Poziv za praćenje koncerta LAZARUS

0
Reklama

CEBEF Vas poziva da prisustvujete i medijski ispratite koncertno izvođenje simfonijske poeme LAZARUS pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića, koju je komponovao Veljko Kuzmančević,
29. juna, na Savskom trgu (ulaz iz Nemanjine) sa početkom u 21 čas.
 


Simfonijski orkestar će u utorak, 29. juna u 21 čas povodom Vidovdana izvesti delo „Lazarus“, autorsko delo Veljka Kuzmančevića, na Savskom trgu ispred spomenika Stefanu Nemanji. Umetnički zvučno-vizuelni nastup će oživeti sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara. Simfonijsko izvođenje dela će pratiti i prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi Stupovi, Studenice, Hilandara… 
Organizator ovog posebnog događaja je Centar beogradskih festivala CEBEF, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd.

 Ulaz na koncert je besplatan, a trajanje koncerta je 60 minuta.

Veljko Kuzmančević: „Lazarus“  
 
REČ AUTORA
 
Simfonijska poema „Lazarus“ nastoji da izrazi vaskrsnuće i pobedu u najširem smislu. Po epizodi iz Novog zaveta, u kojoj je Isus vaskrsao Lazara, fenomen u medicini kada pacijent neobjašnjivo oživljava nazvan je „Lazarov efekat“. Istovremeno, u kolektivnoj svesti srpskog naroda knez Lazar je jedan od temelja našeg identiteta. Hrabrom odlukom da predvodi boj na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu i otadžbinu upisao se u večnost, postavši simbol patriotizma i herojstva.
Ujedno, ova simfonijska poema teži da izrazi i snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote.
Povodom Vidovdana, 29. juna, na Savskom trgu, simfonijski orkestar će podići svoja gudala i, predvođen Stefanom Nemanjom, koji ponosno drži uzdignut mač, krenuti u konačnu pobedu, inspirisan nesalomivom voljom i pobedničkim duhom našeg naroda.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here