Piše: Milan B. Popović -DARKSHINES VIDEO SPOT CD SINGL ZABORAVI ME

0
Reklama

Kultni kragujevački bend Darkshines, posle višegodišnje diskografske pauze, vraća se na scenu singlom i spotom “Zaboravi me”, najavljujući, treći album “Predaj se”. Ovo izdanje, sa 10 pesama, objaviće u martu 2022. promoterska kuća Long Play.

Period pandemije Darkshines su iskoristili da rade na novom materijalu. Alfa i omega benda, gitarista Branislav Blagojević, alias Boža Friedman, koji je komponovao pesmu “Zaboravi me”, a tekst uradio zajedno sa pevačicom Dušicom Đurđević, kaže da uopšte nisu imali dilemu kojom numerom bi trebalo da se vrate posle pauze:

„Zaboravi me’ je hit u svakom smislu te reči. Prava A1 stvar. Krasi je ono po čemu je Darkshines prepoznatljiv. Melodična, energična, sofisticirana, produkcijski savršena. Kažu da dobitnu kombinaciju ne treba menjati, tako da je i ovaj put ekipa u sastavu Ivan Ilić – audio i Ralle Petrović – video, odradila vrhunski posao”.

Đurđevićeva se nadovezuje, ističući da su primeri iz svakodnevnog života, a delom i iz ličnog iskustva, bili inspiracija za ovu numeru koju, aranžmanski, potpisuje ceo bend:

“To je melodična pesma tvrđeg zvuka, čije strofe sa kulminacijom u refrenu čine zatvorenu ljubavnu priču o emotivno iskorišćenoj devojci, i njenom saznanju da je druga u životu već zauzetog muškarca, koji je vešto obmanjuje. Njena ljubav, tuga, razočaranje, očaj i pad u trenutku suočavanja sa istinom pretvoriće se u bes, te će ona svojim odlučnim ‘Zaboravi me’ prekinuti svaki kontakt sa sada već bivšim voljenim. Mislim da je svako od nas bar jednom u životu doživeo nešto slično. Pad nije poraz, već samo sabiranje naših unutrašnjih snaga, kako bismo se podigli i nastavili da hodamo dalje kroz život”.

Uz Božu i Dušicu, aktuelnu Darkshines postavu čine Ivan Ilić (gitara), Ratko Petrović (bas gitara) i Vladimir Lazarević (bubnjevi). Bend je nastao još 2003. godine. Do sada su objavili albume “Where” (2005) i “Love is never ending” (2012), kao i DVD “Live in Kragujevac” (2010). U kasnijoj fazi okrenuli su se pesmana na srpskom jeziku. Veliku pažnju privukao je maksi singl sa obradom hita Olivera Mandića “Pitaju me, pitaju”, i autorskom numerom “Šta je to bilo s nama”. Darkshines se pojavljuju i na kompilaciji “Vreme brutalnih dobronamernika”, pesnika Milana B. Popovića, gde su, na njegov tekst, snimili pesmu “Umiriti dan”.

Tri minute i 52 sekunde dinamitne svirke, bespoštedne dinamične rock/metalizirane baražne i bespoštedne gitarsko bubnarske bas i vokalne paljbe koja na momente staje na mah dajući vokalnoj solistkinji koji vriska u mikrofon iz sveg grla tako snažno da pucaju bubne opne, a da to ipak prija i deluje slušljivo i radio frendly. Darkskines pevaju na srpskom jeziku-iako su nekada davno pevali na anglosaksonskom jeziku-i u toj opciji se sasvim dobro snalaže – čak šta više?- možda još bolje i ubedljivije i upečatljivije, razumljivije.

Singl Zaboravi me, je dobra najava, i odlična odskočna daska za bend već izgrađene reputacije u srpskim okvirima poput sastava DARKSHINES, koji najavljuje dugosvirajući album za renomiranu koncertnu agenciju i izdavačku kuću LONG PLAYkoju uspešno vodi gospodin direktor i umetnik (nekada član grupe U ŠKRIPCU, za one koji ne znaju) ZORAN VULOVIĆ VULE, je samo argument da se pravi biseri i dijamanti srpskog rock n rolla, a  ako baš hoćete da se u krajnjoj instanci tako izrazim, mogu pronaći , i sami naći dobar, kvalitetan i renomiran  label tj. dobrog, tj. prvoklasnog izdavača i da nije sve tako crno i belo , već da ima i sivog u masi raznoraznih bendova koji deluju autorski ali polu profesionalno ili profesionalno i na taj način se svom radu priklanjaju. Darkshines spadaju u dugovečnu profesionalnu grupu koja jeste menjala postavu (kada su vokalne solistkinje u pitanju, najčešće), ali glavni autorski tim i pečat i srž grupe (Boža Fridman) je bio i ostao tu od početaka do danas!

Gitarista i master mag Boža Fridman se ispostavlja kao alfa & omega ovog poznatog kragujevačkog bend koji postoji od 2005.e  godine kada je objavio prvi CD Where,za Pgp-Rts

Kanije je sastav Darkshines objavio albume: Live in Kragujevac / Dvd / Dom omladine / 2010.

Love is never ending / Nocturne magazine / 2013.

Maxi singlove:

Sta je to bilo s nama / Pitaju me,pitaju / 2012.

Kompilaciju:

Vreme brutalnih dobronamernika -CD pesnika Milana B. Popovića / 2010.

:

Muzika : Branislav Blagojević – Boža Friedman Tekst : Branislav Blagojević – Boža Friedman , Dušica Djurdjević Aranzman : Darkshines Mix I mastering : Ivan Ilić – Ćili Vokal: Dušica Djurdjević Gitara : Branislav Blagojević – Boža Friedman Gitara : Ivan Ilić – Ćili Bas : Ratko Petrović – Ralle Bubanj : Vladimir Lazarević – Lune

VIDEO SPOT:

Produkcija i montaža : Ralle Petrović @ Rax media production Kamera : Zoran Lazarević – Laki Glumci u spotu : Nikola Milojević, Jovana Antić, Nevena Milojević, Anika Milojević Veliko hvala : HTP Šumarice – Kragujevac, Domu omladine Kragujevac, Ivanu Petroviću – Dj Yugoslavia, Milanu Mirkonju, Zoranu Lazareviću – Lakiju, Savi Miroviću na nesebičnoj pomoći u realizaciji ovog spota.

Bubnevi razaraju popt topota rasnih divljih čistokrvnih konja i bikova koji uspešno krče gustu (pra) šumu. Gitarske deonice i bas gitara Ratka Petrovića Raleta udaraju ispod stomaka a da to prija i ne boli već da osvaja i tera na nova preslušavanja pesme  na opciji – ripit!

Groteksno burno zvučni ova ubitačno sugestivna i moćna pesma   koja nikako ne može da vam izađe iz glave i nikako ne možete da je zaboravite jer su ovi muzičari, umetnici, kompozitori, tekstopisci i instrumentalisti na čelu sa fabuloznom vokalnom solistkinjom vrhunskog ranga- kakvog Srbija osim nje, Dušicom Đurđević,  tvrdim to, ili mi se čini, gotovo da nema,  pazili na sve parametre pesme radeći je nadahnuto,estetski sadržajno , muzički impresivno, po strogom kanonu muzičkog rock i hard rock žanra u kojem deluju, definiciji umetnosti i ličnog autorskog pečata, i suvislo dobro! Artistički sofisticirano ali i resko i odvažno u isto vreme!

Na tome im treba skinuti kapu i učiniti naklon, jer se ovakvi singlovi i spotovi retko sreću u 21.om veku, podržati grupu Darkshines iz Kragujevca što privatno, što javno, evo upravo onako kako ja to činim sada.

Zanimljivo je da je Darshines bend svojevremeno imao i svoje DVD izdanje, pokušavši da se probije na svetski slušalački auditorijum. Darkshines u svojoj  muzičkoj potki, senzibilitetu i vulkanskoj erupciji kojom sada emituju ovim singlom Zaboravi me , a verovatno je i ceo album takav jer ga koncertna agencija Long Play objavljuje u ranoj 2022.oj godini, može uspešno parirati ama baš svako evropskom i američkom bendu AOR usmerenja njihove, ili mlađe generacie!

Zanimljiv je i inteligentan tekst pesme koja je autorskog rasnog refleksivnog tekstopisca i muzičkog pesnika i gitariste Bože Fridmana. On je uspeo da napravi muško žensku pesmu lišenu patetike, veoma svežu, neukaljanu, originalnu, čistu kao da je nadošla sa čistog izvota rock n rolla poput grada vavilona: Los Angelesa i Holivuda poput bendova Guns N Roses, Motley Crue, Megadeath i njima sličnim. Darkshines, iako iz male geografski koordinatno teritorijalno gledano Srbije, su abnormalno veliki bend, i stoji, po mišljenju potpisnika ove recenzije u sam vrh svetske muzičke industrije i šou biznisa.

Da je kragujevački bend Darkshines nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, ili u Londonu, on bi bio planetarno popularan, jer je zečja rupa mnogo duboka, a Darkshines umetnost je daleko iznad nje, i leti sve dalje i sve više ne nameravajući da posrne. Naprotiv! Darkshines su ono nešto posebno što se zove faktor X.  Darkshines su KVALITET PLUS i to ima i treba biti zabeleženo jer se na našoj muzičkoj sceni to jako teško i sporadično rađa.

Ovako, želim da naglasim da neizostavno pogledate spot za pesmu grupe Darkshines koja nosi ime Zaboravi me na youtube kanalu, i sačekate svega par meseci  i podržite rock scenu i kupite original CD grupe DARKSHINES!

Malo je reći da je ovo dobro! Dobro je reći da je ovo i više od sasvim dobrog. Adekvatno je reći da je ovo odlično!

Pravo muzičko otrežnjenje i iznenađenje. U pravi čas! Svaka čast! Bravo!

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here