Poznat Glavni program trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala: „Mater“, „Oaza“, „Undine“, „Znoj“, „Koncentriši se, baba“

Presek značajnih ostvarenja u protekloj godini pandemije

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Presek značajnih ostvarenja u protekloj godini pandemije


SOMBOR, 25. juna (Tanjug) – Glavni program trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala koji će trajati od 13. do 16. jula, sadrži pet ostvarenja iz Srbije i Evrope: „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna, saopštila je direkcija.

Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović, a organizacija festivala je poverena Kulturnom centru „Laza Kostić” Sombor.

Selektor festivala Dejan Dabić je istakao da su na programu filmovi sa veoma ozbiljnim i značajnim festivalskim i stručnim referencama, ali i potencijalom da budu zanimljivi i pravim filmofilima.  U fokusu većine filmova je potreba za nalaženjem istinske ljubavi, kao i scenarija sa tematikom ličnih i porodičnih preispitivanja.
  Većina filmova su smeštena  u savremeni trenutak, ali tu su i filmovi iz bliske prošlosti, bez velikih istorijskih tema, kao da su se autori odlučili da glavni junaci, pre svega, budu obični ljudi”.


OAZA
KONCENTRIŠI SE, BABA
Radnja tragikomične drame „Koncentriši se, baba“ gde igra Mira Banjac, događa se u aprilu 1992. godine uoči rata u SFRJ. Mnogobrojna porodica koja živi širom nekadašnje zajedničke države, okuplja se u Sarajevu oko postelje stare majke koja je na samrti.
    Ipak, prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara se u sate, a na kraju i u dane. Onda počinju spletke oko nasledstva, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Ovaj film je otvorio Sarajevo Film Festival 2020.


   Film „Oaza” prati troje protagonista u instituciji za mlade sa posebnim potrebama, gde nastaje neobičan ljubavni trougao kada se drugarice Marija i Dragana zaljube u povučenog momka Roberta.
“Oaza” je imala premijeru na festivalu u Veneciji 2020. godine, gde je dobio nagradu “Label Europa Cinemas”, a na nedavnom 49. Festu proglašen je za najbolji film Glavnog takmičarskog programa.


   U filmu „Mater”, junakinja Jasna nakon godina provedenih u Nemačkoj, vraća se u Hrvatsku kako bi se brinula o majci na samrti. Kako dani prolaze, Jasna se suočava sa majkom u mreži zameranja od kojih je očajnički pokušavala da pobegne.
  „Mater“ je debitantski celovečernji igrani film autora Jure Pavlovića koji je za kratkometražni igrani film „Piknik“ dobio nagradu Evropske filmske akademije, a hrvatski kritičari proglasili su ga i za najbolji hrvatski film u prošloj godini.


UNDINE

Undine” je uveliko poznat nemački film o istoričarki koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Njena stara ljubav Johanes odlazi i ceo njen svet se raspada. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca koji radi na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje.
  Film je dobio nagradu FIPRESCI na festivalu u Berlinu, a nominovan je i za nagradu Evropske filmske akademije, koju je osvojila izvanredna glavna glumica Paula Bir, a još je i laureat nagrade za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

  Ostvarenje „Znoj” o usamljenosti i potrebi za intimnošću u vreme društvenih mreža, imao je premijeru na online filmskom festivalu u Kanu 2020, a prati život influenserke i fitnes instruktorke, Silvije Zajec.


   Na repertoaru Trećeg somborskog filmskog festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a ulaz na sve programe je besplatan.

    Filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.


MATER
ZNOJ
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket