Pozorišne premijere tokom oktobra (Vol. 1): Beogradska scena

Nove projekte imaju: Madlenianum, Narodno pozorište, BDP, JDP, Teatar Vuk, Pinokio

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Nove projekte imaju: Madlenianum, Narodno pozorište, BDP, JDP, Teatar Vuk, PinokioBEOGRAD, 6. oktobra: Pozorišna sezona 2021/2022 u Beogradu je nedavno otvorena, i teatri prestonice tokom oktobra imaju u najavi nekoliko premijera, a vredno rade i na novim projektima za predstojeće mesece, i pored sve teže situacije sa pandemijom.

Nove predstave u ponudi imaju – Madlenianum, Narodno pozorište, BDP, JDP, Teatar Vuk, Pinokio.


   Pozorište lutaka “Pinokio” na Novom Beogradu večeras (06.10.) je imala prvu premijeru u novoj sezoni – komad “Kako se voli Vesna” prema romanu čuvenog dramskog pisca Aleksandra Ace Popovića, u režiji Nevene Mijatović.

Glavne uloge tumače – Nina Perišić, Jovan Popović, Aleksandra Ristić, Ivana Todorović, dok dramatizaciju romana potpisuje Mina Petrić.
 U autorskoj ekipi je i glumac Lako Nikolić, ovde na poziciji asistenta za scenski pokret i animaciju, a muziku je komponovao Igor Andrić.


“Kako se voli Vesna” , foto: Vojislav Savić
Beogradsko dramsko pozorište je uspešno počelo novu repertoarsku godinu 13. septembra premijerom dela “Living Room” nemačkog reditelja – autora Ersana Montaga, u okviru otvaranja 54. i 55. Izdanja festivala BITEF.

  Trenutno pod krovom BDP-a do 9. oktobra se odigrava mini festival “Naši dani”, u kome će domaćini ugostiti četiri predstave Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz):Seljačka opera”, “Hasanaginica”, “Ana Karenjina” i “Nosorog”.


BDP nastavlja sa novim produkcijama, i tako je za 23. oktobar zakazana premijera dugo očekivane predstave “U raljama života” u režiji Andreja Nosova, prema čuvenom romanu “Štefica Cvak u raljama života” Dubravke Ugrešić.

  Na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ navedenog datuma će izaći glumci – Iva Ilinčić kao Štefica Cvak, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Marko Todorović i Miloš Petrović Trojpec.

  Dramatizaciju romana je napisala naša vodeća dramaturškinja Biljana Srbljanović, kojoj će to biti prva saradnja sa BDP-om.
Čuveni film “U raljama života” (1984) reditelja Rajka Grlića svakako je jedan od antologijskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Iva Ilinčić je odigrala jednu od glavnih uloga u spomenutom projektu “Living Room”, gde je takođe delila scenu sa Vesnom Čipčić.


Narodno pozorište je počelo sezonu 25. septembra – odlaganom, i konačno izvedenom premijerom ruske drame “Vuci i ovce” Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina i Gala koncertom Opere (03.10.).

Takođe, izvedena je 4. oktobra i monodrama Hane Jovčić – “Lečenje duše In Vivo” kao povratak mlade glumice na scenu, u vidu njenog autorskog projekta, premijerno izvedenog tokom avgusta na novoj letnjoj sceni “Teatrijum” u Kapetan Mišinom zdanju, u dvorištu Univerziteta.

  Balet “Alisa” u koreografiji igrača Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u programu “Mladi koreografi”.

  Nacionalni teatar će upriličiti gostovanja tokom oktobra: komična opera “Tako čine sve” V. A. Mocarta, Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, biće odigrana 19. oktobra, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti 26.10. sa doktorskim umetničkim projektom “Intimnosti” Anđelka Beroša.

  Koncert “Drugi vek opera u Beogradu” biće realizovan 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda i 101 godine Opere u NP.

  Za sam kraj oktobra je bila najavljena premijera poslednje komedije Branislava Nušića – “Vlast” u adaptaciji i režiji Milana Neškovića.
 Ipak, novo čitanje ovog komada imaće premijeru 6. novembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković Kubura, Branko Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Đorđević.

  Nešković će uraditi i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović.

 Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.

Reditelj je sa uspehom postavio predstave u Narodnom pozorištu – “Bela kafa” i “Nečista krv”.  


Proba predstave “Vlast” – Narodno pozorište

Teatar Vuk – Ustanova kulture “Vuk Karadžić” će imati nekoliko događaja u tekućem mesecu, kao što je 12. oktobra premijera predstave “Idiot – Skidanje sa krsta” gde su autori i glumci komada Dušan Matejić i Janko Cekić, prema romanu “Idiot” F. M. Dostojevskog.

  
Na repertoaru će biti i novi naslovi – “Nikad nismo bili ovde” Anje Čuković (19.10.), diplomski rad sa FDU-a spomenutog Janka Cekića – “Sloboda vera, nada” (21.10.), premijera dela “Sedam smrtnih grehova” Bertolta Brehta – 23. oktobra i “Služavka gospodarica” 27.10. u režiji Vladana Đurkovića.

Upravo spomenuti reditelj Đurković, inače upravnik pozorišta “Pinokio”, uveliko postavlja predstavu “Flešdens”, prema istoimenom hit filmu, na sceni Pozorišta na Terazijama, čija se premijera očekuje do kraja godine.

Opera i teatar Madlenianum je startovao novu sezonu 1. oktobra sa premijerom komada “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, gde igraju Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Branka Petrić.

Sledeća dramska premijera ovog privatnog pozorišta u Zemunu uslediće 29. oktobra – intimna melodrama “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, u režiji čuvenog Harisa Pašovića.

Značajan reditelj sa prostora BiH, ostavio je dubokog traga na scenama beogradskih pozorišta i ušao u istoriju jugoslovenskog teatra, a posle 30 godina vraća se poslovno u prestonicu Srbije.


Remek delo dramske književnosti ponovo će biti pred beogradskom publikom.
Poslednja zapažena verzija “Gospođice Julije” odigrana je pre više od dve decenije u Narodnom pozorištu u Beogradu, reditelja Stevana Žigona, kada su glavne uloge imali Ivana Žigon i pokojni Milenko Zablaćanski.


Proba komada “Gospođica Julija” – Opera i teatar Madlenianum, Fotografije: Bojan Marojević
Za naslovnu junakinju reditelj je odabrao mladu glumicu Saru Dirnbek, zvezdu slovenačkog teatra, višestruko nagrađivanu na značajnim festivalima.

Strahinja Blažić je u ulozi Žana, Mina Pavlica kao Kristina, kao i još šestoro mladih glumaca: Katarina Bradonjić, Ksenija Repić, Sofija Kovačević, Nikola Knežević, Jovan Veljković i Filip Stankovski kao ansambl savremene aktuelne ljubavne priče o rascepu u kojem se nalazi glavna junakinja sa ostalim likovima.


Uz Harisa Pašovića stoji autorski tim: scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinje Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža, kompozitor Marko Grubić, koreograf Igor Pastor, dramaturg Jelena Paligorić Sinkević.


Nebojša Milovanović
Marko Janketić
Joakim Tasić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su uveliko probe predstave “Zagreb – Beograd via Sarajevo” Jelice Zupanc u režiji, adaptaciji i scenografiji Gorčina Stojanovića. Kostimograf je Lana Cvijanović, kompozitor songova Anja Đorđević.


Komad u vozu od Zagreba do Beograda, prati zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

U predstavi “Zagreb – Beograd via Sarajevo” igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.


Nastaviće se …


Ivan Makragić- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket