Piše: Milan B. Popović – BILBORD CD SVAKI MINUT JE DRAGOCEN / Glitch records / 2021.

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

NESVAKIDAŠNJI ZA OVDAŠNJE PA I ZA REGIONALNE PRILIKE CD SVAKI MINUT JE DRAGOCEN alfe & omege, umetnika, PETRA RADOVIĆA, otvara zvučni dokument KRISTALNO JASNE BOJE, gotovo transfuzionalan i transcendententalan u isto vreme; hipnotičan i omamljujući, anestetičan i u krajnjoj istanci, monumentalno univerzalan, što muzički, što vokalno, što lirički, što semantički, što fenomenološki!

PETAR RADOVIĆ je jedan od onih unikatnih i raritetnih artista koji gaje osobene vrednosti-i to ga , svakako, izdiže od mase prosečnosti- i na tome mu treba odati svako priznanje, skinuti mu kapu, ukazati mu poštovanje, podržati ga, što privatno, što javno, evo, upravo kako ja činim ovim javnim obraćanjem čitalačkom auditorijumu.

Numera KUTAK (GDE SUNCE VEČNO SJA)  je nešto druga vožnja, putešestvije, ili bolje reći duhovni trip. Ona je podosta umerenija, usporenija, gotovo baladne semantičke košuljice, pomalo melanholična, pomalo mračna, pomalo zvonka, kadkad vokalno kristalno jasna, instrumentalno impresivna, vokalno ubedljiva,neobična, nesvakidašnja…traje čitavih šest minuta i trideset sekundi umilnog uživanja. Koliko je tu samo prelepih ukrasa i aranžmana koji joj daju na raskošnosti , ali i na bajkovitosti i na tajanstvenosti!

Dokument SANJAJUĆI BUDNI, sporijeg tempa, ništa manje vrednog, daje vokalu da dođe do izražaja- čudnovatu atmosferu stvara kod slušaoca , i onog površnog, a pogotovo kod onog zainteresovanog. PETAR RADOVIĆ ne stvara muziku za široki slušalački auditorijum iz prostog razloga jer on komponuje – UMETNOST- a to danas, na žalost nije na ceni ! Ponavljam, na žalost, jer su pomerene vrednosne lestvice, gaji se negativna selekcija…

Već u četvrtom rednom komadu OLUJNE NOĆI imamo priliku uočiti PETRA RADOVIĆA u dinamičnijem songu.Poletnom, rekao bih. Njegov vokal i način pevanja je prepoznatljiv iz pesme u pesmu i to je njegov zaštitni znak, lini autorski pečat! Svaka mu čast na tome! Na prepoznatljivosti i originalnom pristupu muzici koju stvara iz umetničkih namera, a ne iz komercijalnih, niti mejnstrim medijima kojima on ni ne pripada!

HODAM PO OBLACIMA nije radijski prihvatljiva pre svega  jer traje pet minuta i dvadeset četiri sekunde, ali i po svom senzibilitetu i strukturi. PETROVI vokali se razvlače kao odjeci, poput zavijanja suvih vetrova visokih planina. PETAR RADOVIĆ hoda po oblacima svojim darom za umetnost. To je sasvim sigurno i to je neoboriv argument!

Numera SA STENOM TEŠKOM TONU koja nanovo traje podugačkih- za PETRA RADOVIĆA uobičajenih i jednostavnih, normalnih, olakih- pet minuta i trideset i dve sekunde, govori o tome da ni pesma toliko dugačka ne može da bude dosadna kad je umetnik sadržinom i smislom oboji da drži pažnju neprekidno i konstantno što je zaista istinski kvalitet plus!

Gust a sveden, razuđen a kontrolisan, intrigantan a obziran- to je lik koji stoji ispred i iza ovih stihova i notalnih zapisa -PETAR RADOVIĆ! Iako po strogoj definiciji T. S. Elliota,po kojoj je pesnik/umetnik samo onaj posle dvadeset pete godine  PETAR RADOVIĆ se pridružuje ovoj svetskoj skupini rasnih refleksivnih pesnikai umetnika generalno ,koji su formu izjednačili sa sadržajem,i time biće poetike, možda i nehotice,uzneli do bića metafizike. Iako refleksivna, Radovićeva poetika je veoma modernistična/ jednačenje sadržaja i oblika/, ali ne i modernistička, napose ne u svrstavalačkom smislu krojenja pravaca i ustanovljenja škola.

Kao zreo umetnik, PETAR RADOVIĆ,za kojeg je irelevantno da li je rodonačelnik ili epigon, svejedno mu je kojoj će se školi prikloniti, s obzirom na postupak transcendentiranja čulnog sveta u igru onostranih, a stvarnih demona i arhanđela, koji i jesu jedina pouzdana datost naših nepouzdanih postojanja.

Vanserijski BILBORD CD SVAKI MINUT JE DRAGOCEN!

Ako želite da čujete i doživite nešto drugačije, nešto bolje, nešto fascinantnije, nešto nesvakidašnje….

Preporuka za nabavku i preslušavanje CD-a SVAKI MINUT JE DRAGOCEN se podrazumeva!

FotoNoizz
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket