Piše: Milan B. Popović – BOMBARDER CD /KO SAM JA / ONE RECORDS

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Kultni jugoslovenski, sarajevski- silom životnih, ratnih, smrtnih, posleratnih prilika- i beogradski, srpski bend BOMBARDER, predvođen alfom & omegom i liderom i tekstopiscem svih pesama i vokalom NEŠOM, u svojoj kolekciji raritetnih CD izdanja ima i ovo –KO SAM JA – CD izdanje objavljeno za za proslavljenu hard rock izdavačku kuću ONE RECORDS direktora i gospodina Zorana Nestorovića- Valderame. Direktor Zoran Nestorović ima osećaj plus i faktor X da u svoj katalog izdanja uvrsti-kako mlade i nove talentovane autorske bendove, tako i ove/one starije, ali kultne i dokazane, nadaleko/planetarno/svetski priznate, poput –BOMBARDERA!

            BOMBARDER na albumu KO SAM JA čine: NEŠO: vokal i tekstovi, JAKŠA VLAHOVIĆ: gitara, RALE: gitara, PREDO: bas gitara, Milan Janković Mikac. set vulkanskih bubnjeva i MARKUS: jaran. Deset pesama na kružnim putanjama ove kompaktne diskete donose raznolike numere promenljivog tempa i intenziteta od ultra soničnih, brutalnih i gromkih poput uvodne – SPIRITUALNI OGLED- do nekih koje to nisu. Zanimljivo je napomenuti da je ovo više beogradska postava sarajevskog Bombardera i da je dosta podmlađena. Posebno treba pomenuti da bubnjeve svira Milan Janković Mikac veoma ubedljivo i prkosno hrabro,kako u grupi BOMBARDER, tako i u njegovoj drugoj grupi, gotik metal sastavu Abonos iz Beograda. Isto to se može reći i za gitaristu  Bombardera Jakšu Vlahovića, koji je gitarista i kompozitor gotik metal sastava Abonos, zajedno sa bubnjarem Milanom Jankovićem Mikcom. I ostali članovi benda BOMBARDER na CD-u KO SAM JA su relativno mladi osim originalnog člana i vokala, NEŠE BOMBARDERA KOJI NOSI CELU PRIČU tj. PESMU na svojim plećima i glasnim žicama.

            Prilično je zanimljivo slušati stare pesme BOMBARDERA-a imao sam priliku recenzirati CD-ove IMA LI ŽIVOTA POSLIJE SMRTI i OKOT IZ PAKLA- i uporedit ih. Čini se da postoji jedna posebna nit koja ih povezuje- SPEED METAL strujanje na prvom mestu, gotovo neprepoznatljiv i nerazumljiv vokal u pojedinim momentima, pesme za delirijum i trans uživo i šutke na koncertima u publici. Zanimljivo je istaći da grupa BOMBARDER ima svoju tzv. komunu fanova koja ih redovno prati po koncertima po Srbiji u brojkama od 600 do 700 ljubitelja, strasnih obožavaoca njihove ideologije i magičnog moćnog dinamičnog i nemilosrdnog, revolucionarnog zvuka. Primetno je da na koncertima NEŠO ne mora ni da peva već sama publika, mlađe generacije-što je kvalitet plus, zna sve stare pesme napamet, peva umesto njega, i on može da bude ponosan , ali ne i gord.

            Lični favorit potpisnika ovog teksta je numera IZGUBLJENE DUŠE u kojoj rifovi filuju a sola isijavaju, kao i numera MOĆ,koju je grupa ABONOS, svojevremeno, obradila!

Pesma NEMA NADE je kakafonija svega i svačega, buka, kreativni haos , slika i prilika posebnih umetnika koji vole posebnu umetnost. Grolovanje i urlanje se u toj relativno kratkoj pesmi-podrazumeva!

Zvučni dokument STANJE je religioznog, molitvenog karaktera , koji sastavu BOMBARDER-nikako tematsko lirirički nije stran! Naprotiv, jako mu je blizak i često privržen! Gitarska sola se utrkuju koja će biti brža od bržeg i sve to skladno i brzo zvuči odlazeći u presećajući, iznenadni, fejd aut!

Deseta numera , zatvarajuća pesma na CD-u KO SAM JA-sarajevsko beogradsko hard rock- speed metal orjentacije i grupacije BOMBARDER, izabrana je iskusno i pažljivo da na najfiniji način ostavi povoljan utisak i na površnog slušaoca , i na pažljivog slušaoca! I to trebe poštovati i privatno i javno, kako ja to sada upravo činim!

Želeo bih da naglasim da direktor izdavačke kuće ONE RECORDS iz Beograda Zoran Nestorović-Valderama, itekako ima sluha, osećaj i znanje, mudrost,  da odabere prave muzičke bisere u svoj izdavački ONE RECORDS  katalog i na tome mu treba svakako čestitati i skinuti mu kapu!

Takođe, svim članovima grupe BOMBARDER, sa  liderom i vokalom i tekstopiscem svih pesama NEŠOM na čelu, posebno priznanje odati što su tvrdoglavi i furaju svoj andergraund fazon van svih mejnstrim struja , pravila i radio frendli konvencija koje , zapravo, svojom umetnošću, ruše u paramparčad!

Što se mene tiče, ja volim drugačije, ja volim  različitost, ja ne volim uniformisanost. BOMBARDER je sloboda duha i tela i instrumenata i i vokala!

BOMBARDER je više od muzičke grupe!

BOMBARDER je legenda!

NEŠO  i članovi grupe BOMBARDER su mali Bogovi koji hodaju ulicama belog grada Beograda,  i kreiraju svoje umetničke svetove i uživaju u njima- a njihova publika zna to da ceni. Cenite i poštujte ih i vi! To jednostavno morate ako držitedo sebe!!!

Preporuka za nabavku ovog CD-a,  i preslušavanje ovog CD albuma KO SAM JA  – se podrazumeva!

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Kossev: Za medije na albanskom Goran Bregović je „inspirator masakra na Kosovu“

Nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku prenelo je vest da će muzičar Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket