Pozorišne premijere u Beogradu do kraja 2023. godine: BDP, JDP, Narodno, Atelje 212, Madlenianum, Terazije

Značajna ponuda različitih žanrova

0
Reklama


Značajna ponuda različitih žanrova

BEOGRAD, 29. avgusta  – Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Pozorište na Terazijama, Opera i teatar Madlenianum i Narodno pozorište svi redom pripremaju premijere za predstojeću jesen i do kraja kalendarske 2023. godine.  

  BDP:

“1984” – 15.09.


„Lažljivi život odraslih“ – 29.09.

 “Budućnost”  – 15.12.

  “Švejk”  – 28.12.Kao i uvek, direkcija BDP-a ubedljivo je pripremila unapred najveći broj produkcija, tako da su najavljena još četiri premijerna naslova, kako je najavljeno na sajtu teatra i na društvenim mrežama ove ustanove kulture.   

Beogradsko dramsko pozorište do kraja kalendarske 2023. godine, priprema još četiri premijerna naslova, kako je najavljeno na sajtu teatra i na društvenim mrežama ove ustanove kulture.  


1984JUG RADIVOJEVIĆ – Upravnik BDP-aProbe za predstavu prema čuvenom romanu „1984“ Džordža Orvela, odvijale su se tokom celog leta, premijera komada je 15. septembra, dok režiju ove totalitarne i futurističke teme potpisuje poznata španska rediteljka Alia Luke.


 U predstavi će igrati: Branka Katić, Ivan Zablaćanski, Ljubinka Klarić, Amar Ćorović, Ljubomir Bulajić, Milorad Damjanović, Nada Macanković, Nataša Marković, Pavle Pekić, Paulina Manov i Stefan Radonjić.


Futurističko delo totalitarizma izgleda da je uvek aktuelno, jer i u našoj zemlji živimo surovu sliku stvarnosti, kao što je opisano u tom kultnom romanu velikog vizionara Orvela.

Novi projekat slovenačkog umetnika Sebastijana Horvata u BDP-u, nakon velikog uspeha njegove predstave „Cement Beograd“ (2021) u Teatru na Krstu, biće psihološka drama po bestseler romanu Elene Ferante – „Lažljivi život odraslih„, koji će premijeru imati 29. septembra.  

Elena Ferante je pseudonim književnice čije pravo ime i identitet nije poznat, ono u čemu se većina kritičara slaže je da je u pitanju najznačajniji savremeni italijanski pisac.

Za sada, „Lažljivi život odraslih“ je njen poslednji roman, objavljen 2019. godine u Italiji.

Priča je smeštena u Napulj ranih 90-ih godina prošlog veka.


„Lažljivi život odraslih“

Đovana je jedinica u porodici srednjoškolskih profesora, koja ulazi u pubertet, a njeno lepo lice, barem kako misli njen otac, postaje ružno, te mu liči na njenu tetku Viktoriju.

Menja li se Đovana zaista? Pretvara li se u svoju tetku, ženu koju jedva poznaje, ali koju njeni majka i otac izrazito ne podnose? Đovana traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško premostive granice.
Roman “Lažljivi život odraslih” istražuje vrtlog odrastanja.

U velikoj ansamblu predstavi igra čak 19 mladih glumica: Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Marija Pikić, Alisa Radaković, Jana Bjelica, Stanislava Nikolić, Mia Radovanović, Mina Nenadović, Antonela Vasić, Nevena Mihajlović, Anđela Kribl, Sofija Kovačević, Staša Milovanović, Anja Ćurčić, Maša Obradović, Dunja Vukajlović, Jovana Šokčević, Lara Iliev, Vanja Panić.  

„Lažljivi život odraslih“ 

 Koprodukcija BDP-a i Mestnog gledališča iz Ljubljane biće futuristički spektakl pod nazivom „Budućnost“ u režiji Žige Divjaka iz Slovenije, prisutnog na fesitvalu BITEF 2022 sa autorskim projektom “Krize”.  


Novi komad je post-apokaliptična vizija budućnosti inspirisana romanom Kima Stenlija Robinsona, a premijera je zakazana za 15. decembar.


 U njoj će igrati glumci BDP-a i MGL Ljubljana: Aleksandar Radojičić, Bernarda Oman, Bojana Stojković, Gregor Gruden, Isidora Simijonović, Lara Volf, Lotos Šparovec, Matej Puc, Milan Zarić,  Milan Kolak, Milena Vasić, Primož Pirnat.  ISIDORA SIMIJONOVIĆ

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ


„Projekat „Budućnost“ svoju osnovnu inspiraciju uzima iz radova pisca Kima Stenlija Robinsona: u prvom poglavlju njegovog romana „Ministarstvo za budućnost“, užasan toplotni talas ubija milione ljudi.
 Jedan od glavnih likova preživljava napad, ali opterećen posttraumatskim sindromom shvata da se uprkos katastrofi ekološke krize i velikom broju žrtava svet još uvek ne pomera, ništa se nije promenilo.
 Veoma frustriran opštim neznanjem, taj lik odlučuje da zahteva promene i sam počne da ih sprovodi, čak i ako to podrazumeva velike napore i najradikalniji angažman.

“Budućnost nam izmiče iz ruku. Istražićemo šta bi moglo da čeka za nas kada odlučimo da to tražimo u budućnosti. Čak i ako je malo verovatno da će utopija biti ostvarena, ipak moramo da se potrudimo, moramo upregnuti sve svoje snage da izbegnemo gotovo sigurnu distopiju!”, smatra reditelj iz Slovenije.


MIRJANA KARANOVIĆ
OZREN GRABARIĆ


Za sam kraj godine, 28. decembra, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” će biti premijerno izvedena predstava „Švejk“, po kultnom satiričnom romanu „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“ Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića (imao je uspešnu predstavu “Demokratija” u BDP-u 2022).  

U “Švejku” će igrati: hrvatski glumac Ozren Grabarić (veoma uspešan u BDP-u sa novom predstavom “PraFaust” i od ranije – “Demokratija” i “Ružni, prljavi i zli”), Andrija Kuzmanović, Jovo Maksić, Amar Ćorović, Ivan Zablaćanski, Miloš Lazarov, Mirjana Karanović, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Marija Pikić, Ivana Nikolić.  


Delo punog naziva „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“ je nezavršeni satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka iz 1923. godine.
Pisac je planirao da se delo sastoji iz 6 delova ali završio je samo četiri zbog smrti od srčanog udara te 1923. Sva četiri dela su objavljena u jednoj knjizi.

Radnja romana pripoveda o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u vojsci. Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu. Švejk je toliko uzbuđen služenju svojoj državi u ratu da niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je on imbecil ili vešti saboter Austrougarske armije.
IVA ILINČIĆ

ANDRIJA KUZMANOVIĆ

JDP:

“Bolest mladosti”
Premijera: 16. septembar


Klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne “Bolest mladosti” Ferdinanda Bruknera biće premijerno izvedeno 16. septembra na velikoj sceni “Ljuba Tadić” u JDP-u.
Podsetimo, premijera je bila planirana na kraju sezone 2022-2023, u junu, ali sui z nepoznatih razloga iz uprave JDP odložili za kraj leta i početak jeseni.

Delo prema prevodu Nenada Popovića, predstavlja mlade studente medicine između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva.
Njihova mladost se u drami samouništava, stvarajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja, kako je opisala rediteljka Jovana Tomić.

Igraju: Sanja Marković, Jovana Belović, Petar Benčina, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović, Đorđe Mišina.
Autorsku ekipu čine još – scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Selena Orb i kompozitor Luka Mejdžor.  
Jovana Belović

Sanja MarkovićNarodno pozorište:

LUTKA SA KREVETA BROJ 21

Premijera: početak oktobra

Počele su uveliko probe drame „Lutka sa kreveta broj 21Đorđa Lebovića, u režiji Egona Savina u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Premijera predstave je planirana za početak oktobra na Maloj sceni „Raša Plaović“.


Glavne uloge igraju makedonski glumac Nikola Ristanovski, Zorana Bećić Đorđević i Petar Strugar, noviji stalni član Narodnog pozorišta.

I dalje je na repertoaru hit predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića, prema dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji takodje Egona Savina, dok glavnu ulogu tumači baš Nikola Ristanovski, još od 2009. godine.  


EGON SAVIN
Ristanovski je u Beogradu igrao i glavne uloge u komadima “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže (Atelje 212) i “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova (Narodno pozorište).


Autorsku ekipu čine još – scenograf Vesna Popović, kostimograf Jelena Stokuća i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

„Lutka sa kreveta broj 21” je psihološka drama koja govori o životu u koncentracionim logorima i vremenu Drugog svetskog rata, ali sa tadašnje pozicije žena i iz ugla onih koje su trpele, suočene sa nasiljem i uznemiravanjem.

Egon Savin smatra da se ovde radio o sledećem: protestu protiv kratkog pamćenja pred uvek latentnom mogućnošću ostvarenja ponovnog ljudskog zla.

“Mi  danas živimo u vremenu revidiranja istorije i povampirenja nacizma na svetskoj pozornici. Ovo delo podseća sve one koji su, namerno ili slučajno, zaboravili najstrašnije zločine širom Evrope u 20. veku. Mračna ideja fizičkog i moralnog uništenja čoveka, nemačkog nacizma, u konc-logorima pre i tokom Drugog svetskog rata”, naveo je Savin povodom početka procesa rada. 

Reditelj je dodao da nas ova istinita priča podseća da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja.“Svoje predano traganje za pravdom i istinom u ovoj drami završavamo sa ubeđenjem da žrtve nisu iskupljene i da pravda nije i ne može biti zadovoljena“, zaključio je Savin.

Ovo će biti prva postavka drame „Lutka sa kreveta broj 21” u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nedavno je igrana verzija ovog komada u Novom Sadu, na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Slobodana Brankovića, gde igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Marko Marković i Jugoslav Krajnov.

 Srpski pisac Đorđe Lebović (1928-2004) je aktuelan u našim pozorištima, jer se u NP Sombor igra njegovo delo “Serpem Diem” i “Nebeski odred” u SNP-u, a ranije je igran godinama u JDP-u.

Drama je aktuelna na raznim nivoima, i prati taj koncept NP gde je okvir u emancipovanim junakinjama o čemu govore dela – “Nora – Lutkina kuća” Henrika Ibzena i “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”.

U vreme kada se događala ova istinita priča, kada je Lebović ovu dramu napisao, i danas je žena mnogo češće žrtva mentalnog, emotivnog i svakog drugog nasilja.

Društvene okolnosti i dalje teraju osobe slabijeg pola da o trpljenju nasilja ćute, da budu lutke kako naslov kaže, a ovog puta ona je uspešna lekarka – supruga i majka.

Atelje 212:

VANjA, SONjA, MAŠA I OSTALI
Premijera: tokom novembra

Posle veoma produktivne sezone 2022/2023, pozorište Atelje 212 planira dalje svoje projekte, tako da je za novembar zakazana nova premijera – “Vanja, Sonja, Maša i ostali” prema drami autora Kristofea Djuranga (prevod – Marija Spasić), u režiji Ksenije Krnajski.


U novoj predstavi igraju: – Aleksandra Janković, Nebojša Cile Ilić, Milica Mihajlović, Isidora Minić, Đorđe Kadijević i Natalija Stepanović.

Ekipu ovog projekta čine još – Jelena Mijović (dramaturg), Selena Orb (kostimograf i scenograf), Anja Đorđević (kompozitor).ALEKSANDRA JANKOVIĆ


ISIDORA MINIĆOpera i teatar Madlenianum:

GODIŠNJICA

Premijera: 18. oktobar

Reprize 29. i 31. oktobar

Prva premijera u sezoni 2023/2024 za Operu i teatar Madlenianum će biti drama “Godišnjica” planirana za 18. oktobar.

Romantičnu komediju je napisala Rebeka Vilhajt (u prevodu poznate rediteljke Olivere Đorđević), dok režiju potpisuje Petar Jovanović.

Glumci su sledeći – Vanja Milačić, Ljubinka Klarić, Srđan Karanović, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

Drama Rebeke Vilhajt smešta radnju u Njujork, a prvi čin komedije se odigrava 1968. godine. To jeste godina velikih društvenih promena u Americi, kao i celom svetu, kada se mlađa generacija pobunila protiv društvenih normi i zahtevala sistemske promene.


Drugi čin komada odvija se 1992., 24 godine kasnije. Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć.
Međutim, njihov brak nije srećan kao što smo očekivali.


Komad govori o mladoj koja se ne pojavljuje pred oltarom, njeni roditelji su na ivici nervnog sloma…ili, dobrovoljnog izgnanstva.
Venčanje koje je umalo otkazano, brak koji zamalo nije sklopljen. i neočekivani preokret u poslednjem trenutku, čine suštinu komada.

Pred publikom će se predstaviti priča o važnim i prelomnim životnim pitanjima – Hoćemo li život proživeti po pravilima koje je neko napisao za nas? Hoćemo li ući u formu života koju su nam skrojili naši roditelji ili neki drugi autoriteti?

Neočekivani preokret će se možda desiti u poslednjem trenutku.
Posle četvrt veka, proslava godišnjice tog istog braka – sto mesto, isti hotel, ista soba, isti ljudi… Ili nisu isti?

Ovo je komedija puna topline i tema prisnih svim generacijama: onima koji su pred brakom, onih koji su pred venčanjima svoje dece, a najviše na bračnoj raskrsnici.

Kako navode iz Madlenianuma, drama Rebeke Vilhajt je prepuna duhovitosti koje će pružiti svima jedno radosno veče, ali i sentimentalni uzdah ili čak suzu u identifikaciji sa bogato osmišljenim likovima.

Uloge u “Godišnjici” imaju i oni dramski umetnici koji već duže vreme saradjuju sa Madlenianumom – Tamara Aleksić, Ljubomir Bulajić, Vanja Milačić.


Autorski tim predstave “Godišnjica” čine – scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković.
Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor glumica Milica Janketić.


Pozorište na Terazijama:

ŽENE NA IVICI NERVNOG SLOMA

Premijera:  jesen


 Početkom juna, počele su probe u Pozorištu na Terazijama za mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma“, u režiji Nebojše Bradića, a po istoimenom filmu (1988) španskog režisera i scenariste Pedra Almodovara i premijera je planirana za jesen.

Autorski tim čine – Ivan Ilić (muzički aranžmani), Igor Barberić (koregrafija), Miodrag Tabački (scenografija), Staša Jamušakov (kostimi).

 Predstava spektakl će imati dve ravnopravne glumačke podele: Ivana Popović / Jelena Stupljanin, Dragan Vujić Vujke, Ivana Knežević / Nataša Marković, Slaven Došlo / Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević / Teodora Tomašev, Jelena Jovičić / Olivera Bacić, Tanja Živković / Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov / Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena Moravčević, Maja Noveljić Romčević, Aleksandar Dunić, Milan Tubić, Ana Radivojević Zdravković i mnogi drugi.IVAN MAKRAGIĆ


JELENA JOVIČIĆ Foto: Petar Đorđević


IVANA KNEŽEVIĆ
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here