Poslednji koncert druge sezone ciklusa “Muzikom kroz muzej” večeras, 24. juna u Istorijskom muzeju Srbije: Petar Marić

Osmostruki svetski prvak u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici

0
Reklama


Osmostruki svetski prvak u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici


BEOGRAD, 24. juna: Završno muzičko veče druge sezone u poznatom i zapaženom serijalu “Muzikom kroz muzej” biće realizovano večeras (petak, 24. jun) u Istorijskom muzeju Srbije, gde će nastupiti istaknuti i talentovani harmonikaš Petar Marić od 19.00h.

Ovo će biti ujedno čak 18. koncert u drugoj sezoni koji organizuju zajedničkiim kreativnim snagama – Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” koji posetiocima poklanjaju besplatnan koncert ambasadora kulture Republike Srbije – Petra Marića, inače poznati maestro i osmostruki svetski prvak u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici.

Umetnik na harmonici pokazaće publici sve mogućnosti i čari ovog instrumenta premijerno u muzeju, i verujemo da će se ponovo vratiti i u trećoj sezoni serijala, kada oduševi auditorijum.

Koncert se održava kao i uvek pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


sdr_viviOno što je već svima poznato, svi ljubitelji muzičke umetnosti i klasike koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu danas iz mnogih razloga, neka ne brinu, jer će svakako biti u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije odmah dan nakon koncerta, subotu 25. juna isto od 19 časova. Naravno, na ju-tjub kanalu muzeja se nalaze i snimci svih koncerata tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, kao prava online video kolekcija, za prave zaljubljenike i sladokusce.


Podsetimo, upravo zahvaljujući ovom projektu, ustanova Istorijski muzej Srbije je nedavno dobila značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.


Na programu koncerta večeras su kompozicije autora – Galijana, Vlasova, Angelisa, De Abreua, Albeniza i Dugića.


Poznato je i da specifičnost ovih nastupa leži i u ideji izvođenja kompozicije iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.
Beleške iz biografije

Muzički umetnik Petar Marić (32) jerođen u Beogradu i već sa pet godina se interesovao za harmoniku, dok je prve korake svog dosadašnjeg muzičkog obrazovanja stekao u beogradskoj muzičkoj školi Dr. Vojislav Vučković u klasi prof. Aleksandra Nikolića sa kojim i danas vrlo često sarađuje na koncertima širom sveta.

Nakon završetka srednje muzičke škole i stečenog osnovnog muzičkog znanja odlazi u Francusku, grad svetlosti – Pariz) gde je nastavio stručno usavršavanje u oblasti variete muzike sa prof. Frederikom Desampom i prof. Frankom Andjelisom, trenutno najpoznatiji i najuticajniji profesori u svetu harmonike.

Postdiplomske studije Marić je završio u Slovačkoj (Bratislavi) kod prof. Tibora Raca.


Talentovani Petar je pobednik svih najvećih medjunarodnih takmičenja za harmonikaše, kao što su – CIA Coupe Mondiale (Titula svetskog šampiona), Norveška (2006) – Kategorija Juniora u oblasti klasične muzike, internacionalno takmičenje u Nemačkoj (2009) – Kategorija Seniora u oblasti variete muzike, CMA Trophee Mondiale, (Titula svetskog šampiona) Portugal (2009) – Kategorija seniora oblast klasične muzike.

Takodje pobedjivao je i na – Citta Di Castelfidardo, Italija (2009) – Kategorija Seniora u oblastima i klasične i variete muzike), CIA Coupe Mondiale (Titula dvostrukog svetskog šampiona), Hrvatska-(2010) – Kategorija seniora u oblastima klasične i variete muzike, CIA Coupe Mondiale (Titula svetskog šampiona), Italija (2012) – Kategorija elktronske muzike.


Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku ili raznih transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru neguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja i stilova čime ovaj nadareni mladi umetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta.

U svom bogatom i raznolikom repertoaru, Marić ima nešto sasvim novo i originalno – elektronsku harmoniku i elektronski zvuk koji oslikava instrument u novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena.


Naravno, prava ljubav prema svom insatrumentu – harmonici, vanserijski talenat, muzikalnost i izražena scenska dominacija, Petru omogućava da se njegova interpretacija čuje i pamti na mnogim svetskim meridijanima – Finska, Norveška, Kanada, Nemačka, Južna Koreja, Italija, Malta, Austrija, Francuska, Grčka, Holandija, Velika Britanija, Česka, Poljska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Španija, Slovačka.


Program:

V. Vlassov – Jedna cura mala /ar. Petar Marić

R.Galliano – La Valse aux Margaux

R.Galliano – Tango Pour Claude

F.Angelis – Impasse (2.4. stav)

Asturias – Isaac Albeniz

Z. De Abreu – Tico Tico /ar. Petar Marić

Bora Dugić – Skakavac

Kompozicija iznenađenja (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here