Pozorišne premijere u Beogradu tokom cele 2022. godine: Bogat izbor zanimljivih naslova

JDP, BDP, Atelje 212, Narodno pozorište izašli u javnost sa novim komadima

0
ReklamaJDP, BDP, Atelje 212, Narodno pozorište izašli u javnost sa novim komadimaBEOGRAD, 9. januara: Prošla je još jedna opasna, mučna, pandemijska godina, koja je drugu sezonu zaredom pokušala da uništi kulturni život celog sveta, pa i naše male sredine, koja je ipak realizovala, iznedrila nekoliko zanimljivih projekata.

Kao da nije pandemija i dalje u toku, sa istim intenzitetom ulazimo u novu 2022. godinu gde će dramski umetnici i dalje vredno raditi na novim komadima.

Uvek je mesec januar veoma uspavan za sva kulturna dešavanja, tako da će tada beogradska publika imati prilike da gleda samo jednu premijeru u JDP-u, a ostali teatri kao što su Narodno pozorište, BDP, Atelje 212, izašli su u javnost sa ambicioznim planom koji upravo sprovode.
Foto: Nenad Petrović

Naravno, uvek krenimo redom.

1 Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP):
“Alisa u zemlji strahova” – premijera 15. januara

Premijera nove drame “Alisa u zemlji strahova” Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog, biće održana 15. januara na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Najnovija predstava bila je planirana da se izvede pred kraj prethodne kalendarske godine – 22. decembra, ali je onda iznenada odložena za početak 2022, i time će ujedno biti jedina pozorišna premijera tokom januara u beogradskim teatrima.

JDP će za kratko vreme imati tri premijere u sezoni 2021/2022, posle koprodukcije sa Slovenijom “Te noći sam je video” prema romanu Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, i drame “Beograd – Zagreb via Sarajevo” Jelice Zupanc, reditelja Gorčina Stojanovića.

Imali su velikog uspeha sa predstavom “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića (laureat prestižne nagrade “Ljubomir Muci Draškić”), još u maju 2021, “Pučina” Branislava Nušića, reditelja Egona Savina, dok neki drugi (“Široka zemlja”) i prethodno spomenuti projekti, nisu ostvarili visoke domete.


Foto: Nebojša Babić
Jovana Belović, foto: Nebojša Babić

U režiji gosta iz Makedonije – Aleksandra Popovskog, predstava “Alisa u zemlji strahova” je inspirisana epizodama iz čuvene knjige – bajke “Alisa u zemlji čuda” (1865) Luisa Kerola.

Isti reditelj je realizovao dramu “Alisa” 2005. godine, prema drami Biljane Srbljanović u Ateljeu 212, ali je tematika bila više okrenuta istinitom pričom koja se tiče čuvenog Stokholmskog sindroma.

U novoj drami, kada je bila mala, Alisa je verovala da joj se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari.
Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama, trebalo bi da ima karijeru, porodicu, da bude ispunjena, stabilna, odrasla, a ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi.
Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice.

To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda, a sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo.


Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić


Glavne uloge igraju pretežno popularni glumci na filmu i TV serijama: Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, kao i – Tamara Šustić i Jovana Belović.

Autorski tim čine još scenografkinja Vanja Magić, kostimografkinja Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, dok scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović.

Reditelj Popovski je u Beogradu režirao pre 20 godina veoma uspešnu predstavu “Roberto Cuko” Bernar Mari Koltesa u Ateljeu 212, ruski klasik “Višnjik” A. P. Čehova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, dok je u JDP-u postavio “Metamorfoze” Ovidija, “Kandid” od Voltera, kao i Šekspirovog “Hamleta” (2016), gde je Nebojša Glogovac ostvario poslednju pozorišnu ulogu.
2 MADLENIANUM

Premijerna obnova drame “Veliki Getsbi” – 19. januara


Opera i teatar Madlenianum u Zemunu je nakon pauze za vreme korone u periodu 2020. godine, od naredne sezone 2021/2022. nastavila da stvara zanimljive dramske, muzičke i plesačke projekte.

Tako su pri kraju sezone 2020/2021. imali premijeru spektakla – plesne predstave “Grand Hotel” u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, mjuzikla “Poslednjih pet godina” u režiji Roberta Boškovića.

O
nda za kratko vreme realizovane su tri drame od jeseni 2021. – “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita (režija – Andrea Ada Lazić), slobodnija verzija klasika “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, reditelja iz BiH – Harisa Pašovića, kao i duo komedija “Feliks i Doris” Bila Menhofa, prema holivudskom filmu, u režiji Olivere Olje Đorđević, koja je nedavno i obnovila svoju predstavu “Koferče” Jurija Poljakova.


Foto: Zoran Škrbić
Foto: Zoran Škrbić
Prva nova predstava u 2022. koja očekuje ljubitelje repertoara ovog teatra zapravo je takođe premijerna obnova – drame “Veliki Getsbi”, prema čuvenom romanu Frensisa Skota Ficdžeralda.

Obnova se odlagala više puta, a konačno će se odigrati pred publikom 19. januara, i sastoji se uglavnom u tome što će naslovnu ulogu sada odigrati premijerno Branislav Bane Trifunović, umesto Ivana Bosiljčića, koji je usled ogromnih obaveza u Rusiji, morao tu ulogu dalje da napusti.
Takođe, neki glumci će nastupati u alternacijama.

Ostale uloge tumače – uvek zanosna i atraktivna Tamara Aleksić, Ljubomir Bulajić, izvanredni Miloš Timotijević, Borka Tomović/ Danina Jeftić, Sofija Juričan, Milan Čučilović/ Davor Perunović, Milica Janketić, Maja Lukić, Vladimir Tešović, Dunja Mihailović/Sara Cenić.

Dramatizaciju je napisao bugarski dramaturg Hristo Bojčev, poznat od ranije u Beogradu po komadima “Pukovnik ptica” (JDP) i “Kontuzov” (Zvezdara teatar).

Premijera ove predstave, u režiji direktorke Drame Madlenianuma – Ane Radivojević Zdravković, izvedena je 18. decembra 2015. godine.
Predstava je pred punom dvoranom izvođena tri sezone, a od 19. januara vraća se na Veliku scenu Madlenianuma. Reprize su 26. januara za Dan Madlenianuma, kao i 2. februara.


Foto: Zoran Škrbić
Foto: Zoran Škrbić
U raznim holivudskim ekranizacijama romana “Veliki Getsbi”, glavnog misterioznog junaka prepunog ljubavi prema jednoj dami, kroz priču o novoj šansi, igrali su Robert Redford i kasnije Leonardo di Kaprio.


Madlenianum najavljuje i za 12. januar gostovanje Rumunske nacionalne opere iz Temišvara sa komadom “Toska” Đakoma Pučinija, uz maestra dirigenta Dejana Savića, reditelja Ogniana Draganofa, gde će nastupati istaknuti operski solista Željko Lučić, koji je nedavno imao koncert upravo u Madlenianumu.

Takođe, na Velikoj sceni će 30. januara gostovati drama iz Narodnog pozorišta Niš – “Heroj nacije” Ivana M. Lalića, u režiji upravnika ovog teatra – Spasoja Ž. Milovanovića.

Na jednoj od konferencija za medije, direkcija Madlenianuma je najavila da se očekuje tokom ove sezone i realizacija velikog mjuzikla “Priča sa zapadne strane”, čija je holivudska verzija izašla u decembru, u režiji legendarnog Stivena Spilberga.
Ipak, kako je u pitanju veoma zahtevan, ambiciozan projekat sa velikim brojem učesnika, za sada taj mjuzikl čeka neka bolja vremena u ovom teatru.Foto: Marko Jovanović3 NARODNO POZORIŠTE

Tri predstave u direkciji Drame se trenutno spremaju:
“Iranska konferencija”, “Godine vrana”, “Pelikan”Predstavljeni planovi Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta za 2022. godinu

Svečanost povodom završetka kalendarske 2021. godine održana je 29. decembra u Narodnom pozorištu za predstavnike medija i prijatelje ove kulturne ustanove, gde su predstavljeni novi projekti sva tri ansambla – Drame, Opere i Baleta.

Novi vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta od 14. oktobra, istaknuti glumac Svetislav Bule Goncić, obratio se svim prisutnima u nadi da će se i dalje umetničko druženje nastaviti intenzivno u predstojećoj sezoni, kako dolikuje svima u zajedničkom putu ove institucije.

“Nadam se da će nam predstojeća godina biti veoma dobra i želim da ostvarimo lepe i kvalitetne predstave na sceni. Ovo pozorište ima dugu istoriju, nastalo je u društvenim okolnostima 19. veka, i od tada do danas, nalazimo se svakako u drugim okolnostima”, rekao je v.d. upravnika NP.

“Sigurno ćemo se truditi da to dostojanstvo, u vreme u kome je nastalo Narodno pozorište, nastavimo i danas, u tom istorijskom smislu. Naravno da poštujemo i nove mlade ljude koji dolaze, i potrebno je da to učinimo kroz neku kreativnost koju nosi mladost”, istakao je Goncić, ukazujući na šansu koje ovaj teatar pruža budućim mladim dramskim umetnicima sa FDU-a da se afirmišu.

Tatjana Mandić Rigonat, rediteljka uspešne predstave „Nora – Luitkina kuća“ foto: Dragana UdovičićDirektorka drame NP Molina Udovički Fotez predstavila je ukratko planove novih produkcija, tako da se trenutno pod krovom ove kuće paralelno spremaju tri projekta.

Podsetila je da su nedavno iz ovog sektora u Podgorici imali uspešno gostovanje predstave “Carstvo mraka” Lava N. Tolstoja u režiji prerano preminulog umetnika Igora Vuka Torbice.
Upravo će tokom januara biti organizovan specijalan omaž ovom vanserijski talentovanom reditelju kada će na velikoj sceni gostovati njegove 4 autorske predstave.
Spomenuti komad “Carstvo mraka” gostovaće 24. januara u Novom Sadu, dok će komedija Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” reditelja Jagoša Markovića, imati mini turneju po regionu u februaru – Sarajevo (07.02.) i Banja Luka (09.02.).

Udovički Fotez je podsetila da je tokom pandemijske 2021. godine izvedeno pet dramskih premijera – “Iluzije” Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića,Orlando” prema romanu Virdžinije Vulf, reditelja Bojana Đorđeva, “Vuci i ovce” A. N. Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Nušićeva “Vlast” u rediteljskom čitanju Milana Neškovića, ali i “Nora – Lutkina kuća” Henrika Ibsena, rediteljke Tatjane Mandić Rigonat.

U medijima ranije, u nekom širem planu, gospodin Goncić je govorio o projektima do kraja sezone 2021/2022, gde bi trebalo da se nađe Šekspirov “Magbet”, dramatizacija romana “Rat i mir” Lava N. Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića, kao i poznata drama “Sveti Sava” Milovana Vizezovića, reditelja Milana Karadžića (ranije igrana na sceni “Boška Buhe”).


Siniša Kovačević – dramski pisac i reditelj
Prva čitajuća proba drame „Godine vrana“
Počele probe nove drame “Godine vrana” Siniše Kovačevića u Narodnom pozorištu

Ansambl Drame NP održao je tokom decembra prvu čitaću probu komada „Godine vrana“, po tekstu i režiji Siniše Kovačevića, a premijera je planirana za 10. mart 2022. na Velikoj sceni.
Drama je napisana prema istoimenom prvom romanu pisca Kovačevića, koji na autentičan način pripoveda o životu Beograda tokom Prvog svetskog rata.

Glavne uloge tumače – Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević, Vuk Kostić/ Petar Strugar, Ljiljana Blagojević, Sonja Kolačarić, Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić, Miodrag Krivokapić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković.

U velikom ansamblu su i ostali glumci – Miloš Đorđević, Nemanja Stamatović, Uroš Urošević, Dušan Matejić, Dragan Sekulić, Predrag Miletić, Boško Puletić, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Brankica Zorić Vasović, Hadži Petar Božović, Dragan Nikolić.

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Petra Fotez (kostimograf baletskih kostima), Borislav Bora Dugić (kompozitor), Vladimir Petričević (muzički aranžmani i dizajn zvuka), Isidora Stanišić (koreograf).

Roman “Godine vrana” dramskog pisca Siniše Kovačevića kao osnova za ovu predstavu je uverljiva sudbina Beograda i Beograđana pre jednog veka, kako su analizirali iz izdavaštva “Vukotić Media”.

U pitanju je “monumentalni istorijski mozaik u mermeru, raskošna čitanka naše sudbine” tokom Prvog svetskog rata i prve godine slobode.
Debitantski roman Kovačevića je jezgrovit, raskošan, i predstavlja precizan autorov rečnik u kome se lako otkrivaju porodični odnosi, prevare, istine, spomenici, crkve.

Drama prema romanu predstavlja promrzli grad okovan ledom u kome stanovnici pale knjige i nameštaj da bi se barem malo ugrejali.

To je vreme neočekivanih ljubavi, oficirskih dvoboja, tihih sahrana, bežanja, spasavanja časti, prekog suda, vešala, izroda, vreme kada čak i “vrane napastvuju grad i nebo pretvaraju u crni oblak”.

Autor scenarija za film “Bolje od bekstva” i serije “Gorki plodovi”, poslednjih godina se dokazao i kao književnik, tako da je, osim navedenog dela, objavio i druge romane – “Osvajanje zavičaja”, “Gospodar greha” i “Reka sa četiri ušća”.


Nakon duže pauze i velikog uspeha sa komadom “Velika drama” u Narodnom pozorištu, gde su igrani i naslovi “Zečji nasip” i “Janez”, publika će konačno dočekati novi projekat Siniše Kovačevića.

U Zvezdara teatru se takođe pamte njegova dela – “Srpska drama” (kasnije i film “Sinovci”), “Đeneral Milan Nedić” i “Virus”.
Iranska konferencija”

Uveliko traju probe “Iranske konferencije” u NP prema drami ruskog pisca Ivana Viripajeva, i režiji Ivane Vujić Kominac. Premijera drame u prevodu Sanje Milić je planirana polovinom februara na maloj sceni “Raša Plaović”.


U glumačkoj podeli su – Radmila Živković, Ivana Žigon /Vjera Mujović, Nebojša Kundačina, Slobodan Beštić, Rada Đuričin, Gojko Baletić, Maja Kundačina, Zoran Ćosić, Bogdan Bogdanović, Dimitrije Ilić i, kao učesnici video konferencije – Bojana Bambić i Dušan Matejić.

Rediteljka Ivana Vujić, do nedavno upravnica Narodnog pozorišta, potpisuje i idejno rešenje scenografije i izbor muzike.

Dramaturg je Ljubinka Stojanović, a u umetničkom timu su i Dušica Knežević (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Sonja Vukićević (koreograf), Svetlana Volic (video rad) i Jasna Saramandić (scenograf realizator). Saradnici na predstavi su i Nemanja Konstatinović i Olivera Živković (producenti), Vidan Lalić (organizator) i drugi.

Ruski dramski pisac Ivan Viripajev poznat je domaćoj pozorišnoj publici, jer je pre 15 godina bila zapažena predstava “Kiseonik” prema njegovoj drami u okviru festivala BELEF, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
Ista rediteljka je postavila i njegov komad “Iluzije” na sceni Teatra Vuk u Beogradu, a drama “Pijani” u režiji Borisa Liješevića, bila je nekoliko sezona na repertoaru Ateljea 212.

“Kiseonik” se takođe izvodi i u Narodnom pozorištu Sombor.Sa probe buduće predstave „Iranska konferencija“
“Pelikan”

Mala i odabrana ekipa sprema dramu “Pelikan” Avgusta Strindberga, u adaptaciji i režiji Đurđe Tešić, a premijera je planirana krajem februara na maloj sceni “Raša Plaović”.

U glumačkoj podeli su – uvek izvanredna Dušanka Stojanović Glid, Nedim Nezirović, Iva Milanović, Vučić Perović i Vanja Ejdus.
Pozorišni komad ”Pelikan” predstavlja jednu od nekoliko tkz. “komornih drama” koje je pisao švedski autor u karijeri.

Radnja se odvija u jednoj porodici neposredno nakon smrti oca i prikazuje tiranski odnos majke prema ćerki, a naziv “Pelikan” ukazuje na simboliku te ptice koja se na surov način ophodi prema svojim mladuncima.

Autorsku ekipu čine – dramaturg Đorđe Kosić, scenograf i kostimograf Zorana Petrov, kompozitor Vladimir Pejković, scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret – glumac Damjan Kecojević, a video rad će realizovati Jelena Mitrović.


Dramu “Pelikan” je švedski književnik, dramaturg i pesnik Avgust Strindberg (1849-1912) napisao 1907. godine, a do sada nije izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U ovom tetru se godinama igra sa velikim uspehom njegova neobična simbolistička drama “Put u Damask”, u režiji Nikite Milivojevića, odnosno prvi deo te poznate trilogije (1898/1904).

Sa prve probe drame „Pelikan“ – glumačka i autorska ekipa na okupu
Nova verzija njegovog komada “Gospođica Julija” (1888) nedavno je imala premijeru u Operi i teatru Madlenianum, u režiji Harisa Pašovića.


Drama “Pelikan” je igrana pre dve decenije u Ateljeu 212, gde je glavnu ulogu imala Vladica Milosavljević, a pre nekoliko sezona (2018) je bila na repertoaru Teatra Vuk u Beogradu, u rediteljskoj postavci Jovane Krstić, sa Lenom Bogdanović u vodećoj roli.

Danilo Bata Stojković je davno glumački briljirao u Strindbergovoj drami “Otac” (1887), takodje na sceni Ateljea 212.

Avgust Strindberg je poznat po kontraverznim novelama “Brakovi” iz dva toma (1884/1886), nekoliko autobiografija – “Inferno” (1897), “Legende” (1898), “Ensam” (1903), i raznim romanima kao štoje “Gotičke sobe” (1904).
U produktivnom opusu nalaze mu se i drame – “Mrtvački ples” (1900), “Uskrs” (1900/1901), “Igra snova” (1902), “Gustaf III” (1902) i posebno – “Sablasna sonata” (1907), koja pripada, kao i “Pelikan” – ciklus  komorne drame.
  Delo “Okultni dnevnik” mu je objavljeno 1977. godine – posthumno, u književnoj formi naravno – dnevnika.
Kraljica Margo” – obnova 21. januara


Čuveni ruski baletan i direktor Opere NP – Konstantin Kostjukov otkrio je da se vraća orkestar ovog pozorišta u “rupu”, tako da će svirati direktno za mnoge projekte, što će za publiku biti veliki doživljaj.

Kostjukov je istakao da se u teško vreme pandemije koja traje bezmalo dve godine svi u ansamblu Baleta stalno čuvaju, da se zapravo sačuvaju i za sebe i za publiku.

Od novih poduhvata, ruski umetnik je najavio za 21. januar premijernu obnovu sa novom podelom čuvenog baleta “Kraljica Margo” na muziku Gorana Bregovića i prema libretu Boška Milina – nedavno preminulog dramaturga, teatrologa i profesora na FDU.

Takođe je podsetio da su tokom ove godine realizovani projekti – “Sedam smrtnih grehova” koreografa Igora Pastora (8. februara gostuje u Sarajevu), “Mikelanđelo” u koreografiji i režiji slovačkog umetnika Maria Radačovskog i “Alisa” autora Dejana Kolarova.


Direktor Opere i operski pevač Nikola Mijailović primetio je da u njegovom ansamblu vlada veliki entuzijazam i da su se svi veoma poželeli publike da im dolazi u što većem broju, kada konačno prestane pandemija.

Trenutno se priprema opera “Don Kihot” Žila Masnea, za premijeru u februaru, kao i dečija opera “Snežana i sedam patuljaka” za jun mesec – kraj sezone 2021/2022.

Mijailović je istakao da su u ovoj godini imali uspešnu premijeru pravog spektakla – opere “Orfej i Euridika” Kristofa Vilibalda Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića, koreografa Aleksandra Ilića i dirigenta Diana Čobanova iz Bugarske.

Upravnik Muzeja NP Dragan Stevović tada – 29.12. je najavio otvaranje nove izložbe “Borislav Grigorović” autorke Dragane Gaćeše, posvećena poznatom glumcu i reditelju.
Dalje planove Muzeja, Stevović će otkriti u januaru, jer, kako je sam rekao, pozivajući se na jevrejsku poslovicu – “Preći ćemo most kada budemo došli do tog mosta”.


“Igorovi dani” posvećeni Igoru Vuku Torbici u Novom Sadu i Beogradu krajem januara

NOVI SAD & BEOGRAD: Umetnička revija “Igorovi dani” posvećena prerano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici (1987-2020) biće održana od 24. do 28. januara u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Direkcija Drame SNP-a organizuje ciklus vanserijskih predstava ovog reditelja, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište u Beogradu, tako da će se predstave igrati u ova dva grada.

Na taj način će kraj januara u SNP-u biti posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici, koji je tragično izgubio život 17. juna 2020. godine.

U periodu od 24. do 28. januara publika u Novom Sadu će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka“ prema drami Lava N. Tolstoja, Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ Frederika Garsija Lorke, SNP-a i festivala Budva Grad teatar, „Don Žuan“ po Molijeru Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Bakhe – kratak pregled raspada“ Euripida, Narodnog teatra iz Bitolja (Makedonija), kao i „Tartif“ opet od Molijera, NP Sombor i SNP-a.


BakheNarodnog teatra iz Bitolja (Makedonija)
Don Žuan foto Јovan Njegović Drndak
Krvave svadbe foto Srđan DoroškiIstovremeno, beogradska publika takođe će gledati ove predstave, i tako će 26. januara u Narodnom pozorištu biti izvedene „Krvave svadbe“, onda 28. januara „Bakhe“, dok je 29.01. rezervisan za „Tartifa“, a 30.01. za „Don Žuana“.

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta.

Karijeru je počeo sa izvanrednom studentskom predstavom “Pokojnik” prema Branislavu Nušiću, koja se nekoliko sezona igrala na sceni “Bojan Stupica” JDP-a, gde je kasnije režirao i uspešnu predstavu “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, gde je igrao i pokojni Nebojša Glogovac.

Trijumf je doživeo sa raznim delima širom bivše Jugoslavije, a posebno se ističe “Hinkeman” Ernesta Tolera u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U kratkoj karijeri režirao je i dramu “Bog masakra” (2014) kao diplomski ispit kod svoje profesorske sa FDU-a Alise Stojanović, koja je isti komad postavila u pozorištu Atelje 212.


Tartif foto Siniša Trifunović
Carstvo mraka foto Mirjana Janković
Nije umeo nijednom da omane sa tolikim uspešnim predstavama po čitavoj SFRJ – “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Kazalište Gavela, Zagreb, 2016), ponovo B. Nušić “Ožalošćena porodica” (Slovensko ljudsko gledališče/ Prešernevo gledališče, Celje – Kranj, 2017), treći put Molijer – “Mizantrop” (Hrvatsko narodno kazalište Ivana Pl Zajca Rijeka, Zagreb, 2017), Vilijam Šekspir – “Tit Andronik” (Zagrebačko kazalište mladih, 2018), “Strahovi” Henrika Ibsena (Prešernevo gledališče, Kranj, 2019).


Poslednju predstavu je Torbica režirao u Narodnom pozorištu Pirot – dramu apsurda “Strah – jedna topla ljudska priča” Franca Ksavera Kreca, u februaru 2020.

Pre smrti započeo je rad na autorskom projektu – “Zločin i kazna, zapisi iz podzemlja” prema F. M. Dostojevskom, kao spoj dva poznata romana ruskog klasika.
4 BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE

BDP
predstavilo 10 novih premijera u 2022. godini Ambiciozni naslovi: “Zaljubljeni Šekspir”, „Antigona”, “Idiot”, “Tri sestre i Galeb”, “Prafaust”

Direkcija Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) tradicionalno pred novu godinu predstavila je ambiciozan plan od 10 novih premijera u 2022. godini gde će ponovo gostovati reditelji iz regiona, kao i inostranstva.

Upravnik BDP-a Jug Radivojević podsetio je da će tokom perioda pandemije u 2021. godini zavesa podignuta 207 puta za publiku, da su ostvarili više od 30 gostovanja po Srbiji i van zemlje, a da će u novim pozorišnim projektima učestvovati 65 glumaca.

Takođe, Radivojević je ukazao na činjenicu da je od 2019. godine ostvareno 20 premijera u pozorištu na Crvenom krstu i da tim tempom nastavljaju i dalje, a onda potvrdio jednu stvar kao i pre godinu dana, kada je došlo do sumiranja rezultata BDP-a.

Da ne bude zabune, naš teatar dobija budžet identičan kao i sva druga pozorišta, nikada više od toga. Imali smo dosta koprodukcija, partnera, donacija, sponzora za protekle dve sezone, kada je bilo najteže u doba pandemije, tako da je bila velika borba za sredstva da se svi projekti realizuju”, naveo je prvi čovek BDP-a.

Prva premijera u novoj godini biće 26. marta – poznati naslov “Zaljubljeni Šekspir” Toma Stoparda i Marka Nomana, prema čuvenom filmu (1998) Džona Madena gde su igrali Džozef Fajns, Gvinet Paltrou, Kolin Firt, Džudi Denč, Ben Aflek.
Film je nagrađen sa više Oskara, a novi pozorišni projekat će se raditi u koprodukciji sa “Prospot doo” iz Slovenije i po licenci “Disney Theatrical Production”.


ANA TOMOVIĆRediteljka budućeg dela Ana Tomović, koja je ovde pre pandemije postavila dramu “Liliom“ (2019), izjavila je da se komad bavi upravo pozorištem, blizak svima koji profesionalno stvaraju tu scensku magiju i alhemiju.
Otkrila je da se u drami dešava i kuga, koja se može povezati upravo sa korona virusom, ali se nada da će ova romantična komedija o stvaranju teatra, vratiti radost i osmeh na lice svima.

Producent će biti kolega iz Slovenije Jure Franko ispred kuće “Prospot doo”, bivši sportista koji je uveliko u svetu pozorišne produkcije, a povezao se sa Jugom Radivojevićem kada je on režirao u Ljubljani razne mjuzikle kao što je “Mamma Mia”.

Naredna produkcija zakazana je za 28. maj – antička drama “Antigona” prema Sofoklu, u modernom čitanju slovenačkog reditelja Diega dee Bree, koji je ove godine postavio dramu “Baal” Bertolta Brehta u BDP-u.


Jana Milosavljević
Glumica Jana Milosavljević koja će tumačiti naslovnu tragičnu junakinju, pročitala je kratko pismo reditelja, gde se navodi da je ovaj komad “sinonim za slobodu”, gde je potrebno da “budemo realni i tražimo nemoguće”, i da je “najveće pravo zapravo – najveća nepravda”.
Mlada dramska umetnica jedna je od najangažovanijih u BDP-u, koja igra u nekoliko zapaženih naslova, kao što je sjajna uloga u drami „Tiho teče Misisispi“.


Čuvena američka drama “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa u režiji Lenke Udovički biće premijerno izvedena 25. juna u koprodukciji sa festivalom BELEF 2022.
Nakon dva uspešna projekta proteklih sezona (“Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Ružni, prljavi, zli”), Udovički se vraća u BDP sa ovim trećim delom, u kome će glavnu žensku ulogu imati Branka Katić.

Antologijski film Elija Kazana gde su igrali Marlon Brando i Vivijen Li, ostavio je od malena snažan uticaj na rediteljku i želela je tokom karijere da postavi taj komad jednog od najboljih američkih dramatičara 20. veka, izuzetnog autora koji vešto stvara psihološke likove i melodrame.

Pre 30 godina u ovom pozorištu sam radila diplomsku predstavu Branke Katić – “Kamerna muzika” Artura Kopita. I nedavno smo se srele, pričale šta bismo mogli da radimo i dogovorile se za ovu dramu”, rekla je Udovički.


Retko izvođena drama Vilijama Šekspira u Srbiji – “Magbet” konačno će dobiti svoju verziju 16. avgusta na festivalu Budva – Grad teatar, u režiji Nikite Milivojevića.
Projekat se realizuje sa spomenutim festivalom, Srpskim narodnim pozorištem (SNP) iz Novog Sada, kao i Šekspir festivalom u Čortanovcima.

Milovan Filipović, v.d. direktora Drame SNP-a i glumac, rekao je da su se odlučili na koprodukciju sa BDP-om nakon uspešne saradnje razmene gostovanja predstava na festivalu “Naši dani”, kada su najbolje i najnovije drame bile prezentovane u ova dva teatra.

Delo “Prafaust” Johana Volfganga Getea imaće premijeru 26. avgusta na Malim Brionima, u koprodukciji sa Kazalištem “Ulysses” Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički.
Ponovo je reditelj Boris Liješević u projektu, nakon drame u BDP -“Čitač” po romanu Bernharda Šlinka, a glavnu ulogu će imati Svetozar Cvetković.
Glumac je izrazio zadovoljstvo što ponovo sarađuje sa ovim rediteljem nakon brojnih uspešnih saradnji koje su imali ranije (“Čarobnjak” – NP Sombor, “Elijahova stolica” – JDP, “Pijani” – Atelje 212).


Ljubinka Klarić, foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Glumica Ljubinka Klarić će 10. septembra igrati žensku verziju junaka Alsesta drame “Mizantrop” od Molijera, u rediteljskom čitanju Juga Đorđevića (skoro je ovde radio “Kišne kapi na vrelom kamenju” R. V. Fasbindera).

Čuveni nemački reditelj Frank Kastorf koji retko radi predstave van Nemačke i Francuske, premijerno će u BDP-u postaviti ambiciozan projekat – italijanski ep, poemu “Božanstvena komedija” (1320) Dantea Aligijerija, koja će, prema najavi, trajati skoro četiri sata.

Prevodilac – germanistkinja, urednik i izdavač Bojana Denić je uključena u ovaj projekat, za koji je navela da je sam izbor dela pobedio druge mogućnosti na stolu ispred reditelja, kao što su predložene dramatizacije nekih romana Dostojevskog, Ive Andrića, Petera Handkea ili Elfride Jelinek.
Ona je otkrila da je scenograf Aleksandar Denić – čest saradnik nemačkog reditelja, najviše zaslužan za dolazak ovog svetskog umetnika u Beograd.

Drama mjuzikl “Jenki Ros” inspirisana rok pesmom “Yankiee Rose” (1986) muzičara Dejvida Li Rota imaće premijeru 5. novembra, u režiji Miloša Lolića.
Prvi put će na ovom projektu uspešan reditelj sarađivati sa svojom majkom – Danicom Maksimović.

Glumica je naglasila da je izuzetno srećna što će konačno raditi sa svojim sinom, i još uvek je iznenađena tom činjenicom.

Nije mi ništa rekao sin zvanično, samo mi je ostavio taj tekst prošli put kada je bio u Beogradu, pred svoj odlazak. Rekao mi je da pročitam, pa da se čujemo. Ja sam ipak glumica prošlog veka, 50 godina sam na sceni, radila sam sa mnogim rediteljima, ali ne sa evropskim, kakav je moj sin”, pohvalila se Maksimović i dodala da će na probama to biti pravi “sudar titana” između njih dvoje.

“Sviđa mi se što ćemo igrati na Maloj sceni, koja predstavlja pravu intimnu glumu, dragoceno za nas. Biće to neočekivana, uzbudljiva, zanimljiva predstava”, najavila je glumica, koja trenutno u BDP-u igra u drami „Mačka na usijanom limenom krovu“ Tenesija Vilijamsa, a davno je na maloj sceni glumila u poznatoj predstavi „Gore suze Petre fon Kant“ R. V. Fasbindera.
Reditelj iz BiH – Haris Pašović, posle nedavne nove verzije “Gospođice Julije” u Madlenianumu, nakon tri decenije se vratio u Beograd da režira, i sledeći izazov mu je spajanje dve drame od Antona P. Čehova – Tri sestre i Galeb”, tek za 17. decembar 2022.

Ovde će igrati Branka Katić, Milan Marić, Andrija Kuzmanović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Strahinja Blažić, koje reditelj naziva pravim zvezdama malog i velikog ekrana.
Pašović je pohvalio BDP kao pravi “uragan i praznik znanja, talenta i energije” zbog 10 novih dela.

Hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana “Idiot” F. M. Dostojevskog30. decembra 2022. pred ulazak u novu 2023. godinu koja će, po njemu, tek imati dosta optimizma.
Dramatizaciju će napisati Vladimir Tabašević, književnik koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP ove godine.

Buljan je kapitalno delo “Idot” definisao kao “velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije” i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su Gas van Sant i Leri Klark.
Uloge tumače: Mirjana Karanović, Vesna Čipčić, Miodrag Miki Krstović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić, Nedim Nezirović i Luka Grbić kao knez Miškin, koji će biti najangažovaniji glumac BDP-a 2022. godine (čekaju ga i uloge u delima – “Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).


WESTWOOD, CA – JUNE 23: Branka Katic arrives for the Los Angeles Premiere of „Public Enemies“ at the Mann’s Village Theater in Westwood, California on June 23, 2009. (Photo by Gregg DeGuire/FilmMagic)
epa01778687 Serbian actress Branka Katic arrives at the premiere of US director Michael Mann’s new film ‘Public Enemies’ held at the Empire Leicester Square in Central London, Britain, 29 June 2009. EPA/DANIEL DEME5 ATELJE 212

Uskoro premijere dve drame – “Amsterdam” i “Luna park”

Pozorište Atelje 212 ulazi u novu godinu sa probama dva komada za predstojeću sezonu – “Amsterdam” i “Luna park”, stoji najava na sajtu ovog beogradskog teatra.

Protekli period bio je veoma zapažen i produktivan za ovo pozorište, jer su tokom 2021. imali premijere drama – “Ova će biti ista” Staše Bajac, “64” Tene Štivičić, “Sin” Florijana Zelera, “Balkan Bordello” i “Pristanak” Nine Rejn.

Novi komad “Amsterdam” izraelske autorke Maje Jasur Arad biće prvo izvođenje tog naslova na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle u čitavom regionu, u režiji Ive Milošević.
U novoj drami igraju mladi talenti Marko Grabež, Dejan Dedić, Ana Mandić i drugi.

Za komad “Amsterdam” autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst “Theatertreffen’s Stückemarkt prize” u Berlinu 2018, a komad je imao premijeru u pozorištu “Orange Tree Theatre” u Londonu 2019. godine.


Ekipa drame „Amsterdam“

Maja Jasur Arad je izraelska dramska spisateljica čija su dela izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik.
Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.


Rediteljka Iva Milošević je već nekoliko puta uspešno sarađivala sa pozorištem Atelje 212, od čega se posebno ističe njena režija predstave “Proslava” (Festen) prema tekstu čuvenog danskog reditelja i pisca Tomasa Vinterberga (laureat nagrade “Oskar” za danski film “Još jedna tura” 2021).

Težište “Amsterdama” čini glavna junakinja – izraelska violinistkinja koja stanuje u glavnom gradu Holandije, a nalazi se u poodmakloj trudnoći.
Jednog dana misteriozni račun za gas još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu, i taj bizarni događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja – odbačenosti, otuđenosti, neprilagođenosti, kao i pitanja kolektivnog identiteta.

Prema rečima rediteljke, autorka kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma, kroz analizu i pitanja odgovornosti, sećanja, nestabilnosti identiteta, sentimenta i traume.

Realizacija projekta koji se sprema od sredine novembra, biće izvedena u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Ekipa predstave „Luna Park“
Katarina Marković
Dramu “Luna park” autorke Jelene Kajgo (direktorka “Bitef Dance Company”), od 24. decembra sprema rediteljka Milica Kralj, inače ćerka glumca Petra Kralja.

U tom komadu igraju – Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Milica Mihajlović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović i Teodor Vinčić, dok autorski tim čine još scenografkinja Milica Bajić i kostimografkinja Selena Orb.

Rediteljka buduće predstave je približila dramu da oslikava svet u kome živimo, najviše kroz vizuru glavne junakinje, koja se bliži 70. godini i pokušava da održi korak sa ubrzanjem, sa novim pravilima igre, novim tehnologijama koje se veoma brzo pojavljuju.

Protagonistkinja u tumačenju Dare Džokić oseća da je ovo vreme i savremeni svet polako odbacuju kao iznošen kaput. Njena ćerka i prijatelji se pak bore da održe ritam, da sačuvaju svoje brakove, da se prilagođavaju, prave kompromise, da plivaju, da ostanu na površini.

Rediteljka smatra da je posebno interesantno u novom komadu što se veći njegov deo odvija u našoj bliskoj budućnosti.

Pre manje od dve godine nismo mogli da pretpostavimo šta će sve danas biti naša „nova normalnost“, a ovaj komad nam daje zadatak da osmislimo našu budućnost sagledavajući ovo što danas živimo. S obzirom da je otuđenje jedna od osnovnih karakteristika našeg sveta, da je usamljenost njegova teško izlečiva osnovna dijagnoza, mi sagledavamo budući svet u kojem će roboti biti sve više nalik ljudima, a ljudi sve više nalik robotima. Deca će živeti u ekranu, umetnici će biti gladni ako ne budu umeli da prodaju neku aktuelnu maglu”, kaže Milica Kralj.

„Svet je đavolji Luna park“ napisala je Kajgo. U tom raznobojnom, modernom, tehnološki naprednom svetu, jedina nepromenjiva konstanta su problemi koji opsedaju ljude – iste sumnje, predrasude, nedoumice, a koji su svakim novim krugom u tom zabavnom parku života sve jasnije i sve bolnije nerešivi.

Sudeći prema objavljenom repertoaru za januar Ateljea 212 na kome nema ovih drama, obe predstave će biti završene kasnije, od februara ili marta, još uvek direkcija pozorišta nije precizirala datume premijera na svom sajtu.


6 BITEF TEATAR


Pozorište Bitef teatar je predstavilo svoj repertoar za januar u kome će biti tradicionalna gostovanja trupa i umetnika sa nezavisne regionalne pozorišne scene, a za sada nema premijera.

Takođe, krajem januara (29. i 30.01.) će biti realizovana gostovanja dve predstave Slovenačkog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Proteklu kalendarsku godinu, krajem decembra 2021, ovaj avangardni teatar je završio veoma uspešno sa premijerom odlične nove drame „Adresa svemir – nekoliko poruka“ nemačkog autora Volframa Loca, u režiji Anje Suše, koja nam se vratila posle pune decenije odsustva iz zemlje.

Kako su naveli iz direkcije ovog teatra, gostovanja tih trupa je pokušaj beleženja različitih događanja u pozorištu van državnih teatarskih institucija, među umetnicima istraživačima, koji nastupaju produkciono i programski samostalno, i ne podležu repertoarskim ukusima “mejnstrim” pozorišta.

Adresa svemir – nekoliko poruka“, Foto: Nenad Šugić
Foto: Nenad Šugić
ADRESA SVEMIR, Foto: Nenad Šugić
U okviru ciklusa “Mesec nezavisne scene u Bitef teatru”, prva na redu će biti predstava “Coloribus Nostri” 19. januara, u produkciji Pozorišnog udruženja “Letnji bioskop”.
U tom jednočasovnom plesnom komadu izvođači su – Akoš Njari, Deneš Debrei, Heni Varga, Luna Šalamon, Uroš Ranković, Staša Blečić, Andrea Verebeš, Aleksandra Arizanović, Dotty Debrei, Nemanja Tasić, Ana Ilić.

Drama “Bol” prema tekstu i režiji Mile Manojlović na repertoaru je 22. januara, a sama autorka i igra sa Boškom Mijuškovićem, koji je autor muzike.
Osim njih, autorski tim čine i – Aleksandar Kovačević (scena i kostim), Igor Marković (video rad) i rediteljka Jelena Bogavac (supervizor projekta).

Sledeća predstava “Tri žene” iz Hrvatske, u režiji Roberta Raponje na programu će biti 23. januara, u koprodukciji više partnera: “Tigar teatar”, festival “Osječko ljeto kulture” i “Teatar Fort Forno”.
Dramaturgiju potpisuje Vedrana Klepica, poznata po drami “Beli bubrezi” na sceni Ateljea 212, dok su izvođači scenskog dela od 85 minuta – Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić.

Vizualni identitet i online video realizaciju je radio Leo Vukelić, muziku je komponovao Nikša Marinović, kamera i live video režija je u rukama Filipa Maločaka.


Naslov “Body Confessions” 25. januara zatvara ovaj ciklus Nezavisne scene u Bitef teatru, kao plesni solo od 40 minuta Aleksa Zaina, koji potpisuje koreografiju i video rad.

Na konkursu za program Mesec nezavisne scene Bitef teatra 2021 – 22. odabrane su i druge predstave: “Amplituda”, “Lux in Tenebris”, “Carlota Grisi – od vižinade do vječnosti”, “Bruklin i mačke u kontejnerima”, “Praktični vodič kroz sujeverje”, “Re-Membering 1.11”, “I svaki put kao da je prvi”, “Kolo”, “Samo jedan”, “Talentovani pa šta”.

Žanrovski, stilski i jezički drugačije, ove predstave, formalno i tematski ukazuju na široki obim pozorišnog istraživanja u teatarskoj zajednici Srbije i regiona.
Projekti se kreću od cirkusa do psihorealizma, od standup nastupa do revolucionarnih formalnih iskoraka na polju performansa.

Kao takve, te predstave su nezaobilazne u repertoarskom toku Bitef teatra, koji se trudi da razvija složenost alatki pozorišnog izraza.

U okviru ovog programa puiblika će videti trupe i umetnike, čiji se rad uspešno odvija van osnovnih tokova repertoarskog pozorišta, a koji određuju jednu od mogućih smernica razvijanja pozorišnog jezika savremenog teatra

Slovenačko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostovaće 29. januara u Bitef teatru sa komadom “Suprotno” u režiji Borisa Nikitina, prema dramaturgiji Gorana Injaca, gde igraju – Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef, Stane Tomazin.

Kostim i masku su stvorili Vanja Djuran i Lea Bratušek, a izbor muzike je imao sam reditelj Nikitin.

Naredne večeri, 30. januara će biti izvedena drama “Igra” istaknutog reditelja Žige Divjaka, ali na sceni Dorćol platz-a, u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i trupe “Maska Ljubljana”.
Igraju: Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc i Vito Weis, dok su u autorskom timu i – dramaturg-saradnik Katarina Morano, scenograf Igor Vasiljev i kostimograf Tina Pavlović.


Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here