Pozorišne premijere tokom aprila 2021. (Vol. 2): Cela Srbija van Beograda

Produktivni autori u opasno doba pandemije

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoProduktivni autori u opasno doba pandemije


Pored prestonice koja vredno sprema nove projekte u svim pozorištima, i u ostalim teatrima širom Srbije uveliko autori rade na zanimljivim predstavama koje će se pojaviti tokom aprila meseca.

Tako nove naslove imaju da ponude teatri u Šapcu, Subotici, Somboru, Kikindi, Kruševcu, Novom Sadu, Nišu, Prištini, Užicu.

Nedavno je izvedena premijera drame “Na pučini” poljskog pisca Slavomira Mrožeka u Šabačkom pozorištu, u režiji Ivana Tomaševića i uskoro će se odigrati i prva repriza.
Drama obećava, jer je reditelj izvornu dramu adaptirao u toj meri da sve muške likove iz dela sada igraju žene, a još su dopisana dva muška karaktera, koja ne postoje u originalu.

Kruševačko pozorište juče (6. aprila) je izvelo novu premijeru – “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, u režiji Ivana Vukovića, a večeras, 07.04. imaće drugu premijeru.
Predstava je rađena prema delu Bore Ćosića i dramatizaciji Jelene Mijović, a uloge su poverene Bojanu Veljoviću, Nikoli Rakiću, Biljani Nikolić, Mariji Gašić, Nebojši Vraniću, Jeleni Orlović, Aleksandri Cucić i Mileni Jakšić, u koprodukcija sa Narodnim pozorištem iz Prištine, na lokaciji Doma kulture Gračanica.
Autorsku ekipu novog projekta u Kruševcu čine i scenograf Marija Kalabić, kostimograf Ivana Mladenović, kompozitori Irena Popović i Nikola Dragović.

Narodno pozorište Niš je pre neki dan izašlo sa novim komadom “Gde smo ono stali” po tekstu diplomiranog glumca Marjana Todorovića Makse, u režiji Nenada Todorovića.
Pisac drame je diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini 2006, a stalni je član drame Narodnog pozorišta Niš, odigrao je preko 20 uloga u pozorištu, na televiziji i filmu.
Osim ove, autor je i sledećih drama: „Ees mooda“, „Zer0“, „Mostovi“, „Mmm… gde smo ono stali“.

DEOBE
DEOBE
DEOBE

NP Niš se tu ne zaustavlja, jer će 9. i 10. aprila konačno imati premijeru komada “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, upravnika BDP-a.
Ta ambiciozna predstava je već imala premijeru tokom marta na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koja je i koproducent drame, a onda su se usled pandemije odlagala ostala dva premijerna izvođenja na mestima partnera – NP Niš i NP Priština, koja će ugostiti “Deobe” 8. aprila.

Roman „Deobe“ koji govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva za vreme Drugog svetskog rata, može se čitati i kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, posebno u savremenom trenutku.
 Uloge tumače: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilovicć, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Dramatizaciju romana je napisao upravnik NP Niš Spasoje Ž. Milovanović, koji je odmakao kao reditelj i sa probama nove drame “Heroj nacije” Ivana M. Lalića.
Ta komedija beše poznata i pod naslovom “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” (Zvezdara teatar 1998), reditelja Gorčina Stojanovića.


Probe predstave “Usamljeni zapad” NP Sombor
Narodno pozorište Subotica 19. aprila će imati premijeru novog čitanja drame “Kus petlić” Aleksandra Ace Popovića, u rediteljskom ključu Milana Neškovića, koji je ovog čuvenog pisca postavio i u Beogradu (“Mrešćenje šarana”, Atelje 212).
Glumački ansambl NP Subotica u ovoj predstavi čine: Minja Peković, Sanja Moravčić, Igor Greksa, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić, Miloš Lazić.
U autorskoj ekipi se nalaze i dramaturg Maja Todorović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur.

Poznata drama “Usamljeni zapad” irskog pisca Martina Makdone uveliko se priprema u Narodnom pozorištu Sombor, čija je prva proba bila 8. marta, a premijera je planirana krajem aprila.
Reditelj Stefan Gajić odabrao je glumačku postavku iz NP Sombora – Ninoslav Đorđević, Aleksandar Ristoski, Ognjen Nikola Radulović, Danica Grubački.
Scenograf predstave je Ana Stefanović, kostimograf Biljana Grgur, kompozitor Natalija Strahinić, koreograf Ista Stepanov.

Isti komad je igran neko vreme u BDP-u, a inače je pisac Makdona često izvođen na beogradskim pozornicama i scenama širom Srbije (“Jastučko” – BDP, NP Sombor, “Lepotica Linejna” – Atelje 212, Kruševačko pozorište, NP Zaječar, “Sakati Bili” – Narodno pozorište, “Poručnik sa Inišmora” – NP Priština, SNP).
Autor je i scenarista i reditelj uspešnih filmova “U Brižu”, “Sedam psihopata” i “Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri” za koji je dobio Oskara za originalni scenario.

Probe komedije “Svinja” B. Nušića, NP Užice

U Narodnom pozorištu Užice u toku su čitajuće probe predstave “Svinja”, Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.
Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić čine ekipu ove komedije čuvenog Bena Akibe, čija se poznata verzija dugo igrala u Pozorištu Slavija u Beogradu, sa Nelom Mihailović u glavnoj ulozi.
Scenografiju radi Marijana Zorzić Petrović, a kostime – Tamara Bušković.
Premijera “Svinje” u Užicu se očekuje krajem aprila ili početkom maja.


Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu posle dva meseca odlaganja, konačno će izaći 23. aprila sa premijerom komada „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića, u dramaturgiji Božidara Kneževića, koji potpisuje dramaturšku obradu i “Deoba”.
Taj laki komad govori o smešnom i gnusnom, a glumački trio je – Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić.

Radnja predstave smeštena je u Nemačku, i 1999. godinu. Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao. Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i, uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru. Kao u najpoznatijoj sceni dramske literature – „mišolovka“, Šekspirovog “Hamleta”, sve vreme se igra igra između glavnih likova koja na kraju treba da dovede do prepoznavanja sopstvenog greha glavnog aktera koji gleda i učestvuje u svemu tome.

Protagonisti ovog komada se potpuno ili delimično zasnivaju na stvarnim ljudima koji su učestvovali u događajima iz Drugog svetskog rata, oko kojih se vrti ova drama.
Herman Brum je zaista postojao i obesio je 18 ljudi u Pančevu, Gerhard Kesel je „iskombinovan” od jednog vojnog snimatelja i vojnog fotografa Vermahta, jedino je Eva Šulc izmišljena ličnost – ali je njen brat, koji se pominje u komadu, zaista postojao.„Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića, Foto: S. Doroški
„Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića
Proba predstave “Golmanov strah od penala” Petera Handkea, foto: Dejan Petrović
U SNP-u trenutno su u toku i probe adaptacije poznatog romana „Golmanov strah od penala“ Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević. To je za kratko vreme već drugo delo austrijskog književnika Handkea, čija se drama “Kaspar” od skoro izvodi na sceni JDP-a.
U autorskoj podeli “Golmana” su i Nikolina Đukanović, dramaturg, Vladimir Pejković, kompozitor, Svetlana Cvijanović, kostimograf, Ljubica Petrović, scenograf.

U predstavi igraju: Marko Marković, Tanja Pjevac, Sanja Ristić Krajnov, Milica Grujičić, Mia Simonović, Bojana Tušup, Mina Pavlica, Peđa Marjanović, Marko Savković, Višnja Obradović, Nikolina Spasić, Milovan Filipović.
Prva proba je bila 8. marta, a premijera je planirana 21. maja, na sceni „Pera Dobrinović“.

Takođe, glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković na sceni SNP režira klasik komad “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova, čija se premijera planira tokom maja.

Stevan Bodroža
u NP Kikindi završava režiju komedije “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, koja će posle odlaganja u martu biti izvedena do kraja aprila ili početkom maja.


– Nastaviće se … –


Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket