Pogledajte retke fotografije Nirvane sa snimanja albuma “Nevermind”

0
Reklama

Nirvanin album “Nevermind” danas slavi 27. rođendan. Sad kada je ušao u tu mitsku kobnu dob koju deli s frontmanom Kurtom Cobainom, odlučili smo se prisetiti dana kada je nastala slika Neverminda.

Svima je u pamćenju duboko usađena podvodna fotografija bebe koja pluta prema novčanici od jednog dolara. Cobainu je ideja za naslovnicu pala na pamet dok je gledao dokumentarac o porođaju dece u vodi i pomislio kako bi to bila kul naslovnica. S obzirom da bi doslovno upozorenje bilo prilično kontroverzno, odlučili su se za ublaženu varijantu s detetom koje pliva pod vodom.

Ali je zasigurno manje poznata činjenica da je čitav album fotografija snimljenih sa članovima benda istog tog dana ostao zaboravljen godinama u ormaru fotografa Kirka Weddlea.

Izdavačkoj kući se nisu svidele fotografije, pa ih je Weddle tek pre petnaestak godina počeo vaditi iz naftalina, prisećajući se snimanja jednog neuobičajeno hladnog dana u Los Angelesu. Članovi Nirvane bili su usred turneje i došli na snimanje prilično iscrpljeni. Kurt je nakratko odremao pokraj bazena, a fotograf je uz njega morao nagovarati i Novoselića i Grohla da se snimaju u ledenoj vodi. Kurta je zapamtio kao najslađeg, ali prilično rezervisanog tipa kojeg je morao preklinjati da odradi snimanje. Novoselić je bio nešto zahtevniji i pristao ući u vodu tek nakon što su mu donelii bocu Jack Danielsa. A Grohl je doslovno bio poput ribe u vodi, sabran i otvoren za sve mogućnosti.

Pri snimanju su koristili bebu i četiri “modela” beba da bi se konačno odlučili za Spencera Eldena, novorođenče koje će dosegnuti kultni status i biti prepoznato kao metafora za Nirvanu.

Pogledajte fotografije podvodnog snimanja i stvaranje istorije u Los Angelesu prije 27 godina.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here