Pogledajte retke fotografije Nirvane sa snimanja albuma “Nevermind”

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Nirvanin album “Nevermind” danas slavi 27. rođendan. Sad kada je ušao u tu mitsku kobnu dob koju deli s frontmanom Kurtom Cobainom, odlučili smo se prisetiti dana kada je nastala slika Neverminda.

Svima je u pamćenju duboko usađena podvodna fotografija bebe koja pluta prema novčanici od jednog dolara. Cobainu je ideja za naslovnicu pala na pamet dok je gledao dokumentarac o porođaju dece u vodi i pomislio kako bi to bila kul naslovnica. S obzirom da bi doslovno upozorenje bilo prilično kontroverzno, odlučili su se za ublaženu varijantu s detetom koje pliva pod vodom.

Ali je zasigurno manje poznata činjenica da je čitav album fotografija snimljenih sa članovima benda istog tog dana ostao zaboravljen godinama u ormaru fotografa Kirka Weddlea.

Izdavačkoj kući se nisu svidele fotografije, pa ih je Weddle tek pre petnaestak godina počeo vaditi iz naftalina, prisećajući se snimanja jednog neuobičajeno hladnog dana u Los Angelesu. Članovi Nirvane bili su usred turneje i došli na snimanje prilično iscrpljeni. Kurt je nakratko odremao pokraj bazena, a fotograf je uz njega morao nagovarati i Novoselića i Grohla da se snimaju u ledenoj vodi. Kurta je zapamtio kao najslađeg, ali prilično rezervisanog tipa kojeg je morao preklinjati da odradi snimanje. Novoselić je bio nešto zahtevniji i pristao ući u vodu tek nakon što su mu donelii bocu Jack Danielsa. A Grohl je doslovno bio poput ribe u vodi, sabran i otvoren za sve mogućnosti.

Pri snimanju su koristili bebu i četiri “modela” beba da bi se konačno odlučili za Spencera Eldena, novorođenče koje će dosegnuti kultni status i biti prepoznato kao metafora za Nirvanu.

Pogledajte fotografije podvodnog snimanja i stvaranje istorije u Los Angelesu prije 27 godina.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket