Poznat kompletan repertoar: Deset sati umetničkog programa danas 13. januara, za online Doček 7529

Koncerti i performansi na 14 novosadskih prostora za kulturu u Novom Sadu

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Koncerti i performansi na 14 novosadskih prostora za kulturu


NOVI SAD, 13. januara – Na proslavi Srpske nove godine večeras, 13. januara biće izvedeno više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umetnosti u Novom Sadu, u okviru projekta Doček 7529, najavili su organizatori.

Program će biti dostupan putem platforme visitns.rs, kao i odabranih televizijskih kanala, i predstaviće široku lepezu izvođača: od virtuoza na violini Stefana Milenkovića sa kamernim orkestrom Kamerata Akademika i gostom Vasilom Hadžimanovim, preko rok legendi Električni orgazam koji su 2020. imali 40. rođendan, ali i nezavisnih rok elektro muzičara Buč Kesidi.
Takođe, na repertoaru ove noći su i autentični izvođači novosadske umetničke scene – Agota Vitkai Kučera, Lane Zorjan i drugi.

Pod platformom programskog luka projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koncerti će se odvijati iz 14 novosadskih prostora za kulturu, kao što su prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu, Novosadsko pozorište i mreža kulturnih stanica, i uz učešće gotovo 100 umetnika.

Autentične dve „Zime“, Pjacolina i Vivaldijeva, Sindingova „Svita“ u baroknom stilu, koja se retko čuje i izvodi, „Boemska rapsodija“ kultnog sastava Kvin, Geršvinova „Tri prelida”, segment baleta „Krcko Oraščić“ – „Pas de Deux“, kao i „Poloneza“ Henrika Vijenjavskog, sve je to repertoar u izvođenju Stefana Milenkovića.

Te numere će biti emitovane iz prve novosadske Gradske koncertne dvorane, čime će biti označen njen početak rada.
Milenkoviću će se u dve numere pridružiti i Vasil Hadžimanov, sa pesmama „Preko brda, preko brega“ i „The Christmas Song“.
Ovaj koncert publika će moći da pogleda od 20 sati na spomenutoj platformi visitns.rs, kao i na Drugom programu Radio – televizije Srbije.

Kada sam krenuo da razmišljam o repertoaru, imao sam u vidu da je Nova godina, i da program treba da bude svečan, ali i zabavan”, započinje priču Milenković, koji je redovno osvajao rasprodate sale Kolarca.

Šta je ono što bi mi privuklo pažnju, da sam kod kuće i da slušam koncert? Isto tako, morao sam da razmišljam o konceptu starog i novog – nova Gradska koncertna dvorana, u gradu sa tako bogatom kulturnom istorijom. Tako se nametnuo eklektičan program – čak dva aranžmana su napravljena samo za ovu priliku, tako da mislim da je spoj ovakvog programa, Kamerate i Vasila, fenomenalan“, zaključio je svetski priznati violinista, koji se vratio iz Amerike u Srbiju nakon toliko decenija, da živi u svojoj domovini.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov izjavio je da se izuzetno obradovao kada ga je Milenković pozvao da gostuje na novogodišnjem koncertu, te da se nada da će publika voleti izvedbu „The Christmas Song“ i „Preko brda, preko brega“.

„Stefan se dosetio da bih ja bio dobar dodatak celoj ovoj priči, i hvala mu na tome. S obzirom da je ipak povod Nova godina i praznično raspoloženje, mislim da su ove dve pesme bile odličan izbor – jedna naša, druga strana, svakako su obe klasici, a napravili smo i fine i drugačije aranžmane za ovu priliku”, istakao je Hadžimanov, inače jedan od najtraženijih muzičara sa ovih prostora, koji svira svuda po Srbiji, Beogradu i regionu, a bio je pre godinu dana i na turneji po Rusiji sa ruskim kolegom saksofonistom Olegom Kirejevim.

Program Dočeka 7529 počeće u 15.30h operom za decu „Snežana“ udruženja umetnika „Visoko C“, a već od 16 sati publika će slušati „Chamber“ ansambl.

Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“ i gudačkog orkestra „Orfelin“ uz solistkinju Radoslavu Vorgić Žuržovan biće održan u 16.30h, a od 17.45h publika će gledati koncert „Betovenu u čast“, na kom će nastupiti sopranistkinja Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević.

U 19 sati predstaviće se mlada violinistkinja Lana Zorjan, a nakon nje u 20 sati krenuće koncert Stefana Milenkovića, orkestra Kamerata akademika i Vasila Hadžimanova.

Ljubitelji džeza će od 21 sat pratiti program benda „Džezva&Džezvica“, dok će nastup sastava „Surreal&Beyond“ početi u 22 sata.

Rok ikone Električni orgazam sviraće od 23h, kao jedan od retkih nastupa koji će usled pandemije imati u slavljeničkom periodu, od četiri decenije postojanja benda. Naravno, u poslednjih skoro godinu dana, niko od muzičara i ne može da ljudski nastupa, osim pod strogim uslovima ili online, što mnogima ne može biti rešenje niti zamena za uživo uživanje.

U Novu godinu po julijanskom kalendaru publiku će uvesti popularni dvojac Buč Kesidi, koji apsolutno važi za jedan od najperspektivnji sastav u zemlji, sa često rasprodatim svirkama svuda po Srbiji i prestonici.

Sat nakon ponoći rezervisan je za Marka Veselinovića aka Kick Konga, a Doček 7529 uveličaće i novosadska koreografkinja Staša Kukić u nastupu sa baletskim igračem Ivanom Salonskim. 
Gledaoci Novosadske televizije takođe će moći da prate i deo programa danas, 13.01. od 15.30h.

Novi Sad će tokom jedne večeri ugostiti značajna imena raznolikih muzičkih pravaca i poznate domaće umetnike, gde će klasična i duhovna muzika, rok, džez, rep, hip hop, upotpuniti proslavu četvrtog Dočeka u “Srpskoj Atini”.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket