Pozorišne premijere u aprilu 2021 (Vol. 1): Beogradska scena

Životne daske nikada ne odustaju

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Životne daske nikada ne odustaju


Beogradska pozorišta i dalje pripremaju nove predstave u jeku pandemije koja se ne stišava, i za naredni mesec april uglavnom će realizovati one komade koji su bili planirani da se izvedu u martu, ali su se onda odložili za neka bolja vremena.

Da li stiže taj normalniji poredak za umetnost u Srbiji, biće jasnije u narednim danima i nedeljama, a produkcija se uveliko zahuhtava, tako da će nove projekte ponuditi JDP, BDP, Narodno pozorište, Boško Buha, Madlenianum, Atelje 212, Teatar Vuk.

Retko kada se dešava da istog dana budu dve pozorišne premijere, a to će se upravo realizovati u četvrtak, 1. aprila, jer će tada biti izveden plesni komad “Grand hotel” u Velikoj sali Madlenianuma, kao i drama “Orlando” na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.
  U budućem spektaklu “Grand hotel” u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića prema istoimenom filmu (1932) sa Gretom Garbo, igra internacionalna ekipa umetnika – Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BIH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska).
Savremeni plesni komad delimično se bavi tim filmom, ali je fokus više na vreme, preispitivanje likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, poput aktuelne izolacije usled pandemije.
 Šta bi se dogodilo kada bi vreme i prostor mogli da se vrate unazad? Kada bismo propustili neki susret i kada nikada ne bismo sreli najboljeg prijatelja, oca, ljubavnicu?– pita se reditelj predstave Aleksandar Nikolić.


Premijera predstave „Orlando“ po romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, već duže vreme se odlaže zbog epidemije, a konačno će se sada prezentovati javnosti.
Podsećamo, ovo delo je prvu probu imalo još u junu 2020, izvedeno je samo za Umetnički savet Narodnog pozorišta i ostalo je na čekanju za bolja vremena.
Reditelj Đorđev je svoju koncepciju bazirao na ideji da postoji izvođenje tog dela 1. i 2. aprila kao dve verzije “Orlando I” i “Orlando II”, kada naslovnu ulogu igra glumica (Iva Milanović), i u drugoj varijanti – glumac (Dragan Sekulić).
Osim njih, u predstavi igra i značajan ansambl Nacionalnog teatra: Kalina Kovačević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Vanja Ejdus, Sena Đorović, Pavle Jerinić, Zoran Ćosić i Aleksandra Nikolić.

  Teatar Vuk (UK Vuk Karadžić) donosi 5. aprila predstavu “Drekavac” po drami Maje Todorović, koja se nekada igrala u BDP-u, a sada se realizuje kao diplomski ispit studenata Fakulteta savremenih umetnosti u klasi profesora Branislava Lečića i asistenta Janka Cekića – ujedno i reditelja komada.
Takođe, isto pozorište će 21. aprila predstaviti i duo dramu “Venera u krznuDejvida Ivesa, po kojoj je Roman Polanski snimio francuski erotski film iz 2013. godine.
  Rediteljka ove provokativne drame je Tatjana Mandić Rigonat, koja je u Vuku već imala zapažene predstave – “Iluzije” i “Šuplji kamen”. 


Beogradsko dramsko pozorište će biti definitivno najproduktivnije tokom aprila, jer izlazi sa čak 5 predstava, u kratkom razmaku, u teško doba pandemije.
Ta količina naslova se desila usled odlaganja martovskih premijera koje su prebačene na april, tako će 3. aprila biti održana premijera komada “Dan kada ja nije više bilo ja” u režiji Tare Manić, gde igraju Nataša Marković, Ivan Tomić, Daniel Sič, dok će 6. aprila biti izvedena drama “Tiho teče Misisipi” prema romanu Vladimira Tabaševića, u režiji gosta iz Hrvatske – Ivice Buljana, u dramatizaciji obojice autora.

U poslednjem trenutku je ovde uskočila glumačka zvezda – Branka Katić, inače nova članica BDP-a, dok pored nje igraju – Aleksandar Meda Jovanović, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

 “Cement Beograd” prema drami Hajnera Milera, slovenačkog reditelja Sebastijana Horvata imaće premijeru već 10. aprila na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.
Posle predstava u Zagrebačkom kazalištu mladih i SNG Drama u Ljubljani, reditelj Horvat u BDP završava godinu „Cementa“ u dramaturškoj obradi Milana Ramšaka Markovića.
Igraju – Milena Zupančič, Miodrag Miki Krstović, Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Nedim Nezirović, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Bojana Stojković.
  

Samo 5 dana kasnije, 15.04. stiže i odloženi projekat “Baal” Bertolta Brehta, u režiji takođe autora iz Slovenije – Diega de Brea, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.
  Osim junaka filma i TV serije “Južni vetar”, igra i velika ekipa glumaca – Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Miloš Petrović Trojpec, Milan Čučilović, Milan Zarić, Miodrag Radonjić i Stefan Radonjić.

 Nakon čuvenog Brehtovog ranog komada, premijerno u Srbiji će se 24. aprila konačno odigrati poznata drama “Divlje meso” preminulog pisca Gorana Stefanovskog iz Makedonije.
Taj čuveni komad o početku Drugog svetskog rata, praizvedbu je imao 1979. u Skoplju, i onda je imao dosta verzija po svim republikama SFRJ, ali nikada do sada nije igran u Srbiji, Beogradu.
Režiju, scenografiju, adaptaciju teksta i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković, čija se predstava “Sumrak bogova” od 2019. sa uspehom igra u ovom teatru.
“Divlje meso” čine glumci – Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović i Jana Milosavljević.


Nenad Petrovic

Jugoslovensko dramsko pozorište je dve predstave prenelo u april nakon još jednog odlaganja u martu, kada su uspeli da realizuju samo premijeru “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića.
Sada, konačno posle nekoliko odlaganja, 10. aprila izlazi pred publiku građanska drama “Pučina” Branislava Nušića, reditelja Egona Savina, koji je osmislio i scenografiju. Davne 1977. godine Dejan Mijač je režirao ovu tešku, mučnu i tragičnu dramu koja nije nimalo karakteristična za čuvenog komediografa.

Tada su igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić, dok su sada glavni glumački trio – Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović i Ljubomir Bandović, a uz njih su – Bojan Lazarov, Vesna Stanković, Jovana Belović, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe i ponovo – Cvijeta Mesić.

Egon Savin je već sa uspehom režirao jednu tragičnu građansku dramu na sceni JDP-a “Tako je moralo biti”, dok trenutno uveliko režira novu predstavu – “Vuci i ovce” ruskog autora Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u Narodnom pozorištu.
Premijera te komedije iz 5 činova biće 12. maja, a igraju – Olga Odanović, Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasia Anja Mandić, Sonja Knežević, Ljubivoje Tadić, Aleksandar Đurica, Nebojša Kundačina, Bojan Krivokapić i Dimitrije Ilić.


Drugi komad JDP-a je “Moj muž” planiran za 14. april, prema zapaženoj zbirci kratkih priča makedonske prozne književnice Rumene Bužarovske, sa čijim radom će se publika prvi put sada upoznati. Na sceni Studio JDP igraće Sanja Marković i Jovana Belović u režiji Jovane Tomić.

J
DP ima spremnu još jednu predstavu – “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović, u novom čitanju Ivana Vanje Alača, dok su u toku probe komada “Široka zemlja” Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića.
U tragikomediji o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić.


Atelje 212 je po planu tokom marta izveo premijeru drame “SinFlorijana Zelera u režiji Ane Tomović, a 16. aprila će izvesti komad “64” Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović.

Drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti, negde se nalazi u već prepoznatljivom ključu spisateljice, čije su se drame igrale na sceni Ateljea 212 – “Dvije”, “Svici” i “Nemreš pobjeći od nedjelje”.
U predstavi igraju: Hana Selimović, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.  

Scenograf je Darko Nedeljković, a kostimografkinja Jelisaveta Tatić – Čuturilo. 

Hrvatska autorka je imala i veliki uspeh sa tročasovnom melodramom “Tri zime”, igrane po regionu, a praizvedene u National Theatre u Londonu.
Drame su joj izvođene u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
Drama razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu.
Činjenica da ne uspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same, kao i sva svoja uverenja.  Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Poslednja nova predstava za april je komad za decu pozorišta Boško Buha – „Mačor u čizmama“ Igora Bojovića, u rediteljskom čitanju Juga Radivojevića, upravnika BDP-a, koja će imati premijeru 29.04. gde naslovnu rolu tumači Aleksandar Radojičić.
U velikom ansamblu “Buhe” igraju – Nenad Nenadović, Miloš Vlalukin, Uroš Jovčić, Goran Jevtić, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Katarina Marković, Borka Tomović i Igor Damnjanović.

Muziku komponuju popularni rok muzičari Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Lokner.
Reditelj koji potpisuje scenografiju, ima nekoliko hitova za sobom u ovom teatru (“Iza kulisa”, „Krčmarica Mirandolina“, „Instant seksualno vaspitanje“, “Igra u tami”).

Prema istom komadu Bojovića “Mačak u čizmama”, više od dve decenije predstava je igrana u ovom dečjem teatru u režiji Milana Karadžića.

A u “Buhi” se čeka i već odložena premijera dela “Hajdi” Johane Špiri.

SVETU SE NE MOŽE UGODITI
IVICA I MARICA
Kad smo već kod pozorišta za decu, komad “Četiri praseta” prema tekstu Branislava Milićevića – Branka Kockice, premijerno će biti izveden u 10. aprila u Pozorištu “Puž”.
Glavne uloge u novoj preradi čuvene basne “Tri praseta” igraju – Nenad Ćirić, Snežana Jeremić-Nešković, Mihajlo Jovanović, Andrej Pipović, Davor Perunović i Pavle Jovanović.

Osim toga, Pozorište lutaka Pinokio, nakon nedavne “Bele grive”, dana 8. aprila izlazi sa čuvenom bajkom “Ivica i Marica” Braće Grim, u režiji Isidore Goncić.
Ekipa je na nivou: Lako Nikolić i Dragana Vasić kao Ivica i Marica, a uz njih – Biljana Mihajlović, Anita Stojadinović, Nela Nikolić, Jovana Popović, Aleksandra Ristić i Ljubomir Ristić.

Za kraj, i Malo pozorište Duško Radović ne miruje, tako da će najmlađima pružiti novi doživljaj u vidu cirkuskog spektakla “Svetu se ne može ugoditi” prema čuvenoj narodnoj priči, u tri dana – 9, 10. i 11. aprila. Autorka projekta je glumica i dramaturškinja Danka Sekulović, kao starija sestra, a njena mlađa sestra u predstavi je Sofija Uzur, iskusna kao performerka i cirkuska umetnica.
Ovom predstavom će Aleksandra Anđelković obeležiti sjajan jubilej – 30 godina glumačkog rada u ovom teatru za decu.Nastaviće se ….

Ivan Makragić

05, March, 2017, Belgrade – Premiere and the red carpet of the movie “Afterparty” held on FEST. Jana Milosavljevic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages. 05, mart, 2017, Beograd – Premijera filma i crveni tepih filma “Afterparty” odrzana na FEST-u. Foto: Antonio Ahel/ATAImages- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket