Pozorišne premijere u Beogradu tokom marta: “Godine vrana”, “Zaljubljeni Šekspir”, “Rolerkoster”

Savremene teme i klasici u modernom ruhu na domaćem terenu

0
Reklama

Savremene teme i klasici u modernom ruhu na domaćem terenu

BEOGRAD, 11. marta – Uprave beogradskih pozorišta vredno rade na novim predstavama i tokom marta će biti održane premijere u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), Malom pozorištu “Duško Radović” i Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.

Novi program u martu već je počeo, a otvorila ga je premijera drame “Iranska konferencija” ruskog pisca Ivana Viripajeva, u režiji Ivane Vujić Kominac, koja je održana u sredu veče (09.03.) na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.

U toj kolekciji monologa u svetu politike, društva i geopolitie, igraju – Vanja Milačić, Radmila Živković, Vjera Mujović / Ivana Žigon, Nebojša Kundačina, Slobodan Beštić, Gojko Baletić, Maja Kundačina, Zoran Ćosić, Bogdan Bogdanović.

Predstava kao fragmenata monodrama deluje da je pisana za radio format, a ne pozorišnu scenu.

Glumica Ivana Žigon se ovim komadom vraća na scenu teatra nakon zaista poduže pauze i publika je može premijerno gledati 13. marta kada će, u alternaciji sa Vjerom Mujović, ona imati svoje veče te uloge.


Sa premijere predstave „Iranska konferenija“
Sa proba drame „Iranska konferenija“
Dramaturg predstave je Ljubinka Stojanović, a u umetničkom timu su i Dušica Knežević (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Sonja Vukićević (koreograf), Svetlana Volic (video rad) i Jasna Saramandić (scenograf realizator).


Ruski dramski pisac Ivan Viripajev poznat je domaćoj pozorišnoj publici, jer je 2004. godine bila zapažena predstava “Kiseonik” prema njegovoj drami u okviru festivala BELEF, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
Ista rediteljka je postavila i njegov komad “Iluzije” na sceni Teatra Vuk u Beogradu, a drama “Pijani” u režiji Borisa Liješevića, bila je nekoliko sezona na repertoaru Ateljea 212.
Kiseonik” se takođe izvodi i u Narodnom pozorištu Sombor.

GODINE VRANA – 12.03. i 13.03. Narodno pozorište

Narodno pozorište je nedavno imalo i premijeru komada “Pelikan” Augusta Strindberga, a za 12. i 13. mart zakazane su dve ravnopravne premijere epske drame “Godine vrana” Siniše Kovačevića, koji potpisuje i režiju projekta na Velikoj sceni.

U produkciji nacionalnog teatra, ova freska Beograda od pre jednog veka okupila je veliku glumačku ekipu, u prvim redovima: Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević, Vuk Kostić/ Petar Strugar, Ljiljana Blagojević, Sonja Kolačarić, Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić, Miodrag Krivokapić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković, Petar Božović, Miloš Đorđević, Tanasije Uzunović.

Roman “Godine vrana” dramskog pisca Siniše Kovačevića bio je osnova za ovu dramu kao uverljiva sudbina Beograda, monumentalni istorijski mozaik u mermeru, raskošna čitanka naše sudbine tokom Prvog svetskog rata i prve godine slobode.
Novi komad predstavlja povratak Kovačevića u Narodno pozorište, nakon uspeha “Velike drame” koja traje već pune dve decenije.

U velikom ansamblu su i ostali glumci – Nemanja Stamatović, Uroš Urošević, Dušan Matejić, Dragan Sekulić, Predrag Miletić, Boško Puletić, Darko Tomović, Brankica Zorić Vasović, Dragan Nikolić.

Drama je napisana prema istoimenom prvom romanu pisca Kovačevića, koji na autentičan način pripoveda o životu Beograda tokom Prvog svetskog rata.

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Petra Fotez (kostimograf baletskih kostima), Borislav Dugić (kompozitor), Vladimir Petričević (muzički aranžmani i dizajn zvuka), Isidora Stanišić (koreograf).

Roman “Godine vrana” dramskog pisca Siniše Kovačevića kao osnova za ovu dramu je uverljiva sudbina Beograda pre jednog veka, kako su analizirali iz izdavaštva “Vukotić Media”.
U pitanju je “monumentalni istorijski mozaik u mermeru, raskošna čitanka naše sudbine” tokom Prvog svetskog rata i prve godine slobode.

Debitantski roman Kovačevića je jezgrovit, raskošan i predstavlja precizan autorov rečnik u kome se lako otkrivaju porodični odnosi, prevare, istine, spomenici, crkve.
Drama prema romanu predstavlja promrzli grad okovan ledom u kome stanovnici pale knjige i nameštaj da bi se barem malo ugrejali.

To je vreme neočekivanih ljubavi, oficirskih dvoboja, tihih sahrana, bežanja, spasavanja časti, prekog suda, vešala, izroda, vreme kada čak i “vrane napastvuju grad i nebo pretvaraju u crni oblak”.

Autor scenarija za filmove “Bolje od bekstva”, “Država mrtvih” i TV serije “Gorki plodovi”, poslednjih godina se dokazao i kao književnik, tako da je, osim navedenog dela, objavio i druge romane – “Osvajanje zavičaja”, “Gospodar greha” i “Reka sa četiri ušća”.


Nakon duže pauze i velikog uspeha sa komadom “Velika drama” u Narodnom pozorištu (dve decenije na repertoaru), gde su igrani i naslovi “Zečji nasip” i “Janez”, publika će konačno dočekati novi projekat Siniše Kovačevića.

U Zvezdara teatru se takođe pamte njegova dela – “Srpska drama” (kasnije je snimljen i film “Sinovci”), “Đeneral Milan Nedić” i “Virus”.

ATELJE 212 – “Rolerkoster” – 24. marta


Pozorište Atelje 212 nakon nedavne premijere drame “Amsterdam” izraelske autorke Maje Jasur Arad, u režiji Ive Milošević, za 24. mart sprema komad “Rolerkoster” Jelene Kajgo i rediteljke Milice Kralj.

U tom komadu igraju – Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Milica Mihajlović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović i Teodor Vinčić.

Rediteljka je približila dramu da oslikava svet u kome živimo, najviše kroz vizuru glavne junakinje, koja se bliži 70. godini i pokušava da održi korak sa ubrzanjem, sa novim pravilima igre i novim tehnologijama koje se veoma brzo pojavljuju.
Protagonistkinja u tumačenju Dare Džokić oseća da je ovo vreme i savremeni svet polako odbacuju kao iznošen kaput.

Protagonistkinja u tumačenju Dare Džokić oseća da je ovo vreme i savremeni svet polako odbacuju kao iznošen kaput. Njena ćerka i prijatelji se bore da održe ritam, da sačuvaju svoje brakove, da se prilagođavaju, prave kompromise, da plivaju, da ostanu na površini.


Ekipa predstave „Rolerkoster“
Katarina Marković


Rediteljka smatra da je posebno interesantno u novom komadu što se veći njegov deo odvija u našoj bliskoj budućnosti.

Pre manje od dve godine nismo mogli da pretpostavimo šta će sve danas biti naša „nova normalnost“, a ovaj komad nam daje zadatak da osmislimo našu budućnost sagledavajući ovo što danas živimo.
S obzirom da je otuđenje jedna od osnovnih karakteristika našeg sveta, da je usamljenost njegova teško izlečiva osnovna dijagnoza, mi sagledavamo budući svet u kojem će roboti biti sve više nalik ljudima, a ljudi sve više nalik robotima. Deca će živeti u ekranu, umetnici će biti gladni ako ne budu umeli da prodaju neku aktuelnu maglu”, kaže Milica Kralj, inače ćerka glumca Petra Kralja.


„Svet je đavolji Luna park“ napisala je autorka Jelena Kajgo (direktorka “Bitef Dance Company”), u ovoj drami koja je imala radni naziv upravo – “Luna park”.
U tom raznobojnom, modernom, tehnološki naprednom svetu, jedina nepromenjiva konstanta su problemi koji opsedaju ljude – iste sumnje, predrasude, nedoumice.

Protekli period bio je veoma zapažen i produktivan za ovo pozorište, jer su tokom 2021. imali premijere drama – “Ova će biti ista” Staše Bajac, “64” Tene Štivičić, “Sin” Florijana Zelera, “Balkan Bordello” i “Pristanak” Nine Rejn.


Katarina Marković
Ustanova kulture “Vuk Karadžić” na Zvezdari veoma produktivno realizuje čitav niz novih predstava, gde su zapažene najnovija komedija “Balon” Mate Matišića, u režiji Monike Romić, koja i glumi u projektu sa ostalim kolegama – Siniša Ubović, Miljan Prljeta i Vasilija Kozić.


Premijera je održana 22. februara na ovoj sceni, onda je izvedena sa velikim uspehom i na praznik 8. mart – Dan žena, a sledeće igranje je rezervisano za 27. mart.


Kako navodi glumica i rediteljka Monika Romić i njen autorski i glumački tim, “Balon” je komedija iluzije sa esencijom života.
“Ako bi našu predstavu trebalo da opišemo u jednoj rečenici ona bi glasila – Stvaramo iluziju rušeći je i rušimo iluziju stvarajući je”, objasnili su učesnici komada.


Ekipa komada „Balon“Ovo je katarzičan put prepoznavanja, prihvatanja i promene kroz humor i scene, kojima protaganosti lete kroz različite žanrove.

“Balon” je zapravo drama sa dve glavne teme: prihvatanje porodične tragedije sa jedne strane kao stvarnost i priča o Glumcu i njegovom identitetu, kao paralelna stvarnost.

Kako navode iz ekipe “Balona”, ovo je jedna osvežavajuća forma dramskog eksperimenta, koja publiku vodi na jedan neobičan, duhovit i vrlo zanimljiv put sa nadom i ličnom željom glumaca da umetnost može spasiti svet.


MONIKA ROMIĆ – glumica i rediteljka predstave „BalonBeogradska premijera monodrame „Ja sam Akiko“ biće izvedena 21. marta u Vuku, nastala po motivima istoimenog romana Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarak sa Sofijom Mijatović u jedinoj ulozi. Reč je o koprodukciji Dečje scene ”Pođi tuda…”, Kulturnog centra Pančeva i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, a premijera je bila tokom maja i avgusta 2021. u Pančevu i Bačkoj Palanci.

U istom teatru publiku očekuje 25. marta premijera drame “Femkanje” Jordana Cvetanovića, u režiji Isidore Goncić, prema motivima komedije “Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića.
Na velikoj sceni „Aleksandar Popović” igraće – Mina Sovtić, Dušan Kaličanin, Zoran Pajić.
Komedija “Večito o ofsajdu” po delu mađarskog dramaturga Egresija Zoltana imaće u “Vuku” premijeru 30. marta, u režiji glumca Mihaila Laptoševića, koji igra sa Jankom Cekićem i Sašom Đuraševićem.

Komad o trojici fudbalskih sudija je poznat prema izvornom nazivu „Blitva i krompir“ i u prethodnoj verziji su igrali – Bojan Žirović, Nebojša Milovanović i Andrej Šepetkovski, sva trojica trenutno najtraženiji glumci u TV serijama.

Isečak života trojice fudbalskih sudija ako se posmatra kroz prizmu onoga što ih dovodi u ovu priču, odaje se utisak da je reč o jednoj fudbalskoj socialnoj ljubavnoj drami, ali kada se jasno ogledaju osobine ovih sudija, ide se u podžanr – urnebesna melodramska komedija karaktera.

Ovaj komad je jedan od najgledanijih u celoj istočnoj Evropi.
„Zaljubljeni Šekspir” – 26. marta – BDP

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) nakon 11 izvedenih projekata u 2021, ove kalendarske godine planira da realizuje još 10 predstava u saradnji sa teatrima i rediteljima iz čitavog regiona.

Prva od tih premijera biće odigrana 26. marta „Zaljubljeni Šekspir“ tandema autora Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović.

Na osnovu istoimenog hit filma reditelja Džona Medena iz 1998. godine, adaptaciju je napisala Li Hol.
Igra zaista velika i poznata glumačka ekipa, koja obećava budući spektakl: Luka Grbić, Aleksandar Vučković, Andrej Šepetkovski, Aleksandar Radojičić, Ljubomir Bulajić, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Amar Ćorović, Miloš Lazarov, Aleksandar Jovanović, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Nenad Gvozdenović.

Igrala je čitava plejada glumaca u tom filmu – Džozef Fajns, Gvinet Paltrou, Džudi Denč, Kolin Firt, Ben Aflek, i osvojio je sedam Oskara.


Rediteljka ANA TOMOVIĆ
Ana Tomović je skorije u BDP-u režirala dramu “Liliom” (2019) Ferenca Molnara i delo “Sin” (2021) Florijana Zelerau Ateljeu 212.

Novi pozorišni projekat će se raditi u koprodukciji sa “Prospot doo” iz Slovenije i po licenci “Disney Theatrical Production”.

Rediteljka budućeg dela Ana Tomović izjavila je da se komad bavi upravo pozorištem, blizak svima koji profesionalno stvaraju tu scensku magiju i alhemiju.
Otkrila je da se u drami dešava i kuga, koja se može povezati upravo sa korona virusom, ali se nada da će ova romantična komedija o stvaranju teatra, vratiti radost i osmeh na lice svima.

Producent je kolega iz Slovenije Jure Franko ispred kuće “Prospot doo”, bivši sportista koji je uveliko u svetu pozorišne produkcije, a povezao se sa upravnikom BDP-a Jugom Radivojevićem kada je on režirao u Ljubljani razne mjuzikle kao što je “Mamma Mia”, a sada je prvi put koproducent dramske predstave.

Probe predstave „Zaljubljeni Šekspir“Slovenački partner u ovom poslu istakao je da je projekat dobio licencu kompanije “Dizni”.
„Oni su veoma striktni kad proveravaju pedigre onih kojima će dati licencu. Bili su oduševljeni da rade sa nama“, rekao je Franko.

Komad u vidu žanra romantične komedije epohe jeste priča o umetnosti, u elizabetansko doba

Rediteljka Ana Tomović smatra da je ovom tekstu mesto u pozorištu, jer se bavi upravo svetom dramskih umetnika – piscima, glumcima, upravnicima, rediteljima, svima koji “žive i ginu za pozorište”, najdirektnije se bavi pozorišnom alhemijom i magijom.
Rediteljka je srećna što je taj komad adaptiran za scenu, a radnja je smeštena u 1593. godinu kada je Šekspir još uvek neafirmisan, anoniman pisac i to je trenutak njegovog proboja.

Takođe, to je momenat kada je kuga u Londonu, kao i ovde naše vreme epidemije. I kao što uvek nakon takvih pošasti dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo s ovom predstavom vratiti ljudima osmeh na lice”, naglasila je Tomović.

Prevod drame je uradila Marija Stojanović, scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Momirka Bailović.
Odlaže se … “Romeo i Julija”

Malo pozorište “Duško Radović” trebalo je da 14. martarealizujepremijeru tragedije „Romeo i Julija” Vilijama Šekspira, ali je usled bolesti glumaca ipak pomerena za nedelju, 3. aprila.

Novu verziju čuvene tragedije režirao je Stevan Bodroža, koji je nedavno ovde postavio i “Pepeljugu”, a dosta davno i savremene inostrane komade za stariju omladinu – “Ljuljaška” i “Trkač”.

Glavne i sporedne role igraju – Hana Beštić (Julija), Milan Zarić (Romeo), Dušica Sinobad, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Katarina Dimitrijević, Nikola Kerkez, Nenad Radović i Lazar Maksić.

Dramaturg predstave je Marija Stojanović, scenu potpisuje Milica Bajić Đurov, kostim Milica Kolarić, a koreografiju i scenski pokret Navzati K. Keri.

Komad „Romeo i Julija“ od Vilijema Šekspira je lektira u srednjim školama, i zajedno sa predstavama „Bura“ i „San letnje noći“ čini Šekspirovu trilogiju u Malom pozorištu „Duško Radović“, kao veoma neobična kulturna ponuda Beograda.

Početak procesa projekta „Romeo i Julija“ desio se u septembu 2021. godine. Ideja je bila da se kroz interaktivan rad, srednjoškolci aktivno uključe u kreiranje sadržaja koji su im namenjeni.

Pored radionica i debata sa učenicima škola, održana su javna čitanja „Romeo i Julija“ i „Venera i Adonis“.

Takodje, počele su probe raznih predstava u Beogradu, kao što su – “Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), „Čardak ni na nebu ni na zemlji” prema narodnoj bajci, u dramatizaciji Ane Đorđević i režiji Jane Maričić u teatru za decu “Boško Buha”, kao i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, za Narodno pozorište.Nastaviće se …

Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here