Popularna grupa “Crvena jabuka” je održala koncert od četiri sata u Kombank Dvorani (26.03.2022.)

Maraton neumornih muzičara za svako divljenje i poštovanje

0
Reklama
Maraton neumornih muzičara za svako divljenje i poštovanje


BEOGRAD, 27. marta: Pop rok grupa “Crvena jabuka” iz Sarajeva održala je sinoć (26. mart) koncert od puna četiri sata u Kombank Dvorani, kao veoma sadržajno putovanje kroz karijeru dugu 37 godina.

Neumorni frontmen sastava Dražen Žerić Žera napravio je presek diskografskog opusa od čak 17 studijskih albuma, gde je bila i promocija poslednjeg materijala “Tvrđava” (2020) po kome se i zove aktuelna turneja u doba pandemije.

Kako je koncert bio rasprodat, Žera i kompanija su zakazali i novo druženje već za 15. april sa vernom beogradskom publikom za tradicionalni prolećni nastup na istom mestu.

Pevač i vođa grupe definitivno se ne menja, kao da je ostao zamrznut u vremenu SFRJ od kada se pojavio sa popularnim bendom, i odlučio da zadrži identičan imidž večitog momka sa razbarušenom frizurom, sa načarima za sunce (iako svira u zatvorenom prostoru), i obavezno nosi istu obuću – patike “Starke” kao njegov zaštitni znak.

Od prvih taktova velikih hitova, iskreni fanovi, većim delom pripadnice lepšeg pola, zaigrale su u velikoj sali Kombank Dvorane i tako se ovaj nastup pretvorio u ogromnu igranku – žurku bez prestanka.

Bend redovno uspeva u Beogradu da napuni sve sale i hale poslednjih godina, tako da je bilo sasvim očekivano što je tako lako rasprodao celu salu Kombank Dvorane koja prima maksimum 1500 ljudi.

Neverovatna je izdržljivost pevača koji tako lako uspeva da provede na sceni skoro puna četiri sata a da ne izgubi glas, ni elan, već je sve vreme uživao da podeli sa svojom publikom lepe trenutke.

Mnoge pesme evociraju uspomene na bivšu Jugoslaviju kada je sve delovalo bezbrižno i opušteno, tako i bend “Crvena jabuka” koji je tek krenuo da osvaja region te davne 1985. godine.


Danas, sve se izmenilo, jedino je lider i pevač Žera ostao od originalne postave, ostali članovi su mlađi talentovani naraštaji, kao naslednici ove muzičke priče uz svog vođu.

Mnogima to razumljivo nije više “Crvena jabuka”, smatraju da je ona definitivno ugašena i nestala 2017, jer je ipak samo vokal opstao, neki kažu i daleke 1991. godine.

Autor svih pesama Žera je romantično poručivao damama da “Ima nešto od srca do srca”, ili “Uzmi me (Kad hoćeš ti)”, oduševljavao prepunu salu kada se emotivno podsetio pokojnog Kemala Montena u duetskoj numeri “Nekako s proljeća”, ili iskreno priznavao – “Volio bih da si tu”.

Nepregledan je broj hitova u karijeri ove pop rok grupe, ali pevaču nije bilo teško da ih većinu otpeva ove prijatne večeri, tako da su svi uživali kada čuju divne i tužne balade “Tamo gdje ljubav počinje”,Tugo, nesrećo”, “Tuga, ti i ja”, “Ti znaš” (ko je ludak na kiši), ali otkriva i da “Stižu me sjećanja”, i da želi da pije “Sa tvojih usana”, iako … “Bacila je sve niz rijeku” (turobna, tragična tema), odlična obrada remek dela sarajevske grupe “Indexi”.


Foto: Dražen Kkokorić

Vesele brze hitove Žera i njegov bend su lako isporučivali publici, kao da im je bilo važno da u toj hiper produkciji numera što više rafalnom paljbom ispucaju izvođenja, tako da su neke pesme pomalo zbrzane, ne sa pravim tonalitetom, jakim vokalom, niti u standardnim aranžmanima.

Publici sve to nije nimalo smetalo, ona se prepustila bezvremenskim hitovima, plesala od početka do kraja, i dužina koncerta od četiri sata većini nije bio problem, naprotiv.

“Beogradska publika zahtevna je jednako kao i sarajevska. Prvi koncert u Beogradu održali smo 1985. godine u Domu omladine i od tada do danas imamo odličan odgovor publike iz Srbije, a i samim tim odgovornost je veća“, rekao je čuveni Žera uoči koncerta u susretu sa medijima.


“Kada se rade koncerti u nizu uvek je neizvesno da li će se repertoar sa prvog nastupa reprizirati“, napomenuo je Žera i time zaintrigirao publiku da može očekivati da se koncertni repertoar razlikuje 15. aprila.

Foto: Samir Geko
Muzičari su svirali i neke kompozicije koje nisu bili veći hitovi kao “Emira”, i mešali su repertoar sa raznim periodima karijere, gde je bilo mesta za naslove – “Bježi kišo s prozora”, “Sviđa mi se ova stvar”, “Moje najmilije”, “To mi radi”, “Zovu nas ulice”, “Da nije ljubavi”, naravno i – “Dirlija”.

Žera je odlučio da otpeva i numeru van svog opusa – nekada slavna “Deni” sarajevskog pop rok benda “Cod” (bili aktivni u ovom periodu 1972-1978) na veliku radost publike, a sama pesma je poznata i u njihovoj verziji.

Neverovatan je bio polet i elan pevača i benda da izađu u susret zahtevnim fanovima koji ih nisu puštali da odu sa bine, tako da su neprestano izlazili na seriju biseva bez kraja dok ne otpevaju sve hitove.

Čak je Žera dozvolio da ljubitelji oba pola dođu na binu i zaigraju uz omiljene pesme grupe, tako da je i pozornica ubrzo bila jedna velika žurka i šou program, veselje čiji se finiš i dalje nije nazirao.Bend je ponovio trijumf od dva rasprodata koncerta upravo u Kombank Dvorani 8. i 9. marta 2021,u jeku pendemije, a pamti se i intiman nastup Unplugged na istom mestu u decembru 2018, kada su svirali “samo” dva i po sata.

Publika je u duetu sa Žerom i kompanijom otpevala sve hitove, većini nije bilo važno što će morati da hvataju noćni prevoz, jer i nakon ponoći, bend nije mislio da završi nastup, već je taj četvoročasovni maraton i dalje trajao.

Tako je lider, iako mu možda glas nije više tako prodoran i čist kao nekada, savršeno ispoštovao svoje fanove i pružio maksimum od svog obimnog opusa i programa koji malo ko danas može podariti auditorijumu. I dok se obraća publici, dosta nerazumljivo priča, nije dovoljno razgovetan, kao da bi svaki dijalog zbrzao, čak i dok komunicira sa članovima benda na bini, morate žestoko da se napregnete da bi odgonetnuli šta je pevač izgovorio.

Njihovi koncerti inače traju barem tri sata, a nekada i skoro četiri, koliko su svirali poslednji put u Sava centru 2016. godine. Često su nastupali u Beogradu na sceni ove ustanove, kao tradicionalne večeri tokom aprila ili za vreme romantičnih praznika (8. mart – Dan žena).

Takvu dužinu koncerata jedino je redovno delio sa puno ljubavi na žalost pokojni Đorđe Balašević, ali i slavna zvezda Zdravko Čolić, kao i roker Nikola Vranjković.
Osim Sava centra, u Beogradu su imali zapažene koncerte i u Hali sportova, klubu Central Pub dva puta na festivalu “Rock Fest”, ali i na mnogim manifestacijama u Beogradu – Beer fest na Ušću, Bojčinsko leto u Surčinu, Dani opštine Rakovica u Kulturnom centru Rakovica.


Grupa “Crvena jabuka“ je nastala 1985. godine u Sarajevu, mada su danas više u Zagrebu, i smatraju se za jedan od najdugovečnijih regionalnih bendova sa ovih prostora, koji slušaju sve generacije.

Specifičan naziv je grupa dobila po jabuci koju je neko od početne petorke doneo na probu.


Sledeći sastanak sa “Crvenom jabukom” i nova četiri sata svirke zakazani su za 15. april – velika scena Kombank Dvorane.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Foto: Filip Olćan
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here