Pozorišne premijere tokom marta (Vol. 1): BEOGRADSKA SCENA

Bogata ponuda kulturnog života prestonice

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Bogata ponuda kulturnog života prestonice

Gotovo sva beogradska pozorišta – JDP, BDP, Atelje 212, Bitef teatar, Boško Buha, Narodno pozorište, Zvezdara teatar, Madlenianum, tokom marta će imati premijere novih predstava, uprkos i u inat nezaustavljivom periodu pandemije.


Prva u nizu biće neobična predstava “Seks-umetnost-komunizam” reditelja Bojana Đorđeva, koji potpisuje i tekst komada uz Tamaru Antonijević i Tanju Šljivar, a izaći će pred beogradsku publiku 3. marta na sceni Bitef teatra.

Pozorišni projekat bavi se nasleđem 20. veka iz perspektive tri revolucije koje su ga obeležile i promenile čovečanstvo – umetnička avangarda, komunistička i seksualna revolucija.
Te teme artikulišu figure troje stvaralaca – umetnika: Margerit Diras, Oskar Davičo i Pjer Paolo Pazolini, dok uloge tumače – Vladislava Đorđević, Miloš Timotijević, Slaven Došlo, Tamara Pjević i Đorđe Galić.

“Seks-umetnost-komunizam”, Foto: Aleksandar Danguzov

Datum 6. mart rezervisan je za novu predstavu u Beogradskom dramskom pozorištu, komad neobičnog naziva – “Dan kada ja više nije bilo ja” nemačkog autora Rolanda Šimelpfeniga, u koreografiji Dejana Kolarova i režiji Tare Manić.
Glumačka ekipa je sledeća: Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.
Noviji komad izveden je premijerno u Dojčes Teatru 2018. godine, i pripoveda o običnoj porodici kojoj se dešava nešto neobično – pojavljuju se dvojnici roditelja.
U ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu ispituje se šta danas podrazumeva brak, porodica i identitet.

U BDP-u takođe će 20. marta biti premijera dela “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića, koji je pisao i dramatizaciju svog istoimenog romana zajedno sa nagrađivanim rediteljem iz Hrvatske Ivicom Buljanom.
Na mikro planu drama sadrži raspad jedne porodice, dok je makro plan zapravo šira slika, raspad jedne zemlje, koju će predstaviti glumci: Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.
Reditelj Buljan dobitnik je najznačajnijih priznanja u regionu, Sterijine i Gaveline nagrade, a sam pisac Tabašević osvojio je NIN-ovu nagradu za roman „Zabluda svetog Sebastijana” (2018), a bio mu je zapažen i -„Pa kao” (2016, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu).

BDP je predstavio unapred repertoar za tri meseca, i tako se može videti da su u aprilu planirane tri premijere: “Cement Beograd” (10.04.) Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata iz Hrvatske, ”Baal” (15.04.) Bertolta Brehta, reditelja iz Slovenije Diega De Brea, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi (komad je bio najavljen prvo za oktobar 2020, zatim za 27.02.), kao i “Divlje meso” (24.04.) Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića.


Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Tiho teče Misisipi
Dan kada ja više nije bilo ja
JDP u martu planira tri premijere, od kojih je prva “Kaspar” Petera Handkea u režiji Miloša Lolića, prvobitno planirana za kraj februara, i odložena za 10. mart na sceni “Ljuba Tadić”.
U drami kontraverznog austrijskog nobelovca igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina i Miloš Samolov.
U vreme kada je objavljen 1967. godine, “Kaspar” je izazvao skoro revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, dok se danas se smatra jednim od najznačajnijih nemačkih klasičnih komada ikada.

Sledi takođe na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” građanska drama “Pučina” Branislava Nušića u režiji Egona Savina, koja će premijeru imati 21. marta.
Tešku porodičnu tragičnu priču van tokova komediografskog opusa Nušića dočaraće glavni trio glumaca – Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović i Ljubomir Bandović, a uz njih su: Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić, Ljiljana Međeši, Marko Baćović i Maja Kolundžija Zoroe.

Premijera predstave “Moj muž” makedonske prozne autorke Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić planirana je 30. marta na sceni Studio JDP, a u duo drami igraju Sanja Marković i Jovana Belović.


Foto: Nebojša Babić
Posle više odlaganja, Zvezdara teatar će konačno imati premijeru nove predstave od početka pandemije, reč je o komediji “Berači snova” Vladimira Đurđevića, reditelja Božidara Đurovića, koja će biti izvedena 11. marta.
Priča berača prati život seoske porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline koje su samo milje iza koga se kriju mnogo važnije i komplikovanije životne teme današnjice.
Glumačku podelu „Berača snova“ čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Narodno pozorište očekuje dve nove predstave, a prva je već pri kraju – “Iluzije” Pjera Korneja (pamti se kultna predstava “Pozorišne iluzije” u JDP), reditelja Nikole Zavišića, koja će imati premijeru 18. marta na Sceni „Raša Plaović“.
U podeli su – Ivan Bosiljčić, Sena Đorović, Anastasia Mandić, Miloš Đorđević, Zoran Ćosić, Nikola Vujović i Bogdan Bogdanović.
Kornej je ovaj antologijski komad, pod nazivom „Komična iluzija“, napisao 1636. godine.

Nacionalni teatar već tri puta odlaže premijeru predstave “Orlando” prema romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, koja je izvedena za Umetnički savet Narodnog pozorišta.
Stekli su se uslovi za premijeru koja je najavljena za 1. i 2. april, a glumačka podela je sledeća: Iva Milanović, Dragan Sekulić, Kalina Kovačević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Vanja Ejdus, Sena Đorović, Aleksandra Nikolić, Pavle Jerinić i Zoran Ćosić.BERAČI SNOVA
Sa probe predstave “Iluzije”
ORLANDO
Dečje pozorište “Boško Buha” nakon jesenje premijere “Snežane i sedam patuljaka” Ljubivoja Ršumovića, u tri dana će imati premijeru adaptacije čuvene knjige “Hajdi” Johane Špiri. za decu i odrasle – 20, 21. i 22. marta.
U rediteljskoj postavci Đurđe Tešić, ovo delo se prvi put izvodi u Srbiji, i malenu Hajdi igra  Mia Jovanović, dok je ostala ekipa iz ansambla “Buhe”: Katarina Gojković, Branislav Platiša, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić i Milica Sužnjević.

Najvredniji teatar u doba pandemije svakako je bio Atelje 212 sa pet novih premijera tokom 2020. godine (“Dabogda te majka rodila”, “Ruska smrt”, “Jedan Pikaso”, “Posle svitanja”, “Lonely planet”), a 27. marta izlazi sa novim projektom, i prvim u 2021: “Sin” Florijana Zelera, savremenog francuskog književnika i dramskog pisca, u režiji Ane Tomović.
Prvi deo ove trilogije je komad „Otac“, po kojem je snimljen film sa Entonijem Hopkinsom i Olivijom Kolman u glavnim ulogama, a drugi – „Majka“ imao je svoju premijeru u teatru u Njujorku sa Isabel Iper u naslovnoj ulozi.
“Sin” je fokusiran na adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja, kroz pažljivo istraživanje osećanja junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose, dok u predstavi igraju – Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević i Branislav Zeremski.

Atelje 212 uveliko ima probe za novu dramu “64” Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, gde će zaigrati – Hana Selimović, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić, dok je kostimografkinja čuvena Jelisaveta Tatić-Čuturilo.

Poslednja premijera u martu jeste na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, 28. marta – plesna muzička predstava “Grand hotel”, inspirisana istoimenim američkim filmom iz 1932. godine sa Gretom Garbo u glavnoj ulozi, u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, inače upravnika Malog pozorišta “Duško Radović”.


Ivan Makragić


Foto: Andrej Damnjanović
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket