Pozorišne premijere u Beogradu tokom oktobra: “Deca”, “Crni leptir”, “Smrt i devojka”, „Božanstvena komedija“, “Pariski život”

Atraktivna ponuda u novoj teatarskoj sezoni prestonice

0
ReklamaAtraktivna ponuda u novoj teatarskoj sezoni prestonice


BEOGRAD, 7. oktobra: Narodno pozorište, Bitef teatar, Atelje 212, Pozorište na Terazijama ponudiće svoje najnovije predstave tokom oktobra u Beogradu.

Nova sezona je počela za neke teatre u septembru sa premijerama komada “Edip” prema antičkoj tragediji od Sofokla, u režiji slovenačkog umetnika Vita Taufera za Jugoslovensko dramsko pozorište (koje priprema već nove naslove – “Vatra” Margerit Jursenar i “Tit Andronik” Vilijama Šekspira), “Drama o kraju sveta” (Atelje 212) iUbistvo u Orijent Ekspresu” prema romanu Agate Kristi u režiji Darijana Mihajlovića (produkcija “Boško Buha”).

PARISKI ŽIVOT

Druga premijera: subota, 8. oktobar
Opera i teatar Madlenianum


Oktobar mesec u pozorišnom životu Beograda je otvoren prvom premijerom spektakla od skoro puna tri sata “Pariski život” u Operi teatru Madlenianum.

Druga premijera sa drugačijom glumačkom podelom u važnijim ulogama je zakazana za sutra veče (subota, 8. oktobar) na Velikoj sceni ovog luksuznog pozorišta u Zemunu.

Spektakl opereta “Pariski život” kompozitoraŽaka Ofenbaha u režiji Roberta Boškovića, premijerno je izvedena 1. oktobra u Madlenianumu i time otvorila 25. jubilarnu sezonu ovog teatra.Projekat je zamišljen da ima dve ravnopravne glumačke podele i samim tim i dve premijere.


Režiju i adaptaciju predstave potpisuje ponovo gost iz Hrvatske – Robert Bošković, koji je tokom pandemije u Madlenianumu postavio kamerni mjuzikl “Poslednjih pet godina”, a ranije i uspešnu operetu “Vesela udovica”, kao i muzički kolaž “Svetlosti pozornice”.

Takodje, nemačko-francuski kompozitor Žak Ofenbah (Kolonj, 1819 – Pariz, 1880) bio je “prisutan” na sceni Madlenianuma i ranije sa svojom operetom “Hofmanove priče” (2005).

Opereta je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu, libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy.
Zbog savremene publike reditelj je sa dramaturgom operetu sveo na četiri čina, mada je trajanje inače otišlo na puna tri sata sa pauzom, u dva zaista velika poglavlja kao celine.Atrakcija je posebno u ubacivanju čuvene kompozicije “Kan kan” takodje Ofenbaha iz njegove opere “Orfej u podzemlju”, po kome su mnogi francuski klubovi postali slavni.

Opereta „Pariski život“ veoma ima sličnosti sa mjuziklom, tako da u efektnoj dinamici, brzom tempu, radnja i višeslojni zapleti se prate u jednom dahu, nema mesta dosadi.

Zanimljiv je spoj glumaca i operskih umetnika u ovako grandioznom projektu impozantnog ansambla od skoro 60 izvodjača na pozornici.
Svi oni su doccarali duh i atmosferu Pariza: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Branislava Podrumac, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić.

Ipak, poznati i uvek vanserijski komičar Miloš Đordjević je apsolutno ubedljivo dominirao na premijeri 01.10., može se reći da je gotovo svim kolegama „ukrao šou“ i istisnuo ih svojim urnebesnim bravurama.

Njegov lik smešnog švedskog barona oduševio je prepunu salu Madlenianuma i izazivao je smeh kad god se pojavi i nešto progovori, ili i ne mora da ima replike, publika je već zasmejana do suza.

BRANISLAVA PODRUMAC
Uz Miloša Đorđevića, efektnu ulogu punu humora ostvario je Đorđe Stojković, kao poligamista Brazilac sa čak osam verenica, kao i pod šminkom i maskom skroz neprepoznatljivi Žarko Stepanov.

 Od dama svakako se ističu zvezda opereta i mjuzikala Branislava Podrumac, Vesna Đurković, dok je glumački blistala u komičnoj roli – Vanja Milačić.

U subotu 8. oktobra na scenu će izaći i Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Mina Gligorić, Đorđe Kreća, i drugi, koje nismo videli u podeli na premijeri, i eto novine u drugoj svečanoj izvedbi.

Postoje čak 22 koreografije, 16 velikih ansambl scena i 8 dueta, glumačkih songova, tako da su realizovali scenski projekat najbliže moguće mjuziklu, što je veoma zahtevno i naporno.

Priča je bazirana oko dva pariska plejboja koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali veoma nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari Pariza, a u toj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac.

Predstava ima mehanizam vodvilja i atraktivnog mjuzikla u čemu je publika uživala gotovo u dahu ta tri sata, sve “leti” filmskom i spotovskom brzinom.

Čuvena Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenograf – Vesna Režić, a kostimograf – Duška Nešić.

Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin.


Autor efektnih lutaka je Dražen Matijašević, dok su ostali saradnici i asistenti: Isidora Goncić i Anja Orelj (režija), Nina Kuzmić (scenografija), Anđela Bajagić (kostimi), Jovana Ikonić (scenski pokret).

Opereta se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku.

Sigurno je da Madlenianum ima novi veliki hit koji će dugo trajati na pozornici i biti mesecima unapred rasprodat.

Veliki hit je i dalje opereta – mjuzikl “Jadnici” prema antologijskom romanu Viktora Igora, spomenuta “Vesela udovica” je uglavnom rasprodata, a Madleanianum neguje žanr mjuzikla kao što je “Poslednjih pet godina”, i ranije ansambl spektakli – “Rebeka” prema romanu Dafni di Morije i filmu Alfreda Hičkoka,Male tajne” Gorana Markovića, Ljubav je moda” prema istoimenom domaćem filmu.
„DECA“

Premijera: subota, 8. oktobar
u 19:30 časova

Narodno pozorište


Nesvakidašnji scenski spoj muzike i poezije čeka nas takodje sutra uveče (08.10.) u vidu adaptacije romana godine – „Deca” Milene Marković kao muzičko – dramska forma na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30h).

U pitanju je kamerna opera sa 17 songova kao nesvakidašnje scensko delo, premda je projekat ranije najavljivan kao standardna drama, ali su se iz direkcije pozorišta rešili da ponude nešto sasvim novo.


“Deca” Milene Marković ovogodišnje dobitnice prestižne NIN-ove nagrade za roman godine, otvoriće ovogodišnju pozorišnu sezonu na velikoj sceni NP u Beogradu.

„Poezija je muzika“, jeste nezvanični moto predstave, u režiji i na muziku Irene Popović po stihovima romana “Deca”, u sasvim novoj scenskoj formi, opere u 17 pesama, prevodi Mileninu poeziju u muzički pokret i glas dokazujući da je poezija po svom ritmu i emociji najbliža – muzici.
U autorskom timu su i muzički dramaturg Jelena Novak, koreograf Igor Koruga, scenograf Miraš Vuksanović, kostimograf Selena Orb i Ljiljana Mrkić Popović, zadužena za scenski govor


U predstavi igraju: Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović, dok su pevači – Tamara Mitrović, Iskra Sretović, Marko Kostić.

Kamerni orkestar je u sastavu – Nikola Dragović, Ivan Mirković, Aleksandar Jovan Krstić, Vladimir Gurbaj, Luka Sparavalo, Aleksandra Kijanović, Pavle Rakočević, Aleksandar Petrović, Vid Milošević, Tina Miladinović i Dečiji hor „Nade“, koji vodi Biljana Simenović.


Prethodni i prvi komad Milene Marković igran u Narodnom pozorištu je bio “Livada puna tame” (2019) u režiji Jovane Tomić.ČISTA KUĆA

Premijera: 15. oktobar

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE
Premijera: 21. oktobar

ATELJE 212


Moto cele sezone je „Korak u raskorak“ i planirano je ukupno sedam premijera savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, i svi projekti se prvi put izvode u Ateljeu 212.

Počeli su sa drugom premijerom predstave “Drama o kraju sveta” Olge Dimitrijević, posle izvođenja na festivalu BELEF 2022 u Botaničkoj bašti.


Predstava „Čista kuća“ američke spisateljice Sare Rul, koja kod nas nikada nije izvođena a režira je Andrea Pejić, kojoj je ovo magistarski rad za premijeru u subotu, 15. oktobra.

Spisateljica je dobitnica nagrade „Suzan Smit Blekburn“, koja se dodeljuje za najznačajniji dramski tekst pisan na engleskom govornom području koji pišu žene i bila je u najužem izboru za Pulicerovu i nagradu Toni.
Trenutno u Ateljeu 212 traju probe za predstavu “Kao i sve slobodne djevojke” autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Premijera je zakazana za 21. oktobar na velikoj sceni „Mira Trailović“.

Ovo je treći tekst Tanje Šljivar nakon komedija “Pošto pašteta” i “Režim ljubavi”, koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad je praizvedbu imao u “Dojčes Teatru” u Berlinu, a javno je čitan i izvođen u Čikagu, po Hrvatskoj, Austriji, Italiji.


Kako najavljuju iz direkcije, ovo će biti prva predstava jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavila na scenu komad “Grebanje ili kako se ubila moja baka”.


U predstavi “Kao i sve slobodne djevojke” igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.


Autorski tim čine scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor dr Dejan Sredojević.

Komad istražuje društveni fenomen kada je sedam 13-godišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorske odnose naspram devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih normi u kojima žive i odrastaju.

Ekipa predstave “Kao i sve slobodne djevojke”ŽIVOTINJSKA FARMA
Premijera: 19. oktobar

SMRT I DEVOJKA
Premijera: 22. oktobar

BITEF TEATAR


Plesna predstrava „Životinjska farma” prema konceptu i koreografiji Miloša Isailovića biće premijerno izvedena 19. oktobra na sceni Bitef teatra.


Scenski projekat prati priču jedne osobe kroz igru devet igrača i to osobe koja voli da živi, veruje u sebe, u bolje sutra, u ljubav, u prosperitet, i u zajednicu svih jednakih sa istim pravima.

Predstava prati priču mačke i miša. Nadređenog i podređenog. Slabog i jakog.
Ponekad će se publici učiniti da su jedno i drugo.


“Mi smo radnici na farmi i za drugo ne znamo. Plesači ove predstave su jedna Aska koja ako prestane plesati Vuk će je pojesti. Konstantnim kretanjem će se pokazati snaga, volja, ljubav, mir, razumevanje, verovanje, sreća. Plesaće se u ovom komadu jer samo tako se može opstati u ovom plesnom delu”, navodi autor Miloš Isailović.


Igraju: Ana Ignjatović-Zagorac, Ivana Savić Jaćić, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Staša Ivanović, Nea Janković, Maša Anić, dok kao alternacije nastupaju – Nikola Živković i Tamara Pjević.

Muziku je komponovala najangažovanija umetnica Irena Popović Dragović, asistent joj je Nikola Dragović, dok je dramaturg – poznati reditelj Bojan Đorđev.

Scenografiju potpisuje Andreja Rondović, a kostim – Selena Orb.
SMRT I DEVOJKA


Poznati pozorišni komad „Smrt i devojka” Arijela Dorfmana u režiji Nikole Ljuce imao je već premijeru ovog leta na Beogradskom letnjem festivalu – BELEF 2022, a 22. oktobra će biti odigran u Bitef teatru kao zvaničan početak sezone ovog avangardnog pozorišta.

Uloge tumače – Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Drama je redak primer psihološkog trilera na sceni: osveta, seks, manipulacije su teme koje tekst istražuje na intenzivno uzbudljiv način.

Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju je ono što publiku ostavlja bez daha, dok se tokom 90 minuta trajanje predstave stalno pita kome od njih troje da veruje. Tanka je linija istine i laži u toj igri nadmudriovanja.
Tekst je napisan 1991. godine i praizvedbu imao u Rojal Kort Teatru i kasnije na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.


Pamti se i uspešan kamerni film “Smrt i devojka” (Death and the Maiden) 1994. godine gde su troje jedinih likova igrali – Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson.
Scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja – Selena Orb, a kompozitorka Janja Lončar.


Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije.
Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej.Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.


Tamara Krcunović i Miloš Timotijević
godinama igraju zajedno u duo drami “Scene iz bračnog života” Ingmara Bergmana, u režiji Ane Tomović, dok su Milan Marić i Timotijević delili mali ekran u seriji “Besa” – dve sezone.

Reditelj predstave Nikola Ljuca poznat je kao filmski režiser, pamti se njegov rediteljski debi – “V(l)ažnost” (2016), gde je glavnu ulogu odigrao upravo – Miloš Timotijević, a uz njega i Tamara Krcunović.


SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE
Premijera: 23. oktobar

Narodno pozorište
Mala scena “Raša Plaović”


Predstava „Sitnice koje život znače“, po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, premijerno će biti izvedena u beogradskom Narodnom pozorištu 23. oktobra.

Drama je izvedena 12. avgusta na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“.


Komad govori o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter.

Glavnu ulogu tumači Mladen Andrejević, a u podeli su i Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).

Komad je premijerno izveden 12. avgusta na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, onda je odigran 27. avgusta na Smotri umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu i 2. septembra na 9. Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.

Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret.


Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović osvojila je Nagradu za najbolju glumicu na IX Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi Tvrđava Teatar”, dok je Mladenu Andrejeviću pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović”.


Beogradska premijera predstave „Sitnice koje život znače” planirana je 23. oktobra na maloj sceni „Raša Plaović”.


Festival „Novi Tvrđava Teatar” održan je od 1. do 7. septembra u „Vili Stanković“ u Čortanovcima i Novosadskom pozorištu – Űjvideki Szinhåz pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati” uz učešće pozorišta iz Srbije i regiona.

O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sastavu: književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.


Nela Mihajlović posle snimanja silnih TV serija, konačno se vraća teatru i novim projektima, kao što je i spomenuta kamerna opera “Deca” u svom matičnom Narodnom pozorištu.

Sa probe predstave „Sitnice koje žiovot znače“CRNI LEPTIR
28. i 29. oktobra – dve premijere
Pozorište na Terazijama

Dugo najavljivani mjuzikl „Crni leptir“, po pesmama kultnog domaćeg rok benda „YU Grupa“, biće premijerno izveden 28. i 29. oktobra u 19.30 časova Pozorištu na Terazijama.

U predstavi, sa do sada najvećim brojem učesnika, zastupljene su dve ravnopravne glumačke podele, kako je slučaj i sa spomenutom operetom “Pariski život” u Madlenianumu.

Pretpremijere su zakazane za 26. i 27. oktobar, a reprize su 30. oktobra i 5. i 6. novembra.

Tekst predstave napisao je Spasoje Ž. Milovanović a autorski tim čine: Marko Jovičić (režija i adaptacija), Lazar Stanivuk i Dušan Stojanović (dramatizacija), Miloš Branisavljević (muzički aranžman i orkestracija), Milan Nedeljković (dirigent), Milica Cerović (koreografija), Tatjana Radišić (kostimi) i Kristina Vujović (scenografija).

Dragi Jelić – vokal i gitara YU grupe, izrazio je veliko uzbuđenje što prisustvuje prvoj probi predstave u kojoj će biti zastupljeni najveći hitovi ovog rok sastava.

Foto: Vladimir OpsenicaUloge tumači zaista ogroman ansambl Pozorišta na Terazijama u alternacijama:
Nikola Šurbanović / Vedran Borovčanin, Arsenije Tubić / Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić / Igor Damnjanović, Srna Đenadić / Kristina Jovanović, Dušan Radović, Tatjana Popović, Minja Petrović / Katarina Jovanović, Miljan Prljeta, Ana Radivojević, Rok Radiša / Đorđe Kreća, Milan Antonić, Žarko Dimoski / Aleksandar Gligorić, Jelena Arsić / Barbara Milovanov, Andrijana Đorđević / Ana Vučić, Dušan Svilar, Mitra Mladenović / Teodora Tomašev, Milan Gromilić / Milan Bosiljčić, Tanja Živković / Marta Bogosavljević, Dragan Vujić Vujke, Ljubiša Dinčić, Jovan Nikolić, Nemanja Nikolić, Bojan Gavrilović, Teodora Petrović, Saša Đurašević, Lazar Stanivuk, Miloš Filimonović, Stefan Ćaldović.

U predstavi učestvuje i balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.


Pozorište na Terazijama je već realizovalo taj svoj koncept velikih domaćih hitova kroz mjuzikle na pesme grupe “Riblja Čorba”“Lutka sa naslovne strane” (1998), Zdravka Čolića – „Glavo luda“ (2012), i Momčila Bajagića Bajage – „Sa druge strane jastuka“ (2020).
BOŽANSTVENA KOMEDIJA
Beogradsko dramsko pozorište

Premijera: 29. oktobar


Izuzetan, veliki i neprikosnoveni nemački reditelj Frank Kastorf prvi put režira u Srbiji i odabrao je za svoju premijeru 29. oktobra – “Božanstvenu komediju” Dantea Aligijerija, od puna 4 sata, za veliku scenu „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Inače poznato je da retko kada dramski umetnik režira van rodne Nemačke i Francuske.


Čast da saradjuju sa značajnim evropskim rediteljem imaju sledeći glumci: Aleksandar Jovanović Meda, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić, Nataša Marković.


Najkraći sadržaj ‘Božanstvene komedije’ je sledeći: na dan jubileja, dok papa Bonifacije svima pokazuje svoju moć i dok se hrišćani okupljaju oko njega, Dante luta po mračnoj šumi.
Spasava ga Vergilije koji ga vodi da razgleda pakao i čistilište, a posle toga se sa Beatričom penje u raj i dopire do lica božjeg.

Alegorijski, Dante je duša, Vergilije – razum, Beatriče – milost, ljubav.

Cela ‘Božanstvena komedija’ je podeljena u tri dela: Pakao, Raj i Čistilište, sa po 33 pesme.

JANA MILOSAVLJEVIĆDanteova poetska duša pronašla je način da izrazi sva osećanja, sve prirodne pojave, sve žudnje duha. On je pesnik drame i lirskog načina kazivanja, pesnik komičnog iskaza i realizma, pesnik osećanja i neizrecivih pojmova.
U ovom delu pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti i oslobođenja od njega, a na svom putu kroz tri zagrobna carstva on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko.
To je traganje ljudske duše za apsolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem, kaže se u predgovoru prevodioca Dragana Mraovića.

Na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” 29.10. nemački umetnik će prikazati veliko svetsko delo, pravi spektakl, koji dobrim delom realizuje sa strancima.

Tako je kostimograf – Adriana Braga Perecki, Vilijam Minke je kompozitor, dizajner video radova i kamerman – Andreas Dajnert, dizajn svetla potpisuje Lotar Baumgarte, umetnički direktor produkcije – Sebastijan Klink.


Scenograf je Aleksandar Denić, čest saradnik nemačkog reditelja, najviše zaslužan za dolazak ovog svetskog umetnika u Beograd, a Radovan Knežević potpisuje scenski govor.

Nastaviće se …..

IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here