Poznat kompletan program festivala “Isidora Žebeljan” u Kragujevcu (15.06. – 17.06.)

Tri dana posvete izvanrednoj kompozitorki savremene muzike

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Tri dana posvete izvanrednoj kompozitorki savremene muzike


KRAGUJEVAC, 11. juna (Tanjug) – Spreman je bogat i raznovrstan umetnički program Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan” u Kragujevcu, tokom tri dana trajanja 15, 16. i 17. juna, saopštio je organizator te muzičke smotre Muzička omladina-Kragujevac.

  Publika će biti u prilici da čuje dva koncerta i da prisustvuje razgovoru o operi ,,Dve glave i devojka” preminule umetnice, kao i projekciji snimka svetske premijere te opere, na kom će učestvovati umetnici kao deo produkcije.

  Na svečanom otvaranju 15. juna, “Žebeljan ansambl” će u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije izvesti primenjenu muziku umetnice, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je kompozitorka višestruko nagrađivana.

   Između ostalog, Žebeljan je dobila tri Sterijine nagrade i četiri “Yustat” nagrade za scensku muziku.
Pre početka koncerta govoriće dramski umetnici Anica Dobra i Svetozar Cvetković, dok će hrvatski kompozitor Ivo Josipović, kao predsednik međunarodnog žirija mladih kompozitora, proglasiti pobednika ovog takmičenja.

Kako ističe predsednik Muzičke omladine-Kragujevac i direktor Festivala  Stefan Adamović , svi uslovi su u potpunosti obezbeđeni kako bi već prve godine održavanja festivala sve planirane projekte realizovali.
     Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali pozivu direkcije manifestacije  i prihvatili učešće.

 Druge festivalske večeri, 16. juna, u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac lika i dela Isidore Žebeljan, biće organizovan okrugli sto. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere “Dve glave i devojka” – Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački.
  Nakon razgovora sledi projekcija prve i jedine opere koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku.

U četvrtak, 17. juna, takođe u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, na zatvaranju Festivala nastupiće “Žebeljan orkestar”, uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije.
Orkestrom će dirigovati istaknuti umetnik Premil Petrović, a solisti će biti Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina) i Borislav Čičovački (oboa).
 
Na programu koncerta će se naći dela Isidore Žebeljan, ali i Dušana Radića, koji je kompozitorku predložio za člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
   Program će sadržati i kompozicije spomenutog hrvatskog autora Iva Josipovića, hrvatskog autora, predsednika međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa svim merama protiv pandemije, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mesto u publici rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od subote, 12. juna do popune dozvoljenog broja mesta.

Linkovi za rezervaciju:

15. jun – https://forms.gle/BoFuPgS9iN5rppoMA

16. jun – https://forms.gle/dYyLGs9C9dgNVjCSA

17. jun – https://forms.gle/3hEWjoqeTjYxUn2CA

Link ka događaju: https://fb.me/e/4LaYLbNI6


Program sve tri večeri publika može da prati i onlajn u direktnom prenosu na YouTube kanalu Muzičke omladine-Kragujevac, a festival su podržali Grad Kragujevac, nacionalna platforma ,,Srbija stvara”, SOKOJ, muzička kompanija Mascom, Filološko-umetnički fakultetu u Kragujevcu.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket