Poezija Volta Vitmena na filmu sutra (23.02.) u beogradskom SKC-u

Mnogi glumci u filmovima poznatih reditelja recituju Vitmena

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

„Tragovi“ Nemanje Stankovića u konkurenciji za prestižnu nagradu „Listeners’ Choice“

NJUJORK - KRAGUJEVAC, 5. marta: Album „Tragovi“ violončeliste iz Kragujevca Nemanje Stankovića, odabran je među pet najboljih albuma u 2020. godini, po...

ZLATNI GLOBUS ZA NAJBOLJI ANIMIRNI FILM DODELJEN SINOĆ DIZNI PIXAR ANIMACIJI “DUŠA”

Inspirisana džezom, Dizni Pixar animacija "DUŠA" (Soul) osvojila je sinoć nagradu ZLATNI GLOBUS za najbolji animirani film koja je uručena reditelju Pitu Dokteru,...

Knjiga “Kobejn, legenda koja živi” o čuvenom o Kurtu Kobejnu od danas (2. mart) u svim knjižarama

Neprevaziđen, neprikosnoven, neprolazan: večan Knjiga “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” Denija Goldberga, o čuvenom neprevaziđenom rokeru Kurtu Kobejnu...

Peto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ posvećeno je stihovima Volta Vitmena i biće realizovano sutra 23.02. u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

   Serija predavanja sa insertima iz filmova odvija se u okviru programa “Film forum” SKC, a Tijana Savatić i Stevan Vuković će voditi publiku kroz temu “Stihovi Volta Vitmena na filmu”.
  Prethodni pesnici koji su bili tema ovih panela su: T. S. Eliot, Vilijam Blejk, Vilijem Batler Jejts i Edgar Alan Po.

   Reditelji ove specifične perspektive kultnog književnika kreću se od Dejvida Grifita do Džima Džarmuša, dok će se Vitmenovi stihovi čuti u izvođenju mnogih glumaca: Roberto Beninji (Džarmušov “Pod rukom zakona”), Robin Vilijams (“Društvo mrtvih pesnika” Pitera Vira) ili Suzan Sarandon (“Duramski bik” Rona Šeltona), Vinona Rajder (“Male žene” Džilijan Armstrong). 

 Veliki je broj filmova u kojima Vitmenovi stihovi imaju tretman stihova najvećeg i najautentičnijeg američkog pesnika tako da će ove večeri biti predstavljen samo jedan manji segment.
   Čitav mit o američkom autoru tokom prve polovine 20. veka bio je intenzivno prisutan i u domaćoj književnoj i kulturnoj javnosti.

  Tako je Boško Tokin, poznati srpski estetičar, publicista i kritičar filma bio poklonik tog mita i aktivno ga je širio, kao što su to činili Stanislav Vinaver, Tin Ujević, Ivo Andrić.

  Tokin je još pre 100 godina (1920) pisao da je Vitmen bio pesnik koji je sve te mogućnosti nove, divlje i neukroćene zemlje u kojoj je živeo, osetio i izrazio kroz stihove, takođe ih je „pevao “, a „pevajući ih, pevao je sebe i nas”, ali da to nije ostavilo traga u domaćem filmu.

  Reditelj Slobodan Šijan trenutno snima film o Bošku Tokinu koga tumači Miloš Biković, a uz njega igraju još Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Viktor Savić i mnogi drugi.  

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Učesnici ILMC panela „Budućnost festivala“ optimistični oko festivalskog leta 2021

Optimizam i pozitivne vibracije preovladavale su panelom “Budućnost festivala: Srž prioriteta” održanog u okviru 33. izdanja ILMC-a, jedne od najvećih globalnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket