Piše: Milan B. Popović> ODVOJENA STVARNOST CD DOSTA! / IZDAVAČ: TAKE IT OR LEAVE IT RECORDS

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

ODVOJENA STVARNOST CD DOSTA! / IZDAVAČ: TAKE IT OR LEAVE IT RECORDS

Početkom osamdesetih godina,prošlog veka,u glavnom gradu Vojvodine, stasala je jedna savim osobena muzička scena koja se od ostalih razlikovala u pristupu rock kulturi.LUNA,LA STRADA,REX ILLUSIVI,BOYE I OBOJENI PROGRAM predstavljali su alternativu svemu onome što se dešavalo na nekadašnjem YU (a sadašnjem ex-YU) prostoru. Novosadski bend,ODVOJENA STVARNOST(SEPARATE REALITY),predstavlja drugu generaciju uzdanica te scene koji počinje sa radom početkom devedesetih.


Prva faza (1992-1999): bend radi u sastavu Đorđe Mijatović-gitara, Vasa Mijatović-bubanj, Gordana Mijatović-bas, Željko Baćanov-vokal, i izdaju dva kasetna izdanja” Samo za sebe” (1993) za Take it or leave it etiketu i ”Čekam” (1996) sa Sinišom Miletić na vokalu i Milan Miladinov svira drugu gitaru. Takođe na albumu učestvuje i Svetlana Vuković – Cecilia na violini, a kasnije se bendu priključu je i Stamenković Aleksandar -Blu na klavijaturi. Album izdaje Metropolis records. 1999. odlučuju da prestanu sa radom.


Druga faza(2012- ) Posle više od deceniju pauze, bend nastavlja sa radom u izmenjenom sastavu. Umesto Gordane, na bas gitari je ovoga puta Vladimir Ristić, sa kojim bend snima treći studijski album ”Prava Sreća Tek Dolazi” krajem 2013. godine. Album izlazi u Hrvatskoj
za čuvenu ” Slušaj Najglasnije” etiketu. Početkom 2015. Ristić napušta bend i na basu ga menja Marko Vulinović.Posle nekoliko personalnih promena i puno živih nastupa band ulazi u novosadski KAMENOLOM studio(završni miks u DURU studiju) gde krajem 2019.završava
materijal za novi album jednostavnog naziva DOSTA!Post-punk,punk-noise kanonada koja zajedno sa textovima čini osvrt ODVOJENE STVARNOSTI na našu socijalnu,političku,moralnu i svaku drugu kaljugu u kojoj živimo.


2021.-Odvojena Stvarnost radi u postavi(Djordje-gitara,vokal,Vasa-bubanj,Goga-bas,Olivera-gitara).
Discography:
Samo za Sebe (1993) TIOLI Rec.
Cekam (1996) METROPOLIS Rec.
Prava Sreca Tek Dolazi (2013) SLUŠAJ NAJGLASNIJE
Prava Sreća Tek Dolazi (2016)-Re-Izdanje TIOLI Rec.
Odvojena Stvarnost-Odvojena Stvarnost(2018) Crime:Scene Records
Dosta!(2021.)-TIOLI Rec.

U uvodnom, kratkom, ubitačnom, reskom, brzom, otrovnom, jebitačnom, rezantnom, reskom, dinamičnom, dinamitnom komadu i naslovnom songu DOSTA! i video hit singlu koji traje dovoljnih ubitačnih i ubedljivih minut i četrdeset sekundi-ukazujese na kakav gruv i zvuk možemo naići na CD-u DOSTA! garažne gotik rock indastrijal metal novosadske grupacije ODVOJENA STVARNOST!

U drugom songu DEPRESIJA ova novosadska četvorka je nešto umerenija, srednjeg tempa, kakafoničnog bučnog sazvučja u kojem basovi bruje, a bubnjevi bubnje, dok  vokali jedva dolaze do izražaja. DEPRESEJIJA kao stanje svesti nije toliko dobro, ali u slučaju ODVOJENE STVARNOSTI depresija  je poletna , ima duha i dolazi do daha i predaha! Ima pozitive. Gitarska sola i opiljci, metalni odjeci, ehoi, indastrijal senzacije, vokalna ponavljanja, refreni, čine da DEPRESIJA deluje udobno konforno rešenje za jedan kišni prohladni melanholični prohladni vetroviti košavom provejan dan.

Zvučno tekstualni  dokument BEO I HLADAN sabija pankoidno metalno poput Danziga ili Rob Zombia. Imaju muda ovi muzičari, ali i muzičarke, Olivera, gitaristkinja, i Gordana, basistkinja. Oni su smeli i hrabri, odvažni i jaki, glasni i ponosni. Pevaju grlato, urlaju tiho sve do neočekivano brzog  fejd auta. Brutalni su su veoma! Ne daju vam naprosto mira!

BOLJE SUTRA odpočinje zaista turbulentno urnebesno kao kad pobesneli bizoni uspešno krče gustu pra(šumu). ODVOJENA STVARNOST bend je jasan i glasan, on se sluša na najvećem mogućem volumenu, da komšije polude od muke i pozovu Mup. Da li želiš biti jak, da li želiš bolje sutra? – pitaju vas momci i devojka iz grupe ODVOJENA STVARNOST u songu BOLJE SUTRA! Na vama je da se odlučite da li ćete ih poslušati….

Bubnjarskim deonicama, potom bass brujanjima, pa gitarskim pasažima propraćena numera LAŽ podseća na DŽUKELE  iz najsjajnijih trenutaka karijere te grupe. Numera LAŽ je istinski mezimac i simpatija potpisnika ove CD recenzije, tj. moje malenkosti. Najkompletnija, najmelodičnija numera-donekle se može smestiti i u rock mejnstrim anderground koji se može podneti na ponekom radiju rock n roll sekcije i orjentacije. LAŽ je omiljena mnogima! Svaka LAŽ ponovljena dovoljan broj puta postaje- ISTINA!!! Slušajte pesmu LAŽ na opciji – ripit!

IZA ŽICE je fenomenalna i impresivna kompozicija i kako se album bliži kraju pesme se čine svaka bolja od predhodne!

Osma redna numera LJUBAV, skoro šest minuta trajanja, što je za svaku pohvalu, nije ni malo patetična, a ni banalna. Naprotiv, veoma je moderna, urbana, savremena! Odlični lirički tekstualni tematski odabiri-ma ko da ih je osmislio i napisao!

Odličan bend! Odličan album! Marvi i masi treba reći – DOSTA!

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket