Piše: Milan B. Popović UDAR! CD UDAR! / TAKE OR LEAVE IT RECORDS

0
Reklama

Ovaj žestoki, brutalni, dinamitni krosover hard core / hard rok orjentacije bend iz Mladenovca čini izuzetna četvorica članova : MARKO GAJIĆ (vokal i tekstopisac svih pesama), MLADEN STANOJEVIĆ ( gitarista i autor muzike) VOJIMIR JOVANOVIĆ ( bas gitara ) i ISIDOR KUZMANOVIĆ za setom bubnjeva.

Minut i 25 sekundi uvodnog introa najavljuje kakvo sazvučje, gruv i jebanje majke u sitne sate predstoji na kružnim putanjama ove kompaktne diskete. Vokal MARKA GAJIĆA bruji potmulo kao haubica u efektu i u jednom momentu kazuje, citiram: KAO DA OMČA ME STEŽE , KAO DA VAZDUHA NEMAM, MNOGO SE SKUPILO U MENI, HOĆU DA EKSPLODIRAM!, završen citat. MARKO GAJIĆ opako pakleno svoj unutarnji, godinama akumulirani metro, užarenom vulkanskom lavom, u naletima, u talasima koji ne daju slušaocu, bilo površnom, bilo zainteresovanom, poput mene, da predahne, čak ni na čas, čak ni na momenat ni na dah. Njegove rime i  HC izražaj burno oslikava njegov doživljaj sveta i okoline, bilo to Srbija, bilo to planeta kao geografski koordinatni sistem, kojem je CD UDAR!, udario na mala, ali mi se čini na dovoljno velika vrata svojim kvalitetnim, svirački usviranim i istančanim za žanr u kojem deluju .

Četiri minute i 17 sekundi koliko traje numera DA NIJE BILO? Uvodnim taktovima deluje naizgled ali ubrzo bas gitara VOJIMIRA JOVANOVIĆA i ISIDORA KUZMANOVIĆA za setom bubnjeva kao ritam mašina koja je i motor generator benda drži ovu beskompromisnu energiju u jednom stalnom burnom nivou, a isijanje gitarskih solo deonica koje seku pesmu na delovima na kojima tačno treba i na delovima  u onoj meri koliko je sasvim dovoljno (zasluga gitariste MLADENA STANOJEVIĆA) je surovi ali sirovi zvučno ubojito kao topovsko đule koje probija sve pancire i okvire modernog doba , kojega sam ja svojevremeno nazvao- vremenom brutalnih dobronamernika!

Ja verujem da su umetnici iz grupacije UDAR!, koji udaraju packe domaćoj autorskoj mlitavoj rock n roll sceni i zadaju im domaći zadatak-dobronamerni, ali i iskreni posebno u kreativnom delu svoje umetnosti i u krajnjoj instanci-ne interesuju ih šta drugi misle i govore, sviraju, jer nose i poseduju svoj lični autorski pečat, što je i najbitniji momenat, krucijalni argument i razlog njihovog rada, bitisanja i kreativnog delovanja!

Bend UDAR! govori o – POREMEĆENIM VREDNOSTIMA- ponekad su i explicit lyrics, ali to njima ne treba uzeti za zlo. Naprotiv! Treba shvatiti isključivo kao KVALITET PLUS. U numeri POREMEĆENE VREDNOSTI nešto više dolazi do izražaja gitara MLADENA STANOJEVIĆA. Oni govore o karakteristikama i lažnim poentama modernog, urbanog društva, starletama, jazu između novopečenih  lovatora i sirotinje, zajebanima, namrštenima, napaljenima, biznismenima, šemama, lažnim sertifikatima i diplomama, estetskim hirurškim zahvatima, silikonima, ozbiljnim problemima našeg društva, sponzorima, kvazi TV serijama, policiji itd.

KNJIGA SENKI već u startu kao razjareni lav ili krdo pobesnelih slonova koji uspešno krče gustu (pra)šumu, ne da mira, ne da odmora, ne da predaha. KNJIGA SENKI je orjentacije. Solo MLADENA STANOJEVIĆA po prvi put dolazi u prvi plan, riff za riff-om drži ovu udaračku paklenu bombu na ivici da ne skine okidač. U duši MARKA GAJIĆA bure snažne uzburkano dubokim okeanom misli i stihovnih otkidaja od srca, izleću iz njegovog vokala kao strele koje pogađaju u sam centar mete. Na albumu UDAR! Nema predaje, nema fudbalskim rečnikom spuštnja lopte na zemlju, bar za sada. Oni su muževni, oni su alfa mužjaci, oni bruje i deluju debelo nabijeni testosteronom tako da ni svojim instrumentima, a ni svom mikrofonu – ne daju oduška! I nije ih briga! Oni su bespoštedni i ako ste slabog stomaka nemojte puštati ovaj CD u svoj CD plejer.

Muzika i lirika grupe UDAR! je za tvrđe momke i bajkerske devojke. Ona je za – jaka muda!

Posle dugogodišnjeg repovanja i snimanja na bitove javila mi se želja da oformim bend koji će živim instrumentima zameniti dotadašnje matrice. Usledilo je traženje članova. Sa Mladenom (gitara) sam ranije sarađivao i znao sam ga iz kraja (Selters banja Mladenovac) tako da je bilo logično njega prvog pozvati. Zajedno smo stvarali muziku, korigovali tekstove i bili u potrazi za ostalim članovima. Pridružio nam se Voja (bas) koga takođe znam iz kraja, družili smo se i svirali zajedno kao mlađi, bend tada dobija formu. Kasnije se priključuje Isidor (bubanj) i zaokružujemo celu priču. U toj postavi Udar počinje sa radom na prvom albumu. Od samog početka cilj nam nije bio eksponiranje u vidu festivalskih takmičenja već da se autorski izrazimo, komentariše Marko Gajić lider sastava.

Poruka albuma je nedvosmislena težnja ka pravim vrednostima, nepristajanje na kompromise radi sitnih interesa. Prati priču koja je slična svakom čoveku koji koristi razum, svesno sagledava svoje propuste i teži ka sopstvenom usavršavanju i negovanju najtananijih osećanja prema životu koji nam je dat.

Album „Udar“ od danas je dostupan na svim relevantnim digitalnim platformama

Skoro pa petominutna numera BOL, donekle doom usmerenja, opet u vokalnom taču pevača MARKA GAJIĆA govori o pozitivnom i negativnom. O bolu i melemu! Nisam siguran da li sam dobro shvatio ali UDAR! Govore da je BOL saradnik, protivnik i prijatelj…Lekovi i terapije ne pomažu. Dolazim do zaključka da je ovo- na moje prijatno iznaneđenje- pravoslavna numera i da slavi Veru Oca Sina i Svetoga Duha, a posebno Svetog Vasilija Ostroškog- na čije sam hodočašće išao dva puta i poklonio se njegovim Svetim moštima. Naravno da sam prenoćio na otvorenom oba puta. To je tek posebna magija i moć dozvoljena samo privilegovanima. MARKO GAJIĆ i muzičari iz sastava UDAR! Su upravo to- privilegovani vernici bolnog i Bogojavnog života i bitisanja!

Grupa UDAR! je snimila video spot za numeru ZA MOJE LJUDE. Sviđa mi se užareni bekgraund i rep/hip hop vokal MARKA GAJIĆA. ZA MOJE LJUDE , u krajnjoj istanci, najubotija je pesma na CD-u od svih ubojitih i veoma je ispravna odluka članova grupe da baš za nju snime zvanični video, efektni spot!

23 reži i grize i ujeda, ni malo manje ni malo više kao i sve ostale pesme sa ovog CD-a. DOPADA MI SE vokalna baražna paljba koju u ponekim momentima ne možete ni ispratiti koliko brzo seče poput hiruškog skalpela. Preporučujem ovaj CD svima koji vole domaći a u isto vreme svetski HC/HIP HOP I METAL!! Grupa UDAR! je nešto najbrilijantnije što sam u tom troznačju čuo cele ove kalendarske godine i potpuno je iznenađenje scene koja ipak pokazuje da u njoj ima harizmatičnijih sastava poput benda UDAR!

Ukoliko moju malenkost pitate, ja bih gruv, paljbu i bes grupe UDAR! planetarno opisao kao simbiozu bendova BIOHAZARD, SUICIDAL TENDENCIES, PA DONEKLE I SEPULTURA. To shvatite samo kao kompliment jer su UDAR! uzeli najbolju esenciju iz ove tri muzičke reke i pridodali joj magični svoj autorski pečat koji je vidljiv ne samo iz helikoptera, već i iz aviona.

OVO JE UDAR GROMA U SRED DECEMBRA!

OVO JE DOKAZ DA VREDI ŽIVETI I PISATI O MUZICI!
OVO JE DOKAZ I ARGUMENT DA IMA SMISLA PISATI SAVREMENU POEZIJU!

OVO JE DOKAZ DA ĆE I 2022.a GODINA DONETI, ISKRENO SE NADAM, JOŠ FABULOZNIH BENDOVA POPUT GRUPE UDAR! I NJIHOVOG ISTOIMENOG ALBUMA SA SEDAM MAESTRALNIH NUMERA!

JA SAM ZADIVLJEN DO USHIĆENJA!

BUDITE I VI!


BRZO DO ZVANIČNE STRANICE BENDA UDAR N A FACEBOOK  DRUŠTVENOJ MREŽI! I NARUČITE! CD IZDANJE SEBI KAO NOVOGODIŠNJI POKLON!

DA LI JE METALIZIRAN ILI JE PLATINA- SVEJEDNO JE!
PREPORUKA ZA PRESLUŠAVANJE SE, NARAVNO, PODRAZUMEVA!

VIDEO SPOT:

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here