Počelo snimanje domaćeg filma „Pukotina u ledu“ Maje Miloš

Glavne uloge tumače: Jovana Stojiljković, Anđela Jovanović, Marko Grabež, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović

0
Reklama


Glavne uloge tumače: Jovana Stojiljković, Anđela Jovanović, Marko Grabež, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović


BEOGRAD: Snimanje novog domaćeg filma „Pukotina u ledu“ autorke Maje Miloš počelo je 26. januara i trajaće 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori, najavio je Filmski centar Srbije (FCS) i producent ostvarenja – „Baš Čelik“ iz Beograda.

Savremena, autentična i sirova bajka istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti, prema scenariju rediteljke, poznate po kontraverznom, šokantnom, nezavisnom filmu “Klip” (2011).

Glavnu ulogu u provokativnoj drami “Pukotina u ledu” tumači Jovana Stojiljković, jedna od značajnijih glumica mlađe generacije u Srbiji na malom i velikom ekranu, a film nastaje u u okviru producentske kuće “Baš Čelik”, uz podršku FCS.


Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš je u svom novom filmu iskoristila narativne motive čuvene bajke „Pepeljuga“, i prema njenim rečima, suština ove priče stare više od 2000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost.

Jovana Stojiljković, Anđela Jovanović, Foto: Đorđe Bajić
Foto: Dragana Udovičić
Foto-Aleksandra ĆukKroz istoriju su interpretacije “Pepeljuge” postajale sve više seksističke. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“, izjavila je Maja Miloš.

Film ispituje žensku seksualnost u jednom svetu opsednutom seksu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći.
„Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije.

“Uz sva očekivanja i prosuđivanja, veoma je komplikovano da žena pronađe sopstvenu seksualnost, a moj novi film, pre svega, istražuje moć ljubavi i njenu neophodnost kako bismo otkrili i prihvatili sami sebe“, smatra rediteljka.

Glavna glumica Jovana Stojiljković tumači lik Marije, mlade klizačice na ledu koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom živi na obodu Beograda.
Marija je ubrzo primorana da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane, kada se nadje u ozbiljnim finansijskim problemima.
Međutim, ljubav mladog biznismena Luke Ćuka daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost.


Foto: Damir Dervisagić
Prvi put na filmu tumačim lik koji je prisutan u svakom kadru, tako da sam na setu tokom svih snimajućih dana. U pitanju je veoma kompleksan i važan scenario, a uloga Marije je uzbudljiva i složena”, rekla je Jovana o svojoj vodećoj roli u filmu.

“Ono što mi je izuzetne važnosti jeste da je ovoga puta ženski lik u fokusu i da je Maja Miloš u svom scenariju uspela da na najbolji mogući način spoji motive poznate bajke sa savremenim okruženjem i aktuelnim trenutkom“,
naglasila je Stojiljković.

Pored Jovane Stojiljković, ključne uloge tumače Marko Grabež (kao Luka Ćuk), Anđela Jovanović (kao Nevena, najbolja Marijina prijateljica), Nataša Ninković (maćeha Suzana) i Ljubomir Bandović (otac Dragan), kao i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Jovana Stojiljković je pažnju na sebe skrenula sa filmom “Panama” Pavla Vučkovića, a onda je bila zapažena u filmskom i TV serijalu “Južni vetar” (2018-2021), serijama “Sumnjiva lica” i “Senke nad Balkanom” (obe po dve sezone), kao i u omladinskoj TV seriji “Jutro će promeniti sve”.
Istina, u poslednjem periodu hiper produkcije filmova i serija, Jovana je manje angažovana na novim projektima, a ostvarila je ulogu u drami “Šavovi” Miroslava Terzića (2019) i u hrvatskoj mini seriji “Područje bez signala” (2021). Gledaćemo je i u epizodnoj roli filma “Budi Bog s nama” (2022) Slobodana Šijana.

Anđela Jovanović
je istaknuta sa filmom i serijom “Nečista krv” Milutina Petrovića, a od ranije po seriji “Vojna akademija”, “Urgentni centar” (2018) i nedavno prema serijalu iz dve sezone – “Švindleri” (2020-2021).
Tokom novogodišnjih praznika u januaru bila je aktuelna sa mini serijom iz 3 epizode “Čudne ljubavi” (Superstar TV / RTS 1), koju je režirao glumac Nikola Kojo, pojavila se i u sitkomu “Radio Mileva” (2021) i seriji “Mama i tata se igraju rata” (2020).
Tokom 2022. godine Anđelu ćemo gledati u psihološkom trileru “Izolacija” uz Miloša Bikovića.


Marko Grabež, Foto: Nemanja NikolićMarko Grabež
je od skoro postao i pevač – muzičar iz alternativnog rok benda “KOIKOI”, a osim izvanrednih pozorišnih uloga, šira publika ga zna takodje iz filma i serije “Nečista krv”, ali i krimi priče serijala “Senke nad Balkanom” (druga sezona).
Publika će ga u ovoj godini gledati i u filmu “Usekovanje” debitanta Siniše Cvetića.


Maja Miloš, poznata po svom nagrađivanom debitantskom ostvarenju „Klip“, napisala je scenario za svoj novi autorski film koji ponovo istražuje tabu temu seksualnosti, ogoljeno, slobodno.

Autorski tim čine: direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografknja Marija Jocić,i drugi.

Producentkinja Jelena Mitrović i reditelj Srdan Golubović (“Apsolutnih sto”, “Klopka”, “Krugovi”, “Otac”) ispred kuće “Baš Čelik” proizvode ovaj projekat.
Ta producentska kompanija je realizovala i spomenuti film “Klip”, kao i “Život i smrt porno bande” Mladena Đorđevića, “Žena sa slomljenim nosom” Srđana Koljevića, hrvatski film “Kenjac” (glavna uloga – Nebojša Glogovac) i druge naslove.


Pukotina u ledu Maja Miloš, foto Đorđe BajićKoproducenti novog filma su – Jožko Rutar (Spok films, Slovenija), Danijel Hočevar (Vertigo, Slovenija), Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler film, Hrvatska), Ines Vasiljević (Nightswim, Italija), Denis Vaslin (Volya Films, Holandija) i Ivan Bakrač (Quadrifolium films, Crna Gora).

Osim Filmskog centra Srbije, projekat su podržali: CE Media, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture (Mibact), Holandski filmski centar (NFF), KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i Eurimaž fond za koprodukcije.

Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš je 2008. godine diplomirala Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Snimila je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova kao i dugometražni igrani film „Klip“ koji su prikazivani na domaćim i međunarodnim festivalima (Roterdam, San Sebastijan, Toronto, Moskva, Karlove Vari...) Osvojila je brojne nagrade kao što je „Tigar“ za najbolji film u Roterdamu.


Foto: Zorana Jevtić
Jovana Stojiljković, foto Đorđe Bajić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here