Pozorišne premijere u Beogradu tokom februara 2023: “Vatre”, “Idiot”, “Ne igraj na Engleze”

Sudar inostrane klasike i domaćih komada

0
Reklama


Sudar inostrane klasike i domaćih komada


BEOGRAD, 1. februara: Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište prirediće premijere svojih najnovijih projekata tokom februara u prestonici.

Tako će se na repertoaru naći dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Margaret Jursenar.


VATRE
Premijera: 2. februar
JDP


Premijera komada „Vatre“ zakazana za 2. februar u JDP – Jedina prava revolucija 20. veka jeste – feminizamPremijera predstave “Vatre” Marije Velasko, bazirane na istoimenom proznom delu Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, biće održana sutra, 2. februara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – JDP, najavila je autorska i glumačka ekipa nedavno u Beogradu u prostorijama ovog teatra.

Novi projekat je prva koprodukcija JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone, kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i glumci iz spomenutog teatra iz Barselone – Rosa Renom, Kivani Menolašina Hulijan.

Rediteljka Karla Portačeli je navela da prvi put radi u Srbiji, Beogradu, a da joj je sada peti put kako boravi u našoj prestonici, jer se projekat realizuje u više etapa.
Adaptaciju knjige priča zasnovane na mitovima potpisuje Marija Velasko, rođena 1984. godine u Španiji, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica mnogih značajnih literarnih i teatarskih priznanja.

Rediteljka predstave Portačeli, jedna od vodećih evropskih dramskih autorki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, istakla je da je iz više razloga prihvatila angažman u ustanovi JDP.


„Imate pre svega zaista sjajno, predivno pozorište, idealno za rad. A upravnica Tamara Vučković je prvo izuzetan čovek i takodje uspešan lider u ovom poslu sa izvanrednim timom u pozorištu. Svi glumci u predstavi „Vatre“ su stvarno posebni – Sloboda, Milena, Nataša, Nikola, Damjan, Iva“, govorila je španska rediteljka svoje prve utiske.

Ona je u plodnoj karijeri realizovala više od 70 predstava i to veoma ozbiljne naslove iz istorije književnosti i dramske literature – „Gospodja Dalovej“ Virdžinije Vulf, „Frankenštajn“ Meri Šeli, „Trojanci“ od Euripida, „Tetovirana ruža“ Tenesija Vilijamsa, „Prometej“ Hajnera Milera, „Zimska bajka“ Vilijama Šekspira, „Džejn Ejr“ Šarlote Bronte, „Na dnu“ Maksima Gorkog, „Predsednik“ Tomasa Bernharda.
IVA MANOJLOVIĆ
Temelj našeg projekta „Vatre“ jesu klasični mitovi, ali je ideja da im pridjemo na nov način. Odlučila sam se za Mariju Velasko da adaptira delo Margaret Jursenar, jer je trenutno najbolja dramska spisateljica u Španiji. Već smo saradjivali u pozorištu koje vodim u Barseloni, a naravno ona radi i sa drugim teatrima. Njen odgovor na ponudu je bio brz, jer kada sam je zvala, rekla mi je da je neverovatno koliko je i sama razmišljala da piše adaptaciju tih mitova iz knjige „Vatre“, napomenula je Portačeli.

Ona je ocenila da predstava prikazuje novo tumačenje stvoreno 2022-2023. u odnosu na izvorno delo napisano davne 1957. godine, kada je Jursenar aktuelizovala te mitove.

„Jedina prava revolucija 20. veka jeste – feminizam. Ovo je divna mitološkapriča upisana u ljubavi, oslanja se na Homerovu „Odiseju“ i dela Euripida, ali su utisnuti i Lorka, Bernhard. Tema je ljubav, kao i politika u ssirem smislu, jer ona utiče na našeživote, iako toga nismo uvek svesni“, zaključila je španska rediteljka i umetnička direktorka.

Dramska autorka Marija Velasko približila je „Vatre“ kao intimni, lični dnevnik Margaret Jursenar kao pravi kolaž, gde su prisutni svi mogući stilovi, od poema, proze, i drugih književnih rodova.
Glavna priča u delu jeste dijalog izmedju grčke pesnikinje Sapfo i Jursenar, koja je knjigu pisala nakon jedne lične, ljubavne krize. Tako je ona tražila pomoć za svoju intimnu dramu u svetu mitologije. Onda ovde imamo Fedru, Ahila, Magdalenu, Antigonu, Veneru, Hipolita, Klitemnestru“, najavila je Velasko.


Glumica Sloboda Mićalović tumači neimenovan lik nazvan Ona, i kaže da je rad na komadu „Vatre“ bilo za nju veličanstveno putovanje sa apsolutno božanstvenim tekstom Marije Velasko.


„Imali smo jedinstvenu mogućnost da radimo sa medjunarodnim timom što nam je bilo dragoceno, na čemu sam zahvalna JDP-u. Iz više razloga je bio interesantan proces, posebno jer nam se kulture negde „sukobljavaju“. Neke situacije mi bismo rešavali na jedan, a umetnici iz Španije na drugi način. Ipak, uspevali smo da pronadjemo zajednički jezik. I prirodno je da imamo drugačije pristupe istom problemu. Imala sam prilike da radim sa strancima, ali sam snimala, dok u teatru nisam do sada radila sa njima“, rekla je Mićalović, koja je bila glavna glumica u kazahstanskom filmu „Suncokreti“, prikazanom na 50. FEST-u (2022).
Takodje, igrala je sa italijanskom glumačkom divom Monikom Beluči u filmu “Na mlečnom putu” (2016) Emira Kusturice.

Glumica je takodje opisala rad na projektu kao veoma uzbudljv, te da nije bila sigurna da li rediteljka razume srpski jezik, jer je na probama umela da oseti kada ne izgovaraju tekst pravilno.

„Kad smo bili nesigurni, onda smo prepričavali dramu na sceni, ali Karma je to odmah znala pa nas je vraćala da ponovimo. Bilo je veoma emotivno, duboko, ovako specifična drama traži maksimalnu posvećenost. Prvi put radim ovako jedan gotovo skroz ženski komad, sa ponekim muškim likovima“, zaključila je Sloboda Mićalović.

Nataša Tapušković tumači dve uloge – Sapfo i Terapeuta.

„Prvi put imam to iskustvo da komuniciram sa rediteljem i piscem na stranom jeziku, što mi je bilo veoma zanimljivo. Svako ima svoje intimno iskustvo u životu, pa je nama glumcima dobro došlo da to malo primenimo u predstavi“, rekla je Tapušković.

Ona je napomenula da se malo zna o pesnikinji Sapfo koju glumi i da je u drami sasvim drugi pogled na nju.

„Sapfo je bila prva lirska pesnikinja, upoznajemo je kroz dramu. Onda ona iznenada prelazi u psihoterapeuta, tako da tumačim ta dva lika. Bilo je veoma posvećen proces rada, bilo je potrebno da svi budemo emotivno uključeni“, izjavila je Nataša Tapušković.
Milena Vasić je Fedra i Magdalena u drami, te je podsetila da je igrala u JDP pre desetak godina predstavu „Metamorfoze“ prema Ovidiju, u režiji Aleksandra Popovskog, kao takodje spoj mitova, te ocenila da se grčkim tragedijama uvek vraćamo, one su večne, čak i kad je reč o ljubavnim problemima.

Nikola Rakočević je Ahil, Iva Manojlović – Antigona/Venera, Damjan Kecojević – On, Rosa Renom – Klitemnestra i Kivani Menolašina Hulijan – Hipolit.


Scenografiju i dizajn svetla su potpisali Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano – Cube.bz, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet, a autor video-materijala Migel Anđel Rajo.


Za scenski pokret je zadužen glumac Damjan Kecojević i za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, i glumica Paula Blanko Barneš je asistent reditelja.

Adaptacija novele „Vatre“ je teatarska verzija kojoj je delo Margerit Jursenar samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije.
NIKOLA RAKOČEVIĆ

Rediteljka Karma Portačeli

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje 15 najznačajnijih teatarskih kuća.

U periodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru ove godine.

Probe komada “Vatre” kasnije su nastavljene u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni i njima su se pridružili španski glumci.

Do kraja sezone, predstava će gostovati tokom jula u Valensiji, Barseloni, a već na jesen 2023. Po planu bi trebalo da bude učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.

Zajednički projekat JDP-a i Barselone, najavljen je na konferenciji za novinare u Španiji tokom jeseni 2022. na kojoj su prisustvovale direktorka – Tamara Vučković Manojlović i glumice Sloboda Mićalović i Milena Vasić, a Karma Portačeli, rediteljka predstave, najavila je novu sezonu u jednom od najznačajnijih teatara u Španiji i predstavila medijima ovu važnu koprodukciju.


Sloboda Mićalović kao novija članica JDP-a, uveliko se istakla u ulogama proteklih sezona kao što su predstave – “Lorencačo” Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića, “Pučina” Branislava Nušića, reditelja Egona Savina i novi projekat – “Alisa u zemlji strahova” makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog.

Naravno, Sloboda je jedna od najtraženijih i najpopularnijih glumica u TV serijama, od kojih su nedavno bili aktuelni projekti – „Tajna vinove loze“ (dve sezone, više od 70 epizoda), „Biser Bojane“, „Urgentni centar“ (preko 50 epizoda), „Ubice moga oca“ (sezone 4, 5), film i mini serija „Bilo jednom u Srbiji“.

Gledaćemo je i u filmu Slobodana Šijana – „Budi Bog s nama“ i „Jorgovani“ Siniše Cvetića.

Margerit Jursenar (Brisel, 1903 – Bar Harbor, 1987) je bila francuska romansijerka, pripovedačica i esejistkinja. Stekla je svetsku slavu svojim istorijskim i metafizičkim romanima, u kojima dominiraju likovi iz daleke prošlosti, te je posebno poznata po romanu „Hadrijanovi memoari“ (1951).


Prvi roman „Aleksis ili trakat o uzaludnoj borbi“ objavila je 1929. godine, a njeno interesovanje za orijent, srednji vek i antiku doprinelo je niz dela u međuratnom periodu, od kojih su posebno zanimljive „Orijentalne priče“ (1938), sa tri teme iz srpske epske tradicije („Osmeh Kraljevića Marka“, „Zidanje Skadra“ i „Smrt Kraljevića Marka“).

Svetsku slavu stekla je, osim sa romanom „Hadrijanovi memoari“ i sa naslovom „Crna mena“ (1968). Najveći deo života proživela je u Americi, u koju je otišla početkom Drugog svetskog rata, na poziv univerzitetske profesorke Grejs Frik, da bi njih dve ostale nerazdvojene zauvek.

Margerit Jursenar je prva žena koja je izabrana u Francusku akademiju 6. marta (1980).
I druga njena književna dela („Oproštajni udarac“, „Lavirint“, „Aleksis“, „Legende vekova“, „Venac i lira“) zaokružuju njen književni opus.


BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE:

IDIOT
20. februar

Ne igraj na Engleze
24. februar


Direkcija Beogradskog dramskog pozorišta pred kraj stare godine, 28. decembra je predstavila čak 13 novih projekata koje će realizovati tokom naredne 2023. godine, što je svakako novi rekord ovog Teatra na Krstu koje po produktivnosti dominira scenama prestonice.Tako će hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiti prethodnu sezonu novim čitanjem romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji je bio najavljen krajem 2021, i sada će premijera konačno biti održana 20. februara na Dan BDP– a, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”.

Dramatizaciju antologijskog ruskog klasika napisao je književnik Vladimir Tabašević, koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.


Buljan je onomad kapitalno delo “Idot” definisao kao “velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije” i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su – Gas van Sant i Leri Klark.


Reditelj IVICA BULJAN
Sada je rekao da su u prolongiranom procesu rada na projekitu iznova čitali roman od početka do kraja, i napravili savremeno “čitanje” na sceni, kroz sva poglavlja tog dela.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Miloš Petrović Trojpec, Milan Kolak, Nikola Malbaša.

Mirjana Karanović je izjavila da je želela da radi sa Ivicom Buljanom odavno, jer je njegovo pozorište veoma intrigira, i svaki put kada je gledala njegove predstave, želela je da bude tamo u toj čaroliji.


“Drugi razlog zašto me raduje rad na komadu “Idiot” jeste fenomenalna ekipa mladih glumaca, što mi je sjajno iskustvo da saradjujemo. Srećom ovde nemam toliko veliku i zahtevnu ulogu, tako da sam sa uživanjem mogla da mirno pratim kako oni grade svoje likove”, rekla je Karanović.

Mladi talentovani glumac Luka Grbić predstaviće nam se kao knez Miškin, a inače je najangažovaniji glumac BDP-a 2022. godine (“Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).Vesna Čipčić je ostvarila već želju da radi sa hrvatskim kolegom Ivicom Buljanom na drami “Tiho teče Misisipi”, i kako kaže “sa njim je uvek zadovoljstvo, jedno novo putovanje i istraživanje za glumca”, a sada joj je prava poslastica da konačno prvi put u karijeri konačno igra i kod Dostojevskog.

Podsetimo, postravka romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, davno je igrana i u Narodnom pozorištu, u režiji i dramatizaciji glumca Steve Žigona, gde su igrali Nebojša Dugalić, Ivana Žigon i Tihomir Arsić.VLADIMIR TABAŠEVIĆ


Vrlo brzo nakon drame “Idiot” 24. februara izaći i rimejk hit komedije “Ne igraj na Engleze” prema tekstu Vladimira Đurđevića, koji ponovo režira Staša Koprivica, a predstava će biti posvećena prerano preminulom Marku Živić, koji nas je napustio usled posledica korone krajem 2021. godine.

Sada će nove uloge tri sportska kladioničara igrati Aleksandar Radojičić (uloga koju je imao Živić), Marko Gvero i Andrija Kuzmanović, kao novi vid komada odigranog preko 250 puta od 2007. godine, gde su glumili još Ivan Tomić i Daniel Sič.

Scenograf je Vladislava Munić Kunington, a kostimograf – Magdalena Klašnja.

ZVEZDARA TEATAR:

Nije čovek ko ne umre“
24. februar

Februarski repertoar je kompletno spreman i beogradsko hit pozorište Zvezdara teatar najavljuje premijeru novog komada „Nije čovek ko ne umre“ autora Velimira Stojanovića u režiji Gorčina Stojanovića, koja je planirana za 24. februar.

Ekipu nove, 91. po redu predstave iz galaksije legendarnih trenutaka, čine Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić.

Autor scenografije je takodje režiser Gorčin Stojanović, a kostimograf je Lana Cvijanović.

Nakon premijere, prve dve reprize u februaru će biti 25. i 28. februara na velikoj sceni „Danilo Bata Stojković“.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here