POZORIŠNA SEZONA NA STADIONU TAŠMAJDAN OD 25. JUNA DO 20. JULA 2020.

SVI ZAJEDNO NA ISTOJ POZORNICI

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju...

Dugo očekivani album inđijskog metal sastava Alitor zvanično je objavljen

Dugo očekivani album inđijskog metal sastava Alitor danas je zvanično objavljen na svim digitalnim platformama, dok su fizička izdanja...

Glumačke zvezde žele da kupe Tolkinovu kuću, čuvenog pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu

Ser Ian MekKelen i Martin Friman, zvezde iz filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit" uključili su se u kampanju za...

SVI ZAJEDNO NA ISTOJ POZORNICI


KONCERTI su lagano krenuli u nekoliko značajnih prestoničkih klubova, bioskopi na otvorenom su tu negde na pragu još sporije, jer nevremene danima ometa da proradi novo filmsko mesto u gradu – Drive in na Adi, ali tu je i Terasa Kolarca, svi u zatišju do daljnjeg. Ali eto od 1. jula svi bioskopi kreću sa radom kao i pre korone, dok pozorišta svoja vrata neće otvarati do jeseni.

Ipak, da ne propadne pozorišna sezona u toku, uprava Beograda je došla na ideju da se tokom leta izvedu predstave od 25. juna do 20. jula samo na stadionu Tašmajdan za sve ljubitelje teatra koji bez njega ne mogu i ne umeju, odnosno duša im nije puna kada im se to zadovoljstvo uskrati.
Bez premijera u ovom programu, već su ovo već poznate predstave svima.

Tako će beogradska pozorišta kao i još neka iz Srbije predstaviti svoj izbor od 40 naslova što će biti jedan kratak most do predstojeće sezone od oktobra, kada će kao uvertira krenuti festival Bitef.

Ovde su naše preporuke za drame i komedije koje možete gledati na Tašmajdanu, upravo na pozornici gde smo navikli proteklih godina da idemo isključivo na velike koncerte domaćih, regionalnih i stranih muzičara.
Tokom mesec dana navići ćemo se da ovde posmatramo upravo i glumce na čuvenim daskama koje život znače.


Program je podeljen na Večernju i malu scenu za decu, te su tako i termini kreirani – od 21.00h, odnosno u 18.00h. Zavesa se podiže 25. juna.

Pozorište na Terazijama ima čast da otvori ovu kulturnu feštu na Tašu, i biće prisutno sa čuvenim hit mjuziklom “Mamma Mia!” prema istoimenom filmu i predstavi na West End-u. Raspevani spektakl u režiji svežeg upravnika BDP-a Juga Radivojevića igra se prve i druge večeri – 25.06. i 26.06.
Poznata priča o junakinji i njena tri potencijalna oca naslanja se na pesme grupe ABBA, dok ovde glume, plešu i pevaju: Jelena Jovičić/Milena Vasić, Dušica Novaković, Ivana Knežević, Žarko Stepanov, Milena Živanović, Dragan Vujić Vujke, Slobodan Stefanović, Ivan Zablaćanski, Vladan Savić i drugi.

Beogradsko Dramsko pozorište (BDP) dok ne izađe sa novim naslovima od oktobra, sada nudi stariju predstavu na repertoaru, a to je drama prema istinitim događajima “Trpele” Bobana Skerlića, koji u ovom teatru ima hit projekte – “Kad su cvetale tikve” i “Utopljena duša”. Komad je zasnovan na potresnim ispovestima zatvorenica koje su bile prinuđene u samoodbrani da počine najstrašnije krivično delo nad (bivšim) muževima.
Uloge tumače – Milica Zarić, Paulina Manov, Slađana Vlajović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Danica Ristovski, Milena Pavlović i Jadranka Selec. Ova psihološka drama na repertoaru je 27. i 28. juna.


Jugoslovensko Dramsko pozorište (JDP) izlazi pred publiku sa svojom neobičnom komedijom “Lorencačo” Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića. Pretenciozna predstava ima donekle relacija sa današnjim vremenom, iako je pisana vekovima unazad, tiče se porodičnih odnosa u vihoru političkih previranja i zločina neuništivih vlastodržaca. Zanimljivo je da ovde igraju uglavnom zvezde aktuelnih TV serija – Milan Marić, Marko Janketić, Sloboda Mićalović, Branislav Lečić, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Andrija Kuzmanović u alternaciji sa Joakimom Tasićem. Igra se dve večeri zaredom – 5. i 6. jula.

Antologijska drama “Art” Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović premijerno je izvedena na sceni Ateljea 212 davne 1997. godine. Ove sezone 2019/2020. isto pozorište je rešilo da obnovi tu predstavu i tako su na sceni ponovo udarni glumački trio: Tihomir Stanić – Svetozar Cvetković – Branislav Zeremski. A na Tašu ovaj komad o fenomenu belog platna i različite vizije vrednosti umetničkog dela igra se 03.07. i 04.07.Pozorište i Ustanova kulture “Vuk Karadžić”
izvodi samo jedno veče 2. jula svoju najnoviju produkciju, premijerno izvedenu prestupnog 29. februara – “Ajnštajnova izdaja” po drami Erika Emanuela Šmita. Ovaj pisac je već imao zapažena dela u našim teatrima, pre svega dugovečne “Zagonetne varijacije” u kojoj je briljirao na žalost pokojni Marko Nikolić, a uz njega i Boris Pingović. Osim toga na repertoarima su bili i naslovi – “Posetilac” (Dragan Nikolić & Voja Brajović), “Oskar i mama Roz” (Vesna Čipčić), dok u novoj drami koju gledamo 02.07. glavnu rolu tumači sada već popularna TV zvezda – Nebojša Dugalić (Žigosani u reketu, Državni službenik).

Kako je univerzalni klasik “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova pročitan rediteljski i konceptualno na savremeni način može proveriti publika 07.07. i 08.07. Režija je poverena Andreju Nosovu, u produkciji njegove kuće Hartefakt fond i NP “Sterija” iz Vršca.

Velikog uspeha je imala i drama “Bela kafa” Aleksandra Popovića, iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Produkcija iz 2015. reditelja Milana Neškovića imala je afirmisan festivalski život proteklih sezona gde briljiraju – Nenad Stojmenović, Bane Vidaković, Vanja Ejdus, Nada Šargin, Olga Odanović i Pavle Jerinić.


Narodno pozorište Priština
sa sedištem u Gračanici u ko-produkciji sa SNP Novi Sad izvešće komediju “Ženidba” N. V. Gogolja 16.07. u režiji Milana Karadžića, dok će se dan kasnije 17.07. predstaviti i sa dramom “Žene iz Troje” po Euripidu, reditelja Nebojše Bradića. Uloge su ostvarili: Ana Bretšnajder, Olivera Bacić, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Tanasković …
Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ – Zaječar i Dunav festa.

Zvezdara teatar
pretenduje na program komercijalnih hitova što i krasi njihov repertoar, i ovde je ponudila komediju “Večera budala” Fransisa Vebera (11.07. i 12.07.) prema istoimenom francuskom filmu i kasnije američkom rimejku. U režiji Božidara Đurovića, glavnu ulogu već duže od decenije tumači Milan Gutović, a uz njega Bane Zeremski, Nada Macanković, Bojan Žirović, Zoran Ćosić i drugi.
Poznata romantična komedija “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića na sceni istog teatra ovde je baš na samom zatvaranju 20. jula. Nastala u privatnoj produkciji agencije “Impressario” i “Colonna”, suptilna i svedena režija Staše Koprivice dala je dovoljno prostora majstoru Ljubi Bandoviću da se razmahne u potpunosti i osvaja pozornicu svojim šarmom i komičnim bravurama, sa damom Minom Lazarević.


Lakše note za zabavu i uživanje u smehu rezervisane su za komedije: “Pošteni provalnik” Daria Foa, u režiji Milana Karadžića – pozorište “Boško Buha” (Aleksandar Radojičić, Viktor Savić, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, Katarina Marković, Aleksandra Tomić i Zoran Cvijanović) – 29.06. ; “Šta me snađe” Nebojše Romčevića – 13.07. gde u monokomediji igra Anđelka Prpić (privatna produkcija GMR) ; “Plastika” Stevana Koprivice, FaVI produkcija – 15.07. (Suzana Petričević & Nela Mihajlović); “Idealna polovina”18.07. (Milan Kalinić, Olga Odanović, Anastasia Anja Mandić i Vučić Perović).

Naravno, biće mesta i za plesne, koreografske, neverbalne predstave ili opere, i tako su na programu dela: “Seviljski berberin” Đoakina Rosinija, režija Ivan Klemenc – 30.06. (Opera SNP, Novi Sad), “Prostor za revoluciju” Isidore Stanišić (Bitef teatar) – 01.07, muzičko scenski program “Svetlost” Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – 09.07., “Žene dade” Dijane Milošević (Dah teatar) – 14.07., “Igre i zvuci Balkana” (Una Saga Serbika) – 19. jula.Ne smemo zaboraviti i na najmlađe, i tako je selekcija dečjih predstava takođe bogata. U terminu od 18.00h na Maloj sceni mališani će uživati u mnogim bajkama, basnama ili modernijim temama i lekcija iz istorije: “Maks Metalik”, “Šešir pun boja”, “Tri praseta” (Pozorište lutaka Pinokio), “Srce u junaka Kraljevića Marka”, “Čarobna knjiga” (Malo pozorište Duško Radović), “Mudro prase”, “Crvenkapa” (Pan teatar), “Leto kada sam naučila da letim” (FDU – Festić), “Pitam se, pitam koliko sam bitan” (Boško Buha), “Ljubavna lektira” (Dadov), “Lepotica i zver”, “Petar Pan” (Una Saga Serbika), “Brankov urnebes”, “Brankova gusarijada” (Pozorištance Puž). Na repertoaru su i drugi naslovi privatnih pozorišnih produkcija poput – “Milunka”, “Elza i Zaleđeni Hans”, “Tri zlatne vlasi”, “Cvrčak i mrav”, “Herkules” i “Crtani junaci u potrazi za magičnom knjigom”.

Dobrodošli u pozorište! Ovog leta na novoj adresi!


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada...

PIŠE: MILAN B. POPOVIĆ / ALEK – Prepoznaj me // Akustično u studiju

Oduvek sam voleo-anplagd- zvuk i ALEKOVO (Kragujevac, rodni grad) izvođenje sopstvene autorske pesme PREPOZNAJ ME, probudilo je moja sećanja na nekadašnje dvodecenijske i trodecenijske...

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank Dvorani. „Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!