Posthumni album Dejvida Bouvija “Toy” izlazi 8. januara

Neprežaljeni kralj britanske muzike i dalje živi uz svoj bogati opus

0
ReklamaNeprežaljeni kralj britanske muzike i dalje živi uz svoj bogati opus
Povodom obeležavanja 75 godina od rođenja slavnog britanskog muzičara Dejvida Bouvija (David Bowie), 8. januara biće objavljen njegov posthumni album „Toy“.

Pesme su snimljene nakon nastupa na Glastonbury festivalu 2000. i beše planirano da album bude objavljen te iste godine.

Međutim, odluka izdavačke kuće je bila da Bowie snimi kompletno novi materijal.

Tako su pesme sa ovog izdanja postale deo legende o Dejvidovom „izgubljenom albumu“, a onda, pre deset godina izdanje je objavljeno online, dok će ove godine album „Toy“ biti objavljen u punom sjaju i svim fizičkim formatima.

Tokom pomenute sesije iz 2000, predstavnik žanra “glam rock” David Bowie (1947-2016) je ponovo interpretirao čuvene pesme koje je snimio u periodu od 1964. do 1971. godine.

Na ovom izdanju zastupljene su pesme „In The Heat of the Morning“ (1968) sa gudačkim deonicama koje su preuzete sa originalne demo verzije, „Shadow Man“, a Bowie je tom prilikom ponovo snimio i svoj prvi singl „Liza Jane“ (1964).

Neobičnom žanru glam roka pripadali su i kolege velikog Bouvija – Bryan Ferry i njegov bend “Roxy Music”, sastav “Spandau Ballet” i drugi.

Podsetimo, Warner Chappell Music (WCM) i David Bowie Estate, u prvim danima ove 2022. godine, objavili su da je WCM preuzeo globalna izdavačka prava na revolucionarnom katalogu autorskih pesama ovog muzičara.

Ovaj dogovor obuhvata kompletan opus Bouvija, dakle stotine pesama iz karijere koja je trajala šest decenija. Među njima su izuzetni hitovi – „Space Oddity“, „Changes“, „Life on Mars?“, „Ziggy Stardust“, „Starman“, „Rebel Rebel“, „Fame“, „Young Americans“, „Golden Years“, „Heroes“, „Ashes to Ashes“, „Modern Love“, „Let’s Dance“, „Where Are We Now?“, „Lazarus“ i mnogi drugi.


Photo: Dylan Martinez – ReutersUgovorom je obuhvaćeno svih 26 studijskih albuma, koje je David objavio, kao i pomenuto izdanje „Toy“, nakon smrti.

Takođe, tu su prisutna i dva studijska albuma Bowievog benda “Tin Machine”, ali i katalog pesama koje su objavljene kao zasebni singlovi ili kao deo određenih soundtrack izdanja – primenjene muzike za filmove.


Tim povodom javnosti se obratio i izvršni direktor WCM-a Guy Moot.

Svi u „Warner Chappell“-u smo neizmerno ponosni što je David Bowie Estate odabrao nas da budemo čuvari jednog od najuticajnijih kataloga u istoriji muzike. Ovo nisu samo izvanredne pesme, one predstavljaju prekretnicu i zauvek su promenile tok savremene pop muzike”, rekao je kopredsedavajući, gospodin Moot.

“Bowiejeva vizija i kreativni genij pomerili su lirske i muzičke okvire. Njegove pesme su iz temelja prodrmale do tada zadate forme pisanja pesme. Uticale su na izmenu u komunikaciji i uspostavile su nove kanone u kulturni na globalnom nivou. Radujemo se što ćemo sa posebnom strašću i pažnjom čuvati ovu neverovatnu zaostavštinu pesama, ujedno ćemo zdušno raditi na očuvanju i promovisanju nasleđa ovog vanserijskog umetničkog bića”,
zaključio je Guy Moot.Ugovor sa WCM-om prati prošlogodišnju najavu sporazuma o partnerstvu između Warner Music Group (WMG) i David Bowie Estate (ISO Records), kojim je Warner Music licencirao prava na Bowiejev katalog snimljene muzike od 1968. godine.

Ovim novim ugovorom sa Warnerom Chappell, WMG je sada dom kompletnog Bowijevog dela – kao autora i izvođača.


Globalnom slavlju povodom obeležavanja 75 godina od rođenja Davida Bowiea pridružuju se srpska izdavačka kuća “Mascom”, kao zastupnik Warner Music grupe za Srbiju i Crnu Goru i Tin Drum Music koji je partner Warner Chappell Music više od 15 godina.Briljantna avantura Davida Bowiea


Izlaskom do sada nikada objavljene Bowieve pesme „You’ve Got A Habit Of Leaving“ WMG i David Bowie Estate (ISO Records) su ranije plasirali vest o sklapanju partnerstva na globalnom nivou koje se tiče kompletnog Bowievog kataloga.

WMG je do sada bio u prilici da distribuira muziku ovog vanserijskog izvođača, obuhvatajući period njegovog stvaralaštva od 1968. do 1999. godine.

Novim ugovorom o partnerstvu saradnja će biti proširena na Bowievo stvaralaštvo od 2000. do 2016. godine i odnosiće se na albume „Heathen“, „Reality“, „The Next Day“ kao i na poslednje ostvarenje „★“ („Blackstar“) koje je fasciniralo svet, neposredno pred Davidovu smrt.
Navedeni albumi će biti pod okriljem WMG-a od 2023. godine.

Prateći ovu značajnu vest za sve ljubitelje muzike, uticaja i nasleđa multitalentovanog izvođača, etiketa “Parlapohone” i “David Bowie Estate” nastavljaju sa sakupljanjem, selekcijom i plasiranjem materijala koji je ostao kao legat nakon autorove smrti.David-Bowie-photo-credit-Nina Schultz
David Bowie (Photo by Larry Busacca/Wire Image)

U sklopu projekta čija je realizacija počela 2013. godine, do sada je objavljeno nekoliko box setova koji detaljno prate Bowiev razvojni put – „David Bowie 1. Five Years (1969 – 1973)“, „David Bowie 2. Who Can I Be Now? (1974 – 1976)“, „David Bowie 3. A New Career In A New Town (1977 – 1982)“ i „David Bowie 4. Loving The Alien (1983-1988)“.

Poslednji u nizu „David Bowie 5. Brilliant Adventure (1992 – 2001)“ objavljen je 26. novembra 2021. Izdanje nosi naziv po jednoj od instrumentalnih tema sa albuma „Hours“.

Na projektu su radili originalni saradnici i producenti koji su dodatno obradili zvuk, baveći se muzikom iz Bowieve eksperimentalne faze zabeležene na albumima „Black Tie White Noise“, „The Buddha Of Suburbia“, „Outside“, „Earthling“ i „Hours“.

U okviru ovog box seta nalazi se i koncert iz „BBC Radio Theatre“, snimljen 2000. godine kao i pesme koje nikada nisu objavljene na albumima ili su pravljene namenski za potrebe filmova pod nazivom „Re:Call 5“.

U sklopu ovog izuzetnog izdavačkog poduhvata, 8. januara izlazi album „Toy“, izdanje koje zvanično do sada nikada nije objavljeno. Bowie je ponovo snimao i otpevao pesme iz perioda 1964 – 1971.

David Bowie, photo by Nina Schultz

„Proteklih osam godina uživali smo u divnim odnosima sa Bowie Estatom, radeći na fantastičnoj seriji izdanja. Svi smo se pobrinuli da ona budu dobro osmišljena i da ostanemo verni Davidovoj umetničkoj viziji. Zajedno smo otkrivali muziku koju prethodno niko nije čuo, stavljajući svu njegovu genijalnost u novi, sveži kontekst”, izjavio je Kevin Gore, predsednik globalnog kataloga Warner Recorded Musica.

Slavni britanski muzičar, pevač, kompozitor, producent, ali i glumac – David Bowie je preminuo 10. januara 2016. godine nakon 18 meseci borbe sa rakom, mirno i u krugu svoje porodice.

U karijeri je često menjao imidž, gde je osmislio sasvim novi lik, svoj alter ego – Ziggy Stardust (Zigi, zvezdana prašina), a bio je veoma zapažen i kao glumac u filmovima – mjuzikl bajka “Lavirint”, horor “Glad” Tonija Skota, SF “Čovek koji je pao na zemlju”, ratna drama “Srećan Božić, gospodine Lorens”, muzički “Apsolutni početnici”, “Poslednje Hristovo iskušenje” Martina Skorsezea, “Prestiž” (sjajno odigrao naučnika Nikolu Teslu) Kristofera Nolana, komedija “Lingvini incident”, kao i “Baskijat”, u kome je imao rolu kontraverznog svestranog umetnika Endija Vorhola.

Snimio je sjajnu muziku za film “Ljudi mačke” (Cat People, 1982) Pola Šredera, gde se pamti istoimena naslovna pesma na špici tog ostvarenja.


Njegova dela, uticaj na više generacija, ogromno nasleđe, hrabre inovacije i beskrajna inspiracija živeće zauvek.


Getty Images
Estate-publishing-catalog-Warner
Kompletna diskografija muzičara:


David Bowie (1967)
David Bowie (1969)
The Man Who Sold the World (1970)
Hunky Dory (1971)
The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
Aladdin Sane (1973)
Pin Ups (1973)
Diamond Dogs (1974)
Young Americans (1975)
Station to Station (1976)
Low (1977)
Heroes (1977)
Lodger (1979)
Scary Monsters (and Super Creeps) (1980)
Let’s Dance (1983)
Tonight (1984)
Never Let Me Down (1987)
Black Tie White Noise (1993)
The Buddha of Suburbia (1993)
Outside (1995)
Earthling (1997)
Hours (1999)
Heathen (2002)
Reality (2003)
The Next Day (2013)
Blackstar (2016)


David Bowie i supruga – manekenka Iman
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here