Piše: Milan B. Popović – BOMBARDER CD /KO SAM JA / ONE RECORDS

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Muzika u Velikoj Britaniji: Zašto BBC ne pušta original hita grupe The Pogues

BBC Radio 1 ovog Božića neće puštati originalnu verziju Bajka iz Njujorka (Fairytale of New York) grupe The Pogues...

Pesma “Gospodin crni leptir” posveta YU Grupi i jubileju od 50 godina karijere

Nikola Johnny Ranković uz svoje velike idoleVeoma mladi i talentovani rok muzičar Nikola Johnny Ranković obeležio je simboličan i...

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti...

Kultni jugoslovenski, sarajevski- silom životnih, ratnih, smrtnih, posleratnih prilika- i beogradski, srpski bend BOMBARDER, predvođen alfom & omegom i liderom i tekstopiscem svih pesama i vokalom NEŠOM, u svojoj kolekciji raritetnih CD izdanja ima i ovo –KO SAM JA – CD izdanje objavljeno za za proslavljenu hard rock izdavačku kuću ONE RECORDS direktora i gospodina Zorana Nestorovića- Valderame. Direktor Zoran Nestorović ima osećaj plus i faktor X da u svoj katalog izdanja uvrsti-kako mlade i nove talentovane autorske bendove, tako i ove/one starije, ali kultne i dokazane, nadaleko/planetarno/svetski priznate, poput –BOMBARDERA!

            BOMBARDER na albumu KO SAM JA čine: NEŠO: vokal i tekstovi, JAKŠA VLAHOVIĆ: gitara, RALE: gitara, PREDO: bas gitara, Milan Janković Mikac. set vulkanskih bubnjeva i MARKUS: jaran. Deset pesama na kružnim putanjama ove kompaktne diskete donose raznolike numere promenljivog tempa i intenziteta od ultra soničnih, brutalnih i gromkih poput uvodne – SPIRITUALNI OGLED- do nekih koje to nisu. Zanimljivo je napomenuti da je ovo više beogradska postava sarajevskog Bombardera i da je dosta podmlađena. Posebno treba pomenuti da bubnjeve svira Milan Janković Mikac veoma ubedljivo i prkosno hrabro,kako u grupi BOMBARDER, tako i u njegovoj drugoj grupi, gotik metal sastavu Abonos iz Beograda. Isto to se može reći i za gitaristu  Bombardera Jakšu Vlahovića, koji je gitarista i kompozitor gotik metal sastava Abonos, zajedno sa bubnjarem Milanom Jankovićem Mikcom. I ostali članovi benda BOMBARDER na CD-u KO SAM JA su relativno mladi osim originalnog člana i vokala, NEŠE BOMBARDERA KOJI NOSI CELU PRIČU tj. PESMU na svojim plećima i glasnim žicama.

            Prilično je zanimljivo slušati stare pesme BOMBARDERA-a imao sam priliku recenzirati CD-ove IMA LI ŽIVOTA POSLIJE SMRTI i OKOT IZ PAKLA- i uporedit ih. Čini se da postoji jedna posebna nit koja ih povezuje- SPEED METAL strujanje na prvom mestu, gotovo neprepoznatljiv i nerazumljiv vokal u pojedinim momentima, pesme za delirijum i trans uživo i šutke na koncertima u publici. Zanimljivo je istaći da grupa BOMBARDER ima svoju tzv. komunu fanova koja ih redovno prati po koncertima po Srbiji u brojkama od 600 do 700 ljubitelja, strasnih obožavaoca njihove ideologije i magičnog moćnog dinamičnog i nemilosrdnog, revolucionarnog zvuka. Primetno je da na koncertima NEŠO ne mora ni da peva već sama publika, mlađe generacije-što je kvalitet plus, zna sve stare pesme napamet, peva umesto njega, i on može da bude ponosan , ali ne i gord.

            Lični favorit potpisnika ovog teksta je numera IZGUBLJENE DUŠE u kojoj rifovi filuju a sola isijavaju, kao i numera MOĆ,koju je grupa ABONOS, svojevremeno, obradila!

Pesma NEMA NADE je kakafonija svega i svačega, buka, kreativni haos , slika i prilika posebnih umetnika koji vole posebnu umetnost. Grolovanje i urlanje se u toj relativno kratkoj pesmi-podrazumeva!

Zvučni dokument STANJE je religioznog, molitvenog karaktera , koji sastavu BOMBARDER-nikako tematsko lirirički nije stran! Naprotiv, jako mu je blizak i često privržen! Gitarska sola se utrkuju koja će biti brža od bržeg i sve to skladno i brzo zvuči odlazeći u presećajući, iznenadni, fejd aut!

Deseta numera , zatvarajuća pesma na CD-u KO SAM JA-sarajevsko beogradsko hard rock- speed metal orjentacije i grupacije BOMBARDER, izabrana je iskusno i pažljivo da na najfiniji način ostavi povoljan utisak i na površnog slušaoca , i na pažljivog slušaoca! I to trebe poštovati i privatno i javno, kako ja to sada upravo činim!

Želeo bih da naglasim da direktor izdavačke kuće ONE RECORDS iz Beograda Zoran Nestorović-Valderama, itekako ima sluha, osećaj i znanje, mudrost,  da odabere prave muzičke bisere u svoj izdavački ONE RECORDS  katalog i na tome mu treba svakako čestitati i skinuti mu kapu!

Takođe, svim članovima grupe BOMBARDER, sa  liderom i vokalom i tekstopiscem svih pesama NEŠOM na čelu, posebno priznanje odati što su tvrdoglavi i furaju svoj andergraund fazon van svih mejnstrim struja , pravila i radio frendli konvencija koje , zapravo, svojom umetnošću, ruše u paramparčad!

Što se mene tiče, ja volim drugačije, ja volim  različitost, ja ne volim uniformisanost. BOMBARDER je sloboda duha i tela i instrumenata i i vokala!

BOMBARDER je više od muzičke grupe!

BOMBARDER je legenda!

NEŠO  i članovi grupe BOMBARDER su mali Bogovi koji hodaju ulicama belog grada Beograda,  i kreiraju svoje umetničke svetove i uživaju u njima- a njihova publika zna to da ceni. Cenite i poštujte ih i vi! To jednostavno morate ako držitedo sebe!!!

Preporuka za nabavku ovog CD-a,  i preslušavanje ovog CD albuma KO SAM JA  – se podrazumeva!

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Muzički festival “Zvezdarijada” za decu i takmičenje “Prvi glas Zvezdare” tokom decembra samo onlajn

Mladima veoma nedostaje druženje i komunikacija uživoFestival kulture mladih “Zvezdarijada” i takmičenje "Prvi glas Zvezdare" biće održan tokom decembra...

Premijera baleta “Krcko Oraščić” u nedelju 6. decembra u Cineplexx Ušće i u Nišu

Na repertoaru lanca Cineplexx i dalje bogata ponuda filmskih hitovaSamo jedna premijera će biti predstojećeg vikenda (5. i 6.12.) na velikom platnu u Srbiji,...

Svetski: Irina Karamarković

Druga epizoda dokumentarne TV serije „Svetski“ vodi nas u Grac kod doktorke Irine Karamarković, slobodne umetnice, pevačice i naučnice, i premijerno je na programu...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!