Potresan oproštaj od Dragoljuba Đuričića: Ceo život bi mogao da stane u njegov osmeh

Majstore, hvala ti što si nam dao ritam!

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Majstore, hvala ti što si nam dao ritam!


Brutalno … morbidno … zastrašujuće …
Crna lista i fatalni niz bez vidljivog kraja.
Zaista je neutešno da nam odlaze tako brzo i svirepo oni najbolji.

Večni odlazak Dragoljuba Đuričića je sam po sebi neverovatan.
Onoliki čovek, ljudina, pozitivan karakter, milina neuništive predivne energije, zaljubljenik u muziku, umetnost, bubnjeve …

Zar je moguće da kovid 19 kosi tako lako sve pred sobom?
Ne smemo više da ustanemo iz kreveta kada nas zasipaju ovakvim vestima.

Goran Paskaljević …Đorđe Balašević … Boris Komnenić … Mira Furlan … Vojkan Borisavljević… Aleksandar Sanja Ilić … Miša Aleksić …. Ivan Bekjarev … Goran Daničić … Isidora Žebeljan … Tihomir Arsić … Dušan Jovanović …
Nisu svi otišli od iste bolesti, ali jesu nam nestali, zauvek …

Naravno i … Igor Vuk Torbica … neprežaljeni ugašeni mladi život …
Svi oni u samo nekoliko meseci, nije ni godinu dana…

Vest o smrti muzičara – bubnjara i kompozitora Dragoljuba Đuričića mnoge je zatekla i ostavila u ogromnom šoku do te mere da ne mogu ni pismenim putem na društvenim mrežama da iskažu svoj bol i teške emocije povodom ove tragedije.
Kolege su u očajanju i žele da se probude iz ovog košmara …
Kao i svi mi naravno.

Rock grupa VAN GOGH na čelu sa Đuletom napisala je emotivne reči:

Poslednje zbogom dragom bratu Dragoljubu, Velikom Umetniku, Velikom Bubnjaru, a pre svega Velikom Čoveku! Bila je čast deliti binu i komšiluk, prozor u prozor sa tobom. Putuj s mirom plemeniti Dive! Hvala za sve! Pamtićemo te zauvek!
Vole te Van Gogh Đule, Srba i Dragan!”.


Na Twiteru oglasio se Živorad Žika Milenković, lider grupe “Babe” i gitarista benda “Bajaga i Instruktori”.
“Veliki Dragoljub. Takav je bio, kako mu i ime kaže. Slava mu”,
bilo je sve što je napisao čuveni Žika, očigledno u neverici da se ovo zaista desilo.
  
Pevač Dejan Cukić koji je sarađivao sa čuvenim bubnjarem, smogao je snage od tuge da napiše samo “Nemam reči”.

Sa tugom vas obaveštavamo da je naš istaknuti član bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo od posledica korone”, zvanično su napisali iz Udruženja muzičara rok, džez i pop muzike Srbije.

Fudbalski klub Partizan se takođe oglasio potresnim rečima:
Tvoja ljubav prema Partizanu bila je jaka kao svaki udar bubnja! Koliko je on bio tvoj život toliko su bile crno-bele boje! Počivaj u miru naš prijatelju i pozdravi ekipu”.
Rok grupa iz Niša Kerber na Facebook stranici posvetila je više teksta svom saradniku koji je bio bubnjar tog benda od 1986. do 1990. godine.

  “Sa velikom tugom, u šoku, ovim putem se opraštamo od našeg druga, brata, Dragoljuba Đuričića”, stoji u saopštenju grupe.  
 “Dragi naš Đuro, ostaćeš upamćen kao jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora, sa nama si snimio naše najveće hitove, a malo je velikih grupa i izvođača sa kojima nisi delio binu! Bila nam je čast svirati i živeti sa tobom u jednom periodu naših života!”, napisali su oproštajne reči članovi grupe, a onda nastavljaju.

  “Svima si zauzeo posebno mesto u srcima, i sada taj deo odlazi sa tobom, u legendu, u nezaborav! Putuj mirno brate naš, neka ti duša nađe mir i spokoj! Anđeli te čuvali!
Porodici i prijateljima ovim putem izražavamo naše najdublje saučešće! Nije nikome lako da se oprosti od našeg Đure…”,
zaključili su iz “Kerbera”.

Osim “Kerbera”, veliki muzičar je bio deo sastava “Leb i sol”, “YU Grupa”, ali i pratećih bendova Zdravka Čolića i na žalost nedavno preminulog Đorđa Balaševića.

Poslednji pozdrav dugogodišnjem prijatelju i kolegi Dragoljubu Đuričiću. Tvoj rad u YU grupi, zajednički koncerti i tvoja energija nikada neće biti zaboravljeni. Iskreno saučešće Porodici Đuričić“, stoji na Facebooku YU Grupe.
Muzičar, pevač i kompozitor Nikola Vranjković kratko je zapisao svoje misli i uputio ih neprevaziđenom bubn jaru:
“Poslednji pozdrav Dragoljubu Đuričiću, čoveku koji je voleo život, a život mu je bila muzika”.


Gitarista Dragan Ivanović iz benda Van Gogh, takođe rodom iz Crne Gore kao preminuli bubnjar, nije bio u stanju da se osvesti od ove neprijatne vesti i osim objave sa bendom, pisao je i sam poruku.

“Dragi moj Dragoljube, ne mogu da prihvatim da tvoja velika životna energija nije pobijedila ovo…ne mogu da prihvatim da nam nećeš gostovati na Kanli kuli i zadovoljno svirati “šta bi prijatelji moji”…ne mogu da vjerujem da više nećemo uživati u tvom osmjehu i šalama. Zbogom, i lijepo svirajte gore na nebu…”, napisao je Ivanović.

Nekada muzičar grupe “U škripcu”, a već dve decenije uspešan muzički menadžer Zoran Vulović Vule ispred svoje koncertne agencije Long Play izrazio je svoju poslednju poruku kolegi:
“Kada bi ceo život mogao da stane u jedan osmeh, bio bi to njegov osmeh … Večna ti slava, dragi Dragoljube”, a ispred direkcije Arsenal festa iz Kragujevca, na čijem je takođe čelu, samo je dodao – “Majstore, hvala ti što si nam dao ritam”.

Rok fotograf svetske karijere Brian Rašić mogao je zapisati samo par reči “RIP – poslednji pozdrav prijatelju”, a pop pevačica Tanja Banjanin tek ovo “E, moj Dragoljube…”, uz zajedničku fotografiju sliku tužnog emotikona.

Takođe su se opraštale i poznate diskografske kuće kao što je Lampshade media – “Otišao je veliki bubnjar, čudesnog osmeha. Nebeska bina na tebe čeka prijatelju”, kao i Multimedia Music – “Veliki muzičar i veliki čovek… Počivaj u miru”.


Ana Stanić je bila svedena i dovoljno jasna – “Pamtiću ga kao ljudinu u svakom smislu”, a Ivana Peters kompletno u šoku:
Nemam reči više …”.

Glumac Branislav Lečić podsetio se ogromne uloge Đuričića tokom promena 5. oktobra 2000. kada je konačno demokratija pobedila diktaturu, a muzičar sa svojim bubnjarima zaista bio neprikosnoven: “Velikani odlaze! Naša legenda ostaje!
Otišao je još jedan glasnik pobune i vesnik demokratije. Zvuk mi odzvanja mi u ušima.
Zbog tebe smo obavezni da nastavimo borbu protiv svakog apsolutizma u Srbiji!
Naša borba za modernu i demokratsku Srbiju neće biti uzalud”.

Muzičar Kiki Lesendrić bio je neutešan i na FB strani svoje grupe Piloti je utisnuo evociranje uspomena.
Svirao si sa nama kad smo počinjali 1981.
Svirao si sa nama kad smo se ponovo vratili 2008. godine.

Nedostajaćeš nam, Dragoljube.
Nadamo se da će ova crna lista da se završi, ovo nema smisla više“, potresen je bio Lesendrić usled sve više preminulih muzičara u poslednje vreme.

Filmska i televizijska rediteljka Jelena Bajić Jočić, ćerka Radoša Bajića, kratko se oglasila: “Tužno … bolno … dokle više …

Makedonska pop pevačica Kaliopi je ispisala – “Zbogom još jednoj velikoj duši…“.

Pozorište Atelje 212 oprostilo se od svog bivšeg umetničkog saradnika koji je komponovao muziku za nekoliko predstava tog teatra.
“Muzička i pozorišna scena ostala je bez još jednog velikana.
Čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je u 69. godini”.

A onda slede njegove reči istaknute kao citati:
Kad se osvrneš onako, letimice izgleda kao da treba nešto novo da počnem, kao da je nekoliko dana prošlo, ali kada se sjetim gdje i šta… E tada je to cijeli jedan život! Mijenjao bih dosta toga, mislim da sam se drugima dosta dav’o a tada sam sebe najviše gubio… Ali i to sam ja, svačiji. “

Dragoljub Đuričić je komponovao muziku za predstave Ateljea 212:
POLICAJCI Slavomira Mrožeka u režiji Darijana Mihajlovića (1996)
ART Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović (1997),
BRAČNA IGRA Edvarda Olbija u režiji Ivane Đilas (1998).

Jao ljudi. Ovo nije istina. Spaliću se. Mnogo sam voleo Dragoljuba. Ne mogu da verujem. Plačem. Družili smo se intezivno jedan period života”, neutešan je bio Ivan M. Lalić, direktor i osnivač festivala Mikser, dramski pisac i scenarista.

Pesmu na YouTube kanalu “Prayer” od muzičara Keith-a Jarett-a okačio je džez pijanista Vasil Hadžimanov sa porukom: “Za sve prijatelje muzičare koji više nisu sa nama. Dragoljube, počivaj u miru”.

Još dramskih umetnika je pružilo poslednje zbogom velikom muzičaru …

“Otišao je sjajni, neponovljivi Dragoljub Đuričić. Neka je mir njegovoj duši” – bio je sadržaj objave glumca Milana Cacija Mihajlovića, dok je mlađi kolega glumac Aleksandar Lazić ispisao:
Evo nisam ni pri sebi ni pri emocijama da izdržim bol.
  Večeras igram premijeru za tebe brate moj.

Obećavam da će biti kao na onom koncertu 1999. godine kada smo prvi put stvarali. Danas prikupljam snagu da shvatim da te više nema…”.  


   Kristina Kovač je ispisala svoje misli i osećanja na Facebook nalogu.

  “Nemam reči. Dragoljub, jedan čovek tako pun života i topline, uvek nasmejan, pričljiv, uvek tako svoj. Za mene je zauvek postao simbol slobode i bunta kada smo delili pločnike Beograda u šetnjama i kada je svojim nepresušnim entuzijazmom, pravdoljubivošću i sopstvenom inicijativom, davao ritam hiljadama mladih i starih koraka, u borbi za pravdu”.
 Onda je dodala: “Njegov ritam, njegova energija, njegov osmeh – to su stvari koje ne mogu da umru. Dragoljube, udaraj nam ritam tamo odozgore, čućemo i čuvaćemo odjeke tvojih bubnjeva, slobode koju su oduvek obećavali, u svojim srcima zauvek”.

   Glumica i producentkinja Bojana Maljević objavila je video zapis na Facebook-u gde se vidi veliki muzičar kako na Crnogorskom primorju, na Rosama ima kraću svirku sa svojim mlađim kolegama bubnjarima, pun života, energije, elana.
  Bojanin tekst uz video klip stoji:
Dragoljub. Djuričić. U kafani, u pozorištu, u parku, na protestima, na ulici, na koncertima, na Tašu i na Rosama… uvek nasmejan”.


……………………………………………..

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket