Počeo sinoć (06.08.) pozorišni festival “Nišville Jazz Theater” u Niškoj tvrđavi

Gostovaće 8 predstava iz Holandije, Italije, Brazila, Bugarske, Albanije, Francuske, Severne Makedonije i Srbije.

0
ReklamaGostovaće 8 predstava iz Holandije, Italije, Brazila, Bugarske, Albanije, Francuske, Severne Makedonije i Srbije.NIŠ, 7. avgusta (Tanjug) – Pozorišni festival “Nišville Jazz Theater” kao uvodni deo Niššvile Jazz festivala počeo je sinoć (petak, 6. avgust) u Nišu izvođenjem predstave – “Naš Odisej” rediteljke Karoline Spaić, u koprodukciji ZID teatra i “City Art & Performance Center” iz Amsterdama (Holandija), a trajaće do 9. avgusta.

Osim navedenog pozorišnog komada koji je izveden u prostoru između ulaska u Nišku tvrđavu i Amfiteatra, u nastavku programa od 22 časa je odigrana i predstava “Čudan” (Estrahno) u režiji Evelin Koste, trupe “Sequencia Films e Cenicas” iz Rio de Žaneira (Brazil).

Na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom delu gostovaće 8 predstava iz Holandije, Italije, Brazila, Bugarske, Albanije, Francuske, Severne Makedonije i Srbije.

Večeras, 07.08. će scensko delo “Hleb lutke” imati dva izvođenja, od 19 i 20 časova, u prostoru Vizantijske ulice kod Salona 77 u Tvrđavi. Režiju potpisuje T.D. Nito u produkciji “Mediteran Akademije glumca” iz grada Leće, iz Italije.
Od 22 sata u Amfiteatru gostuje poznata predstava “Saligia” iz Beograda, u režiji Petra Ristovskog, nezavisne pozorišne trupe “Ludum Ludum”.


Sutradan, 08.08., u nedelju stiže “Ljubavni kavez” pravo iz Sofije, Bugarska, plesački komad prema idejnom konceptu i koreografiji F. Milanova, trupe “Stream Dance Company”.
Nakon tog koreografskog projekta u Amfiteatru, na prostoru Salona 77 u Tvrđavi, publici će se predstaviti muzičko-scenski komad “Bluz za alt saksofon”, čiju režiju potpisuje A. Filipi, kompanije “Independent Work” iz Tirane (Albanija).

Poslednjeg dana, 9. avgusta, planirana je i premijera festivala, kao i još jedno inostrano gostovanje.
Prvo će auditorijum imati prilike u Salonu 77 do Jazz muzeja da gleda neobičan spektakl “Piti Peta Hofen Show” trupe “Los Putos Makinas company” iz Tulusa, Francuska, u režiji C. Pelata, a za sam kraj je ostavljena premijera mjuzikla “Fantom iz opere” engleskog kompozitora Endrua Lojda Vebera, u režiji direktora Nišville jazz festivala – Ivana Blagojevića.
Taj projekat koji će biti igran u Amfiteatru, realizovan je u koprodukciji Nišville fondacije i “Art Centar Polifonije” iz Severne Makedonije.

Navedeni mjuzikl je već godinama hit u Pozorištu na Terazijama, u režiji Juga Radivojevića, u čijoj verziji igraju muzičari Marta Hadžimanov (ćerka Vasila Hadžimanova) i Dušan Svilar.


Osim toga, od 12. do 15. avgusta, na zvaničnom početku Nišville Jazz festivala, odnosno glavnog muzičkog programa, biće izvedene četiri predstave za decu, tokom trajanja muzičke smotre.

Prvog dana, mini festival “Jazz for Kids” Scene za decu, 12.08. gostuje komad “Zaljubljene cipele” Lutka scene Pepino iz Niša, dok će sledećeg dana biti odigrana predstava “Put oko sveta” Studija “Ability drama in Education”, takođe iz Niša.

Beogradsko dečje pozorište Pan Teatar će 14. i 15. avgusta igrati “Ja imam talenata” i “Crveni nosić”.

Osim izvođenja predstava, ovaj program za decu će organizovati radionice, okrugle stolove i demonstraciju rada.


Ivan Makragić – TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here