Posle sedam godine pauze, Belle and Sebastian objavili novi album

Izašao novi album škotskog indie pop benda Belle and Sebastian

0
Reklama

Škotski indie pop bend iz Glazgova Belle and  Sebastian, posle sedam godina pauze objavio je svoj deveti studijski album A Bit Of Previous. Ovom događaju prethodio je novi video i singl „Talk to Me, Talk to Me“. Video spot su napisale i režirale
15-godišnje sestre iz južnog Londona, Freja i Rozali Salkeld.
 

O ovom poduhvatu frontmen benda Stuart Murdoch kaže:
 

– Imali smo mali budžet za snimanje videa i hteli smo da ga sami napravimo, ali nam je ponestalo vremena. Zato smo objavili konkurs i pozvali filmske stvaraoce koji bi bili zainteresovani da naprave nešto od  postojećeg budžeta, zahtevajući vizual koji obuhvata ideju i predlog sinopsisa od 100 reči. Majka rediteljki se javila rekavši da su njene ćerke obožavateljke naše grupe i strastveni filmski stvaraoci i da su nam poslale materijal koji nam se dopao. One su ga zajedno napisale i režirale, i uključile gomilu svojih prijatelja, napravile svež i smešan pristup pesmi-
 
Režiserke  Freja i Rozali dodaju:
 
– Kada smo saznale da ćemo snimiti novi muzički spot Belle i Sebastian, bile smo više nego uzbuđene. Naša ideja je proizašla iz fotografija naših prijatelja, koje smo snimale za umetničke projekte. Bilo je zaista zabavno – birati drugovi na audiciji, a snimanje je bilo još bolje! Proces kao celina je bio neverovatan izazov i veoma smo zahvalne na prilici!-


A Bit Of Previous je prvi put predstavljen u martu i singlom ‘Unnecessary Drama“ koji se trenutno nalazi na A-listi na BBC 6 Music.


 
 
Bend kreće na turneju po Severnoj Americi 24. maja. Njihova turneja po Velikoj Britaniji počinje u novembru, uključujući dva nastupa u londonskom Roundhouse-u.

A Bit Of Previous snimljen je u rodnom gradu benda, Glazgovu, kada su planovi za let za Los Anđeles u proleće 2020. prekinuti zbog pandemije. Murdoch o ovom iskustvu kaže:

– Uradili smo to zajedno, mi i grad. Ova ploča je bila prva ‘puna’ LP ploča za B&S u Glazgovu od Fold Your Hands Child, 1999. Godine. Svako jutro smo ulazili, svirali naše pesme, pisali zajedno, isprobavali nove stvari, uzimali poslovičnu grudu gline i bacali je.
 

Rezultat je jedan od najraznovrsnijih, praktičnih i uzbudljivih zapisa u katalogu bendova, koji su sami producirali i snimali (uz doprinos Brian McNeill-a, Matt Wiggins-a, Kevin Burleigh-a i Shawn Everett-a). To je bend koji se bliži svojoj trećoj kolektivnoj deceniji postojanja sa gracioznošću, muzičkim bravadom i lirskom preciznošću, a koja se pojavljuje kao beskrajni izvor energije i reinvencije.


A Bit Of Previous   je dostupan sa četiri različite verzije omota, umetničkih dela, za LP, CD-u i u digitalnom obliku. Posebna verzija LP-a uključuje bonus od 7″, sa dodatnom numerom A Bit Of Previous.

O albumu „A Bit of Previous“ Belle and Sebastian, iz časopisa MOJO
„… masterclass pisanja pop pesama“
 
„LP broj devet sadrži meditaciju o starenju: „Deathbed Of My Dreams“ u Nashbille stilu; „Young And Stupid“ kao nastup na Evroviziji iz ranih 1970-ih. A tu je i radosno samopotvrđivanje: prkosna „If Thez’re Shotting At You“ zvuči kao rani Steely Dan, dok je feministička himna Sare Martin „Reclaim The Night“ udaljena samo jedan remiks od pop hita veličine pesama pevača Charli XCX. Najbolje od svega su „Prophets On Hold“ i „Talk To Me Talk To Me“, remek dela AOR-a koja bi trebalo da budu na poslednjem albumu grupe ABBA.“

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here