Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Kali Lago novim singlom “Strah” poručuju – niste sami!

Kali Lago se ovom pesmom priključuje akciji HDS-ZAMPA “Playlista za muzičku školu Sisak” kojom se odriču autorskih stvari za...

Gala koncerti opere, baleta i savremene muzike u Beogradu i Novom Sadu

Iako je pandemija i dalje u punoj snazi, neki koncerti u okviru pozorišnih kuća se ipak održavaju. Naravno, uz...

Glastonbury festival u Engleskoj zbog koronavirusa otkazan drugu godinu zaredom !

Glastonbury 2021. je otkazan. Ovo je druga godina zaredom da je popularni britanski festival otkazan zbog globalne pandemije. Vest o...


Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć


LONDON, 29. novembra – Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih rok i bluz muzičara koji su poklonili svoje predmete za aukcije, ne bi li se pomoglo ugroženim kolegama tokom pandemije u Velikoj Britaniji, piše čuveni britanski list “Gardijan” (The Guardian) iz Londona.

 Ova aukcija je započeta juče (28.11.), sa istim ciljem, da se olakša zaposlenima u muzičkoj industriji koja je ozbiljno prodrmana i ugrožena zbog širenja korona virusa, jer se neminovno sve više otkazuju koncertne turneje širom sveta.

 Na ovaj način muzičari pomažu ne samo kolegama, već i koncertnim dvoranama i organizatorima koncerata u Velikoj Britaniji, a akciji su se priključili još FKA Twigs, Florens Velč, Robi Vilijams, i mnogi drugi.

Britanski muzičar i producent Stiven Vilson pripremio je za aukciju luksuzni primerak boks-seta koji sadrži albume, rukom pisane stihove iz poslednjih 25 godina, probne audio snimke i dosta ličnih predmeta, a ceo komplet je ponudio za 10 000 funti.
 Sav zarađeni novac namenjen je Fondaciji muzičkih dvorana “Music Venue Trust”, organizaciji koja okuplja koncertne sale širom Britanije.

  Vilson je istakao da je prvih 10 godina karijere nastupao u pabovima i malim salama i zapitao se zabrinuto šta bi njihova propast značila za budućnost muzike.Druga akcija se izvodi u kampanji ”I Love Live”, u okviru koje su mnoge muzičke zvezde poklonile svoje lične predmete organizaciji
Stejdžhend, koja je posvećena prikupljanju pomoći za zaposlene u muzičkoj industriji.

Kada sam čuo za deseti pokušaj samoubistva među osobljem koje organizuje turneje, pomislio sam odmah da moram nešto da uradim”, rekao je novinarima muzički menadžer i promoter Dejvid Stops, koji je pokrenuo upravo “Stejdžhend”.

  Erik Klepton, M. Nofler (Dire Straits) i Lijam Galager (bivši bend Oasis) poklonili su svoje potpisane gitare, Nik Kejv bas gitaru i pedale njegovog benda Bad Seeds, Florens Velč (grupa Florance and the Machine), Robi Vilijams i Eli Gulding darovali su rukom pisane stihove, a Kreg Dejvid – miksetu i potpisani sintisajzer elektro grupe Chemical Brothers.
 Nil Rodžers je donirao svoju gitaru “fender stratokaster” koju je svirao na brojnim pesmama grupe Chic, kao i u pesmama drugih grupa – Daft Punk, na velikom hitu “Get Lucky”.
Koncerti grupe Chic bili bi nemogući bez naše neverovatne ekipe koja je duboko pogođena pandemijom, kao i sve druge ekipe, a ova godina je za njih baš teška jer nisu uopšte radili”, rekao je Rodžers.

Prijave na aukciju preko sajta iznose pet funti, a cilj je da se do Božića prikupi milion funti.
  Pored ove aukcije, “Stejdžhend” pokrenuo je inicijativu “Štampa za muziku”, u okviru koje se prodaje više od 100 ličnih fotografija muzičkih zvezda među kojima su Grejs Džons, Nil Jang i Fela Kuti, takođe prenosi “Gardijan”.

 Inače, britanska vlada je pomagala muzičku industriju u okviru koje je za 290 koncertnih sala podeljen 41 milion funti kroz Fond za oporavak kulture.
Ipak, više od 600 takvih prostora nije obuhvaćeno tim merama, a članovi ekipa za turneje uglavnom su samostalni tonci, majstori rasvete i drugi profesionalci iza kulisa.
 Tako je “Stejdžhend” tim ljudima isplaćivao po 500 funti mesečno, što, kako navode, “nije mnogo, ali pokazuje da neko brine i o njima”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

DIVLJE JAGODE CD JUKEBOX / JUGOTON/ CROATIA RECORDS

Oduvek sam voleo umetnički izražaj vrhunskog gitariste i kompozitora svetskog, planetarnog a našeg ranga  ZELETA LIPOVAČE,osnivača , sad već...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!