Pozorišne premijere tokom novembra (Vol. 2): Srbija, bez Beograda

Bogata teatarska trpeza u inat virusu Kovid 19

0
Reklama


Bogata teatarska trpeza u inat virusu Kovid 19


Većina pozorišta u Srbiji i pored nestabilne situacije sa pandemijom korona virusa, ipak vredno spremaju nove premijere koje će izaći tokom novembra i do kraja aktuelne godine.


Prestonicu Srbije smo već predstavili u prethodnom kalendaru, a sada da vidimo šta nam to sve nude pozorišta po celoj zemlji, bez Beograda.
Da ne radimo „beogradizaciju“.


Prva u nizu je najnovija drama “Falstaf – Vesele žene vindzorske” prema komediji Vilijama Šekspira, u režiji Darijana Mihajlovića, na sceni Narodnog pozorišta „Sterija“ Vršac.

Predstava je skoro imala premijeru na otvaranju 28. izdanja Međunarodnog festivala klasike – “Vršačka pozorišna jesen” u istom teatru, a u ovom ne tako često igranom komadu u Srbiji glavnu ulogu komičnog prevaranta Falstafa tumači Miloš Đurović, poznat iz raznih TV serija i filmova („Branio sam Mladu Bosnu“, „Nemanjići“, „Urgentni centar“, „Crveni mesec“).

Osim njega, u velikom ansamblu NP “Sterije” iz Vršca igraju: Tamara Tamči Toskić, Ivan Đorđević, Peđa Grujić, Srđan Radivojević, Marko Adžić, Mladen Vuković, Jovan Božić, Jovana Andrejević Grujić, Vanja Janjić i Monika Boldovina Bugle.
Scenograf je Sofija Lučić, a kostimograf Drina Krlić.


FALSTAF – VESELE ŽENE VINDZORSKE, NP „Sterija“ Vršac

Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina imaće premijeru novog komada za decu na Lutkarskoj sceni u ponedeljak, 15.11. – “Dečak i mesec” po tekstu Željka Hubača, u režiji Vjere Vidov.

Drama je nastala po motivima poeme Branka Ćopića “Mjesec i njegova baka”, a kako navodi rediteljka, predstava najviše govori o sukobu generacija, ali ne na eksplicitan i pojednostavljen način, kao i o današnjosti koja turbulentno prelazi u budućnost i koju stariji ljudi ne mogu da isprate.

U predstavi igraju Predrag Grujić, Kristian Kardoš, Tatjana Barać, Nataša Milišić, Andrija Poša, Danilo Mihnjević, Snežana Popov i Olgica Trbojevič Kostić.


Na početku vidimo dječaka Vuka koji je poslan na selo kod bake sa svim svojim elektronskim čudima, laptopom, mobitelom i kojekakvim igricama. Međutim, u selu nestaje struje i Vuk je primoran da sluša bakinu priču, odnosno bajku. Ova predstava treba da potakne velike i male da se ne odriču priča. Da se ne odriču sanjarenja. Roditelji, bake, djedovi, nastavite djeci pričati priče, jer niti jedna kompjuterska igrica ne može zamijeniti bajke posle kojih se tone u miran san” , poručuje rediteljka Vjera Vidov.Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz ZrenjaninaOsim ovog projekta, uveliko se u Zrenjaninu pripremala drama “Dečko iz poslednje klupe”, savremena tema španskog autora Huana Majorge, rediteljke Tijane Vasić.
Usled situacije sa koronom među ansamblom glumaca, premijera je i dalje odložena.

Tekst je prevela Bojana Kovačević Petrović, uspešna prevoditeljka i profesorka španskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, inače rodom iz Zrenjanina.

Podrška Ambasade Španije u Beogradu je omogućila produkciju predstave u kojoj igraju – Daniel Kovačević, Sanja Radišić, Nikola Mijatović, Dejan Karlečik, Milan Kolak i Nataša Ilin.

Autorsku ekipu čine i – dramaturg Aleksandra Jovanović, scenograf Mina Miladinović, kostimograf Blagovesta Vasileva, i kompozitor muzike Ana Krstajić.

Probe predstave „Dečko iz poslednje klupe”NP Zrenjanin
„MIDLSEKS“ – SNP
Srpsko narodno pozorište (SNP) izlazi 18. novembra sa novim projektom – “Midlseks” prema istoimenom romanu (2002) Džefrija Judžinidisa, u režiji Jovane Tomić.
Kontraverzna drama o promeni pola, prvom tkz. “hermafroditu”, donosi sledeću glumačku ekipu: Bojana Milanović, Branislav Jerković, Zoltan Molnar, Draginja Voganjac, Sonja Isailović, Aleksandar Sarapa, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović i Mia Simonović.
Scenografiju predstave radi Jasmina Holbus, kostim Maja Mirković, muziku komponuje Luka Mejdžor, za scenski pokret zadužen je Igor Koruga.

SNP takođe ima još jednu spremnu predstavu – “Berlinski zid” prema tekstu i režiji Željka Hubača, ali je i ona odložena zbog korona virusa u glumačkoj postavi, tako da čeka bolje dane.
Spomenuti komad se nekoliko sezona od 2015. godine igrao na maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.


Sa probe komada „Tesla, izumetnik“SNP, Fotograf: Srđan Doroški
Početak novembra u SNP-u obeležio je rad na dve nove predstave – Nebojša Bradić režira delo „Tesla, izumetnik“, dok mladi reditelj Veljko Mićunović postavlja komad „Kafka Machine“.

U susret 2022. godini kada će Novi Sad zablistati, SNP u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ priprema za “Doček” 31. decembra predstavu „Tesla, izumetnik“, po čuvenom romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“ (2008), za koji je pisac osvojio NIN-ovu nagradu.


Drama „Tesla, izumetnik”, kao i Pištalov roman kojim je inspirasna, nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta”, rekao je reditelj Bradić.

Prema viđenju reditelja, u tom svetu se vodi večita borba između onih što vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru.

“Tesla u drami stvarnost detektuje intuicijom, pa ga zbog toga imenujemo onako kako je to svojevremeno učinio Laza Kostić. Otuda baš ovakav naslov komada, odatle upotreba Kostićevski smele kovanice sastavljene od dve reči – izumitelj i umetnik“, istakao je Bradić.

U predstavi igraju: Marko Marković, Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić, Stefan Beronja, Katarina Bradonjić, Tijana Milovanov.

Scenograf je čuveni Miodrag Tabački, kostimografkinja – Staša Jamušakov, muziku za predstavu komponuje Aleksandra Vrebalov, a dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Deo predstave, publika će imati priliku da pogleda za Doček 2022, 31. decembra na Trgu slobode, dok je zvanična premijera zakazana za 22. januar.Sa probe predsatve „Kafka Machine“ SNP, Fotograf: Srđan Doroški

Komad „Kafka Machine“ očekuje se premijerno u decembru, u adaptaciji i dramatizaciji Kate Đarmati, i režiji Veljka Mićunovića.

Reditelj Veljko Mićunović ističe da je Kafka vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu, te je stvorio jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima i to se do danas nije promenilo.

Taj paradoks stvara ogromnu tenziju u svim njegovim delima, čak i u onim nedovršenim gde se njegovi junaci nalaze u stalnom unutrašnjem konfliktu i intenzivnoj borbi protiv neke više sile koja ih nadilazi, a koja je stalno prisutna. Živimo u doba lakog pristajanja. Krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama”, naglasio je reditelj Mićunović.

“Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka. Kritika sistema , koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima) postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas“,
analizirao je reditelj.

U predstavi igraju: Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa, Marko Savić.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimografkinja Marija Marković, a muziku za predstavu radi Irena Popović.


Ja od jutra nisam stao”Knjaževsko srpski teatar
Knjaževsko srpski teatar u Kragujevcu predstavio se tokom novembra novim komadom, premijerom komedije “Ja od jutra nisam stao” hrvatske spisateljice Une Vizek, u režiji Slađane Kilibarde.

Una Vizek, rođena 1976. godine u Zagrebu, diplomirala je i magistrirala telekomunikacije na FER-u, a pozorištem se bavi od 2000. godine, prvenstveno kroz savremeni ples koji je učila na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inostranstvu. Bila je izvođač, autor ili koautor na desetak plesnih predstava.

Od 2010. počinje pisati pozorišne tekstove. Do sada je napisala šest celovečernjih drama: “Pomračenje” (2010), “Poslednji poziv za Rejkjavik” (2012), “Poslednji Hrvati” (2013), “Nema života na Marsu” (2015), “Ja od jutra nisam stao” (2017) i “Znak Zveri” (2019), koje su bile izvođene na Hrvatskom radiju, objavljivane u časopisima i na portalima i prevedene na nekoliko jezika.

Drama “Nema života na Marsu” osvojila je hrvatsku nacionalnu nagradu Marin Držić (treće mesto) za 2015, a tekst “Ja od jutra nisam stao” dobitnik je prvog mesta ioste nagrade za 2017. godinu.

Praizvedba ovog teksta bila je u pozorištu Kerempuh u Zagrebu u martu 2019. godine u režiji Nane Šojlev, a prva međunarodna premijera u HNK Mostar 2021. godine u režiji Dražena Krešića.
Obe verzije dobile su nagrade na festivalima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Ja od jutra nisam stao”Knjaževsko srpski teatar
Kad pričamo o problemima, uvijek pričamo iz vlastite perspektive. No, svijet iz žablje i ptičje perspektive ne izgleda ni slično, zar ne? Zato nam se često čini da pričamo drugim jezicima”, smatra autorka drame.

“Odavno se zna – da bismo shvatili tuđe stajalište trebamo stati na tuđe mjesto. Tek promjenom, zamjenom, preokretanjem vrijednosti, prava i odnosa moći, možemo naslutiti to tuđe mjesto i razmisliti kako je biti onaj drugi. Što god da vidimo, gledajući naopačke, sigurno neće biti isto kao što gledamo inače. No, jedno će se, nadam se, vidjeti iz svakog ugla – bio netko muškarac ili žena, lav ili tigar, ptica ili žaba – moć je svima jednako mila, i kad je se jednom dočepaju, ne puštaju je lako, jer lako se na moć naviknuti”,
stoji u beleškama hrvatske dramaturškinje.

Na sceni teatra u Kragujevcu biće 26. novembra izvedena premijera monodrame “Kolega Mela Gibsona”, kao obeležavanje 30 godina umetničkog rada glumca Saše Pilipovića.


Šabačko pozorište je premijerno realizovalo neobičnu interaktivnu predstavu “Aplikacija Voland”, autorski projekat Kokana Mladenovića, koprodukcija sa Centrom za kulturu Tivat.
Projekat je bio spreman još pre pandemije 2020, a sada se aktivno igra i putuje po regionu.

Narodno pozorište Sombor obeležava 139 godina postojanja i za Dan pozorišta 25. novembra, publiku očekuje premijera predstave „Kaštel u jezeru“ autorke Nine Plavanjac, u režiji Marjana Nećaka.
 U drami igraju Ksenija Mitrović, Aleksandar Ristoski, Saša Torlaković, Marko Marković, Ivana V. Jovanović i Stefan Beronja.

  Samo pet dana kasnije, 1. decembra, na sceni će biti postavljena i druga premijera u sezoni 2021/2022 – „Svaka divna stvar“ britanskog dramskog pisca Dankana Mekmilana, u režiji Ninoslava Đorđevića.

 Navedeni britanski autor aktuelan je u susednoj Sloveniji, jer se njegov komad „Pluća“ igra na sceni Slovenskog narodnog gledališča (SNG) Drama Ljubljana, u režiji perspektivnog umetnika Žige Divjaka. Upravo ta predstava je bila u planu da gostuje na 54. i 55. izdanju festivala BITEF, ali je na kraju otkazana usled pandemije.

Novembar će biti zanimljiv i na sceni Studija 99 u NP Sombor, sceni koja je u prethodne dve godine znatno oživela, zahvaljujući podršci koju ovaj teatar pruža mladim umetnicima iz države i regiona. Ovog meseca na sceni Studija 99 odigraće se šest predstava od čega su tri gostujuće predstave.

Pozorište će tokom novembra učestvovati na dva festivala, ugostiti dve predstave za decu kao i realizovati koncert balkanske muzike u izvođenju grupe „Alice in WonderBand“.


Početak proba „Kralj Ibi“ – NP Sombor


Do kraja godine biće upriličena i treća premijera u sezoni 2021/2022, kada će kontraverzni reditelj Andraš Urban postaviti antologijski komad „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija.
Probe komada su počele 1. novembra, a premijera se očekuje u drugoj polovini decembra.

 Glavne role će tumačiti: Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Danica Grubački, Nemanja Bakić, Sofija Mijatović i Nikola Knežević.

 Reditelj Urban potpisuje i scenografiju, a u autorskoj ekipi se nalaze i – dramaturg Vedrana Božović, kostimograf Biljana Grgur i kompozitor Irena Popović Dragović, stalna saradnica autora.  
Urban je u NP Sombor sa uspehom postavio delo „Gogolend“.

Najbolji glumac koji je igrao Kralja Ibija bio je svakako neprevaziđeni Zoran Radmilović na Velikoj sceni Atelje 212.Prve probe za novu verziju drame “Hasanaginica” Ljubomira Simovića nedavno su krenule u Narodnom pozorištu Leskovac, u režiji Isidore Goncić, ćerke glumca Svetislava Buleta Goncića.

Projekat je koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i NP Leskovac, tako je i podeljena ekipa glumaca: iz Leskovca igraju – Dragan Boža Marjanović, Suzana Grujić, Mina Cocić, Ivan Janković, Filip Radivojević, Filip Nedeljković, dok iz Niša nastupaju Ivana Nedović, Aleksandar Krstić, Marko Pavlovski i Dragiša Veljković.

Za kostim je zadužena Katarina Pavlović, scenografiju potpisuje Mina Miladinović, a muziku komponuje Irena Popović.


Niš je početkom meseca imao premijeru predstave ,,Pokojnik“ Branislava Nušića, koju je režirao je Željko Đukić.

U predstavi igraju Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Stefan Mladenović, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić, Katarina Mitić Pavlović.

Pored reditelja, koji je izabrao i muziku, autorsku ekipu čine još kostimograf Nataša Vučurović Đukić i scenograf Igor Vasiljev.

Željko Đukić je završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
U Americi živeo je 30 godina, gde je završio magistarske studije i bio umetnički direktor pozorišta “The Utopian Theatre Asylum” u Čikagu.
Osim u matičnom pozorištu režirao je u Njujorku, Los Anđelesu, Vašingtonu i na Floridi. Njegove predstave su dobile priznanja i nagrade za najbolju sezone u Čikagu (Ujka Vanja), nagradu za umetničku viziju (The Orgie Award).

U bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, režirao je predstave u Sarajevu i Mostaru, a u Beogradu je u Narodnom pozorištu 2009. postavio komad “Kod kuće / Kabul” Tonija Kušnera.


Posle diplomiranja radio je na FDU kao asistent na katedri za glumu.
U Americi je nastavio da se bavi pozorišnom pedagogijom; predavao je na nekoliko američkih univerziteta – Ilinois u Čikagu i Univerzitetu Nortvestern.
Od nedavno radi kao saradnik na katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu.

Citat iz “Autobiografije” Branislava Nušića najbolje sledi ideju koju je imao reditelj radeći “Pokojnika”, kako je sam zabeležio. ovu predstavu.

Branislav Nušić o glumi na sceni i glumi u životu

Ono što je u glumačkom pozivu naročito prijatno, to je što on svoju javnu reč, svoj posao, svoju zadaću vrši maskiran. To čine, doduše, i svi ostali u životu, samo je razlika između njih i glumaca u tome što glumac uzima na sebe pravu masku, masku koja odgovara roli koju izvodi: sebičnost maskira kao sebičnost, zlobu kao zlobu, a pakost kao pakost, dok u životu to drukčije biva: tamo se jedna rola igra, a druga maska stavlja. Političar, na primer, na svoju sebičnost stavlja masku rodoljuba; nasilnik na svoje nasilje stavlja masku pravde; bogataš na svoje zelenaštvo stavlja masku dobročinstva; raspuštenica na svoje iskustvo stavlja masku naivnosti, a zlobnik na svoje savete stavlja masku prijateljstva”.
Prva proba za mjuzikl ,,Neki to vole vruće“ prema istoimenom filmskom klasiku, u režiji prvaka drame Narodnog pozorišta Niš – Aleksandra Marinkovića, održana je protekle nedelje u prostorijama ovog teatra.

 Premijera buduće spektakl predstave je zakazana za 28. decembar, a glavnu žensku ulogu Puslice dobila je Dragana Mićalović, koja je u sezoni 2020/2021. u NP Niš igrala Anu Karenjinu u istoimenoj predstavi, u režiji glumca Irfana Mensura.

  Ostalu glumačku ekipu ansambla u Nišu čine – Jasminka Hodžić, reditelj Aleksandar Marinković, Uroš Milojević, Danilo Petrović, Jovan Krstić, Stefan Mladenović, Bratislava Milić i Maja Dejanović.

Dramaturgiju potpisuje Branislav Nedić, inače upravnik Kruševačkog pozorišta,  asistent reditelja i autor video radova je Stefan Krasić, a u ekipi autora su još kostimograf i scenograf Katarina Pavlović, koreograf Nebojša Gromilić, do  izbor muzike i aranžmane potpisuje uveliko angažovana svuda – Irena Popović Dragović.

Hor čine: Sara Ristić, Stanislava Petrović, Mila Puzić i Natalija Stamenković, a Orkestar – Aleksandar Stevanović – klavijature, Predrag Ranković- bas, Goran Savić – džez gitara, Nenad Tančić – bubanj, Filip Stipsić – saksofon, Marjan Cvetanović – truba i Nikola Stanojević – trombon.


Film “Neki to vole vruće” (Some Like It Hot, 1959) je muzička komedija Bilija Vajldera u kome su glavne uloge ostvarili – Merilin Monro, Džek Lemon i ToniKertis.

Američki filmski institut j
e ovaj film proglasio za najbolju komediju svih vremena.

 Ovo je jedini film za koji je Merilin Monro dobila neku veliku filmsku nagradu – Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.
Pored toga, film je osvojio Oskar za najbolji kostim, a bio je nominovan za još pet Oskara, između ostalih i za najboljeg glavnog glumca – Džek Lemon.

 Imao je neverovatnu zaradu na bioskopskim blagajnama, jer je budžet bio manji od tri miliona, a inkasirao je 25 miliona dolara.

 Kao mjuzikl u Beogradu, premijerno je izveden u Pozorištu na Terazijama 27. decembra 1990., a obnovljen 9. februara 2007. godine po originalnoj režiji Soje Jovanović.
 Igra se i dan danas, sa različitim glumačkim postavama, osim u glavnim muškim ulogama, gde tri decenije uvek igraju Svetislav Bule Goncić i Rade Marjanović.

Za kraj pozorišnog kalendara po Srbiji, a van Beograda, biće aktuelan i čuveni međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desire 2021″, pod sloganom „Istorija i ti“ u Subotici od 19. do 29. novembra, a scensko delo „Omma“ koreografa Jožefa Nađa, trupe „Atelier 3+1″ iz Pariza, otvoriće ovu smotru.

Kako je najavio osnivač i direktor festivala, čuveni reditelj Andraš Urban (upravnik pozorišta „Deže Kostolanji“), publiku očekuju dva koncerta i 16 predstava iz Francuske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Švajcarske, Bosne i Hercegovine i Italije.

Drugog dana na programu će biti “Neron” Pozorišta „Studio K“ iz Budimpešte, a u nedelju, 21. novembra Dramski studio „Prazan prostor“ iz Podgorice i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ sa Cetinja predstaviće novo čitanje „Ane Karenjine“ prema romanu Lava N. Tolstoja.

Sledi koncert slovenačke grupe „Širom“, radio–predstava „Soundtrack za film koji nije snimljen“ Radio teatra iz Zagreba gde glumi srpski muzičar Kralj Čačka.Pozorište „Deže Kostolanji“ – Subotica
Pozorište „Deže Kostolanji“ – Subotica
Andraš Urban
Ciklus „Informans“ sa delom „Finalizam: Postgravity art“ Dragana Živadinova, Dunje Zupančić i Gregora Meseca biće izveden u utorak, 23. novembra.

Sutradan je u selekciji „Vivisekcija kredenca“ produkcije iz Francuske, delo iz Budimpešte – “Mrtva trka”, a bogat program ističe i dramu “Dvostruki život”, „History of Motherfuckers“, autorski projekat Andraša Urbana u izvođenju Naroden teatar Bitola (Severna Makedonija).

Do kraja festivala publika će videti i predstave „Tri zime“ novosadskog Akademskog pozorišta „Promena“, „Sedam strahova“ u režiji Selme Spahić, „Mistero Buffo“ iz Zagreba i „Strah“ Narodnog pozorišta Pirot, a za sve predstave je obezbeđen prevod.
U pitanju je poslednja predstasva prerano preminulog reditelje Igora Vuka Toirbice.

Bitef teatar iz Beograda stiže sa delom „Kretanje“, direktor festivala Urban će se ponovo predstaviti svojim novim scenskim projektom „Mefisto“, teatar „Hodvorks“ iz Budimpešte odigraće komad „Amber“, dok je u pratećem programu „Akademija Desire“.

Osim koncerta benda „Širom“ iz Slovenije, u muzičkom delu programa biće realizovan duet Fila Mintona i Silarda Mezeia, a na žurci zatvaranja festivala 29.11. nastupiće sastav “Džakaranda” sa Sicilije.Ivan Makragić


TANJUG / Music Pocket
– Nastaviće se … –


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here