Pozorišne premijere tokom maja u Beogradu:  Narodno pozorište, JDP, Teatar Vuk, Atelje 212, Pozorište na Terazijama

Dani žalosti će i dalje potrajati, ali eto, novi projekti se moraju spremati

0
Reklama

Dani žalosti će i dalje potrajati, ali eto, novi projekti se moraju spremati

BEOGRAD, 14. maja – Pozorišna sezona 2022/2023 u Srbiji se polako bliži kraju, a teatri u Beogradu uveliko pripremaju nove projekte, kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), Narodno pozorište, Atelje 212, Teatar Vuk i Pozorište na Terazijama.

Skoro dve nedelje obustavljene su skoro sve kulturne aktivnosti u našoj zemlji usled zastrašujuće tragedije u Beogradu – osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, i u okolini Mladenovca, kada su se odigrala masovna ubistva pretežno dece.

Tako su mnogi koncerti otkazani ili odloženi, dani žalosti koji su zvanično trajali samo tri dana, i dalje se nastavljaju, te dani tuge verovatno neće imati kraja za sve nas povodom ovako ogromnog šoka.  Ipak, neki privid vraćanja normali će uslediti, tako da su zakazane premijere predstava u Beogradu pred vama.

Nema ih mnogo, produkcija je rasporedjena tako da su različiti žanrovi, jedino što nam se dešava da je zgusnut raspored, tako da imamo čak dve premijere iste večeri.

“URNEBESNA TRAGEDIJA”
 Narodno pozorište
 Premijera: 15. maj
 Velika scena

 
Narodno pozorište će pred sam kraj sezone ponuditi dramsku premijeru „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića, kome će ovo biti drugi projekat za veoma kratko vreme u svojoj matičnoj kući, nakon istorijske tragedije “Magbet” Vilijama Šekspira, u novembru 2022.

 Premijera ove crnohumorne priče, koju nacionalni teatar sprema u koprodukciji sa Narodnom pozorištem Republike Srpske u Banja Luci, planirana je 15. maja na Velikoj sceni, a originalno beše odredjena za 05.05., ali je ljudski i moralno sve odloženo usled užasnih tragedija koje su se desile u Beogradu i Srbiji.


 Biće to i prva realizacija „Sporazuma o saradnji“ koji su 9. februara 2022. u Banja Luci potpisali čelnici dve kuće, Svetislav Goncić i Dijana Grbić, a koji se do sada manifestovao u razmeni nekoliko predstava sa postojećih repertoara. Prva čitaća proba ovog komada održana je 27. marta, na Svetski dan pozorišta.

 Veoma živopisnu galeriju Kovačevićevih likova će dočarati glumci iz oba pozorišta: Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović.

 
 Radnja u drami „Urnebesna tragedija“ događa se u našoj, veoma prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti, zaista, prelazi u – urnebesno.  Kovačević u ovom komadu iz 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

„To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju”, rekao je Dušan Kovačević povodom nove verzije njegove poznate drame, davno igrane u Zvezdara teatru, čiji je upravnik upravo naš proslavljeni dramaturg.

Sa velikim uspehom se u Nacionalnom teatru nekoliko sezona igra Kovačevićeva antologijska tragikomedija „Balkanski špijun“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, gde takodje igra Nela Mihailović.


Takodje, nova verzija njegovog kultnog komada „Lari Tompson – Tragedija jedne mladosti“ trenutno se igra i u Narodnom pozorištu „Sterija“ iz Vršca.

 

Naš vodeći dramski pisac je istakao da se naša deca uče na postulatima odnosa u okviru porodice koja je najvažnija škola u životu jednog čoveka.


“U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice. Sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu“, rekao je Dušan Kovačević.Takodje, “Urnebesna tragedija” je do skoro igrana i na Velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, sa drugom ekipom glumaca (Branimir Brstina, Anica Dobra, Branislav Trifunović, Sonja Kolačarić), a poznat je i film iz 1995. godine, reditelja Gorana Markovića (igrali su – Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Vojislav Brajović, Danilo Bata Stojković).


Do kraja sezone, Narodno pozorište će izvesti i premijeru velike opere „Falstaf“ Đuzepea Verdija3. juna, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića.


 Sektor Baleta će imati 17. juna premijeru dela „Baletski triptih“ na Velikoj sceni, u okviru proslave 100 godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a projekat spremaju koreograf Igor Kirov iz Skoplja, Maša Kolar iz Rijeke i Miloš Isailović iz Beograda.


PRETERUJEŠ

Teatar „Vuk“

Premijera: 18. maj

Teatar „Vuk“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ će izaći 18. maja sa jednom premijerom – drame „Preteruješ“ prema tekstu Mine Ćirić, u režiji Milana Cerovića.

Pozorišni projekat „Preteruješ“ je nastao po ideji glumica Jovane Milovanović i Aleksandre Stojanović, koje su i adaptirale dramski tekst, u želji za razbijanjem predrasuda i kritičkog osvrta na partnerske odnose.
Drama ima cilj -osvešćivanje muškaraca i žena i njihovih potreba kao i prepoznavanje funkcionalne zajednice podjednako kao i tretiranje pojedinca koji se kroz svakodnevne životne okolnosti priprema za zajednicu često na pogrešan način.

Aktivno se bavi rušenjem mistifikacije šta zapravo muškarci traže a šta su ženska ubeđenja na kojima se vekovima radilo. Kada je trenutak da shvatimo šta mi zapravo želimo?

Predstava se bavi odlukom da se odnos izgradi, i isti istraje u današnje vreme gde je usled brzine življenja lakše odustati nego se potruditi.

Da li pitanje kompromisa u partnerskom odnosu neminovno znači prelaženje granice jednog od partnera? Sa kojim kompromisima može da se živi u srećnoj zajednici?

Duodrama „Preteruješ“ je komedija o dejtovima dve devojke sa kojima će se svi lako povezati. Radnja komada smeštena je u toalet sale za venčanja, u kome dve potpune strankinje, spletom okolnosti u neformalnom razgovoru „ženskih priča iz toaleta“, retrospektivno prikazuju jedna drugoj svoje prethodne promašene veze. Pitaju se uvek: u kome je problem, šta sam pogrešno uradila. da li me vidi kao osobu ili inkubator produžetka svoje loze?Zašto nisam ostala sa njim, volela sam ga, čega se plašim? Imam 30 godina i glasovi okoline me podsećaju da imam bore oko očiju, da sam sama, da još uvek nisam majka… da li je to u redu?

Počinjem da verujem da su u pravu. Na duhovit način pričamo o važnoj i večnoj temi ljubavnih partnerskih odnosa, strasti, straha od samoće ali i straha od vezivanja, preterivanju u idealizaciji ali i preterivanju u racionalizaciji“, ocenio je reditelj Milan Cerović.

U autorskoj ekipi su i kompozitor muzike Nemanja Mihajlović i scenograf  Milan Miladinović.

Tekst songova potpisuju takodje dve glumice Jovana Milovanović i Aleksandra Stojanović.

Za maj mesec je bila planirana i premijera predstave “Tesla – prilagodjavanje andjela” takodje u Teatru Vuk, ali je taj projekat pomeren, odložen do daljnjeg, a još nema vesti o narednom datumu izvodjenja u ovoj ustanovi.„VEČE MJUZIKLA NA TERAZIJAMA“ 

Pozorište na Terazijama

Premijera: 19. i 20. maj, 19.30h

 Jedini muzički teatar u Srbiji i regionu Pozorišta na Terazijama 19. i 20. maja će premijerno biti izvesti spektakl predstavu „Veče mjuzikla na Terazijama“, prema tekstu Milene Depolo, u režiji Darijana Mihajlovića.  

 U ovoj predstavi revijalnog karaktera učestvovaće gotovo ceo ansambl ovog mjuzikl pozorišta koji će izvesti neke od najatraktivnijih numera iz predstava sa dosadašnjeg repertoara.  

Ova predstava okuplja do sada najveći broj izvođača: Jelena Jovičić, Mina Lazarević, Rade Marjanović, Ljiljana Stjepanović, Nikola Bulatović, Miroljub Turajlija, Milan Antonić, Vladan Savić, Asenije Tubić, Slaven Došlo, Ivana Popović, Dragan Vujić Vujke, Teodora Tomašev, Marta Bogosavljević, Kristina Savić, Duško Radović, Valentina Pavličić, Ana Simić, Žarko Stepanov, Aleksandar Dunić, Maja Noveljić Romčević, Milan Bosiljčić, Jelena Arsić, Barbara Milovanov, Biljana Peković, Olivera Dragičević, Snežana Jeremić, kao i hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama.  


Predstava „Veče mjuzikla na Terazijama“ će imati dve ravnopravne glumačke podele sa dva premijerna izvođenja – 19. i 20. maja. 

„Zašto ova predstava? Zato što smo jedino  muzičko pozorište na Balkanu. Zato što naš kolektiv ima 149 članova, skoro još toliko spoljnih saradnika, i želi da svoj ogromni potencijal iskaže i na ovaj način“, istakao je glumac Rade Marjanović, sada novi v. d. direktora Pozorišta na Terazijama.

Upravnik kaže da su veoma spremni da svojim kapacitetima dodaju i ovakvu predstavu na svoj repertoar. Oni žele da u jednoj večeri sa svojom vernom publikom podele radost igranja, a kroz najatraktivnije numere samo nekih od brojnih predstava koje su voleli, a i dalje vole.


Upravo zbog njih smo iz ovog pozorišta izlazili sa onim čuvenim osmehom. Tu su ga pronalazili i oni koji su taj osmeh izgubili. U istom raspoloženju ćemo dočekati i jubilarni 75. rođendan u koji ulazimo sledeće godine ponosni na svoju bogatu istoriju. Zato, osmeh na lica, dragi naši, dok je on još uvek kod vas. Dok vas ne napusti jer ga niste ni upotrebljavali“, zaključio je Rade Marjanović, naslednik upravnika – dramaturga Aleksandra Đaje.


MINA LAZAREVIĆ

JELENA JOVIČIĆ
“OBRAĆANJE NACIJI”
  Atelje 212
 Premijera: 19. maj
Velika scena “Mira Trailović”


Nakon nekoliko uzastopnih premijera (“Revolt”, “Kao sve slobodne devojke”, “Otac”, “NLO”), pozorište Atelje 212 vredno privodi kraju novu sezonu sa premijerom komada “Obraćanje naciji” Askanija Čelestinija, u režiji Bojana Đorđeva, koja će biti izvedena 19. maja, baš kada i “Veče mjuzikla na Terazijama”, što se retko kada desilo u istoriji pozorišta kod nas, da u istom gradu ne postoji koordinacija, te se realizuju dve premijere za noć.


 U italijanskom komadu igra veliki ansambl glumaca – Gorica Popović, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić, Gordan Kičić, Dejan Dedić, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Aleksandar Srećković Kubura, Branislav Zeremski i Miona Marković.


Drama se sastoji iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke „Hodam u koloni’“ italijanskog autora Askanija Čelestinija.
To su priče iz svakodnevice basnolikih alegorija koje slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne.

“Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju, smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka „drugost eliminiše pre nego što nas omete“, gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110%, gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu”, zapisao je pisac Čelestini.


Ekipa predstave „Obraćanje naciji“
 Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između objava na Tviteru i stend ap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike.
Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate Svetog Mateja, Napoleona Bonaparte, Adolfa Hitlera, Gramšija ili Svifta.


 Askanio Čelestini (1972, Rim) je svestrani dramski umetnik – italijanski glumac, reditelj i dramski pisac, studirao je antropologiju i književnost, a glumom je počeo da se bavi kasnih 90-ih godina u performansima komedije del arte.  Njegov pozorišni rad pripada oblasti “narativnog pozorišta”, a zalaže se za važnost usmene tradicije, bavi se pripovedanjem italijanskih narodnih bajki modernog vremena, radničkim, ratnim.

Laureat je nagrade “Ubu” za 2002. godinu „za svoju sposobnost da pripoveda o savremenoj istoriji kao da je mit, i obrnuto“.
 Autor je mnogih drama, proznih dela i dokumentarnih filmova.


Ekipu predstave čine prevodilac Julijana Vučo, dramaturškinja Mina Milošević, scenograf  Siniša Ilić, kostimografkinja Maja Mirković, kompozitorka Marija Balubdžić, dok scenski pokret potpisuje Čarni Đerić.

“GUBITNIK”   
 Jugoslovensko dramsko pozorište – JDP

Scena “Studio JDP”

  Premijera: 27. maj


 Intimna drama “Gubitnik” po istoimenom romanu Tomasa Bernharda, ali i po drami “Mocart i Salijeri” Aleksandra S. Puškina, reditelljke Nataše Radulović, biće premijerno izvedena 27. maja na Sceni “Studio JDP” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


U novoj predstavi igraju – Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić.


Rediteljka Nataša Radulović napravila je adaptaciju dva dela kao hrabar spoj Puškinove „male tragedije“ o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana što omogućava neobičan eksperiment.
I sama odrasla u teatarskom okruženju, a dolazeći iz miljea klasičnog muzičkog obrazovanja i uvažavanja tradicije, rediteljka se prihvata naizgled neobičnog kombinovanja priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha.


 Scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.  Nataša Radulović u JDP-u režira prvi put, a bila je zapažena njena predstava “Ključevi od Leraha” po drami Nikolaja Koljade u Beogradskom dramskom pozoirištu (BDP).


Rediteljka NATAŠA RADULOVIĆ
Probe predstave „Gubitnik“ – JDP
Probe predstave „Gubitnik“ – JDP
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here