Pozorišne premijere u junu na samom kraju sezone (Vol. 2): Cela Srbija

Nove predstave i festivali za sve ljubitelje teatra

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoNove predstave i festivali za sve ljubitelje teatra


Pozorišta u Srbiji tokom juna pripremaju nekoliko premijera i tradicionalne festivale za sam kraj pozorišne sezone, tako da će nove projekte i manifestacije publici ponuditi teatri u Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Somboru, u susretu ka pobedi nad zaista predugom pandemijom.

U Šabačkom pozorištu na Velikoj sceni “Ljubiša Jovanović” nedavno krajem maja je održana premijera drame “Trpele” Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Aleksandre Kovačević, a za protekli vikend drama je imala premijerno izvođenje na sceni Kraljevačkog pozorišta, koproducenta projekta.

   Nova verzija poznate drame, koja se izvorno godinama igra u Beogradskom dramskom pozorištu u režiji samog autora Bobana Skerlića, predstavlja istraživački projekat o ženama u zatvoru koje su usmrtile svoje nasilne partnere u samoodbrani, jer nisu imale izbora.
 Osuđenice u ćeliji igraju – Jasminka Hodžić / Biljana Kostantinović, Aleksandra Ristić, Gorica Dinulović, Sonja Milojević, Biljana Talić, Deana Kostić, Svetlana Milenković.
  Za scenski pokret je zadužen poznati glumac Damjan Kecojević, dok je saradnik na projektu – psihoterapeutkinja Biljana Slavković, uz podršku Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i Šabac.

  Knjaževsko srpski teatar u Kragujevcu sezonu završava novim projektom – klasik ruske dramaturgije “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Jane Maričić.
  Najnovija predstava je imala premijeru i u junu se igra više puta, a probe su trajale tri i po meseca, sa povremenim prekidima zbog cele situacije oko kovida 19.

  U novoj verziji te komedije igra 15 glumaca iz ansambla oba pozorišta, a rediteljka Maričić je skoro u istom teatru postavila i komediju “Ženidba i udadba” Jovana Sterije Popovića.


REVIZORKako autorski tim ističe, pisac Gogolj je jedan od najuticajnijih autora 19. veka, predstavnik prirodne škole ruskog literarnog realizma, a u njegovim delima je prisutan nacionalni romantizam i verski misticizam. Pisao je romane, pripovetke i drame.

“Revizor” je igran pre 10 godina na sceni Ateljea 212 u modernoj verziji rediteljke Ive Milošević, a njegov roman “Mrtve duše” imao je adaptaciju u NP Niš u režiji Ane Đorđević, dok ga je davno postavio i Dejan Mijač na Veliku scenu JDP-a.
Takođe, i komedija “Ženidba” se već skoro 15 godina igra u Narodnom pozorištu reditelja Slavenka Saletovića.

Komad “Revizor” donosi romantični senzibilitet i napetost nadrealizma i groteske, i negde je sličan komadima Branislava Nušića ili Jovana Sterije Popovića, na ruski način.
U postavci Jane Maričić u Kragujevcu igraju: Miloš Krstović, Jasmina Dimitrijević, Marija Rakočević, Saša Pilipović, Dušan Stanikić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Mina Stojković, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Mladen Knežević, Katarina Janković, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.


REVIZOR”Knjaževsko srpski teatar u Kragujevcu

Kulturna smotra “Pozornica pod zvezdama” je počela u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu i trajaće do 26. juna na krovu Tržnog centra “Promenada”.

  Spektakl koncert “Rok opera” uz podnaslov “Who wants to live forever” biće izveden 12. juna  kao posveta nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa mnogim gostima.
Koncertom Novosadskog big benda i Orkestra i članova Hora Opere SNP-a diriguje Fedor Vrtačnik, a u okviru te “Rok nedelje” publika će gledati i predstavu SNP-a „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

    Ciklus koncerata “Priče na zadatu temu” prirediće 16. junaConcerto brillante” Marte Dragaš (violina) i Aleksandra Đermanovića (klavir).

  Sledi filmska nedelja, koju pokreće bioskop Cineplexx Promenada, kao revija filmskih klasika, gde su na repertoaru kultni filmovi domaće baštine, dok će finale predstavljati veliki koncert filmske muzike „Zvižduk u osam“ 19. juna na samom krovu.
  U pitanju je omaž dvojici neprolaznih muzičara koji su na žalost izgubili nedavno bitku sa korona virusom  – čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Smijanoviću i pevaču – zvezdi Đorđu Marjanoviću. 
 
Filmsku nedelju pratiće odmah operska nedelja 23. i 26. juna sa dva koncerta za ljubitelje opere – koncerti solista i Orkestra SNP-a „Dolce vita“ i „Operetske priče na zadatu temu“ – najpoznatiji odlomci antologijskih dela „Slepi miš“, „Knjeginja čardaša“.

   Iako je najavljena za jun, premijera nove dramske predstave SNP-a “Golmanov strah od penala” prema romanu austrijskog književnika – Nobelovca Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, ipak je pomerena za jesen, na sceni „Pera Dobrinović“. 

  U predstavi čije probe traju od marta, igraju: Marko Marković, Milovan Filipović, Bojana Milanović, Sanja Ristić Krajnov, Nikolina Spasić, Bojana Tušup, Marko Savković, Tanja Pjevac, Višnja Obradović, Peđa Marjanović, Mia Simonović i Mina Pavlica. 

 U autorskoj podeli su i dramaturg Nikolina Đukanović, kompozitor Vladimir Pejković, kostimograf Svetlana Cvijanović i scenograf Ljubica Petrović.

Čuveni ljubitelj Srbije Peter Handke u aktuelnoj sezoni je prisutan u pozorištima Srbije, jer je nedavno izveden njegov komad “Kasper” u režiji Miloša Lolića na Velikoj sceni JDP-a.

Takođe, uveliko su krenule i probe komada “Berlinski zid” Željka Hubača, a ta drama je već igrana 2015. godine u Beogradskom dramskom pozorištu.

  SNP je imao zapažene premijere tokom pandemije kao što je “Bura” Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, “Velika depresija” Filipa Grujića, spektakl balet “Madam Baterflaj” i “Višnjik” A. P. Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića.  

Probe predstave “Golmanov strah od penala” – SNP

Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz) posle adaptacije dela “Mefisto” Klausa Mana, u režiji Borisa Liješevića, sezonu završava 17. juna premijerom dramske iscenacije romana “Bludni dani kuratog Džonija” spomenutog Filipa Grujića, u režiji Jovane Tomić.

  Narodno pozorište Sombor ima svoj čuveni tradicionalni Pozorišni maraton, ovog puta zajedničko 28. i 29. izdanje, koji će se održati od 9. do 13. juna, i u tih 5 dana će pružiti publici presek novih i značajnih predstava Srbije.
Tako će prvog dana nastupiti BDP sa dva naslova – “Kišne kapi na vrelom kamenju” Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića, kao i “Plastelin” Vasilija Sigarova.

NP Sombor mora malo da se predstavi i svojim novim produkcijama nastalim u doba pandemije, kao što je melodrama “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa, u režiji takođe Juga Đorđevića, sa Ivanom V. Jovanović u glavnoj ulozi Blanš, kao i “Usamljeni zapad” Martina Makdone, reditelja Stefana Gajića.

Narodno pozorište iz Beograda gostuje sa starijom hit predstavom “Važno je zvati se Ernest” Oskara Vajlda, u režiji Nikole Zavišića.


TRAMVAJ ZVANI ŽELJA NP SOMBOR
Duo drama “Gidionov čvor” gostuje iz Gradskog pozorišta Bečej, dok poznati komad Aleksandra Ace Popovića “Kus petlić” iz NP Subotice stiže u rediteljskom čitanju Milana Neškovića.

Teatar Rugantino iz Zagreba će prikazati delo “Uvijek će nam ostati ljubav” prema komediji “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića.
Na pravom pozorišnom maratonu gostuje i Atelje 212 sa najnovijom dramom “64” Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, gde igraju Miloš Timotijević I Hana Selimović, a biće izveden i koncert “Breht nije klasičan pop” na kome nastupa vokal i gitara – Lea Jevtić.

Narodno pozorište Niš posle premijere dela “Ana Karenjina” u režiji Irfana Mensura, “Šesti oktobar” u režiji Andreja Nosova, “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, reditelja Juga Radivojevića (koprodukcija – NP Priština i SNP), “Heroj nacije” Ivana Lalića, sezonu završava 28. juna sa komadom „Čudo Svetog Đorđa“ makedonskog dramaturga i književnika Rusomira Bogdanovskog i u režiji Nikole Zavišića.
Ali, nova drama neće tada biti izvedena u Nišu, već u teatru „Ivan Radoev“ u Plevenu, Bugarska, jer je to pozorište uz „Klasik“ iz Arada (Rumunija) koproducent predstave.
Premijera ovog međunarodnog projekta na domaćem tlu, u NP Niš će biti 6. septembra čime će svečano biti otvoren drugi pozorišni festival „Teatar na raskršću“.  

Glumci iz NP Niš koji igraju u ovoj predstavi su – Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski.

U Narodnom pozorištu Užice tokom maja su izvedene dve predstave – “D Pig” prema komediji “Svinja” Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića, gde igraju – Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić, kao i autorski projekat Tanje Jovanović u formi monodrame “Ispovest porno dive” prema romanu španskog reditelja Pedra Almodovara “Pati Difusa i druge stvari”.
Oni sezonu sada privode kraju prestižnim Jugoslovenskim pozorišnim festivalom u svom 25. izdanju.

Na samom kraju novih projekata, Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru uveliko sprema komediju „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i režiji Miloša Jagodića.

Premijera će ipak biti održana na jesen, iako je uprava planirala da tim delom okonča aktuelnu sezonu, ali će zato započeti sledeću.

   U novoj verziji “Narodnog poslanika” igraju – Fuad Tabučić, Nataša Petrović, Predrag Grbić, Ana Tanasković, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević, Branislav Mijatović i Marija Ristić.


Ivan Makragić- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket