Pozorišne premijere u Beogradu na samom kraju sezone: “Gospođa Ajnštajn”, “Tramvaj zvani želja”, “Smrt i devojka”

Zanimljivi naslovi za početak leta na životnim daskama

0
Reklama


Zanimljivi naslovi za početak leta na životnim daskama


BEOGRAD, 23. jun:
Atelje 212, Bitef teatar, Narodno pozorište i Beogradsko dramsko pozorište za sam kraj sezone ponudiće svoje najnovije projekte u okviru jubilarnog 30. izdanja Beogradskog letnjeg festivala – BELEF 2022.

Tako će večeras, 23. juna biti održana premijera komada “Drama o kraju sveta” prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević, u produkciji Ateljea 212, ali na otvorenoj sceni Botaničke bašte (19.00h), kao svečano otvaranje BELEF-a.

U predstavi igraju samo glumice: Dragana Đukić, Jelena Ilić, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić i Marta Bjelica.

Radnja je fokusirana oko fatalnog čina pobune mlade devojke koji pokreće niz veoma radikalnih društvenih i ličnih događaja čiji je cilj pokušaj da se isprave socijalne nepravde i veoma loš život.

Predstava je imala prvu od dve premijere – izvedena je 10. juna u Novom Sadu u okviru projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture“, a od jeseni će se igrati na maloj sceni “Petar Kralj” Ateljea 212.

Ekipa predstave “Drama o kraju sveta”Atelje 212Ovo pozorište je imalo već jednu premijeru tokom juna, u pitanju je realistički komad „Posaditi drvo“ ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na srpskim pozorišnim scenama.
Rusku dramu je preveo Novica Antić, aktuelni upravnik ovog beogradskog pozorišta, dok su u glumačkoj podeli – Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

TRAMVAJ ZVANI ŽELJA

BDP – 24. jun u 20.30h
Već sutradan, 24. juna, premijeru u okviru BELEF-a od 20.30h će imati i nova verzija čuvenog komada “Tramvaj zvani želja” američkog piscaTenesija Vilijamsa, koja će se izvoditi na maloj sceni “Predrag Pepi Laković” u BDP-u.

Režiju potpisuje Lenka Udovički, supruga Radeta Šerbedžije, nakon uspeha sa projektima “Ko se boji Virdžinije Vulf?” (2019) i “Ružni, prljavi, zli” (2020) u istom potorištu.

Glavnu ulogu čuvene Blanš igra Branka Katić, a uz nju su i – Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.
Komad “Tramvaj zvani želja” nastao davne 1948. godine je dramsko je delo koje je literarna faktografija svrstala među klasike gotovo u trenutku njegovog nastanka, a dramatičar Tenesi Vilijams je osvojio Pulicerovu nagradu, od tri koliko ima u kolekciji.

Uspeh u teatru je bio zagarantovan u režiji Elie Kazana, a nekoliko godina kasnije isti reditelj prema tom delu snima i kultni film (1951), gde su briljirali Marlon Brando i Vivijen Li, ali i naše gore list – Karl Malden, i Kim Hanter, svo troje, osim Branda, osvojili su Oskare.

Autor progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, o slabostima koje su bile sastavni deo njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost, alkoholizam.

U drami se pokreću i danas vrlo važna pitanja, koja se tiču položaja žene u savremenom društvu, ženske emancipacije. U ono je doba Vilijams pisao o odumiranju jedne klase (Blanš) i stvaranju nove (Stenli), o onima kojim uspevaju obaviti transfer i preživjeti (Stela), o nastajanju novog poretka vrednosti.

Foto: Mirko TabaševićPisac kaže jasno u svojoj drami:”Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac, nego iluzije”.

Predstava će se igrati prema prevodu Vere Nešić i Dragoslava Andrića, a u velikom autorskom timu su dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, koreograf i scenski pokret – Staša Zurovac i kompozitori Najdžel Ozborn i Davor Roko.

BDP realizuje komad u koprodukcija sa BELEF festivalom i Teatrom Ulusses osnivača Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički, a nakon premijere sutra, repriza je odmah narednog dana – 25. juna.

Branka Katić se vraća novom ulogom u BDP nakon zapaženih ostvarenja u komadima “Sumrak bogova” i “Tiho teče Misisipi”.

SMRT I DEVOJKA
Bitef teatar

28. juna u 20.00h


Snažan glumački trio Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević čine psihološku dramu u predstavi “Smrt i devojka” Arijela Dorfmana, u režiji filmskog i TV režisera Nikole Ljuce (“Vlažnost”, druga sezona serije “Besa”), a premijera je planirana 28. juna u Bitef teatru, takodje u okviru 30. BELEF-a.

Tekst je napisan davne 1991. godine i premijerno izveden u Rojal Kort Teatru i ubrzo na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.

Pamtimo i istoimeni film reditelja Romana Polanskog iz 1994. kada su igrali Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson.


Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža koji je došao da zatrraži malu pomoć, zapravo čovek koji ju davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, inače advokata za ljudska prava.
Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Arijel Dorfman je bio disident i profesor političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji politički teatar i komunikativnost jednog Brodveja. Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera.

Osveta, seks, manipulacije jesu teme koje tekst istražuje na veoma uzbudljiv način. Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju publiku navodi da se sve vreme zapita kome od likova zaista može da (se) veruje.

Miloš Timotijević i Tamara Krcunović već godinama igraju u duo drami “Prizori iz bračnog života” Ingmara Bergmana, u režiji Ane Tomović, a bili su partneri i u fillmu “Vlažnost” Nikole Ljuce i u seriji “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića, dok je Timovijević sa Milanom Marićem igrao u seriji “Besa” iz dve sezone.

Autorski tim predstave čine još – scenograf Zorana Petrov, kostimograf Selena Orb, kompozitor Janja Lončar.

Koprodukciju potpisuju, osim Bitef teatra i Belefa – “Red rad i disciplina”, Gradsko pozorište Bečej, i UK Ćuprija.


“Smrt i devojka” od oktobra će se igrati redovno na sceni Bitef Teatra.

Foto: Boško Karanović
Foto: Dušan Petrović
GOSPOĐA AJNŠTAJN
30.06. 20.30h

Narodno pozorište
Scena “Raša Plaović”


Duo drama „Gospođa Ajnštajn“ biće premijerno izvedena na kraju sezone pozorišta 30. juna od 20.30h na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prema tekstu Snežane Gnjidić projekat režira Karin Rosnizek, a jedine dve uloge igraju – Dušanka Stojanović Glid (Mileva Ajnštajn) i Goran Jevtić (Albert Ajnštajn).


Novi komad o bračnom paru Ajnštajn, nakon uspešne predstave “Mileva Ajnštajn” Vide Ognjenović od pre dve decenije takodje u NP, jeste priča o ljubavi i strasti, poverenju i izdaji.

Drama je zapravo zasnovana na novim saznanjima o doprinosu Mileve Marić u stvaranju najpopularnije naučne teorije na svetu – teorije relativiteta.

Na osnovu izučavanja biografija čuvenog bračnog para, gde je svedočanstvo lična prepiska između Mileve i Alberta, kao i pisma koje su oboje slali Milevinoj prijateljici sa studija Heleni Savić, ova drama pruža priliku da se dublje pronikne u tajanstvene sile koje su oblikovale sudbinu naše naučnice Mileve Marić Ajnštajn.

Rediteljka Rosnizek potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Đorđe Kosić, scenografiju će kreirati Jasna Saramandić, kostimograf je Petra Fotez, dok će o scenskom govoru brinuti Ljiljana Mrkić Popović.

Ana Vavrzinjak je gost saradnik u produkciji, kao deo programa razmene osoblja Evropske pozorišne konvencije.

Goran Jevtić će na BELEF-u biti prisutan i u nedelju, 26. juna sa takodje duo dramom “Pluća” u Botaničkom amfiteatru Botaničke bašte, u produkciji Madlenianuma, čija je premijera bila u maju, a partnerka mu je Suzana Lukić, u režiji njenog muža Ivana Vukovića.


Sa probe komada „Gospođa Ajnštajn“ – Narodno pozorište
Pozorišni program 30. BELEF-a će ponuditi još nekoliko premijera kao što je poznati komad “Bog masakra” Jasmine Reze (dugo igran u Ateljeu 212), koji će se igrai 7. jula u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd, u koprodukciji Puls Teatra iz Lazarevca i Teatra Vuk.

Takodje, za 9. jul je zakazana premijera scenskog dela “Kratka historija pljeskavica” u produkciji nezavisne organizacije “Hartefakt fond” na lokaciji Hartefakt kuće.

Što se tiče premijernih gostovanja pozorišta iz Srbije u Beogradu, publika na Belefu 2022 može sutra, 24. juna u Botaničkoj bašti videti dramu “Za sada je sve ok” u režiji Snežane Trišić, iz Kruševačkog pozorišta.

Već 3. jula je na programu – “Ibi, the Great” Alfreda Žarija iz NP Sombor, autorski projekat kontroverznog reditelja Andraša Urbana, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, a iz iste kuće gostuje i “Kiseonik” Ivana Viripajeva u Botaničkoj bašti.
Ostao je još jedan nerealizovan projekat koji je krenuo sa probama u aprilu, i onda se ostavlja za jesen, početka nove pozorišne sezone 2021/2022.

Pozorište za decu “Boško Buha” za svoju Večernju scenu uveliko sprema predstavu “Ubistvo u Orijent Ekspresu” prema čuvenom krimi romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića.

Dramatizaciju romana potpisuje Ken Ludvig, dok je prevod sa engleskog napisala dramaturškinja Ivana Dimić, dobitnica NIN-ove nagrade za roman “Arzamas”.

U ulozi najčuvenijeg detektiva na svetu Herkula Poaroa, publika će gledati Andriju Miloševića, a galeriju osumnjičenih likova igraju: Goran Jevtić, Borka Tomović, Uroš Jovčić, Miljan Prljeta, Katarina Gojković, Katarina Marković, Jelena Trkulja, Lena Bogdanović, Viktor Savić, Stefan Bundalo.

Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here