POZORIŠNE PREMIJERE PO CELOJ SRBIJI TOKOM MAJA 2021 (VOL. 2)

Hiper aktivnost i kreativnost umetnika u doba pandemije

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Hiper aktivnost i kreativnost umetnika u doba pandemijeVeći deo pozorišta po Srbiji uveliko sprema nove projekte, prateći veoma intenzivan tempo produkcije u Beogradu, i u maju će mnogi ponuditi nekoliko zanimljivih naslova, uprkos i u inat nezaustavljivoj pandemiji.

  Na samom prelazu sa aprila na maj, Šabačko pozorište je malo pre Uskršnjih praznika izvelo premijeru neobičnog komada “Na pučini” poljskog pisca Slavomira Mrožeka (“Pešice”, “Emigranti”, “Policajci”) u režiji Ivana Tomaševića, prema čijem konceptu sve muške likove u drami igraju – glumice.

  Danas (06.05.) je po planu bila premijera monodrame „Ispovest porno dive“, u Narodnom pozorištu Užice, nastala po motivima romana čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara „Pati Difusa i druge stvari“.

Ovaj teatar takođe sprema komediju “Svinja” Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.
U predstavi igraju – Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić, a bila je ranije popularna predstava istog naziva u beogradskom Teatru Slavija sa Nelom Mihailović u glavnoj ulozi.

NP Užice: proba predstave “Svinja” 
Na Kosovu i Metohiji spremna je i najnovija produkcija za 8. maj – antička drama “Antigona” prema Sofoklu, u režiji Nenada Todorovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini, sa privremenim sedištem u Domu kulture u Gračanici.   

   Prema rečima reditelja, novo čitanje antologijskog pozorišnog komada u ovoj verziji predstavlja više varijanti čuvene heroine, od Sofokla, preko autora Žana Anuja do Bertolta Brehta, čak i kroz Eshilovu „Sedmoricu protiv Tebe“, i putem songova.  

Antigonu igraju dve glumice – Gorica Regodić i Milica Majstorović u alternaciji sa Ivanom Bartunjek, koja takođe tumači i lik Ismene u zameni sa koleginicom Jelenom Orlović.
    Kralja Kreonta igra Igor Damnjanović, a ostalu glumačku ekipu čine: Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.
Nakon premijernog igranja na KiM, “Antigona” će ubrzo biti izvedena i u mnogim gradovima širom Srbije. 

Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina imaće na repertoaru sutra (07.05.) prvu reprizu najnovijeg komada “Naš grad” Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević.
Ova drama je pre nekoliko godina izvedena na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu, u režiji Nikite Milivojevića.

Upravo u ovom teatru Novog Sada mlađa publika može pogledati najnoviju predstavu “Potraga za plavim zecom” po motivima pesme “Plavi zec” Duška Radovića.
Rediteljka Emilija Mrdaković jedan je od autora predstave, zajedno sa troje glumaca u scenskom delu – Marija Radovanov, Slobodan Ninković i Saša Latinović.
Autorski tim obuhvata i Irinu Subakov, dok je za scenski govor zadužen glumac Saša Latinović.

Dan 12. april prethodnih deset godina obeležava se kao Međunarodni dan dece, koja žive i rade na ulici i baš tada je počela proba tragične priče “Devojčica sa šibicama” Hansa Kristijana Andersena, u režiji Sonje Petrović.

Novi projekat će biti premijerno izveden 14. maja, u koprodukciji Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološog pozorišta za decu i mlade i udruženja “Sloboda nema cenu”.
Uloge tumače Kristina Savkov, Vera Hrćan Ostojić, Ervin Hadžimurtezić, Aleksa Ilić i Danilo Milovanović, a komad se sprema uz tandem psihologa i stručnog saradnika.


Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu od danas 06.05. ima svoju tradicionalnu manifestaciju „Joakimovi dani“ kao deo Majskih svečanosti, koja traje do 15. maja.
  
Na programu te pozorišne revije su predstave kragujevačkog teatra – „Opet plače, al’ sad od sreće“ Novice Savića i „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića.

    Publika će gledati i monodramu Tihomira Stanića „Na Drini ćuprija“ po delu Ive Andrića (8. maj), i gostovanje dela „Za sada je sve OK“ Kruševačkog pozorišta, prema komadu “Prozor” Nataše Rajković.

Ovogodišnju 12. reviju zatvara ansambl Narodnog pozorišta Niš izvođenjem komedije „Heroj nacije“ Ivana Lalića, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, koja ima zacrtan datum 13. maj za premijeru u NP Niš.
   Komad istog naziva se igrao ranije u Zrenjaninu, kao i u Beogradu na sceni Zvezdara teatra pod drugim naslovom – “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” (1998), dok je sada na repertoaru NP Sterija u Vršcu.
  Od premijera na sceni u Kragujevcu, zakazana je 27. maja nova verzija “Revizora” N. V. Gogolja, u rediteljskoj postavci Jane Maričić, koja je nedavno u istom teatru režirala Sterijinu “Ženidbu i udadbu”.  


Narodno pozorište Pirot je skoro izašlo sa novim projektom, koji će se igrati 11. maja – drama “Druga strana” Dejana Dukovskog, u režiji Vladimira Lazića, ali oni ne miruju, tako da su za 17. maj već spremili novu komediju “Nemam da platim i neću da platim”.
     Čuveni komad Nobelovca Daria Foa igrao se godinama na sceni Pozorišta na Terazijama u Beogradu, sa na žalost pokojnim Markom Nikolićem, a u Pirotu je režija poverena Milošu Jagodiću, redovnom saradniku te kuće (“Mi čekamo bebu”, “Probudi se Kato”, “Laki komad”, “Kako smo voleli druga Tita” i “Zar i ti sine Drakče”).

“Pokondirena tikva” Olivere Viktorović Đurašković u Zaječaru  Isti reditelj gotovo paralelno uveliko realizuje i komediju “Narodni poslanik” Branislava Nušića u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru.
   U glumačkoj ekipi je ansambl tog teatra – Fuad Tabučić, Nataša Petrović, Predrag Grbić, Ana Tanasković, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević, Branislav Mijatović i Marija Ristić. 

 Klasik pisac Jovan Sterija Popović je sve više aktuelan i dalje, jer je skoro izašla i premijera “Pokondirene tikve” u ovom pozorištu, u režiji poznate glumice Olivere Viktorović Đurašković, koja tumači i lik Sare.

      Narodno pozorište Sombor nakon komada “Tramvaj zvani želja” 15. maja će imati premijeru drame “Usamljeni zapad” irskog pisca Martina Mekdone, u režiji Stefana Gajića.
     Poznati autor je dosta prisutan na scenama Beograda i Srbije sa svojim delima (“Sakati Bili”, “Lepotica Linejna”, “Jastučko”, “Poručnik sa Inišmora”), a “Usamljeni zapad” je igran neko vreme u Beogradskom dramskom pozorištu.

NP Sombor: Proba komada “Usamljeni zapad” Martina Makdone
Za sam kraj, Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu sprema dve premijere dve večeri zaredom.

 Austrijska baletska kuća „Evropa balet“ iz Sankt Peltena stvara “Madam Baterflaj” , ali prvi put kao balet, a ne operu, u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Petera Brojera, koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike.

  Grandiozan spektakl okuplja tim saradnika iz pet država – Japana, Austrije, Švedske, Nemačke i Srbije, a balet na muziku Đakoma Pučinija će imati premijeru 14. maja na sceni „Jovan Đorđević“ u SNP-u, a onda i 11. juna u Sankt Peltenu.  

 Kostimograf je Jumiko Takešima (Japan/Nemačka), dizajn video projekcije je poveren Markusu Gesleru (Austrija), slike u projekcijama radiće Sebastijan Seremet (Švedska), asistent koreografa je Dominik Vajda (Austrija), dok će dizajn svetla i zvuka raditi Peter Brojer u saradnji sa tehničkim timom SNP-a. 

Madam Baterflaj”

 

Antologijska i potresna priča o tragičnoj ljubavi mlade Japanke i poručnika američke mornarice biće u formi celovečernjeg baleta u dva čina, gde učestvuju solisti i ansambl Baleta SNP-a i solisti „Evropa baleta“. 

Iako je Madam Baterflaj poznata kao opersko delo Đakoma Pučinija koje ne prestaje da očarava ljubitelje opere, kao balet – žanrovski je novo delo.

U osnovi će biti ne samo Pučinijeva muzika, nego će izbor muzike činiti i originalna japanska muzika. 

Veoma privlačna po čuvenoj, dirljivoj, emotivnoj priči – romansi između mlade Japanke Ćo-Ćo-san i poručnika američke mornarice Pinkertona, projekat će se raditi u SNP-u kao delo moderne estetike i neoklasike koje će i prostorno i kulturološki povezati autorski tim i baletske igrače, jer se ovakvom produkcijom očekuje i repertoarski iskorak za Balet SNP-a – gostovanja van matične scene. 

SNP i austrijska kuća „Evropa balet“ svoju saradnju počeli su novembru 2019. godine kada su ti baletani gostovali u SNP-u sa predstavom „Volfgang Amadeus“, u koreografiji i režiji Renata Canele. 

Koprodukciju novog ambicioznog poduhvata su podržali komitet “EU-Japan Fest”, Austrijski kulturni forum Beograd i Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

Foto: Srđan DoroškiU sektoru Drame već 15. maja je planirana premijera čuvenog komada “Višnjik“ Antona Pavloviča Čehova u režiji i adaptaciji poznatog glumca i diplomiranog pozorišnog reditelja Radoslava Raleta Milenkovića.

U predstavi igraju: Sanja Ristić Krajnov, Nevena Nerandžić, Sonja Isailović, Ljubiša Milišić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov, Aljoša Đidić, Dragomir Pešić, Alisa Lacko, Dušan Vukašinović i Dušan Jakišić.

  Poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca biće izvedeno na Kamernoj sceni, a prva čitaća proba održana je 24. februara u Svečanom salonu SNP-a. 

Dramaturg je Nikolina Đukanović, muziku komponuje Ivana Stefanović, scenograf je Vladislava Munić Kanington, a kostime realizuje Erika Kanjo Janović. 

Sledeća premijera u SNP-u biće u junu – “Golmanov strah od penala” prema romanu Nobelovca – Petera Handkea, i u režiji Ane Đorđević.

Festival „Naši dani” od 7. do 11. maja kao prva smotra te vrste će se realizovati upravo u Srpskom narodnom pozorištu kao poseban vid saradnje i razmene predstava.

Tada će se BDP iz prestonice predstaviti premijerno sa pet komada: “Fine mrtve d(j)evojke” Mate Matišića, u režiji Patrika Lazića (07.05), “Čitač” po romanu Bernarda Šlinka, reditelja Borisa Liješevića (08.05), “Ružni, prljavi, zli”, po motivima italijanskog filma Etore Skole, u postavci Lenke Udovički (09.05), Divlje meso” Gorana Stefanovskog, reditelja Jagoša Markovića (10.05) i “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana (11.05).


SNP: Sa probe komada “Višnjik”
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket