Počele probe komada “Široka zemlja” u JDP-u

Vrhunska glumačka ekipa na novom projektu

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Probe nove drame “Široka zemlja” Artura Šniclera, u režiji Marka Manojlovića počele su u ponedeljak (15.03.) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopštila je direkcija JDP-a. 


  Uloge tumače velika imena domaćeg glumišta i veći deo ansambla ovog teatra – Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić. 

   Premijera tragikomedije o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti planirana je za prvu polovinu maja na Velikoj sceni „Ljuba Tadić”.

  Komad austrijskog dramatičara Artura Šniclera – “Široka zemlja” objavljen je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu, a onda iste godine je prvi put izvedena u “Folksteatru” u Beču.
 Njegovo delo istovremeno je izvođeno na devet pozornica nemačkog govornog područja u tom periodu, koliko je bio popularan.

  Autor  je bio po obrazovanju lekar, pripovedač i dramaturg, pripadnik avangardne umetničke grupe “Mladi Beč” i jedan od zapaženih autora tzv. “Bečke moderne”.
 Zbog slobodnijih opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac, što se može ogledati u poznatoj drami “Vrteška”, koja se do nedavno igrala na Večernjoj sceni pozorišta “Boško Buha”, ranije i u BDP-u.

  Šnicler je pisao romane, novele i drame, a tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, i lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.
  Delo “Traumnovelle” zasnovano upravo na osnovama psihijatreije, napisano davne 1926. godine, poslužilo je kao osnova za čuveni poslednji film Stenlija Kjubirika – “Širom zatvorenih očiju” (1999), gde su glavne uloge imali bivši supružnici Tom Kruz i Nikol Kidmen, a u epizodnoj roli – Rade Šerbedžija.Reditelj Marko Manojlović je ranije imao već četiri prestave na sceni JDP – “Smrt” Vudija Alena (2005), “Noć ubica” (2007), “Nebeski odred” (2009) i “Samo neka bude lepo” (2012).
U poslednjem periodu više režira igrane TV serije kao što su – “Andrija i Anđelka”, “Slatke muke”, “Nemoj da zvocaš”, “Vrata do vrata”, a u timu je i telenovele “Tajne vinove loze”, ili u timu scenarista za serijal “Žigosani u reketu”.  
 
Autosku ekupu buduće predstave čine još – scenograf Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković, scenski govor – Ljiljana Mrkić Popović.  

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket