Porodica autora koji je inspirisao film Top gun tužila Paramount zbog autorskih prava

0
Reklama

Porodica autora čiji je članak inspirisao film “Top gun” iz 1986. godine, tužila je “Paramount Pictures” zbog kršenja autorskih prava povodom ovogodišnjeg nastavka blokbastera “Top Gun: Maverick”.

Prema tužbi podnetoj federalnom sudu u Los Anđelesu, jedinica “Paramount Global” nije uspela da povrati prava na članak Ehuda Jonaja “Top Guns” iz 1983. godine od njegove porodice, pre nego što je objavio nastavak, prenosi Rojters.

Navodi se da su Šoš i Juval Jonaj, koji žive u Izraelu, i Ehudova udovica i sin, rekli da je Paramaunt namerno ignorisao da su im autorska prava vraćena u januaru 2020. godine, oglušujući se na savezni zakon o autorskim pravima.

Paramount nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Dodaje se da je tužbom tražena neodređena odšteta, uključujući i neke profite od filma “Top Gun: Maverick”, kao i da se Paramaunt blokira u distribuciji filma ili daljih nastavaka.

Rojters ističe i to da je “Top Gun: Maverick” sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi najveći ovogodišnji hit na blagajnama, koji je zaradio 291 milion dolara u Severnoj Americi i 548,6 miliona dolara širom sveta u prvih 10 dana objavljivanja.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here