Piše: Milan B. Popović – ELUNE CD An Ancient Journal

0
Reklama

Život često nije bajka i nije lak! Kadkad je brutalan i surov, kadkad je nežan i sofisticiran! U nekom smislu nam i beogradski trio ELUNE svojim CD ostvarenjem An Ancient Journal to definitivno svojim umetničkim iskrenim radom u ovde, danas ponuđenih osam (8) kompozicija – argumentuju! I to već u uvodnom zvučnom, muzičnom vokalnom songu –NASLOVNOM- koji traje večnih a moćnih i nimalo radijski frendli, više od devet minuta trajanja, što je samo jedan od krucijalnih dokaza da impresivnitrio u sastavu: Lukian Antonić, Andrej Mihailo Milanović i Una Nikolić, ne igraju na kartu kvantiteta, već na kartu, kvaliteta, i to na kartu – KVALITETA PLUS-što se mora jasno i glasno pohvaliti, podcrtati,  što privatno, što javno, evo upravo ovako kako ja to sada činim!!! Devet minuta uvodne numere zvučne progresije- ne agresije!!!- metal žanrovskog usmerenja, rekao bih, brzog, najbržeg mogućeg tempa, ubrzanih gitarskih solaža, na koje se nadovezuju iznenadni predasi, gotovo sablasni, melanholični i teški, maltene doom orjentacije i iste takve sekcije. Vokali su grlati i grovl, besni, vatreni, dinamitni, dinamički, muški, gotovo buntovni i prkosni. Naprosto reže kao kada pobesneli bikovi uspešno krče gustu pra(šumu) i gotovo su ne prepoznatljivi i ne razaznatljivi i površnom slušaocu i onom zainteresovanom slušaocu, ali tu je deskripcija ispod svake pesme na You Tube kanalu i ispisan tekst svake od ovde ponuđenih osam (8) pesama na isključivo anglosaksonskom tj. engleskom jeziku , pa je praćenje detalja i poruka koje odašilje trio ELUNA, samim time, jednostavnije! Nekoliko grubih, agresivnih , bučnih, alfa mužjak muzičko vokalnih delova naslovne pesme na koje se nastavljaju senzibilni predasi i pauze za odmor i mir, u krajnjoj instanci, osnovne su karakteristike uvodne numere po kojoj je zasluženo poneo naziv i sam naslov njihovog CD-a – An Ancient Journal !

ELUNE je tročlani sastav iz Beograda koji trenutno čine Andrej Mihajlo Milanović, Lukian Antonić i Una Nikolić. Ideja o formiranju benda se javila 2016. godine, kada su Lukian Antonić i Andrej Mihajlo Milanović, koji su u to vreme radili na projektu Dark Apotheosis, igrom slučaja napisali aranžman i tekst za pesmu “Song of the Seven Winds”. Kako su obojica ljubitelji melodijskih motiva u muzici, a kako se stil pesme “Song of the Seven Winds” nije baš poklapao sa vizijom za Dark Apotheosis odlučili su da oforme drugi projekat, danas pod nazivom Elune. Originalna zamisao za Elune bila je da postoji ženski soprano vokal koji bi upotpunjavao ambijentalne delonice pesama, i davao kontrast u odredjenim deonicama grubom muškom “growl”-u. Medjutim, problem je bio naći devojku koja bi želela da peva u death metal bendu, i nakon dosta neuspelih pokušaja saradnje sa različitim devojkama bendu se priključila i Una Nikolić. Singl “Song of the Seven Winds” je konačno obelodanjen u martu 2019., a do njegove objave je napisan i materijal za dva full-length albuma Elune-a, od kojih je prvi, An Ancient Journal, izbačen u Novembru 2020. godine.

Heart Of Wood (Official Video) je izbrušeni dijamant CD-a nije slučajno odabran za prvi hit singl . Pet minuta i 11 sekundi prelepe muzike, lirike i sklada muškog growla i ženskog senzualnog vokala deluje magično privlačno, da mami na nova preslušavanja na opciji, na CD plejeru, na opciji– ripit! Heart Of Wood krasi i dugotrajan i ko od groma i munje gitarski solo koji odlazi u neočekivano brzi  fejd aut.

Šest minuta i 24 sekunde umetnosti modernog doba, moderne umetnosti grupe ELUNA – isporučuju nam u dokumentu: On an Endless Quest for Blue. Sve je ovde žestoko, sve drma i bukti, razara, zvuči, trese i udara. Muški vokal sabija strah u kosti, gitara i gitarski solo neprekidno isijava iskre mesečevih mena. Brutalna muzika za vreme brutalnih dobronamernika u kojem svi mi živimo ili to samo pokušavamo, ustvari samo životarimo! Bravo za grupu, super grupu umetnika i imetice ELUNE! Svetski bend, svetska produkcija, u nas, a na svetskom geografskom nivou.

ELUNA je muzički death metal sastav iz Beograda koji je definitivno i poodavno prešao naše prave i fiktivne granice i zaslužio planetarne , rekao bih Californijske , Los Angeleske muzičke šou biznis muzičke industrija koordinatne sisteme. Oni ovim pesmama to potvrđuju!

SUMMERS COLD, ni malo ne zaostaje za njenim predhodnicima. Čak je još unikatnija jer se u njoj pojavljuju i klavijature i daju na šmeku, aranžmanu, raskošnosti i na dodatnom impulsu i u krajnjoj instanci-raznovrsnosti koja grupa ELUNA skoro svakom svojom novom numerom-iznenadno- ume i zna da slušaocu ponudi na dar!A to treba poštovati i ceniti jer je tako malo bendova u nas koji imaju tu moć i neosporan talenat poput njih troje! Na CD-u An Ancient Journal, su ga predstavili u svom svom raskošnosti i veličini da se može dopasti i ljubiteljima rock i hard rock zvuka koji i nisu pasionirani slušaoci ekstremnijih žanrova  koje neguje ovde pomenuta grupa ELUNE!

THE MISSING CHAPTER me je zvučno tekstualni dokument-maestralan, naravno- agresivan vokalno i muzički, započet gudačkim instrumentima i klavijaturama, nadam se da mi članovi grupe ELUNE neće zameriti na mom subjektivnom poređenju koje nema veze samo sa ovom pesmom već  GENERALNO sa celim ALBUMOM , , našao bih određenu paralelu sa beogradskim metal gotic sastavom ABONOS, u kojem vokalna solistkinja i klavijaturistkinja Marija Dokmanović peva operske vokale, a solo gitarista i kompozitor Jakša Vlahović peva muške vokale. Za setom bubneva je Milan Janković a na bas gitari Tomaš Ljumović. Mislim da su ELUNE i ABONOS veoma delikatni senzibilni sastavi koje BEOGRAD može da ponudi svetskoj muzičkoj publici i produkciji! U tom kontekstu sam pomenuo grupu ABONOS!

LAST PAGE je zanimljiv i opuštajući, relaksirajući, transcendentalan i ezoteričan, u svakom slučaju prijatan i neponovljiv instrumental grupe ELUNE!

Osmominutna epopeja Song of the Seven Winds, deluje vokalno zastrašujuće, usplahirenije, pakleno, nadrealno, opako, demonizirano donekle, rekao bih, izustio bih čak i to ako smem,  još strašnije nego nadaleko priznata legendarna, čuvena i poznata grupa  Kenibal Korps ili njima sličnih svetskih bendova poput Tajp O Negative, dok, opet, oprostićete mi na repeticiji, gitarska sola kao opiljici teške metalne industrijalizacije užareno kao lavom uzavrelog upravo probuđenog vulkana, padaju po vama, u sred cice zime, i dubokog hladnog snega, na minus 15 stepeni Celzijusovih.

Da, to je prava odrednica grupe ELUNE. PLUS  i MINUS. DOBRO i LOŠE! DOBRO i LOŠE U NAMA! Članovi grupe ELUNE, kao zreli ljudi i umetnici, za koje je irelevantno da li su rodonačelnici ili epigoni, svejedno im je-po mojoj ličnoj  proceni- kojoj će se muzičkoj i liričkoj tzv.školi prikloniti, , s obzirom na postupak transcendiranja čulnog sveta u igru onostranih, a stvarnih demona i arhanđela,koji i jesu jedina  pouzdana datost naših nepouzdanih postojanja! Paradoksalno, njihova poetička odmerenost, doseže pravu meru u neodmerenosti, tako da ova kobna – DIJALEKTIKA- garantuje gorepomenuti KVALITET PLUS, koji se povremeno i sporadično javlja u našoj  savremenoj muzičkoj modernoj produkciji, kao i u modernoj primenjenoj lirici. Gusti a svedeni, razuđeni a kontrolisani, bahati a obzirni- TO su LIKOVI koji STOJE IZA I ISPTRED PESAMA grupe ELUNA!!! Oni nas opomjinju. ONI NAM NE PRETE, mada mogu i to! Oni nam ukazuju! Dovoljno glasno i jasno da nam dopre do ušiju srca i da prostite- do bulje!

ELUNA iz Beograda su trio- koji predstavljaju upozoravajuću u svojim notalnim sistemima atomsku bombu ne samo za nas – već za ceo svet! Za planetu! Ja sam ih tako doživeo!

Njihova buka, naša je bruka, i treba da nas je sramota što ne forsiramo i ne cenimo bendove poput benda ELUNA!

Maestralan umetnički CD posebne vrste samo za odabrane koji znaju šta je dobro, unikatno i raritetno!

Ovaj CD je čak i više od toga! Ovo je nešto vrhunski! Impresivno!!!

Preporuka za preslušavanje i nabavku CD-a An Ancient Journal, se naravno, podrazumeva!

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here