je stekao zvanje mastera u oblasti scenografije na Akademiji muzičkih i dramskih umetnosti u Bratislavi.
Nakon međunarodnih studija u Holandiji, karijera mu je išla uzlaznom putanjom svuda po svetu, autor je scenografije za 80 predstava – repertoarske drame, opere, balete i mjuzikle, ali i mnogih filmova i TV serija.

Dela su mu viđena i na Pozorišnom festivalu u Avinjonu, Francuska, a realizovao je radionicu scenografije u Umetničkom koledžu Dartington, Velika Britanija.

Sarađivao je sa profesionalnim pozorišnim kućama u Slovačkoj, Republici Češkoj, Rumuniji /Nacionalni teatar operete Bukurešt/, Letoniji /Nacionalni balet Riga/, Ukrajini /Nacionalna opera u Lavovu/, Srbiji /Balet Narodnog pozorišta u Beogradu/, Novom Zelandu /Kraljevski balet / i SAD /Baletska trupa u Grand Rapidsu/.
Dizajnirao je scenografiju za preko 120 TV produkcija u Republici Češkoj i Slovačkoj, nekoliko reklama i tri TV serije. Radio je scenografije za TV studija u Bukureštu i Njujorku.

Nacionalni teatar biće 6. maja domaćin diplomske predstave Andrijane Mećave sa dramom “Bračna igra” Edvarda Olbija, sa Akademije umetnosti, koja nije jedina za promociju studenata na sceni ovog pozorišta.

Fakultet dramskih umetnosti će takođe gostovati na ovoj sceni 23. maja sa predstavom “Malo blago” Elejn Marfi, kada će diplomirati Nevena Mijatović, a delo “Intimnosti” 31. maja je doktorski umetnički projekat Anđelka Beroša sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Komad “Sedmi dan” po romanu Gorana Vračara, u režiji i dramatizaciji glumca predstave Aleksandra Lazića, Kulturnog centra Istočno Sarajevo, biće izveden dve večeri 11. i 14. maja, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Na repertoaru koncerata nalaze se mnogi muzički spektakli – scene iz opere “Niko ne spava, svira božanska muzika” 8.05. i Gala koncert “Va, Pensiero” (Pođi, misli) 19. maja – solisti, hor i orkestar opere u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, gde gostuje dirigent Volfgang Šajt iz Beča.

“San” je ime koncerta kamernog sastava orkestra Opere NP i tenora Dejana Maksimovića, koji će izaći na pozornicu 23.05, dok je koncert kamernog sastava Opere NP “Himna ljubavi” sa dva soprana – Snežana Savičić Sekulić i Aleksandra Stamenković, po planu 29. maja.

Gostovanje dramskog repertoara veoma je bogato tokom maja meseca u ovom teatru, tako će 22. maja biti održano svečano otvaranje Majskih dana makedonske kulture u Beogradu, kada će se igrati drama “Vetar u tapetama” Zorana Mitrovića.Na žalost pokojni i zauvek neprežaljeni reditelj Igor Vuk Torbica svoje testametarno delo ostavio je u Narodnom pozorištu Pirot sa svojim autorskim projektom “Strah – jedna topla ljudska priča” što će beogradska publika gledati dve večeri zaredom – 24. i 25. maja. 
Tako je i glumački ansambl NP Pirot imao tu privilegiju da radi sa retko talentovanim umetnikom.

Nastavlja se redovno Javno čitanje francuskih savremenih pisaca i na red u ovom ciklusu “Frankofonije” je stigao autor Frederik Zontag sa dramom “Džordž Kaplan”, 27. maja.

Novija drama “Mefisto” po romanu Klausa Mana stiže 30. maja iz Novosadskog pozorišta (Ujvikeki Szinhaz), kao novi izazov za reditelja Borisa Liješevića, koji je tokom pandemije ranije realizovao još dve predstave – “Čitač” (BDP) i “Upotreba čoveka”.

Srpska Atina će 31. maja gostovati u prestonici Srbije i sa komadom “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića, reditelja Juga Radivojevića, kao koprodukcija tri teatra: SNP (Novi Sad) NP Niš i NP Priština.
Bivši predsednik Jugoslavije i antologijski književnik u poslednje vreme je veoma inspirativan za ekranizaciju, jer osim “Deoba”, snimljena je ranije serija “Koreni”, dok će na jesen biti premijera TV serijala “Vreme zla”.


DEOBE

Atelje 212 u maju neće imati premijeru, dok je u prethodnom periodu sa uspehom producirao komade “64” i “Sin”. Ali, 7. maja će biti upriličeno zanimljivo gostovanje iz Pozorišta mladih u Novom Sadu – “Smrt gospodina Goluže” u režiji Patrika Lazića, prema čuvenoj pripovetci nedavno preminulog pisca Branimira Šćepanovića, u dramatizaciji Ane Đorđević, rediteljke po vokaciji.
Čuvena priča o čoveku koji odlazi u malo mesto da izvrši samoubistvo, prava je satira i alegorija, veoma aktuelna i univerzalna, a glavnu ulogu igra prvak NP Sombora – Saša Torlaković.
Poznat je bio i istoimeni film (1982) sa Ljubišom Samardžićem, u režiji Živka Nikolića, a čak je i Holivud snimio svoju varijantu tog dela – “Džulijan Po” (1997) sa Kristijanom Slejterom u vodećoj ulozi.

Beogradsko dramsko pozorište je prošlog meseca izvelo čak pet premijera, jer su razni projekti odlagani, te se na kraju sve moralo izvesti jedno za drugim (“Dan kada ja više nije bilo ja”, “Cement Beograd”, “Tiho teče Misisipi”, “Baal”, “Divlje meso”).

Ozren Grabarić
DEMOKRATIJA

Ambiciozan plan od 10 novih predstava BDP-a tokom kalendarske 2021. godine uključuje dramu “Demokratija” Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, čija će premijera biti 15. maja na maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.
Reditelj je zapisao beleške o predstojećoj predstavi:
“Paradoks demokratije verovatno leži u tome što „sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo“. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika.
Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje, ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna.“

Glavnu ulogu tumači retko izvanredan i talentovani Ozren Grabarić, redovan gost iz Hrvatske, koji je već briljirao u predstavi BDP-a “Ružni, prljavi, zli” rediteljke Lenke Udovički, dok je dokazao da je pravi vanzemaljac sa vanserijskim ulogama u komadima “Dnevnik jednog ludaka” kao autorski projekat i “Hinkeman” (Zagreb), u režiji na žalost pokojnog Igora Vuka Torbice.

Uz Grabarića u “Demokratiji” igraju – Ivana Nikolić, Gabor Pongo, Tamara Aleksić i Arpad Mesaroš, a projekat se realizuije u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem / Ujvideki Szinhaz.


Komad za decu “Mačor u čizmama” sa aprila je pomeren na 16. maj u pozorištu “Boško Buha”, gde je ovaj isti tekst upravnika Igora Bojovića, pre 25 godina igran sa velikim uspehom, u režiji Milana Karadžića. Sada je reditelj Jug Radivojević, nakon surovih “Deoba” ušao u svet bajki, na muziku Momčila Bajagića Bajage i Aleksandra Saše Loknera.
Igraju – Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Goran Jevtić, Viktor Savić, Uroš Jovčić, Katarina Marković, Borka Tomović, Miloš Vlalukin, Nenad Nenadović i Igor Damnjanović.
Nova verzija je nazvana pomalo hibridno – “hip hop rep opereta”.
Premijera za decu je 16. maja, dok je svečanost za ostale – 24. maja.

Poslednje za naredni mesec što ćemo vam predstaviti jeste 15. maja – mjuzikl “Poslednjih pet godina” kompozitora Džejsona Roberta Brauna (Jason Robert Brown) iz Njujorka, u režiji Roberta Boškovića, na sceni Opere i teatra Madlenianum.
Glavne uloge u ovoj raspevanoj muzičkoj melodrami igraju – Branislava Podrumac, Mina Gligorić, Žarko Stepanov i Dimitrije Cincar Kostić, dok su u autorskoj ekipi i čuveni dirigent Vesna Šouc i koreograf Milica Cerović.

Mjuzikl o ljubavnoj aferi i braku koji su trajali pet godina prati Džejmija mladog, talentovanog, jevrejskog pisca koji se zaljubljuje u Keti, glumicu koja se muči da izgradi svoju karijeru. Njihova ljubavna priča, od upoznavanja, braka, razmirica i razlaza, tokom petogodišnjeg perioda, je stvorena kao muzička “dekonstrukcija” ljubavnog odnosa. Sve Ketine pesme počinju završetkom njihovog braka i vraćaju se u doba ljubavi, dok Džejmijeve pesme počinju kada su započeli vezu i idu ka kraju braka, a „sreću“ se u trenutku prosidbe.


Branislava Podrumac
“Poslednjih pet godina”Sopran čudesnog vokala Branislava Podrumac, uveliko se odomaćila u Madlenianumu u atraktivnom repertoaru sa operama (“Čarobna frula”, “Suton”, “Pajaci”), operetama (“Vesela udovica” i “Bečka krv”) mjuziklima (“Rebeka”, “Jadnici”), ili dramskim komadima sa pevanjem (“Male tajne”).

Nastupa često u kolažnim muzičkim projektima, koncertima popularne i filmske muzike, na mnogim scenama, a u tom stilu je novija produkcija Madlenianuma – “Svetlosti pozornice”.

Žarko Stepanov nosi dobar deo repertoara Pozorišta na Terazijama (“Mamma Mia”, “Mister Dolar”, “Viktor/Viktorija”, “Glavo luda”), dok je u Madlenianumu prisutan sa remek delom “Jadnici” (Les Miserables), ranije u mjuziklu “Rebeka”, a pre pandemije je angažovan u opereti “Vesela udovica”.
U mnogim navedenim predstavama nastupa i dama Mina Gligorić.
JUN

Možemo malo da zavirimo i jun mesec, kada je definitivno finale, pred jesenju sezonu novih sadržaja i umetničkih projekata koji obećavaju.

Madlenianum nakon premijere plesačkog spektakla “Grand Hotel” uveliko priprema dramu “Da krenemo ispočetka” prema delu jednog od omiljenog pozorišnog pisca u Srbiji – Erika Emanuela Šmita, čije su se drame igrale po mnogim scenama prestonice – “Zagonetne varijacije”, “Mali bračni zločini” (Narodno pozorište), “Posetilac” (Atelje 212), “Frderik ili bulevar zločina”, “Oskar i mama Roz” (BDP), “Ajnštajnova izdaja” (UK Vuk).

Nova drama čija je premijera zakazana za 10. jun, okuplja i zanimljivu ekipu glumaca – Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Branka Petrić i drugi, u režiji Andree Ade Lazić, i ponovo je na popularan i filozofski način progovara o ozbiljnim temama.

Narodno pozorište paralelno priprema dva projekta, a prvi je imao određenu premijeru 12. maja, ali je došlo do pomeranja: ruska komedija „Vuci i ovce“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u adaptaciji i režiji Egona Savina.
Prva proba je bila 11. marta u probnoj sali, a u podeli su Olga Odanović, Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasia Mandić, Sonja Knežević, Ljubivoje Tadić, Aleksandar Đurica, Nebojša Kundačina, Bojan Krivokapić i Dimitrije Ilić.
Savin će uraditi izbor muzike i scenografiju, a kostime će kreirati Jelena Stokuća.

Ljubomir Bulajić i Slavko Štimac
Ostrovski je ovu komediju u pet činova napisao 1875. godine.
Egon Savin je nedavno imao premijeru više puta odlagane predstave “Pučina” Branislava Nušića na velikoj sceni JDP-a, sa odličnom glumačkom ekipom (Sloboda Mićalović, Nenad Jezdić, Ljubomir Bandović). Drame Nikolaja Ostrovskog već je režirao, i to upravo u na pozornici JDP-a: “Unosno mesto” i “Šuma”, koju je postavio takođe i u Narodnom pozorištu Budimpešte.

U pozorišnoj biblioteci 20. aprila okupio se umetnički tim koji će raditi na realizaciji nove operske predstave „Orfej i Euridika” K.V. Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića, koja je planirana da bude izvedena u prvoj polovini juna na Velikoj sceni.

U autorskoj ekipi su dirigenti Dian Čorbanov, gost iz Bugarske i Zorica Mitev Vojinović, Aleksandar Ilić (koreograf), Dunja Kostić (scenograf) i Katarina Grčić Nikolić (kostimograf). Učestvuju solisti, hor i orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za 26. jun je dogovoreno gostovanje pravog spektakla – stižu umetnici iz Kamerne opere Sankt Peterburga sa operom “Elektra” Riharda Strausa.

Nastaviće se …

Ivan Makragić


Egon Savin
Probe komada „Vuci i ovce“- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket