Počelo snimanje dugometražnog igranog filma “Usekovanje”

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Radnja filma se odigrava u jednom danu i jednom stanu  

Snimanje dugometražnog igranog filma ,,Usekovanje“ u režiji debitanta Siniše Cvetića počelo je prošle sedmice u produkciji beogradske kuće “Košutnjak Film”, a uz podršku Filmskog centra Srbije. 

  Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Momčilo Pićurić, Marko Grabež, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Anita Ognjanović, Jovana Gavrilović, Zlatan Vidović, Aleksandar Đurica. 

 Prema scenariju Davida Jakovljevića, prvenac Siniše Cvetića na planu dugometražnog filma predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.   

  Sudbina junaka se prati u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode.
  Jovan nije njima ostao dužan, jer i on nešto krije, a to je da se drogira, i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.   
  Postepenim razvojem radnje, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja mnogih  porodičnih tajni i sukoba. 

 Osim reditelja Cvetića i scenariste Jakovljevića, autorski tim čine još direktor fotografije  Marko Milovanović, kostimografkinja Snežana Karl, scenograf  Bojan Jovanović, kompozitor Luka Broćić.  


  Producent  je Zoran Janković, umetnički direktor filma Slobodan Terzić, ispred “Košutnjak filma”, dok je direktor filma Višnja Nikitin. 

 Snimanje novog filma se odvija u Košutnjak filmu, u studiju, a pojedine scene koje zahtevaju snimanje u eksterijeru snimaju se u naselju  beogradskom naselju Medaković 3.

 

Filmski centar Srbije (FCS) je u junu prošle godine podržao projekat ovog filma na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.
 Tom prilikom, u obrazloženju odluke komisije istaknuto je slerdeće:

Projekat Usekovanje je drama o odrastanju smeštena u jedan prostor, u toku jednog dana, za vreme slave. Priča prati Jovana, mlađeg sina domaćinske porodice, koji na dan slave pre dolaska gostiju slučajno saznaje da mu se roditelji razvode, a onda postepeno otkriva da je on jedini od koga se ta informacija krije.  

 Izneveren i besan Jovan kreće u razotkrivanje drugih porodičnih tajni i suočavanja svih članova porodice sa njihovim grehovima i zanemarenim odgovornostima, pritom ne štedeći ni sebe.  

 Кomisija želi da naglasi da se ovaj scenario odmah istakao živim dijalozima kroz koje otkrivamo odnose među likovima, njihov karakter, namere i želje.  

  Na taj način, autori su nas uvukli u atmosferu filma odnosno slave na kojoj se naši likovi nalaze, dok su istovremeno stavili akcenat na površnost sa kojom tretiraju teme o kojima razgovaraju kako bismo onda došli do glavne teme filma, a to su tajne odnosno manipulacije istinom.  

  Polazeći od događaja u jednoj porodici autori su uspeli da nam sa uspehom predstave paletu današnjeg srpskog društva datu kroz post-moderni ideološki kontekst, te da nam vrlo verodostojno prikažu način na koji se u njemu raspravlja o važnim temama poput klimatskih promena, muško-ženskih odnosa, budućnosti mladih i drugih, zapravo o onim temama za koje danas ne postoji jednoobrazna interpretacija, već su podložne subjektivnoj relativizaciji likova.  

Sa druge strane, upravo taj isti princip relativizacije autori vešto primenjuju i na odnose među samim likovima, njihovu zajedničku istoriju i postupke u toku radnje filma. Siniša Cvetić je mladi reditelj koji je do sada režirao nekoliko odličnih kratkih filmova.“


Glavni glumac Pavle Mensur, sin proslavljenog dramskog umetnika Irfana Mensura, u poslednje vreme je jedan od najtraženijih na tržištu TV serija, te ga je publika mogla gledati u naslovima – “Pogrešan čovek”, “Pet”, “Švindleri”, “Grupa”, “Vojna akademija” – poslednja, 5. sezona. 

 Trenutno je aktuelan sa mističnom serijom “Kalkanski krugovi” Milana Karadžića, kao i mini serijalom “Ime naroda” Darka Bajića, posle istoimenog filma, i do kraja godine će biti prisutan u televizijskoj adaptaciji romana “Vreme zla” Dobrice Ćosića, iz 15 epizoda.  

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket